Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

druk wypowiedzenia OC w PZU potrzebny...

Featured Replies

Napisano

> ..musze wypowiedzieć umowę OC, auto ma dwoch właścicieli...dysponuje ktoś wzorem wypowiedzenia..??

Niniejszym, jako nabywcy samochodu marki XX nr rej. YY12312 wypowiadamy umowę ubezpieczenia OC potwierdzoną polisą seria AA nr 1234.

Załączamy kserokopię umowy sprzedaży.

I 2 własnoręczne podpisy.

Napisano

> ..musze wypowiedzieć umowę OC, auto ma dwoch właścicieli...dysponuje ktoś wzorem wypowiedzenia..??

Ja wypowiadałem umowę Oc w PZU.

Auto miało dwóch właścicieli i kupione przeze mnie było także na dwóch właścicieli.

Wypowiadając umowę zrobiłem dwie tabelki w których zawarłem dane poprzednich właścicieli oraz obecnych. Do tego wszystkie dane auta. W załączniku kopia umowy kupna-sprzedaży. Do tego oczywiście (tak jak kolega wyżej napisał) dwa własnoręczne podpisy obu osób.

Teraz mi się przypomniało, ktoś chyba nawet tutaj pisał, że miał problem, wypowiedział umowę jako współwłaściciel, bez podpisu pierwszego właściciela.

Napisano

Na miejscu, w siedzibie PZU, dostalem kartke w kratke (chyba nie dysponowali gotowymi drukami) i skrobnalem co mi na sercu lezalo, wiec pewnie zrob tak samo i 2 podpisy zlozcie.

Napisano

> Niniejszym, jako nabywcy samochodu marki XX nr rej. YY12312 wypowiadamy umowę ubezpieczenia OC

> potwierdzoną polisą seria AA nr 1234.

> Załączamy kserokopię umowy sprzedaży.

> I 2 własnoręczne podpisy.

W kilku miejscach czytałem takie zalecenie, druczki od ubezpieczycieli też ten zwrot zawierają:

>>Dodatkowo wypowiedzenie to powinno zawierać podstawę prawną na której się opieramy:

"Na podstawie Ustawy z dnia 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, wypowiadam umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych"<<

• 1 rok później...
Napisano

google wyrzucił mi ten temat wiec go odgrzebię wink.gif

Jeżeli ubezpieczenie OC kończy mi się 22.06.2012 to mogę np. jutro złożyć wypowiedzenie?

Czy poniższa formułka (łącznie z danymi ubezpieczyciela, własciciela, polisy i auta) jest wystarczająca do wypowiedzenia - nie trzeba np. podawać od kiedy wypowiadam ubezpieczenie?

Quote:

Wypowiedzenie ubezpieczenia OC

Niniejszym zgodnie z art. 28 ust.1 Ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.U. z 2003 r. nr 124 poz. 1152 z późniejszymi zmianami) wypowiadam umowę ubezpieczenia swojego pojazdu, w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych, o wskazanym powyżej numerze polisy.

Napisano

Quote:

....................................................

Imię i nazwisko

Adres

Marka, typ, numer rejestracyjny pojazdu

Numer polisy OC, nazwa zakładu ubezpieczeń

Okres ubezpieczenia

WYPOWIEDZENIE UBEZPIECZENIA OC

Niniejszym zgodnie z art. 28 ust.1 Ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.U. z 2003 r. nr 124 poz. 1152 z późniejszymi zmianami) wypowiadam umowę ubezpieczenia swojego pojazdu, w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych, o wskazanym powyżej numerze polisy.

.................................................... ....................................................

(data i miejscowość) (podpis)

u góry podajesz 2 właścicieli poprostu. Tym wypowiadałem OC w PZU na dwóch właścicieli w kwietniu.

Napisano

W tym roku w lutym zmieniły się jakieś przepisy dot. OC i podobno funkcjonuje w okresie przejściowym aż 4 typy wypowiedzeń. Żeby się nie machnąć, najlepiej pójść do swojej firmy ubezpieczeniowej, powiedzieć że się chce wypowiedzieć, oni wydrukują co trzeba i gotowe (oczywiście jedna kopia dla wypowiadającego). Wypowiedzieć można nie później niż na dzień przed końcem okresu ubezpieczenia.

Napisano

> W tym roku w lutym zmieniły się jakieś przepisy dot. OC i podobno funkcjonuje w okresie

> przejściowym aż 4 typy wypowiedzeń. Żeby się nie machnąć, najlepiej pójść do swojej firmy

> ubezpieczeniowej, powiedzieć że się chce wypowiedzieć, oni wydrukują co trzeba i gotowe

> (oczywiście jedna kopia dla wypowiadającego). Wypowiedzieć można nie później niż na dzień

> przed końcem okresu ubezpieczenia.

