Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus 1.6 90KM TDCi

Featured Replies

Napisano

Auto to 4 letni Focus , tankowany na normalnych stacjach.

Przebieg (pewny) 60 tys km.

Auto (na szczescie nie moje ) padlo - wtryskiwacze powiedzialy papa.

Czy przyczyna moze byc czesta jazde na rezerwie - ja tak obstawiam ? Czy macie moze jakies inne pomysly / doswiadczenia ?

Napisano

wyjac filtr paliwa i zobaczyc jak wyglada

Napisano

Rozumiem, że wykwalifikowany serwis zawyrokował już ostatecznie że wtryski pa pa?

Dobry filtr powinien wyłapać zanieczyszczenia niezależnie od poziomu paliwa. To samo paliwo mogło być kiepskie, tudzież ktoś przedobrzył z jazdą na rezerwie i ją wyjeździł co skutkowało chwilowym brakiem smarowania wtrysków paliwem.

Napisano
  • Autor

> wyjac filtr paliwa i zobaczyc jak wyglada

Z tego co sie orientuje , to ten filtr jest tak zbudowany , ze za wiele nie zobaczymy.

Rozumiem , ze masz na mysli to czy jest w nim duzo syfu ?

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że wykwalifikowany serwis zawyrokował już ostatecznie że wtryski pa pa?

Niestety Tak.....

Dlatego ja u siebie , staram sie tankowac auto tak , zeby kontrolka rezerwy nawet nie migala - pomimo tego ze to benzyna.

Napisano

> Z tego co sie orientuje , to ten filtr jest tak zbudowany , ze za wiele nie zobaczymy.

> Rozumiem , ze masz na mysli to czy jest w nim duzo syfu ?

No to trzeba go rozbebeszyc, co za problem?

Napisano

Może to te słynne opiłki z pompy, czy łuszczące się wtryski w TDCi? Coś mi się obiło o oczy na jakichś forach Forda.

Napisano

> Może to te słynne opiłki z pompy, czy łuszczące się wtryski w TDCi? Coś mi się obiło o oczy na

> jakichś forach Forda.

To sie nie dotyczylo silnika 1,6 i zostalo rozwiazane duzo wczesniej niz tytulowy Focus.

Napisano
  • Autor

> No to trzeba go rozbebeszyc, co za problem?

Wiesz auto nie moje i pewnie nikomu nie chce sie tam w to bawic.

Pytam bo zawsze mowilem Wlascicielowi , zeby nie jezdzil na rezerwie , bo tak to sie skonczy .

Jestem wlasnie ciekaw , czy to faktycznie przez to wtryski padly

Napisano

> Wiesz auto nie moje i pewnie nikomu nie chce sie tam w to bawic.

> Pytam bo zawsze mowilem Wlascicielowi , zeby nie jezdzil na rezerwie , bo tak to sie skonczy .

> Jestem wlasnie ciekaw , czy to faktycznie przez to wtryski padly

Ja bym na miejscu wlasciciela potwierdzil ta diagnoze z innym warsztatem.

Troche malo pradopodobne, zeby wtryski padly przy tym przebiegu.

No chyba, ze kilkukrotnie wysuszyl zbiornik, az auto stanelo zlosnik.gif

Napisano

> Czy przyczyna moze byc czesta jazde na rezerwie - ja tak obstawiam ? Czy macie moze jakies inne

> pomysly / doswiadczenia ?

raczej nie. Pewnie zatankowal jakis wynalazek.

Napisano
  • Autor

> No chyba, ze kilkukrotnie wysuszyl zbiornik, az auto stanelo

Z tego co wiem , auto tylko raz -ale dosc dawno temu stanelo z braku paliwa .

Dzieki za porade

Napisano
  • Autor

> raczej nie. Pewnie zatankowal jakis wynalazek.

Niby tankowane zawsze na markowych stacjach , ale tam tez roznie to bywa .

Napisano

> Auto (na szczescie nie moje ) padlo - wtryskiwacze powiedzialy papa.

Z ciekawości zapytam, jaka cena naprawy ?

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości zapytam, jaka cena naprawy ?

Jeszcze nie wiem

Napisano

> Z tego co sie orientuje , to ten filtr jest tak zbudowany , ze za wiele nie zobaczymy.

no przy tym przebiegu wtryski ot tak nie padaja. wyjac wkladkw filtra i zobaczyc, przy okazji wymienic

Napisano

> Czy przyczyna moze byc czesta jazde na rezerwie - ja tak obstawiam ? Czy macie moze jakies inne

Bez jajec.

To jest kompletnie bez znaczenia.

Napisano
  • Autor

> Bez jajec.

> To jest kompletnie bez znaczenia.

Wiesz , nie znam sie jakos specjalnie , ale nie wydaje mi sie zeby silnikowi sluzylo wieczne wciagania syfu z dna zbiornika paliwa . A paliwa jakie mamy kazdy wie .

