Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grad pytań od nowego kącikowicza ;)

Featured Replies

Napisano

Pewnie niektóre były bo coś znalazłem w szukajce ale może w międzyczasie ktoś dokonał jakiegoś nowego odkrycia wink.gif

No to jedziemy:

1. klocki hamulcowe (wszystkie). Warto zapłacić 350 w serwisie czy samemu szukać zamienników i wymienić u "pana kazia"? Jakie zamienniki polecacie i za ile i skąd?

2. Pióra wycieraczek. Jakie najlepsze długości do HB i jakiej marki? Myślę raczej o zwykłych niż płaskich.

3. Czy standardowe radio w laczku z 2007 obsługuje płyty z mp3?

Na razie tyle pytań po pierwszym dniu posiadania laczka wink.gif

Z góry dzięki za info smile.gif Pozdr ok.gif

Napisano

> 1. klocki hamulcowe (wszystkie). Warto zapłacić 350 w serwisie czy samemu szukać zamienników i

> wymienić u "pana kazia"? Jakie zamienniki polecacie i za ile i skąd?

ja osobiście wymieniam u "pana kazia" - Remsa 200 zł z wymianą

> 2. Pióra wycieraczek. Jakie najlepsze długości do HB i jakiej marki? Myślę raczej o zwykłych niż

> płaskich.

w sedanie Motgum 54 (zmieści się nawet 60 - ale prawie na styk) ze spojlerem i 48 bez spojlera

> 3. Czy standardowe radio w laczku z 2007 obsługuje płyty z mp3?

> Na razie tyle pytań po pierwszym dniu posiadania laczka

tego nie wiem

Napisano

Jako były użytkownik odpowiadam: nie. Ale jest wejście pomocnicze, możesz podłączyć dowolny odtwarzacz mp3.

Napisano

> 2. Pióra wycieraczek. Jakie najlepsze długości do HB i jakiej marki? Myślę raczej o zwykłych niż

> płaskich.

Kup plaskie valeo compact - na allegro sa zestawy do laczka - naprawde warto waytogo.gif

Wyrzuc ten crap i kup sobie porzadne radio z usb waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za info smile.gif Więc wycieraczki zamówię płaskie z valeo a radio chyba wymienię za jakiś czas ok.gif

Ale nadal nie wiem co z klockami. W sklepie motoryzacyjnym wciskają mi na chama TRW (lukas?) i mówią że zajebiaszcze. Tylko że komplet przód/tył kosztuje prawie 300 sick.gif Warto? Czy jechać do serwisu po oryginały? Ile płaciliście w serwisie za komplet klocków z wymianą?

Napisano

> Dzięki za info Więc wycieraczki zamówię płaskie z valeo a radio chyba wymienię za jakiś czas

> Ale nadal nie wiem co z klockami. W sklepie motoryzacyjnym wciskają mi na chama TRW (lukas?) i

> mówią że zajebiaszcze. Tylko że komplet przód/tył kosztuje prawie 300 Warto? Czy jechać do

> serwisu po oryginały? Ile płaciliście w serwisie za komplet klocków z wymianą?

Kup albo lucasa albo textara np w intercars. Jak masz garaz to wyniana 10minut. Jak nie to w Norauto wymiana 60zl.

Napisano

> Dzięki za info Więc wycieraczki zamówię płaskie z valeo

Ja próbowałem różne płaskie w rezzo i w aveo i wyrzuciłem to gówno.

W Yeti fabrycznie są płaskie i przy mrozie i śnieżycy dają dupy - zamarzają znacznie bardziej niż normalne.

Więc jeśli nie musisz mieć lansu na dzielni, polecam standardowego motguma.

> Ale nadal nie wiem co z klockami. W sklepie motoryzacyjnym wciskają mi na chama TRW (lukas?) i

> mówią że zajebiaszcze.

Przód jest taki sam jak w lanosie/nubirze - trw jest całkiem OK. Co tam masz z tyłu nie wiem.

Napisano

> Pewnie niektóre były bo coś znalazłem w szukajce ale może w międzyczasie ktoś dokonał jakiegoś

> nowego odkrycia

> No to jedziemy:

> 1. klocki hamulcowe (wszystkie). Warto zapłacić 350 w serwisie czy samemu szukać zamienników i

> wymienić u "pana kazia"? Jakie zamienniki polecacie i za ile i skąd?

