Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana amortyzatorów

Featured Replies

Napisano

chcę wymienić w Citroenie Berlingo 2001 2.0 Hdi amortyzatory - zakupiłem bilstein B4. Zastanawiam się jednak czy wymienić też sprężyny czy nie ma takiej potrzeby ? Jeśli już to jakiej firmy kupić te sprężyny ?

Napisano

nie ma potrzeby wymieniać... po co? Osiadł? Pękła?

Napisano

Jeśli sprężyny cale to nie ma sensu wymieniać. Ale pewnie warto wymienić z przodu łożyska kolumn bo to lubi zardzewieć i sie zaciera.

Napisano
  • Autor

no z tyłu trochę niżej siedzi, a amortyzator to za wiele nie pomoże. Chociaż mi to nie przeszkadza, że jest trochę niższy, ale buja trochę i jak wymienię same amortyzatory to będzie mniej bujać czy na to wpływ mają sprężyny ?

Napisano

ale ze gdzie chcesz sprezyny wymieniac? z tyly ?? Jesli tak to zycze powodzenia...

Jesli kola stoja w negatywie i opadla tylna belka to czeka Cie niestety regeneracja..

Napisano

> no z tyłu trochę niżej siedzi, a amortyzator to za wiele nie pomoże.

Przy zmianie ze zużytych amorków, zwłaszcza, jak miałeś fabrycznie inne, na B4 autko powinno się nieco podnieść i znacznie utwardzić zawieszenie.

Napisano

> chcę wymienić w Citroenie Berlingo 2001 2.0 Hdi amortyzatory - zakupiłem bilstein B4. Zastanawiam

> się jednak czy wymienić też sprężyny czy nie ma takiej potrzeby ? Jeśli już to jakiej firmy

> kupić te sprężyny ?

Jeśli chodzi o decyzję wymiany sprężyn to pytania są dwa.

1. Czy auto robi za woła roboczego, czy rodzinny dupowóz?

2. Ile już ma nalatane kkm?

Wół roboczy szybciej potrzebuje wymiany sprężyn, ponieważ permanentnie ma mocno obciążony tył. Nie łudźmy się mimo, że tego nie widać tak dobrze jak przy amortyzatorach, to sprężyny też się zużywają.

Przykład prosty moja Felka przy przebiegu 240kkm miała wymienione amortyzatory z tyłu. Miesiąc po wymianie i przejechaniu 1000km robiłem przegląd rejestracyjny. Badanie pokazało 75% sprawności układu tłumienia. Czy to możliwe, że w ciągu miesiąca amory straciły 35% sprawności? Nie, nie straciły. To sprężyny kwalifikują się do wymiany.

Napisano

> (...)Badanie pokazało 75% sprawności

> układu tłumienia. Czy to możliwe, że w ciągu miesiąca amory straciły 35% sprawności? Nie, nie

> straciły. To sprężyny kwalifikują się do wymiany.

Raczej do wymiany kwalifikuje się diagnosta, który Ci nie objaśnił, co to znaczy zlosnik.gif

75% to normalna wartość, którą wytrząsarka pokazuje dla nowych, sprawnych amortyzatorów. Nie ma takiej możliwości, żeby pokazała 100%.

(pomijam już drobiazg, że 75 + 35 = 110 grinser006.gif )

Napisano

> Przykład prosty moja Felka przy przebiegu 240kkm miała wymienione amortyzatory z tyłu. Miesiąc po

> wymianie i przejechaniu 1000km robiłem przegląd rejestracyjny. Badanie pokazało 75% sprawności

> układu tłumienia. Czy to możliwe, że w ciągu miesiąca amory straciły 35% sprawności? Nie, nie

to badanie to pic na wodę, nie raz było już o tym pisane

zresztą u mnie różnica między starymi a nowymi amorkami była kilka procent, tzn stare miały coś koło 70%, nowe ok 75%

swoją drogą, sprężyna ma wpływ na to badanie hmm.gif

w astrze zmieniłem sprężyny, bo siadał tył, ale jak sie okazało jedna była pęknięta przy końcu

po wymianie auto urosło ok 1-2cm i trochę mniej siadało

wymieniłem też amorki ok.gif

ogólnie cudów nie było, mimo że stare miały 200kkm spineyes.gif

Napisano

> Raczej do wymiany kwalifikuje się diagnosta, który Ci nie objaśnił, co to znaczy

> 75% to normalna wartość, którą wytrząsarka pokazuje dla nowych, sprawnych amortyzatorów. Nie ma

> takiej możliwości, żeby pokazała 100%.

W Tavrii po wymianie kompletu amory + sprężyny + wszelkie gumy pokazało ~90% na tej samej maszynie.

> (pomijam już drobiazg, że 75 + 35 = 110 )

Fakt, mea culpa. pad.gif

Napisano

> Badanie pokazało 75% sprawności

1. Pokaż mi nowe amory które pokazują 100% hehe.gif

2. A czemu 35% a nie np. 25 jak to wynika z obliczeń zlosnik.gif

Napisano

> to badanie to pic na wodę, nie raz było już o tym pisane

> zresztą u mnie różnica między starymi a nowymi amorkami była kilka procent, tzn stare miały coś

> koło 70%, nowe ok 75%

Mnie kiedyś w starym escorcie siadła jedna strona, jadąc za samochodem było widać, jak koło się telepie. Uszkodzony na wytrząsarce dał wynik około 30%, sprawny 70. Diagnosta popatrzył na mnie, na moją nastoletnią padlinę... i zaproponował, żebym wymienił jeden amortyzator. Zrobiłem, jak sugerował, i z ciekawości pojechałem do niego ponownie. Nowiutki amortyzator pokazał 75%, stary nadal 70.

Napisano

> 1. Pokaż mi nowe amory które pokazują 100%

Nigdy nie pokaże 100% max to ~90% jak już pisałem.

Sprężyna ma wykres działania sinusoidalny, by stłumić "skakanie" stosujemy amortyzatory, czyli tłumiki drgań.

Za utrzymanie pojazdu odpowiadają spężyny w starszej wersji piórowe, w nowszej zwinięty drut sprężysty. Amortyzator ma jedynie za zadanie zminimalizować efekt piłki.

> 2. A czemu 35% a nie np. 25 jak to wynika z obliczeń

Pośpiech żle wpływa na myślenie. Zbierałem się do pracy.

Napisano

Też się pochwale, a co! zlosnik.gif

Całkowity brak amortyzatorów na przodzie w moim poprzednim Lanosie wykazał na stacji diagnostycznej 58% i 61%* oink.gif Po wymianie nie miałem okazji sprawdzić, ale auto wreszcie zaczęło się prowadzić palacz.gif

* Diagnosta stwierdził, że amortyzatory wytrzymają jeszcze rok, na co zgłosiłem mu moje uwagi co do prowadzenia auta w zakręcie z koleinami blush.gif Podszedł wtedy do samochodu, rozbujał ręcznie auto i stwierdził: "Faktycznie, amortyzatory do wymiany" biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.