Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A6 2.8 V6 automat - wasze opinie, uwagi ?

Featured Replies

Napisano

> Nie i nie mam zamiaru próbować. Diesel (...) IMO jest tańszy od benzyny.

Też ryzykowna teza. Diesel potrafi być droższy o kilka tysięcy. Rożnica w spalaniu to kilka litrów. Kilka to 2-3 litry. Kiedy ta różnica się zwróci? 5 lat przy 20 tysiącach rocznie? "Średni" interes...

> Ale liczysz też koszt benzyny podczas pierwszych kilometrów?

Naturalnie.

> Liczysz droższy przegląd? Częstsze wymiany świec / filtrów / kabli WN?

Nie liczę. Pierwszy przegląd mam za trzy lata. Z uwagi na zabobony o częstszych wymianach świec / filtrów / kabli WN - tych kosztów nie będę w ogóle liczył. Bzdura na resorach!

> Liczysz, że co XX tys. km masz do wymiany listwę wtryskową, reduktor, co X lat butlę, co

> kilkanaście tyś. dodatkowe filtry?

Trudno liczyć listwę wtryskową na którą mam gwarancję dla 100 czy 150 tysięcy przebiegu. Reduktor? Kolejne sto tysięcy... Butla za dziesięć lat - nią już będzie się martwił trzeci czy czwarty właściciel... Akurat filtry wymienia się co 30 tysięcy. Jaki jest ich koszt? Śmieszny... :-)

Napisano

> Też ryzykowna teza. Diesel potrafi być droższy o kilka tysięcy. Rożnica w spalaniu to kilka litrów.

> Kilka to 2-3 litry. Kiedy ta różnica się zwróci? 5 lat przy 20 tysiącach rocznie? "Średni"

> interes...

Chyba, że kupujesz auto używane...

> Nie liczę. Pierwszy przegląd mam za trzy lata. Z uwagi na zabobony o częstszych wymianach świec /

> filtrów / kabli WN - tych kosztów nie będę w ogóle liczył. Bzdura na resorach!

No to mamy trochę inne doświadczenia z LPG, bo we wszystkich autach z LPG, z którymi miałem do czynienia - zabobony to nie były.

Oczywiście można czekać, aż nie będzie się dało jeździć, ale jeśli chcesz mieć komfortową/bezproblemową obsługę auta to w przypadkach które ja znam - konieczne były częstsze wymiany tych części...

> Trudno liczyć listwę wtryskową na którą mam gwarancję dla 100 czy 150 tysięcy przebiegu. Reduktor?

> Kolejne sto tysięcy...

30-60 tys. km - wytrzymałość powyższych elementów, z którymi miałem styczność (częściej ta dolna granica).

> Butla za dziesięć lat - nią już będzie się martwił trzeci czy czwarty

> właściciel... Akurat filtry wymienia się co 30 tysięcy. Jaki jest ich koszt? Śmieszny... :-)

U mnie zalecenia były 10-15 tys.

Koszt 100-150 zł a to już daje dodatkowy grosz na każdy przejechany kilometr zlosnik.gif

Napisano

> Chyba, że kupujesz auto używane...

Różnica w cenie nadal jest spora.

> 30-60 tys. km - wytrzymałość powyższych elementów, z którymi miałem styczność (częściej ta dolna

> granica).

Zależy jeszcze czyich elementów. Są instalacje gazowe za 2200 i za 4000 tysiące...

Napisano

>Diesel nie jest tańszy od LPG, ale IMO jest tańszy od benzyny.

Skoro mamy być tak dokładni to bierzesz pod uwagę +/- 10kpln różnicy między benzyną a tej samej mocy miotaczem sadzy prawda? (nowy kompakt)

> Ale liczysz też koszt benzyny podczas pierwszych kilometrów?

Pierwszych 3- to dużo smirk.gif

> Liczysz droższy przegląd? Częstsze wymiany świec / filtrów / kabli WN?