Fabryczne wytrzymały mi 120kkm. Zmieniłem w ASO bo liczę na to, że te też tyle wytrzymają. Za niedługo się okaże.

> płaskich.

Lewa 550 a prawa 475. Używałem Valeo Xtrm ale wcale nie są trwalsze od Boscha a kosztują dwa razy więcej. Więc teraz mam Bosche.

Niestety. Radio ze zmieniarką nigdy nie miało obsłygi mp3. Radio bez zmieniarki bodaj od 2008 obsługuje mp3.

> Na razie tyle pytań po pierwszym dniu posiadania laczka

> Z góry dzięki za info Pozdr

Napisano

> W Yeti fabrycznie są płaskie i przy mrozie i śnieżycy dają dupy - zamarzają znacznie bardziej niż

> normalne.

Potwierdzam w 100%. Mam Valeo Compact Revolution i po ostatnich przejściach z śniegiem/mrozem, drugi raz nie kupiłbym tego produktu.

Napisano
  • Autor

Coś mnie tknęło i zadzwoniłem jeszcze raz do ASO i okazało mi sie że te 350 to tylko za tylną oś icon_eek.gifhahaha.gif

Więc sprawa jasna. Zamawiam te TRW za 300 i jade do "pana Kazia" bo Norauto nie odbiera telefonów na numerze podanym na stronie...

Napisano

> Więc sprawa jasna. Zamawiam te TRW za 300 i jade do "pana Kazia" bo Norauto nie odbiera telefonów

> na numerze podanym na stronie...

Jak na cenę sklepową, to nie jest taka zła.

Ja z rabatem 25% w Intercarsie miałbym je w sumie za niecałe 250 zł.

Ze swojej strony śmiało mógłbym też polecić Ferodo Premier:

przód - FDB1905 i tył FDB1889. Parametry w zasadzie takie same, jak Lucas (TRW), ale powinny być nieco tańsze.

Napisano

> Coś mnie tknęło i zadzwoniłem jeszcze raz do ASO i okazało mi sie że te 350 to tylko za tylną oś

> Więc sprawa jasna. Zamawiam te TRW za 300 i jade do "pana Kazia" bo Norauto nie odbiera telefonów

> na numerze podanym na stronie...

Sprawdź płyn hamulcowy - bo może przy okazji warto wymienić.

Napisano

Tu masz dobre klocki RH

Napisano
  • Autor

Kolejne pytanie smile.gif

1. Czy zawieszenie podlega gwarancji? Czasami coś mi cichutko popukuje w okolicach koła od kierowcy. Zwłaszcza jak jest mróz i jade lub manewruje po śniegu. Podobne dźwięki wydawał mi kiedyś zacisk hamulcowy w matizie... hmm.gif Jechać do ASO (21 stycznia kończy się gwarancja) czy dać sobie spokój bo mnie wyśmieją? wink.gif Zaznaczam że na przeglądzie w sobotę w innym ASO nic nie znaleźli...

Napisano

> Kolejne pytanie

> 1. Czy zawieszenie podlega gwarancji? Czasami coś mi cichutko popukuje w okolicach koła od

> kierowcy. Zwłaszcza jak jest mróz i jade lub manewruje po śniegu. Podobne dźwięki wydawał mi

> kiedyś zacisk hamulcowy w matizie... Jechać do ASO (21 stycznia kończy się gwarancja) czy

> dać sobie spokój bo mnie wyśmieją? Zaznaczam że na przeglądzie w sobotę w innym ASO nic nie

> znaleźli...

U mnie przy 45kkm wymienili jakieś gumki z tyłu. Podobno wadliwe. Co ciekawe, ja nic nie zauważyłem. Sami znaleźli podczas przeglądu, sami bez pytania wymienili w ramach gwarancji, ja się dowiedziałem przy odbiorze auta.

Napisano

> Kolejne pytanie

> 1. Czy zawieszenie podlega gwarancji? Czasami coś mi cichutko popukuje w okolicach koła od

> kierowcy. Zwłaszcza jak jest mróz i jade lub manewruje po śniegu.

Najbardziej prawdopodobny jest łącznik stabilizatora (mnie wymienili oba przy 45kkm). W ASO powiedzieli, że importer nie robi problemów z wymianą elementów zawieszenia do 50kkm przebiegu.

Napisano
  • Autor

> Najbardziej prawdopodobny jest łącznik stabilizatora (mnie wymienili oba przy 45kkm). W ASO

> powiedzieli, że importer nie robi problemów z wymianą elementów zawieszenia do 50kkm

> przebiegu.

