Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy warto remontowac moje uno ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Krótko mówiąc zastanawiam się czy warto pakować kasę w uniaka czy np próbować sprzedać za jakieś 2500 i kupić cos takiego: http://moto.allegro.pl/skoda-felicia-1-3-lxi-98-r-tylko-84-tys-km-i1353967616.html

Uniak to jak w podpisie 2000r, 899, lpg, 5d

Do zrobienia (tutaj ukłon w kierunku Glacy, którego będę gnębił...):

amorki, łożyska przód i tył, płyn chłodzący, olej, wszystkie filtry, progi do wymiany, doły drzwi do roboty, fotel kierowcy może się uda zespawać jeszcze, wydech do spawania...

Prawdopodobnie jeszcze jakieś pierdołki może by wyszły, no i robociznę trzeba zaliczyć...

Specjalnie dałem link do tej skody, bo przypadkiem widziałem ją na żywo i właścicielem jest taki Pan pod 50-tke, rozmawiałem z nim i cały czas garażowany itd.

Zastanawiam się nad opłacalnością całej inwestycji, uniak ma najechane 150 parę tysięcy.

Łożyska i amorki licze do wymiany bo chce już tak kompleksowo zrobić jak coś...

Napisano

fela jest paskudna w środku i klapa schowka jest jakby z innej epoki, nie pasuje do otworu w desce i w ogóle auto jest brzydkie 270751858-jezyk.gif

silnik za to jest ekonomiczny i całkiem żwawy, częste wycieki oleju z wybieraka skrzyni biegów nie powinny Cię zrazić, jak dwa, trzy razy do roku zmienisz tam uszczelniacz i co dwa lata cały wybierak, to dojdziesz do wprawy

gnijąca na potęgę tylna klapa to też żaden problem i z tego samego powodu co klapa, gnije mechanizm tylnej wycieraczki

podszybie z przodu biodegraduje w pierwszej kolejnosci po klapie tylnej i jeśli będziesz miał konieczność wymiany szyby czołowej, to lepiej do blacharza od razu to zawieźć

ogólnie to ta sama robota, co przy Uno, koszty utrzymania również podobne, a fela jest większa i chyba wygodniejsza

Napisano

ja szczerze mówiąc bym się nie zastanawiał. Autko widać zadbane chociaż po zdjęciach to każde ładne,przebieg SUPER ja bym go brał w ciemno i nie pakował kasy w uniaka

Napisano

Jak dla mnie to z blachą nie wygrasz... przynajmniej nie za sensowna kasę. Sam miałem robione progi i z tym mam na chwile spokój... ale zaraz sie okazuje że jeszcze drzwi do roboty, tylne błotniki...

Jak będę kupował następne auto to mam zamiar kupić coś z dobrze zabezpieczonymi blachami.

Co do Felicji... właśnie dlatego bym jej nie kupił. Zbyt dużo widziałem ich przerdzewiałych. I nie przekona mnie argumenty kogoś kto ma w aucie zdrowe blachy bo dba (w uno czy skodzie). Ja chce mieć zdrowe nawet jak nie dbam.

Napisano

jeżeli uważasz ze za opisane przez Ciebie pruchno dostaniesz 2,5 tysia to powodzenia w szukaniu frajera waytogo.gif

a felicja to najbardziej emerycki i drewniany samochód jaki może być

Napisano

> a felicja to najbardziej emerycki i drewniany samochód jaki może być

drewniany... felcia jest dużo bardziej stabilna w prowadzeniu niż uno, jest lepiej zrobiona i ma więcej miejsca w środku,

Napisano

> drewniany... felcia jest dużo bardziej stabilna w prowadzeniu niż uno

ciekawe

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> drewniany... felcia jest dużo bardziej stabilna w prowadzeniu niż uno, jest lepiej zrobiona i ma

> więcej miejsca w środku,

No nie wiem - swojego mocno zjeżdżonego Uno(którego już dawno nie mam z_lol1.gif) w życiu nie zamieniłbym na Felkę - miałem wątpliwą przyjemność sporo czasu poruszać się służbową Felką i jak tylko mogłem się wyśmigać od prowadzenia tego czegoś to tak robiłem grinser006.gif

Edit - Felka była niby w idealnym stanie i regularnie serwisowana.

Fakt, że silniczek 1,3 był dynamiczniejszy, niż w Oplu Astrze 1,4 , ale i tak to porażka na kołach - do tego gnijąca nie wolniej niż Uno biglaugh.gif

Napisano

> ciekawe

IMO taczka na kapciu jest bardziej stabilna w prowadzeniu, niż Felka biglaugh.gif

Napisano

felicie mulher.gif je tak samo jak uno sick.gif a ciekawe za ile sprzedasz swoje uno skoro jest w takim stanie? bo dużych pieniędzy na pewno nie weźmiesz....