> Liczysz, że co XX tys. km masz do wymiany listwę wtryskową, reduktor,

Liczysz, że co XX tys km masz do wymiany DKZ, zapchany egr, dpf itd?

co X lat butlę,

Co dziesięć lat. Koszt butli to już 250zł. Dużo?

> kilkanaście tyś. dodatkowe filtry?

Wymień proszę które.

Napisano

> No to mamy trochę inne doświadczenia z LPG, bo we wszystkich autach z LPG, z którymi miałem do

> czynienia - zabobony to nie były.

> Oczywiście można czekać, aż nie będzie się dało jeździć, ale jeśli chcesz mieć

> komfortową/bezproblemową obsługę auta to w przypadkach które ja znam - konieczne były częstsze

> wymiany tych części...

Widocznie miales jakas zabytkowa instalke w niemniej zabytkowym pojezdzie no.gif

> 30-60 tys. km - wytrzymałość powyższych elementów, z którymi miałem styczność (częściej ta dolna

> granica).

> U mnie zalecenia były 10-15 tys.

> Koszt 100-150 zł a to już daje dodatkowy grosz na każdy przejechany kilometr

Musisz odnowic swoje informacje o lpg ok.gif

Napisano

> Widocznie miales jakas zabytkowa instalke w niemniej zabytkowym pojezdzie

Coś na:

1. KME AKME

2. STAG 300

3. 2x II-gen i z tych właśnie jestem najbardziej zadowolony zlosnik.gif

> Musisz odnowic swoje informacje o lpg

Ostatnio odświeżałem jakieś pół roku temu na lpg-forum zlosnik.gif

Napisano

> Skoro mamy być tak dokładni to bierzesz pod uwagę +/- 10kpln różnicy między benzyną a tej samej

> mocy miotaczem sadzy prawda? (nowy kompakt)

> Pierwszych 3- to dużo

A żebyś wiedział, że w momencie kiedy sporo jeździsz po mieście to bardzo dużo icon_eek.gif

Ja zakładałem jakieś 1-1.5 km (bo mniej więcej tak wychodziło to w moim aucie) i to zużycie benzyny jednak zauważalne.

> Liczysz, że co XX tys km masz do wymiany DKZ, zapchany egr, dpf itd?

Yhy - lpg-forum - myślałem, że to ja miałem jakieś wadliwe części w instalce, ale jak sobie poczytałem to forum to się okazało, że to norma zlosnik.gif

> co X lat butlę,

> Co dziesięć lat. Koszt butli to już 250zł. Dużo?

Popatrz na to w ten sposób:

Wydajesz 2-4 tys. zł na instalację.

Żeby Ci się "zwróciła" przejeżdżasz XX tys. km.

W tym czasie ta instalacja się zużywa.

W zależności od tego ile rocznie przejeżdżasz - weź te wszystkie zużywające się elementy instalacji zsumuj i podziel przez przebieg. Okaże się, że masz kilka ładnych dodatkowch gr. na kilometrze. Bardzo wiele ludzi inwestuje w instalację LPG "BO TANIEJ" - a pozbywają się auta nim jeszcze ta instalacja zdąży na siebie "zapracować" (no ale mają taniej bo przy jednym tankowaniu zostawjiają na stacji 60 zł, a nie 260 zlosnik.gif )

> Wymień proszę które.

Fazy ciekłej i lotnej? icon_eek.gif

Napisano

> Coś na:

> 1. KME AKME

> 2. STAG 300

To sa tylko sterowniki... A reszta to ulepek cudow od pana Kazia no.gif

> 3. 2x II-gen i z tych właśnie jestem najbardziej zadowolony

icon_rolleyes.gif

> Ostatnio odświeżałem jakieś pół roku temu na lpg-forum

Widac wszystko juz ulecialo...

Napisano

> To sa tylko sterowniki... A reszta to ulepek cudow od pana Kazia

Instalacje na tych sterownikach. Konkretnych elementów już nie pamiętam.

Z reduktorów pamiętam Magic, była też jakaś "włoszczyzna"- ale już nie wiem co.