Nie mowie oczywiscie tym samym , ze to byl powod usterki

Napisano

> Wiesz , nie znam sie jakos specjalnie , ale nie wydaje mi sie zeby silnikowi sluzylo wieczne

> wciagania syfu z dna zbiornika paliwa . A paliwa jakie mamy kazdy wie .

No nie do końca się z Tobą zgodzę.

Primo - smok ciągnie i tak z dna.

Secundo - w większości mamy już plastikowe zbiorniki, więc opowieści o "szlamach i łuszczącej się konserwacji i rdzy" są wyssane z palucha.

Poza tym - logika. Ewentualne zanieczyszczenia nie namnażają się w mniejszej ilości paliwa :-)

> Nie mowie oczywiscie tym samym , ze to byl powod usterki

Napisano

> Wiesz , nie znam sie jakos specjalnie , ale nie wydaje mi sie zeby silnikowi sluzylo wieczne

> wciagania syfu z dna zbiornika paliwa .

Syf z dna zbiornika nie ma prawa dostać się do pompy wtryskowej ani wtryskiwaczy. Po to są filtry paliwa.

Napisano

> Poza tym - logika. Ewentualne zanieczyszczenia nie namnażają się w mniejszej ilości paliwa :-)

Jest jedna rzecz, która może się mnożyć przy mniejszej ilości paliwa. Woda. Tzn. para wodna, skraplająca się w zbiorniku.

Napisano

> Jest jedna rzecz, która może się mnożyć przy mniejszej ilości paliwa. Woda. Tzn. para wodna,

> skraplająca się w zbiorniku.

No ale tak:

1. jednorazowy przepływ niewielkiej ilości wody nie będzie zabójczy

2. Filtry paliwa nawet i dziś mają odstojniki...

Napisano
  • Autor

> No nie do końca się z Tobą zgodzę.

Ok .

Zbiorniki plastikowe - zgadza sie , filtr paliwa , ktory to powinien wylapac ew. syf. - oczywiscie racja ,......., woda mowisz tez odpada . W takim razie co przy zaznaczam pewnym przebiegu 60 kkm moglo zniszczyc wtryskiwacze ? A moze jednak filtr przepuscil jakis syf - jest taka mozliwosc ?

Napisano

> W takim razie co przy zaznaczam pewnym przebiegu 60

> kkm moglo zniszczyc wtryskiwacze ?

Kwas siarkowy, używany do odbarwiania oleju opałowego. Jest płynny, filtr paliwa go przepuszcza.

Napisano

> W takim razie co przy zaznaczam pewnym przebiegu 60

> kkm moglo zniszczyc wtryskiwacze ? A moze jednak filtr przepuscil jakis syf - jest taka

> mozliwosc ?

"wszystko jest możliwe".

Wtryskiwacz CR to baaaardzo precyzyjne urządzenie - uszkodzić może go praktycznie wszystko.

Od dziwnego paliwa (odbarwiany opał na ten przykład), przez proste mechaniczne zanieczyszczenia, przepuszczający filtr (nie wymieniany na czas bądź gówniany jakościowo), wspomniane niżej uszkodzenie pompy wysokiego ciśnienia, aż po prostą wadę materiałową (gówniany był i się wziął i zużył).

W praktyce bez rozbiórki takiego urządzenia cieżko jest cokolwiek sensownego powiedzieć.

Napisano
  • Autor

> Kwas siarkowy, używany do odbarwiania oleju opałowego. Jest płynny, filtr paliwa go przepuszcza.

Nie no bez jaj - chyba az tyle tego nie dodaja .

Przynajmniej mam taka nadzieje ok.gif

Napisano
  • Autor

> "wszystko jest możliwe".

> Wtryskiwacz CR to baaaardzo precyzyjne urządzenie - uszkodzić może go praktycznie wszystko.

> Od dziwnego paliwa (odbarwiany opał na ten przykład), przez proste mechaniczne zanieczyszczenia,

> przepuszczający filtr (nie wymieniany na czas bądź gówniany jakościowo), wspomniane niżej

> uszkodzenie pompy wysokiego ciśnienia, aż po prostą wadę materiałową (gówniany był i się wziął

> i zużył).

> W praktyce bez rozbiórki takiego urządzenia cieżko jest cokolwiek sensownego powiedzieć.

OK - czyli reasumujac wiadomo , ze jeszcze nic nie wiadomo smile.gif

Jak cos sie wiecej dowiem , to napisze co bylo przyczyna usterki

Napisano

Gówniany jakościowo filtr może przepuścić pewien rodzaj zanieczyszczeń, są też znane przypadki że takowy filtr po pewnym czasie się rozwarstwiał i puszczał na wtryski "farfocle" z materiału składającego się na jego wkład .

