Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

eMAeN a nie MAN

Featured Replies

Napisano

DeAef a nie DAF niewiem.gif

jakieś wytyczne właścicieli marek bo takie to nazewnictwo słyszałem w jakimś programie? hmm.gif

Napisano

> DeAef a nie DAF

> jakieś wytyczne właścicieli marek bo takie to nazewnictwo słyszałem w jakimś programie?

bylo juz to tutaj - poszukaj dobrze

Napisano

> DeAef a nie DAF

> jakieś wytyczne właścicieli marek bo takie to nazewnictwo słyszałem w jakimś programie?

a z tego z MAN po niemiecku znaczy mężczyzna wink.gif

Napisano
  • Autor

> a z tego z MAN po niemiecku znaczy mężczyzna

a DAF?

Napisano

> a DAF?

nazwa własna, MAN jest wieloznaczne

Napisano

> nazwa własna, MAN jest wieloznaczne

Dla mnie zawsze był MAN. Niezależnie od tego co od jakiegoś czasu zaczął uskuteczniać kierownik "na osi". Bo jak tak to powinien być i eFIATe bo to też pierwsze litery pełnej nazwy fabryki (Fabrica Italliana Automibili Torino (?)) Jak i Maschinenfabrik Augsburg Nurnberg. Bez sensu. MAN i FIAT smile.gif

Napisano

> Dla mnie zawsze był MAN. Niezależnie od tego co od jakiegoś czasu zaczął uskuteczniać kierownik "na

> osi". Bo jak tak to powinien być i eFIATe bo to też pierwsze litery pełnej nazwy fabryki

> (Fabrica Italliana Automibili Torino (?)) Jak i Maschinenfabrik Augsburg Nurnberg. Bez sensu.

> MAN i FIAT

to powiedz Niemcowi, że jeździsz MANem zlosnik.gif

Napisano

> DeAef a nie DAF

Słyszałeś to chyba w programie Na Osi który leci na TVN Turbo Bardzo fajny program temat ciekawy ale nie ogladam bo nie trawie prowadzącego a szczególnie jak wymiawia nazwę MAN Skąd wzieli tego gościa to nie wiem

Napisano

> nie ogladam bo nie trawie prowadzącego a szczególnie jak wymiawia nazwę MAN Skąd wzieli

> tego gościa to nie wiem

w zakładzie MAN'a nikt nie powie inaczej, być może jego też naprostowali icon_rolleyes.gif

w sumie na zakupy też jeździło się do żeana, a nie geanta grinser006.gif

Napisano

Skąd wzieli

> tego gościa to nie wiem

swojego czasu prowadził jakieś programy dla dzieci na tvn z Agnieszką Wróblewską i śpiewali różne dziwne piosenki hehe.gif

Napisano

> Skąd wzieli

> swojego czasu prowadził jakieś programy dla dzieci na tvn z Agnieszką Wróblewską i śpiewali różne

> dziwne piosenki

Twój problem nasza głowa? To był on? hehe.gif

Napisano

> DeAef a nie DAF

Moze dlatego, ze DAF nie jest niemiecka nazwa? Byc moze obcojezyczne nazwy wymawiaja czytajac je?

Niemcy z Zasady uzywaja nazwy eMAeN - rowniez jesli idzie o produkty tej firmy czy czesci zamienne. Jest absolutnie powszechne - nie tylko wsrod truckerow.

Napisano

> a z tego z MAN po niemiecku znaczy mężczyzna

Nie do konca. Rzeczownik oznaczajacy mezczyzne to der Man. Zasadniczo z kontekstu zdania i specyfiki niemieckiej gramatyki zawsze wynika czy iidzie o nazwe wlasna czy o rzeczownik okreslajacy przedmiot czy osobe. Zasadniczo nawet jakby wymawiac nazwe MAN czytajac ja to i tak nie mialby problemu ze zrozumieniem, ze nie idzie o mezczyzne.

Napisano

> Nie do konca. Rzeczownik oznaczajacy mezczyzne to der Man.

der Mann

> Zasadniczo z kontekstu zdania i ....

> .... tak nie mialby problemu ze zrozumieniem, ze nie idzie o mezczyzne.

man - zaimek do bezosobowego określenia czynności;

MAN - skrót, zawsze i wszędzie przez niemców wymawiany emaen;

każdy z trzech zupełnie inne znaczenie, wymowa również różna

Napisano

od malego mowie em a en, ojciec bywal pare razy w fabryce w dojczach i tam gosciu mu powiedzial to co ktos tu napisal ze man to jest czlowiek a nasze ciezarowki nazywaja sie em a en smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.