Listwy - matrixa i valteca sick.gif

Napisano

> A żebyś wiedział, że w momencie kiedy sporo jeździsz po mieście to bardzo dużo

> Ja zakładałem jakieś 1-1.5 km (bo mniej więcej tak wychodziło to w moim aucie) i to zużycie benzyny

> jednak zauważalne.

Kurcze jezdze sporo po miescie i tylko poranne odpalanie (w zimie) to dluzsze oczekiwanie , potem to kilkanascie do kilkudziesieciu sekund ok.gif

> Yhy - lpg-forum - myślałem, że to ja miałem jakieś wadliwe części w instalce, ale jak sobie

> poczytałem to forum to się okazało, że to norma

Bo miales gowniane pseudoinstalacje za 5zl... Oszczedza sie na lpg a nie montazu instalki (Sorry dla wszystkich fanow staga i kme ale to sa firmy z malym doswiadczeniem produkujace tanie i gowniane rozwiazania)

> Popatrz na to w ten sposób:

> Wydajesz 2-4 tys. zł na instalację.

> Żeby Ci się "zwróciła" przejeżdżasz XX tys. km.

> W tym czasie ta instalacja się zużywa.

> W zależności od tego ile rocznie przejeżdżasz - weź te wszystkie zużywające się elementy instalacji

> zsumuj i podziel przez przebieg. Okaże się, że masz kilka ładnych dodatkowch gr. na

> kilometrze. Bardzo wiele ludzi inwestuje w instalację LPG "BO TANIEJ" - a pozbywają się auta

> nim jeszcze ta instalacja zdąży na siebie "zapracować" (no ale mają taniej bo przy jednym

> tankowaniu zostawjiają na stacji 60 zł, a nie 260 )

Kurcze przez 75kkm (instalka zwrocila sie po 20kkm) poza filtrami w instalacji nie zuzylo mi sie nic ? Jak to wyjasnisnisz ?

Montujesz jakies gowniane wtryskiwacze , reduktory itp to sie z tym bujasz... Juz wyzej wspomnialem oszczedza sie na paliwie nie na instalacji !

> Fazy ciekłej i lotnej?

Cieklej co 15kkm , lotnej co 30kkm laczny koszt 100pln smile.gif czyli tyle co pol porzadnego filtra ON.

Napisano

> Listwy - matrixa i valteca.

No i mamy wyjasnienie zagadki ok.gif szit montujesz szit masz no.gif

Napisano

> Czy macie jakies opinie na temat Audi A6 Automat 2.8 V6 C5 1999r ?

> Na co trzeba uwazac w tym silniku ? Co nalezy sprawdzic ?

> Auto ma 220kkm przebiegu i jest zadbane. Pojezdzi jeszcze ?

Taką samą konfigurację miałem w A4 avant. 2.8 193 KM Q i automat i pełnia szczęścia:) Super silnik, skrzynia tez całkiem niezła (pamiętaj tylko o wymianie oleju w skrzyni) Palił od 10 do 20, bardzo dobrze pracuje na LPG (sekwencji). Byłem bardzo zadowolony, jak tylko skończe budowę to znowu takie kupię zlosnik.gif

Napisano

> Czy macie jakies opinie na temat Audi A6 Automat 2.8 V6 C5 1999r ?

> Na co trzeba uwazac w tym silniku ? Co nalezy sprawdzic ?

> Auto ma 220kkm przebiegu i jest zadbane. Pojezdzi jeszcze ?

Moje doswiadczenia z A6 2.8 V6 Quattro z manualna skrzynia sa raczej srednie:

- auto bardzo duzo pali (w miescie srednia to ok.15l, przy ostrzejszej jezdzie 18-19l)

- jednoczesnie ma raczej przecietne osiagi - w normalnej jezdzie zwykly np. Mondeo Mk3 2.5 wydaje sie sporo żwawszy pomimo mniejszej mocy i pojemnosci

- na obecne standardy samo auto jest juz troche archaiczne, design i ogolny feel wnetrza, sprzeglo i kierownica chodzi ciezko, biegi malo precyzyjne itp, silnik wcale nie tak gladko pracujacy jak na V6 itp.

