Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A6 2.8 V6 automat - wasze opinie, uwagi ?

Featured Replies

Napisano

Czy macie jakies opinie na temat Audi A6 Automat 2.8 V6 C5 1999r ?

Na co trzeba uwazac w tym silniku ? Co nalezy sprawdzic ?

Auto ma 220kkm przebiegu i jest zadbane. Pojezdzi jeszcze ?

Napisano

> Czy macie jakies opinie na temat Audi A6 Automat 2.8 V6 C5 1999r ?

> Na co trzeba uwazac w tym silniku ? Co nalezy sprawdzic ?

> Auto ma 220kkm przebiegu i jest zadbane. Pojezdzi jeszcze ?

brat ma taki silnik, obecnie okolo 340 000 przebiegu i zadnych awarii, 2 razy wymienial tylko lozysko z tylu w kole, silnik o dziwo nie pali jak smok i ten dzwiek 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> brat ma taki silnik, obecnie okolo 340 000 przebiegu i zadnych awarii, 2 razy wymienial tylko

> lozysko z tylu w kole, silnik o dziwo nie pali jak smok i ten dzwiek

No wlasnie bardzo ladnie brzmi.

Czy brat ma automat ?

Napisano

> No wlasnie bardzo ladnie brzmi.

> Czy brat ma automat ?

nie, manual w dodatku quattro food.gif

Napisano
  • Autor

> nie, manual w dodatku quattro

Tutaj niestety oska wchodzi w gre, ale automat, bo czlowiek sie starzeje zlosnik.gif

Napisano

> Tutaj niestety oska wchodzi w gre, ale automat, bo czlowiek sie starzeje

to moze jeszcze lpg? hmm.gifoink.gif

Napisano
  • Autor

> to moze jeszcze lpg?

Nie, czysta benzynka smile.gif

Nie chce wywolywac dyskusji, ale to powinno byc karalne zlosnik.gif

Napisano

> Nie, czysta benzynka

> Nie chce wywolywac dyskusji, ale to powinno byc karalne

chcesz mi brata za kraty wsadzic? nono.gif

ostatnie 60 000 km brat przejezdzil wlasnie na lpg

Napisano

> Nie, czysta benzynka

> Nie chce wywolywac dyskusji, ale to powinno byc karalne

Masz zupełną rację! Ktoś powinien być ukarany za to, że... tak mało zarabiamy i nie stać nas na jeżdżenie na benzynie angryfire.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> chcesz mi brata za kraty wsadzic?

> ostatnie 60 000 km brat przejezdzil wlasnie na lpg

Bez urazy. Mam po prostu uprzedzenie do LPG.

Jesli silnik jezdzi do 340kkm i ostatnie kilkadziesiat na LPG,

to na benzynce pozyje na pewno ni krocej, co jest dobra wiadomoscia smile.gif

Napisano

> Bez urazy. Mam po prostu uprzedzenie do LPG.

> Jesli silnik jezdzi do 340kkm i ostatnie kilkadziesiat na LPG,

> to na benzynce pozyje na pewno ni krocej, co jest dobra wiadomoscia

pytanie jeszcze ile ten licznik byl przekrecony gdy brat kupowal vaga biglaugh.gif

Napisano

> Masz zupełną rację! Ktoś powinien być ukarany za to, że... tak mało zarabiamy i nie stać nas na

> jeżdżenie na benzynie

Rozwalacie mnie takimi tekstami. A jak ktoś zarabia więcej, to znaczy, że ma te pieniądze wyrzucać w błoto? Ja nie rozumiem takiego myślenia. Jazda na gazie wiele się nie różni od tej na benzynie (albo i wcale). LPG jest popularne również we Włoszech, czy Holandii, gdzie na zarobki nie można narzekać.

Napisano

> LPG jest popularne również we Włoszech, czy Holandii, gdzie na

> zarobki nie można narzekać.

Tam ,tez popularne sa auta jak dacia ok.gif

Napisano

> Rozwalacie mnie takimi tekstami. A jak ktoś zarabia więcej, to znaczy, że ma te pieniądze wyrzucać

> w błoto? Ja nie rozumiem takiego myślenia. Jazda na gazie wiele się nie różni od tej na

> benzynie (albo i wcale). LPG jest popularne również we Włoszech, czy Holandii, gdzie na

> zarobki nie można narzekać.

Ale stety bądź nie jesteśmy w Polsce, gdzie większość zarabia niestety niewiele i głównie stąd pojawia się potrzeba jazdy na LPG. frown.gif

Napisano

> Ale stety bądź nie jesteśmy w Polsce, gdzie większość zarabia niestety niewiele i głównie stąd

> pojawia się potrzeba jazdy na LPG.