Napisano

może 1000 dostaniesz za tego złomka ale nie licz na więcej wink.gif

Napisano

> może 1000 dostaniesz za tego złomka ale nie licz na więcej

Mówisz, że cena złomu poszła w górę? Może bym się pozbył Ściery hehe.gif

Napisano

> Mówisz, że cena złomu poszła w górę? Może bym się pozbył Ściery

Z tego co mi wiadomo, to Twoja Ściera nie przypomina obrazu nędzy i rozpaczy ani też nie jest festiwalem korozji cfaniaczek.gifwpysk.gifrotfl.gifzakrecony.gifhehe.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

Kilka lat po rozpoczęciu sprzedaży felicji w gazetach pisali ,że borygo robi dziury w silniku.A po zrobieniu tych dziur silnik nie nadawał się już do naprawy.Ci co uzywali oryginalnego płynu to im silniki się nie dziurawiły.Potem w serwisach lali płyn borygo nie ten zwykły a ten do chłodnic aluminiowych i kłopot miał się już nie pojawiać.

Napisano

> Z tego co mi wiadomo, to Twoja Ściera nie przypomina obrazu nędzy i rozpaczy ani też nie jest

> festiwalem korozji

Niby nie, ale kawałek progu wypadało by wymienić - lecz biorąc pod uwagę, że 20 lat jej już prawie wisi na karku ma się nieźle - dziś mi odpaliła za drugim przekręceniem kluczyka, po prawie dwutygodniowym nie ruszaniu yikes.gif - Mogłem się założyć z chłopakami w robocie o flaszkę - bo większość stawiała 99%, że nie zagada hehe.gif - sam też nie wierzyłem, a tu zonk i bangla hehe.gif

Napisano
  • Autor

Dokładnie wiem, że felicje też rdzewieją, ale chodzi o to ze np ta jest wyjściowo bez rdzy i powiedzmy 2 lata wytrzyma zanim wyjdzie taka rdza jaką mam w uniaku.

Z drugiej jednak strony faktycznie kokosów nie wezmę za uniaka chociaż tak liczyłem powiedzmy na 2,5 tys.

Uniak teraz słuzy do jazdy raz na miesiąc, czasami częściej i właściwie każde rozwiazanie nie będzie dobre...

Napisano

Jeśli jest tyle do roboty to pogoń truchło

Napisano

ja też bym nie pakował się w to uno ale Felicja wygląda na ładną i przebieg ma dobry. Znam Felicje która jest tez z 98 roku ma pooonad 200tyś przejechane i prawie od nowosci jeździ na lpg i nie ma z nia problemu. Ruda gdzie niegdzie wyszła (troszke na nadkolu i na tylnej klapie) ale naprawde jeszcze pojeździ.

Napisano

> Kilka lat po rozpoczęciu sprzedaży felicji w gazetach pisali ,że borygo robi dziury w silniku.A po

> zrobieniu tych dziur silnik nie nadawał się już do naprawy.

To możliwe, stare czerwone Borygo przeżerało różne rzeczy, ze szczególnym uwzględnieniem aluminiowych. Swego czasu wymieniłem w rocznych odstępach chyba ze 3 cieknące pompy wodne w Polonezie. Przy którejś kolejnej zamiast Borygo zastosowałem niebieskie Petrygo i problemy się skończyły.

p.s. a propos, ile płynu wchodzi do układu w 899 ? Zdecydowałem się w trybie pilnym wymienić wszystkie płyny eksploatacyjne w moim "szaraku". Po wykręceniu i obejrzeniu świec zapłonowych stwierdziłem, że poprzedni właściciel najwyraźniej był majsterkowiczem, oszczędzającym na wszystkim. Tak wypalonych świec jeszcze nie widziałem sick.gif

Napisano

> drewniany... felcia jest dużo bardziej stabilna w prowadzeniu niż uno, jest lepiej zrobiona i ma

> więcej miejsca w środku,

jeździłem felicją... jak po robocie wsiadałem do mojego Uniaka i jechałem do domu to serce mi się radowało...

felicja to padaka, kupa świata, buja się na lewo i prawo, jest podsterowna, brzydka i paskudna

jeżeli miał bym wybór zgnite uno albo felicja to sorry ale wolę jeździć dziurawcem niż zadbanym męczadłem

Napisano

> próbować sprzedać za jakieś 2500

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

to ja chyba swojego sprzedam za 2000 w końcu to 1.4 z LPG hehe.gif

Napisano

nie śmiej się 270751858-jezyk.gif ja swojego kupiłem za 3,5 ale fakt że rdzy nigdzie nie ma. No może odrobinke pod tylnymi drzwiami, i zadbany jest nie z tej ziemi:)

Napisano

Dobre uno to i w cenie będzie wink.gif. Ja tam wiem po sobie, że miałem kilku chętnych na niego i mi dawali ok 3500. Ale no gdzie sprzedam jak blacha w całości z konserwacją zrobiona (to mnie kosztowało 2500 ale no w końcu ubezpieczyciel pokrywał ;D).

Napisano

dobrze to jest sprzedać w 2006 r za 7000 zł Uno 1.4 z 1995 r.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.