Tak czy siak wybiorę się przed świętami żeby oblookali te łączniki. Do tego czasu będe miał 53 kkm przebiegu więc mam nadzieje że się uda... hmm.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Łączniki sztuk 2 wymienione bez marudzenia na gwarancji ok.gif I nastała cisza wink.gif Aczkolwiek dzsiaj wieczorem po powrocie z ASO przypadkiem odkryłem inny "spadek" po poprzednim właścicielu - zamek od tylnej klapy nie działa angryfire.gif Nie można przekręcić kluczyka sick.gif Miał ktoś taki problem i go rozwiązał? Czy jechać z tym do ASO?

Druga sprawa. Byłem dziś też wymienić klocki. Kupiłem TRW. Przód wszedł bez problemu i śmiga pięknie natomiast tyłu nie da rady zamontować icon_eek.gif Ma za duże "rogi" do mocowanie i nie można ich włożyć w uchwyty. Według katalogu numer sie zgadza ale nie pasuje i tyle. Koleś mi w sklepie udowadniał że w katalogu wszystkie takie rogi mają i na rysunkach miały rzeczywiście... yikes.gifMiał ktoś taki problem??

Napisano

Co do zamka, to standard jak nie uzywasz klucza, tylko z zamka centralnego. Proponuje wyjac i wyczyscic, w nafcie i dobrze zabezpieczyc wazelina. UWAGA: nie pogubic sprezynek od zasuwek od bebenka.

Co do klockow, to blad ze jak miales wyjete i nie pasowaly nowe trzeba bylo wziac kawalek kartki i odrysowac stare klocki. Latwiej wtedy dobrac. A ze w katalogach sa bledy to standard - gosciu powinien uznac reklamacje.

Napisano

Aczkolwiek dzsiaj

> wieczorem po powrocie z ASO przypadkiem odkryłem inny "spadek" po poprzednim właścicielu -

> zamek od tylnej klapy nie działa Nie można przekręcić kluczyka Miał ktoś taki problem i go

> rozwiązał? Czy jechać z tym do ASO?

Od tego jest gwarancja ok.gif szczerze ,mowiac moj zamek tylnej klapy to chyba wciaz dziewica wink.gif

Napisano

> Aczkolwiek dzsiaj

> Od tego jest gwarancja szczerze ,mowiac moj zamek tylnej klapy to chyba wciaz dziewica

moga byc problemy z uznaniem tego na gwarancji, ale jak nie sprawdzisz to sie nie dowiesz.

Napisano
  • Autor

> Co do zamka, to standard jak nie uzywasz klucza, tylko z zamka centralnego. Proponuje wyjac i

> wyczyscic, w nafcie i dobrze zabezpieczyc wazelina. UWAGA: nie pogubic sprezynek od zasuwek od

> bebenka.

> Co do klockow, to blad ze jak miales wyjete i nie pasowaly nowe trzeba bylo wziac kawalek kartki i

> odrysowac stare klocki. Latwiej wtedy dobrac. A ze w katalogach sa bledy to standard - gosciu

> powinien uznac reklamacje.

No i uznał reklamacje i zwrócił kase. ok.gif Ale nadal jeżdżę na starych klockach które okazały się w znacznie lepszym stanie niż się wydawało. Odwrotnie niż przednie które wyglądały lepiej a jeden zaczynał się rozklejać jak się okazało... Zdaniem moim i mechanika tylne 10 tys jeszcze przejadą bez problemu więc będe się chyba martwił w okolicach wakacji. Prawdopodobnie kupię oryginały w ASO dla świętego spokoju hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Aczkolwiek dzsiaj

> Od tego jest gwarancja szczerze ,mowiac moj zamek tylnej klapy to chyba wciaz dziewica

No i się wybiorę przy okazji bo nie chce mi się z tym bawić wink.gif Ewentualnie jak mnie w ASO oleją zgodnie z przewidywaniami kolegi etac_owiec to się pobawię w czyszczenie. No chyba że będzie mi się bardzo nudzić przez święta i się za to wezmę przed wizytą w ASO smile.gif

Napisano
  • Autor

> No i się wybiorę przy okazji bo nie chce mi się z tym bawić Ewentualnie jak mnie w ASO oleją

> zgodnie z przewidywaniami kolegi etac_owiec to się pobawię w czyszczenie. No chyba że będzie