A myślisz, że Holender zarabiający minimalnie jakieś 1500 Euro to z jakich powodów montuje ten gaz? Dla przyjemności na pewno nie. Mimo, że zarabia kilka razy tyle co przeciętny Polak potrafi jednak liczyć i skoro instalacja zwraca mu się po kilku miesiącach, a jej obsługa nie kosztuje specjalnie dużego wysiłku, bo woli te pieniądze wydać na przyjemniejsze rzeczy niż wspomaganie koncernów naftowych i Skarbu Państwa.

EDIT, a swoją drogą zadziwiająca jest mentalność typowego polskiego kierowcy. Totalne g. jakim jest diesel to poważają niczym boga. Niektórzy kupią go mimo, że się im nawet nie kalkuluje, ale LPG to syf i dziadostwo dla biedoty.

Napisano

Kolega pisze, że nie założy LPG a Wy na siłę o tym dyskutujecie tongue.gif Jaka skrzynia siedzi w tym a6?

Napisano

> Totalne g. jakim

> jest diesel to poważają niczym boga. Niektórzy kupią go mimo, że się im nawet nie kalkuluje,

> ale LPG to syf i dziadostwo dla biedoty.

Diesel to nie takie gó...no i jest bardzo uzasadniony ale... w max 20% osobówek jeżdżących po naszych drogach hehe.gif

Napisano

> Kolega pisze, że nie założy LPG a Wy na siłę o tym dyskutujecie Jaka skrzynia siedzi w tym a6?

Multitronic do tego przebiegu już by się rozleciał palacz.gif

Napisano

> Diesel to nie takie gó...no

Jezdze obecnie dieslem i w stosunku do benzyny nie widze ,zadnych plusow...

A z minusow to:

- pizdzi jak w kieleckim

- telepie sie na zimno

- kreci sie tylko do 4tys

- trzeba uwazac z paliwem

Napisano

> Jezdze obecnie dieslem i w stosunku do benzyny nie widze ,zadnych plusow...

> A z minusow to:

> - pizdzi jak w kieleckim

> - telepie sie na zimno

> - kreci sie tylko do 4tys

> - trzeba uwazac z paliwem

Też jeżdżę teraz dieslem (albo raczej samochodem z silnikiem diesla) i nie widzę takich minusów zlosnik.gif

Więc chyba z Twoim jest coś nieteges zlosnik.gif

Napisano

> Multitronic do tego przebiegu już by się rozleciał

Jak ośka to chyba tylko multitronic?

Tiptronic był montowany tylko w quattro?

Napisano

> Też jeżdżę teraz dieslem (albo raczej samochodem z silnikiem diesla) i nie widzę takich minusów

> Więc chyba z Twoim jest coś nieteges

Znaczy Twój kręci się do 6 tys obr i można lać benzynę? Jak rozumiem chodzi aksamitnie, bez stukotu, rozgrzewa się do 90 stopni po kilku km?

Napisano

wiesz kto tam siedzi na tym forum w większości analfabeci techniczni.

Napisano

> Też jeżdżę teraz dieslem (albo raczej samochodem z silnikiem diesla) i nie widzę takich minusów

> Więc chyba z Twoim jest coś nieteges

Ciekawe jaki to diesel ladnie chodzi na zimno i potrafi z siebie cos wykrzesac poza wyciem powyzej 4-4,5tys obrotow hmm.gif

Napisano

> Znaczy Twój kręci się do 6 tys obr i można lać benzynę? Jak rozumiem chodzi aksamitnie, bez

> stukotu, rozgrzewa się do 90 stopni po kilku km?

A rope odlewa co 15km do wiaderka bo tak malo pali hahaha.gif

Napisano

> Ciekawe jaki to diesel (...) potrafi z siebie cos wykrzesac poza wyciem powyzej

> 4-4,5tys obrotow

Akurat są takie - np BMW 2l 204KM lub 3L 306KM z dwiema turbinami. Moc maks jest przy 4500 rpm, a silnik ma ocięcie przy 5200, ale to wyjątek z tych potwierdzających regułę.

Napisano

> Znaczy Twój kręci się do 6 tys obr i

A po cholerę miałby się kręcić? icon_eek.gif

Sorry ja się nie znam, ale benzyny też nigdy nie musiałem wkręcać na takie obroty icon_eek.gif

> można lać benzynę?

A to do benzyny czy LPG możesz lać diesla? hehe.gif

> Jak rozumiem chodzi aksamitnie, bez

> stukotu,

V6 dźwięk ma całkiem przyjemny smile.gif

Nie zauważyłem, żeby chodził głośniej / mniej równo od "benzynowców", którymi jeżdżę zlosnik.gif

> rozgrzewa się do 90 stopni po kilku km?

Po kilku kilometrach to może nie. Rogrzewa się nieznacznie wolniej niż benzyna ale w niczym mi to nie przeszkadza, ogrzewanie działa praktycznie natychmiast, a tych kilka pierwszych kilometrów to i benzyny bym nie katował wkręcając na wysokie obroty.

Napisano

> wiesz kto tam siedzi na tym forum w większości analfabeci techniczni.