Jakis rok temu mialem okazje kupic takie auto od pierwszego wlascicela, absolutnie bezwypadkowe z 2000r. i majace autentyczne 55k km przebiegu (!). Nie zdecydowałem się - i nie żałuje grinser006.gif

Napisano

> No i mamy wyjasnienie zagadki szit montujesz szit masz

Matrix shit !? Wiesz - to co BRC sprzedaje teraz jako light to jest dopiero shit.

Napisano

> Matrix shit !? Wiesz - to co BRC sprzedaje teraz jako light to jest dopiero shit.

Umiesz czytać ze zrozumieniem ? Przecież wyraźnie napisałem , żeby na instalacji nie oszczędzać a brc light to rozwiązanie dla ludzi lubiących jazdę po taniości.

Napisano
  • Autor

> Rozwalacie mnie takimi tekstami. A jak ktoś zarabia więcej, to znaczy, że ma te pieniądze wyrzucać

> w błoto? Ja nie rozumiem takiego myślenia. Jazda na gazie wiele się nie różni od tej na

> benzynie (albo i wcale). LPG jest popularne również we Włoszech, czy Holandii, gdzie na

> zarobki nie można narzekać.

Panowie !

To auto nie mialo , nie ma i nie bedzie mialo LPG !

Wiec skonczcie prosze dyskusje o gazie jako nic nie wnoszaca w tym temacie

Napisano

> Umiesz czytać ze zrozumieniem ? Przecież wyraźnie napisałem , żeby na instalacji nie oszczędzać a

> brc light to rozwiązanie dla ludzi lubiących jazdę po taniości.

Apropos czytania ze zrozumieniem cytuje:

> Listwy - matrixa i valteca.

> No i mamy wyjasnienie zagadki szit montujesz szit masz

A do Ciebie to kiedykolwiek dojdzie że nie każdy siedzi na forum i się zna na instalacjach gazowych? I że jak dystrybutor Twojego ukochanego BRC twierdzi że to jest bardzo dobra instalacja (instalacja za 3000 nie jest TANIA - taka kosztuje 1700) to ją montujesz? Czy dalej przy każdym poście będziesz twierdził że Ty to miałeś świetną, jedyną i bezproblemową instalacje i wszystkie inne są do d... Zarzuciłeś jednemu koledze że ma stare informacje. Więc może z łaski swojej wejdź czasami na lpg-forum i poczytaj co tam ludzie piszą o Twojej Jedynej i Ukochanej Instalacji. Może dojdzie w końcu do Ciebie że nie jest tak różowo.

Napisano

> Panowie !

> To auto nie mialo , nie ma i nie bedzie mialo LPG !

> Wiec skonczcie prosze dyskusje o gazie jako nic nie wnoszaca w tym temacie

I słusznie.

Napisano
  • Autor

> Kolega pisze, że nie założy LPG a Wy na siłę o tym dyskutujecie >Jaka skrzynia siedzi w tym a6?

Skrzynia automatyczna z + i - na kierownicy

Napisano
  • Autor

> Tu masz trochę opinii.

> A Imprezka będzie na sprzedaż?

O poczytam, dziekuje smile.gif

A Impreza raczej nie, dam zonie zlosnik.gif

Moze mi czasami pozyczy hehe.gif

A chcesz kupic ?

Napisano
  • Autor

> Też jeżdżę teraz dieslem (albo raczej samochodem z silnikiem diesla) i nie widzę takich minusów

> Więc chyba z Twoim jest coś nieteges

Drodzy Panowie. Samochod tez nie ma silnika diesla, wiec skupmy sie prosze na glownym topicu

Napisano

> Drodzy Panowie. Samochod tez nie ma silnika diesla, wiec skupmy sie prosze na glownym topicu

Mogę Ci trochę opowiedzieć o C5, ale z pominięciem silnika (bo jeździłem i miałem do czynienia tylko z dieslami).