> mi się bardzo nudzić przez święta i się za to wezmę przed wizytą w ASO

Otóż nie wytrzymałem i prysnąłem dzisiaj WD40. Chwilkę poruszałem kluczykiem i się odblokował i śmiga jak nówka cool.gifok.gif Wygląda na to że był po prostu nie używany. Czas operacji zaledwie 1 minuta a radochę mam do teraz hehe.gif Pozdr

Napisano

> Otóż nie wytrzymałem i prysnąłem dzisiaj WD40. Chwilkę poruszałem kluczykiem i się odblokował i

> śmiga jak nówka Wygląda na to że był po prostu nie używany. Czas operacji zaledwie 1

> minuta a radochę mam do teraz Pozdr

Otóż, nie chciałbym Cię martwic ale WD-40 to taki specyfik, który owszem jest w stanie uruchomic wiele zaciętych mechanizmów, lecz ma jedną wadę. Strasznie przyciąga śmieci. Mam na myśli pył i kurz. Więc teraz musisz w miarę regularnie mieszac tym kluczykiem w zamku co by nie stanął od szlamu.

Napisano
  • Autor

> Otóż, nie chciałbym Cię martwic ale WD-40 to taki specyfik, który owszem jest w stanie uruchomic

> wiele zaciętych mechanizmów, lecz ma jedną wadę. Strasznie przyciąga śmieci. Mam na myśli pył

> i kurz. Więc teraz musisz w miarę regularnie mieszac tym kluczykiem w zamku co by nie stanął

> od szlamu.

Od początku zdawałem sobie z tego sprawę, ale po pierwsze - WD40 to jedyne co miałem pod ręką, a po drugie - nie chciało mi się rozkręcać tego zamka hehe.gifwink.gif Pozdr ok.gif

Napisano

> pięknie natomiast tyłu nie da rady zamontować Ma za duże "rogi" do mocowanie i nie można ich

> włożyć w uchwyty. Według katalogu numer sie zgadza ale nie pasuje i tyle. Koleś mi w sklepie

> udowadniał że w katalogu wszystkie takie rogi mają i na rysunkach miały rzeczywiście... Miał

> ktoś taki problem??

lacetti star/plus(ten z klima) kombi 1,6 rok prod 2006- dokladnie mialem ten sam problem za trzecim razem dopiero mi dobrali takie jak trzeba-ale nie jestem zadowolony-chyba z jakiejs twardszejm ieszanki sa - dosc dlugo trwalo zanim sie nowe ulozyly i przestaly popiskiwac - efekt pewnie taki ze tarcze szybciej zjada. koszt w stosunku do aso chyba /2 albo i /3 wiec wybor nalezy do ciebie i od zasobnosci twojego portfela

Napisano
  • Autor

> lacetti star/plus(ten z klima) kombi 1,6 rok prod 2006- dokladnie mialem ten sam problem za trzecim

> razem dopiero mi dobrali takie jak trzeba-ale nie jestem zadowolony-chyba z jakiejs twardszejm

> ieszanki sa - dosc dlugo trwalo zanim sie nowe ulozyly i przestaly popiskiwac - efekt pewnie

> taki ze tarcze szybciej zjada. koszt w stosunku do aso chyba /2 albo i /3 wiec wybor nalezy do

> ciebie i od zasobnosci twojego portfela

A jakiej firmy i jaki model Ci dokładnie dobrali? No i za ile dokładnie? Pozdr ok.gif

Napisano
  • Autor

Kolejna porcja pytań od świeżego lacetownika wink.gif

1. Czy robił ktoś rozrząd poza ASO? Są problemy z zakupem oryginalnych części lub bardzo dobrej jakości zamienników? Ile to kosztuje poza ASO dla 1,4 bo w ASO powiedzieli mi że mam się przygotować na 1200-1300 PLN sick.gif Mam dopiero 53kkm na blacie czyli będe robić późną wiosną.

2. Tłumik mam co prawda całkiem dobry ale kiedyś będe musiał go zmienić jak każdy, więc mam pytanie czy jest problem z zakupem dobrych zamienników? Na allegro widziałem tłumik do 1,8 HB. Pasował by do 1,4?