NIe ukrywajmy, że i tutaj takowych nie brakuje zlosnik.gif

Napisano

> Ciekawe jaki to diesel ladnie chodzi na zimno i potrafi z siebie cos wykrzesac poza wyciem powyzej

> 4-4,5tys obrotow

Zapytam jeszcze raz - po co wkręcać silnik na wyższe obroty?

Napisano

hehe jak na każdym forum, ile ja razy słyszałem nie da sie to nie ma prawa zadziałać

Napisano

> A rope odlewa co 15km do wiaderka bo tak malo pali

Pali 5,7l - 6,3l w lecie (w cyklu mieszanym) i 7,5-9l w zimie (też cykl mieszany).

Napisano

> Akurat są takie - np BMW 2l 204KM lub 3L 306KM z dwiema turbinami. Moc maks jest przy 4500 rpm, a

> silnik ma ocięcie przy 5200, ale to wyjątek z tych potwierdzających regułę.

Moim nigdy do odcinki nie doszedlem (zal go rznac) ale maks moc ma przy 4 tys waytogo.gif

Napisano

> Zapytam jeszcze raz - po co wkręcać silnik na wyższe obroty?

Masz automat ?

Napisano

> Jak ośka to chyba tylko multitronic?

> Tiptronic był montowany tylko w quattro?

Tak mi się właśnie wydaje ale nie chciałem wyskakiwać z tym pomysłem pierwszy sob.gif

Napisano

> Pali 5,7l - 6,3l w lecie (w cyklu mieszanym) i 7,5-9l w zimie (też cykl mieszany).

Czyli tyle co moj w miescie ok.gif

Napisano

> hehe jak na każdym forum, ile ja razy słyszałem nie da sie to nie ma prawa zadziałać

Jak na tą chwilę, to na swoje pytanie odnajdowałem tam odpowiedź nawet bez pytania - przeszukując archiwum. Tak czy siak - rady udzielane w internecie zazwyczaj traktuję jako mocno "niepewne" - rzadko kiedy wiesz kto Ci doradza hehe.gif

Napisano

> Masz automat ?

Nie sądzę, żeby ten od niewkręcania jeździł automatem jako kierowca. skromny.gifskromny.gif

Napisano

> Masz automat ?

Nie - manualna "szóstka" zlosnik.gif

W automata zainwestuję jak mi już na starośc reumatyzm paluchy powykręca hehe.gif

Napisano

masz rację ok.gif zalogowałem się tam jak kupiłem "s" i to wszystko może ze 4 posty wrzuciłem

Napisano

a napisze ktos na pytanie w temacie? hmm.gif

Napisano

> Pali 5,7l - 6,3l w lecie (w cyklu mieszanym) i 7,5-9l w zimie (też cykl mieszany).

mi Octavia 2 FL TDI pali po miescie w zimie 8l ropy a E32 z gazem pali 17l gazu. Gdzie tu oszczędność z diesla? Nie muszę chyba mówić co jest szybsze i wygodniejsze zlosnik.gif

Napisano

Ale ja nie mam zamiaru nikogo tutaj przekonywać, że diesel jest oszczędniejszy od LPG zlosnik.gif

Ja sobie założyłem, że diesel którego kupuję będzie palił 8l +/- 1 zlosnik.gif - przesiadając się, z auta, które paliło 12 +/- 1 litrów LPG. Akceptowałem więc, to że koszt przejechania 100 km będzie wyższy zlosnik.gif

Na chwilę obecną jestem zadowolony ze zmiany zlosnik.gif

Napisano

> Ale ja nie mam zamiaru nikogo tutaj przekonywać, że diesel jest oszczędniejszy od LPG

Potrafisz to udowodnić?

np 2.0 diesel 140 vs 1.4t 150

no mi nie wychodzi diesel taniej jakbym nie liczył...

Napisano

> Potrafisz to udowodnić?

Nie i nie mam zamiaru próbować. Diesel nie jest tańszy od LPG, ale IMO jest tańszy od benzyny.

> np 2.0 diesel 140 vs 1.4t 150

> no mi nie wychodzi diesel taniej jakbym nie liczył...

Ale liczysz też koszt benzyny podczas pierwszych kilometrów?

Liczysz droższy przegląd? Częstsze wymiany świec / filtrów / kabli WN?

Liczysz, że co XX tys. km masz do wymiany listwę wtryskową, reduktor, co X lat butlę, co kilkanaście tyś. dodatkowe filtry?

Napisano

> Zapytam jeszcze raz - po co wkręcać silnik na wyższe obroty?

ty serio pytasz? Masz świadomość, że praktycznie każdy diesel w porównaniu z benzyniakiem podobnej mocy (nawet porównując N/A z t.dieslem) ma krótszy zakres użytecznych prędkości na poszczególnych biegach i słabszą maksymalną dynamikę? Jak myślisz z czego to wynika skoro moc jest podobna?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.