Auto naprawdę bardzo trwałe.

Przebieg, o którym pisałeś prawdopodobnie (jeśli auto było prawidłowo użytkowane i serwisowane) nie zmęczył specjalnie auta.

Zawieszenie jest bardzo trwałe.

Z korozją (jeśli auto nie było uszkodzone) problemów nie będzie.

Wnętrze też nie powinno być jeszcze zniszczone (co najwyżej wyłącznik świateł hehe.gif ).

POWTARZAM - moją opinię opieram na tych autach, z którymi miałem styczność.

1 - ~ 210 tys. km przebiegu

2 - ~500-600 tys km przebiegu

3 - ~800-900 tys. km przebiegu

Wiem, że zaraz odezwą się głosy, że to niemożliwe, bajki opowiadam, a te auta to już musi być złom totalny hehe.gif

Ale one ciągle jeżdżą i ich przebieg rośnie zlosnik.gif Co więcej - jeżdżą bezawaryjnie, a naprawy kończą się na wymianach płynów, rozrządu, klocków...

Nr 1 i 2 mają jeszcze oryginalne zawieszenie (ew. wymieniane łożyska / łączniki stabilizatora).

Wydech - fabryczny (ale podkreślam - o diesle chodzi) zlosnik.gif

Co więcej - wszystkie trzy nadal prezentują się tak, że nikt nie uwierzy w oryginalność lakieru hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Przy czym - wszystkie "naprawy" dokonywane są w dobrych serwisach, na oryginalnych częściach.

Co więcej mogę Ci napisać zlosnik.gif

Masz szanse kupić naprawdę dobre auto.

Skrzynia, o której piszesz - ma średnią opinię zlosnik.gif

Oczywiście jest to auto, które ma już swoje lata.

Musisz więc być przygotowany, na mniejsze lub większe naprawy - zepsuć się zawsze coś może.

IMO serwis tego auta nie należy do drogich (porównując do innych aut podobnej klasy - ja np. wydawałem więcej na serwis Mondeo niż C5 hehe.gif ).

Trzeba tylko znaleźć dobry warsztat zlosnik.gif

Jeśli nie należysz do osób, które marudzą "kurczę musiałem wydać pińćset na naprawę czegośtam, a w lanosie to by kosztowało stówkę" to bierz auto i się nim ciesz zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

EDIT

Aha zapomniałem zlosnik.gif

Jedna rzecz będzie Cię strasznie prawdopodobnie męczyła - szczególnie w takich warunkach pogodowych jak teraz... "Dlaczego nie kupiłem quattro sciana.gifsciana.gifsciana.gif" biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie należysz do osób, które marudzą "kurczę musiałem wydać pińćset na naprawę czegośtam, a w

> lanosie to by kosztowało stówkę" to bierz auto i się nim ciesz

> EDIT

> Aha zapomniałem

> Jedna rzecz będzie Cię strasznie prawdopodobnie męczyła - szczególnie w takich warunkach pogodowych

> jak teraz... "Dlaczego nie kupiłem quattro "

Nie jestem taka osoba. Ja 10-cio letnia Ibize Cupra serwisuje nadal w ASO zlosnik.gif

Tego sie wlasnie obawiam, ale zawsze bede mogl jezdzic Subaru jak juz Audi nie da rady jechac smile.gif

Jechalem tym autem i przy tych 220kkm jest idealnie utrzymane w srodku ( kolega jest pedantem jesli chodzi o auta ) oraz nic nie stuka i nie puka oraz prowadzi sie bardzo pewnie.

Co z ta skrzynia ? Sypie sie ? Ile naprawa/wymiana ?