3. Zakładał ktoś kiedyś sam światła przeciwmgielne z przodu? Warto sie z tym babrać?

4. Nie mam żadnych informacji o wymianie świec/kabli przez poprzedniego właściciela. Zmienić? Jeśli tak to na co i za ile? Auto nie daje oznak problemów z iskrą... hmm.gif

Z góry dzięki za info smile.gif

Napisano

ad. 1

Teść robił w 1.4 w dobrym warsztacie, na dobrych częściach (pasek Gates, napinasz SKF chyba albo oryginał Daewoo - pasuje od Lanosa/Nubiry, pompa wody oryginał Daewoo) - coś koło 800zł brutto na FV z robocizną.

ad. 4

Jak nie ma problemów to nie ruszać.

Jak jest LPG to u gazownika można sprawdzić czy nie przebijają gdzieś (mają taki specjalny przyrząd)... i jak nie to nie ruszać zeby.GIF

Napisano

> Kolejna porcja pytań od świeżego lacetownika

> 1. Czy robił ktoś rozrząd poza ASO? Są problemy z zakupem oryginalnych części lub bardzo dobrej

> jakości zamienników? Ile to kosztuje poza ASO dla 1,4 bo w ASO powiedzieli mi że mam się

> przygotować na 1200-1300 PLN Mam dopiero 53kkm na blacie czyli będe robić późną wiosną.

Sprawdzić czy nie pasuje od Daewoo. Jeśli pasuje to w ASO Daewoo zrób. Taniej nie znajdziesz.

> 2. Tłumik mam co prawda całkiem dobry ale kiedyś będe musiał go zmienić jak każdy, więc mam pytanie

> czy jest problem z zakupem dobrych zamienników? Na allegro widziałem tłumik do 1,8 HB. Pasował

> by do 1,4?

Te tłumiki są niezniszczalne. Mój po niemal 180kkm jest jak nowy. Nie martw się na zapas.

> (...)

Napisano

Ile to kosztuje poza ASO dla 1,4 bo w ASO powiedzieli mi że mam się

> przygotować na 1200-1300 PLN Mam dopiero 53kkm na blacie czyli będe robić późną wiosną.

Rozrząd jest jak w Lanosie/Nubirze, więc taka cena to IMHO lekka przesada. Może jakiś dawny serwis Daewoo? Nie wiem, jak to u Ciebie wygląda, ale w Krakowie coś na pewno dałoby się znaleźć. Wymiana kompletnego rozrzadu, nawet z pompą płynu chłodządcego i płynem powinna kosztować raczej bliżej połowy podanych przez Ciebie kwot.

Napisano

> Wymiana kompletnego rozrzadu, nawet z pompą płynu chłodządcego i płynem powinna kosztować

> raczej bliżej połowy podanych przez Ciebie kwot.

rozrząd kompletny, pompa wody, pasek wielorowkowy (dodatkowo) to koszt z robocizną jakies 700 zł - przynajmniej mnie tak wyszedł - silnik 1.6. Gdyby sam kupował części byłoby 100-150 zł taniej.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kolejne pytania smile.gif Dzisiaj bezpieczeństwo na tapecie.

1. czy wszystkie laczki mają pirotechniczne napinacze pasów?

2. Były jakieś crash testy? Są linki? wink.gif

3. Znane wam kolizje laczków. Czy dobrze ochroniły kierowcę i pasażerów?

Pozdr smile.gif

Napisano

> Kolejne pytania Dzisiaj bezpieczeństwo na tapecie.

> 1. czy wszystkie laczki mają pirotechniczne napinacze pasów?

Mają. Tylko nie od strony środkowej fotela przy zatrzasku pasów, a w słupku przy zwijaczu.

> 2. Były jakieś crash testy? Są lnki?

Są testy zderzeniowe robione w USA bliźniaczego Suzuki - bez rewelacji, ale w normie. Pamiętajmy, że jest to konstrukcja z poczatku wieku:

http://members.chello.pl/r.wicik/IKCh_L.html#tstzdL

> 3. Znane wam kolizje laczków. Czy dobrze ochroniły kierowcę i pasażerów?

Kolega właśnie opisuje w innym wątku.

Napisano

> Tak wygląda lacetti po czołówce

szkoda całkowita?

jaki następca - lacetti czy coś innego?

Napisano

> szkoda całkowita?

> jaki następca - lacetti czy coś innego?

Szkoda całkowita , już jest następca , odebrałem w piątek z salonu Kia Soul XL 1.6 CRDI serduszka.gif

Jeśli chodzi o wygląd hyundaia to wyglądał po wypadku tak samo jak chevrolet.