Napisano

> OK - czyli reasumujac wiadomo , ze jeszcze nic nie wiadomo

Ja bym zaczął od DOBREGO diagnosty, który najpierw określi przyczyny, a dopiero potem będzie leczył objawy.

O jakże często jest stwierdzenie "maniajem komplet wtryskiwaczy bo komputer tak powiedział, paaanie".

Napisano
  • Autor

> Ja bym zaczął od DOBREGO diagnosty......

Auto oddane do zaprzyjaznionego od lat (podobno uczciwego) warsztatu , ktory specjalizuje sie w Fordach .

Tam padl wyrok na wtryskiwacze - osobiscie nic wiecej na razie nie wiem .

Napisano
  • Autor

> Gówniany jakościowo filtr może przepuścić pewien rodzaj zanieczyszczeń,

Flitr pewnie od nowosci nie ruszany . Ale 4 letni ori. chyba nie powinien sie juz rozkaldac na czynniki 1-sze

Napisano

> Auto oddane do zaprzyjaznionego od lat (podobno uczciwego) warsztatu , ktory specjalizuje sie w

> Fordach .

> Tam padl wyrok na wtryskiwacze - osobiscie nic wiecej na razie nie wiem .

No pytanie na jakiej zasadzie to stwierdzono.

NIESTETY - diagnostyka współczesnego układu wtryskowego nie jest taka hop-siup. Tu oprócz skanera błędów trzeba mieć wiedzę warsztatową i literaturę.

Żeby nie było - nie neguję wiedzy Twojego warsztatu, zauważam po prostu taki fakt i tyle.

Wymienić z kieszeni klienta szpeje za parę klocków po to, żeby problem natychmiast powrócił jest łatwo... dla warszatatu :-)

Napisano

> Flitr pewnie od nowosci nie ruszany . Ale 4 letni ori. chyba nie powinien sie juz rozkaldac na

> czynniki 1-sze

Pytanie co ile powinien być wymieniany.

Patrząc na różne sprzęty zwykle trwałość filtra paliwa w dieslu nie przekracza 3 lat/60 kkm, często jest to wymiana przy drugim przeglądzie, a więc 2 lata/40 kkm

Masz więc mocno przewaloną wymianę.

Filtr paliwa niestety jest często zaniedbywanym elementem - koszt to nawet i 200 PLN (dla diesla), a tu żadnego widocznego efektu...

Napisano
  • Autor

> No pytanie na jakiej zasadzie to stwierdzono.

Wiesz , jak juz mowilem na szczescie w nieszczesciu to nie moje auto.

Sam zawsze podchodze z duza dawka nieufnosci do tego typu stwierdzen i napraw , bo jak Sam zauwazyles mechanikowi to wisi czy wymieni czesc za 100 , czy za 3100 zl , a czesto dodatkowo na tym sobie zarobi.

Tez bym wolal sprawdzic caly uklad , zaczynajac powiedzmy od filtr paliwa.

Ps. Zaklad auto sprawdzal z tego co wiem od 2 dni i w Fordach siedza juz parenascie lat .

Taka moja wiedza na czas terazniejszy

Napisano

Pamietam w c-max 1,8tdci auto w trasie słabło .Zaczął normalnie zwalniać .Po przegazówce(na postoju) wyleciał kłąb czarnego dymu i jechał dalej. Filtr był przy silniku umieszczony ,były w nim paprochy.Teraz jest dobrze .ale troche kopci na czarno .Jakis fachamn od dizli kazal mu lac cos do baku co iles tak kkm.

Napisano

> Auto to 4 letni Focus , tankowany na normalnych stacjach.

> Przebieg (pewny) 60 tys km.

moze za delikatnie jezdzil, krecil go czasem mocniej?

Napisano
  • Autor

> moze za delikatnie jezdzil, krecil go czasem mocniej?

Auto nie bylo katowane , ale na pewno tez nie jest zamulone

Napisano
  • Autor

> Auto to 4 letni Focus , tankowany na normalnych stacjach.

> Przebieg (pewny) 60 tys km.

Odnawiam temat.

Auto nie moje , wiec pisze tylko to co na biezaco wiem.

Jak sie okazalo , winne jednak nie byly wtryskiwacze.

Samochod rozebrano , przebadano i jest juz wiadomo co i jak.

Winna jest nasada glowicy - wada materialu , do ktorej Ford oczywiscie po 4 latach sie nie przyznaje .

Oprocz tego jeszcze cos padlo , ale w tej chwili nie wiem co.

Moze jutro sie czegos wiecej dowiem

Napisano

> Nie no bez jaj - chyba az tyle tego nie dodaja .

> Przynajmniej mam taka nadzieje

Może go być tyle, że rozpuści plastikowy wkład filtra. Widziałem taki przypadek u pompiarza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.