Wypowiedzenie to wypowiedzenie Nie wazne co wypelnisz, wazne zeby byly dane posiadacza ubezpieczenia i dane zakladu ubezpieczen.

Napisano

> ...czyli po prostu wpisac w ten wniosek dwóch właścicieli ?? tak ??

tak

Napisano

Wypowiadałem 2 tygodnie temu co prawda w Liberty a nie PZU ale myślę że możesz zrobić tak samo. Druk ściągnałem ze strony Axa, Wpisałem dane , podpisałem sie, zeskanowałem i wysłałem mailem. Zwrotką dostałem odpowiedź że zgłoszenie zostało przyjęte i OC nie będzie odnowione. Auto ma 2 właścicieli ale tylko ja byłem na wypowiedzeniu OC. Na to auto kilka razy wypowiadałem OC i zawsze wpisywalem sie tylko ja mimo że jest 2 właścicieli. Nigdy nie było kłopotu. Być może chodzi o to że skoro sam ubezpieczałem to i sam mogę odwołać.

Napisano

nie żebym się czepiał ale odpowiadacie koledze Carlsson który swój post napisał

Quote:

#284453072 - 02/12/2010 11:44

wink.gif

Napisano

A to sorki. To ty sie bawiłeś w archeo wiec to bardziej do Ciebe smile.gif

Napisano

> A to sorki. To ty sie bawiłeś w archeo wiec to bardziej do Ciebe

nie chodziło mi zeby odpisywac na moj post ale po co pisac do "kogos" kto pytanie zadal 2 lata temu i pewnie juz dawno jest nieaktualne grinser006.gif

Napisano

> nie chodziło mi zeby odpisywac na moj post ale po co pisac do "kogos" kto pytanie zadal 2 lata temu

Hmm. No to ja już nie wiem komu mam odpisać. niewiem.gif Tak czy siak wyślij wypowiedzenie dzień wcześniej pocztą i będzie ważne. Możesz też mailem o ile ubezpieczyciel to dopuszcza

Wzory masz na http://wypowiedzenieumowyoc.pl/

Napisano

> Tak czy siak wyślij wypowiedzenie dzień wcześniej

> pocztą i będzie ważne.

Nie koniecznie będzie ważne. Ubezpieczyciel musi otrzymać wypowiedzenie na dzień przed zakończeniem umowy. Tutaj nie liczy się data stempla.

Napisano

> Hmm. No to ja już nie wiem komu mam odpisać.

komu chcesz a najlepiej mi grinser006.gif

ja tylko podpowiedziałem ze ogólnie temat jest az z 2010 roku

Napisano

> Nie koniecznie będzie ważne. Ubezpieczyciel musi otrzymać wypowiedzenie na dzień przed zakończeniem

> umowy. Tutaj nie liczy się data stempla.

błąd, po zmianach które weszły w lutym liczy się data stempla poczty polskiej

Napisano

> błąd, po zmianach które weszły w lutym liczy się data stempla poczty polskiej

Owszem, ale nowe zasady nie dotyczą umów zawartych przed wejściem w życie nowelizacji skromny.gif .

Napisano

PZU nie korzysta z druków smile.gif Znajdź sobie cos-cokolwiek w sieci, wypełnij, podpisz, zeskanuj i wyślij na [email protected] smile.gifok.gif

Napisano

Takie OT: To chyba polska specyfika, aby na wszystko szukać druków i formularzy do wypełnienia... wink.gif

Napisano

> PZU nie korzysta z druków Znajdź sobie cos-cokolwiek w sieci, wypełnij, podpisz, zeskanuj i wyślij

> na [email protected]

I tym zeskanowanym i wysłanym na email pismem można będzie sobie potem tyłek podetrzeć.

Tylko wysyłka PP, listem poleconym... ok.gif

Napisano

> I tym zeskanowanym i wysłanym na email pismem można będzie sobie potem tyłek podetrzeć.

> Tylko wysyłka PP, listem poleconym...

Priorytetem z potwierdzeniem odbioru ok.gif

Napisano

Jeśli masz w pobliżu placówkę lub agenta PZU to możesz dostarczyć to osobiście. Dostaniesz potwierdzenie i po kłopocie. Każdy agent ich firmy musi przyjąć takie wypowiedzenie.

Napisano

> Takie OT: To chyba polska specyfika, aby na wszystko szukać druków i formularzy do wypełnienia...

To dość powszechne skrzywienie psychiczne.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.