Napisano

> A do Ciebie to kiedykolwiek dojdzie że nie każdy siedzi na forum i się zna na instalacjach

> gazowych? I że jak dystrybutor Twojego ukochanego BRC twierdzi że to jest bardzo dobra

> instalacja (instalacja za 3000 nie jest TANIA - taka kosztuje 1700) to ją montujesz? Czy dalej

> przy każdym poście będziesz twierdził że Ty to miałeś świetną, jedyną i bezproblemową

> instalacje i wszystkie inne są do d... Zarzuciłeś jednemu koledze że ma stare informacje. Więc

> może z łaski swojej wejdź czasami na lpg-forum i poczytaj co tam ludzie piszą o Twojej Jedynej

> i Ukochanej Instalacji. Może dojdzie w końcu do Ciebie że nie jest tak różowo.

Widze ,ze urazony wlasciciel staga sie odezwal... hehe.gif

Uwazam ,ze BRC light to szit a wypust takie szitu jest spowodowany wysypem stagow i pociotek ,gdzie montuje sie gowno po taniosci byle auto jakos jezdzilo na lpg no.gif

Wiesz na temat drogich instalek nie mowie tylko po sobie ale mam znajomych ,ktorym proponowali staga a jednak zdecydowali sie na markowe wyroby ,dedykowane do ich aut i smigaja ok.gif

Zauwazylem tylko prawidlowosc ,ze ludzi montuja tanio i potem sie dziwia nono.gif - instalacja musi kosztowac i tyle ok.gif

p.s. Nie ma juz co dyskutowac o lpg bo nie o tym w watku , wiec z mojej strony ostatni post OT ok.gif

Napisano

> Widze ,ze urazony wlasciciel staga sie odezwal...

Hmmm - nie wiedziałem że Czakram zakłada Staga. Chyba że jest jakiś inny dystrybutor BRC o którym nie wiem. I Ty zarzucasz komuś że nie umie czytać ze zrozumieniem. Z mojej strony koniec - kolega prosił żeby mu nie zaśmiecać wątku.

Napisano
  • Autor

> Skrzynia, o której piszesz - ma średnią opinię

Pojezdzilem troche tym autem.

Skrzynia to 5-cio biegowy TipTronic.

Czy miales na mysli ta skrzynie piszac to ? Czy skrzynie MultiTronic ?

Napisano

Kiepską opinię ma Multitronic.

Tiptronic podobno jest trwalszy i skrzynia jest bardzo fajna.

Tiptronic ma lepszą, ale osobiście miałem doświadczenia tylko z manualami więc nie chcę się jakąś wymądrzać.

Możesz sobie więcej poczytać o tych skrzyniach na www.a6ckub.pl.

Jeśli interesowałaby Cię moja opinia - masz okazję kupić auto które znasz... Ja bym je na Twoim miejscu brał.

Ja kupiłem auto z manualem, bo takie sprzedawał mój szwagier zlosnik.gif

Gdyby miał tiptronica - też bym je kupił zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Moje doswiadczenia z A6 2.8 V6 Quattro z manualna skrzynia sa raczej srednie:

> - auto bardzo duzo pali (w miescie srednia to ok.15l, przy ostrzejszej jezdzie 18-19l)

> - jednoczesnie ma raczej przecietne osiagi - w normalnej jezdzie zwykly np. Mondeo Mk3 2.5 wydaje

> sie sporo żwawszy pomimo mniejszej mocy i pojemnosci

> - na obecne standardy samo auto jest juz troche archaiczne, design i ogolny feel wnetrza, sprzeglo

> i kierownica chodzi ciezko, biegi malo precyzyjne itp, silnik wcale nie tak gladko pracujacy

> jak na V6 itp.

> Jakis rok temu mialem okazje kupic takie auto od pierwszego wlascicela, absolutnie bezwypadkowe z

> 2000r. i majace autentyczne 55k km przebiegu (!). Nie zdecydowałem się - i nie żałuje

A ja bym wziął, ale nie jako podstawowe auto tylko zabawkę do wożenia dupy w weekend. wink.gif

Napisano
  • Autor

> A ja bym wziął, ale nie jako podstawowe auto tylko zabawkę do wożenia dupy w weekend.

No wlasnie na zabawke to sie nadaje Subaru zlosnik.gif

Audi to taki hmm... tapczan do sprawnego przemieszczania sie do biura i w trase smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.