Napisano
  • Autor

> Szkoda całkowita , już jest następca , odebrałem w piątek z salonu Kia Soul XL 1.6 CRDI

> Jeśli chodzi o wygląd hyundaia to wyglądał po wypadku tak samo jak chevrolet.

W innym wątku pisałeś że poruszałeś się z prędkością mniejszą niż 50 km/h w momencie uderzenia. A hyundai z jaką?

Napisano

> W innym wątku pisałeś że poruszałeś się z prędkością mniejszą niż 50 km/h w momencie uderzenia. A

> hyundai z jaką?

Hyundai z podobną , pomiędzy 40 a 50 km/h.

Napisano
  • Autor

> Hyundai z podobną , pomiędzy 40 a 50 km/h.

No to łącznie całkiem nieźle żeście przyp...li boje_sie.gificon_eek.gif Co oznacza że obydwa auta są przynajmniej POPRAWNIE skonstruowane ok.gif

Napisano

> No to łącznie całkiem nieźle żeście przyp...li Co oznacza że obydwa auta są przynajmniej

> POPRAWNIE skonstruowane

Predkosci sie nei sumuja zlosnik.gif Wazne, ze kolega wyszedl calo.

Napisano

> Szkoda całkowita , już jest następca , odebrałem w piątek z salonu Kia Soul XL 1.6 CRDI

> Jeśli chodzi o wygląd hyundaia to wyglądał po wypadku tak samo jak chevrolet.

No ladne cacko 20.GIF Jaka wersja?

Napisano
  • Autor

> Predkosci sie nei sumuja Wazne, ze kolega wyszedl calo.

Dlaczego się nie sumują? Sugerujesz że suma energii kinetycznej dwóch pojazdów poruszających się względem siebie 100km/h jest taka sama jaką posiada pojazd jadący 50 km/h i uderzający w zaparkowane auto? Oczywiście że należy zsumować prędkość pojazdów (zakładając zbliżone masy). Gdyby kolega uderzył w zaparkowane auto to gwarantuję ci że sytuacja wyglądała by zupełnie inaczej. old.gif

Napisano

> No ladne cacko Jaka wersja?

Wersja XL pełna opcja ze wszystkimi bajerami ( oprócz pakietu stylistycznego Dragon ) , silnik 1.6 turbo diesel VGT ( turbina ze zmienną geometrią ) 128 KM , kolor SILVER TITANIUM , wnętrze beżowo-czarne .

Napisano

> Dlaczego się nie sumują? Sugerujesz że suma energii kinetycznej dwóch pojazdów poruszających się

> względem siebie 100km/h jest taka sama jaką posiada pojazd jadący 50 km/h i uderzający w

> zaparkowane auto? Oczywiście że należy zsumować prędkość pojazdów (zakładając zbliżone masy).

> Gdyby kolega uderzył w zaparkowane auto to gwarantuję ci że sytuacja wyglądała by zupełnie

> inaczej.

Jak oboje jechali 50km/h to przeciez nie zderzyli sie jak

by jeden stal a drugi wjechal w niego 100km/h.

Sytuacja jest prosta, gdy w zderzeniu biorą udział dwa identyczne samochody o tej samej prędkości początkowej. Wtedy zderzenie dwóch pojazdów o prędkości 50km/h każdy odpowiada uderzeniu w ścianę z tą samą prędkością (prędkości się nie sumują). Co prawda energia kinetyczna będzie dwukrotnie większa (suma energii obu samochodów), ale i strefa zgniotu ulegnie dwukrotnemu wydłużeniu. Inaczej dzieje się w przypadku zderzenia pojazdów o różnej masie.

Inaczej dzieje się w przypadku zderzenia pojazdów o różnej masie.

Lżejszy samochód ulegnie większym opóźnieniom: szansa na śmierć pasażerów wzrośnie. Pięć gwiazdek z testu z nieruchomą przeszkodą nie pomoże wiele, jeśli po drugiej stronie zderzaka znajduje się znacznie cięższy pojazd.

Napisano

> Wersja XL pełna opcja ze wszystkimi bajerami ( oprócz pakietu stylistycznego Dragon ) , silnik 1.6

> turbo diesel VGT ( turbina ze zmienną geometrią ) 128 KM , kolor SILVER TITANIUM , wnętrze

> beżowo-czarne .

No to ladne cacko. Mam nadzieje, ze dali dobry upust. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.