Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupujemy wałki

Featured Replies

Napisano

Tematów na pewno było dużo, ale chciałbym aktualnych informacji i opinii.

Cel: ostre wałki do 1.2 16v p1

Załóżmy, że środki $ są wystarczające.

I teraz tak. Czy warto napalać się na kitketa? Czy te wałki są warte swojej ceny? Jest przecież pełno różnych innych opcji (świątek <no ok, znam niektóre historie>, heinrich, czy inne), które są tańsze i możliwe, ze nie gorsze.

Jeśli jednak catcams, to jaki? Generalnie jak pisałem jakiś czas temu planuję, aby auto pojeździło na różne zawody, widzę także 4p. Za rok, dwa, jak mi się nie znudzi, to pewnie jakiegoś ślimaka tam się wepchnie i też warto, aby już te wałki z tym mogły współpracować. Czy warto zmieniać popychacze także? bo seryjne to są i tak do pewnej tylko ostrości.

Nie chodzi o to, że jest worek kasy i trzeba go wydać, ale żeby robić mądrze i z głową i rozsądkiem. Jak coś jest warte swojej ceny, to czemu nie... ale jak mam coś kupowac tylko po to, aby było markowe, to lans na dzielni nie koniecznie mnie interesuje.

I na zakończenie, kto ma dojścia do sensownych wałków catcamsa, ewentualnie innej produkcji?

wszelkie porady mile widziane. cool.gif

Napisano

Chciałbym nadmienić że do ślimaka stosuje się wałki które mają jak najmniejszy kąt współotwarcia zaworów lub wcale go nie mają tak że niekoniecznie te wałki mogą się później do tego nadawać tak jak to planujesz dlatego warto zwrócić na to uwagę

Napisano
  • Autor

w takim razie najlepsza jest seryjna seria? w sensie do turbo...

zawsze można potem te ostre sprzedać ok.gif

w każdym razie, ten pierwszy stage to mocne NA.

turbo to mi już jako totalna zabawka chodzi po głowie z racji ostatniej mody 270751858-jezyk.gif ale to jak pisze najwcześniej za rok, dwa...

Napisano

> w takim razie najlepsza jest seryjna seria? w sensie do turbo...

> zawsze można potem te ostre sprzedać

> w każdym razie, ten pierwszy stage to mocne NA.

> turbo to mi już jako totalna zabawka chodzi po głowie z racji ostatniej mody ale to jak pisze

> najwcześniej za rok, dwa...

To nie do końca tak. W wolnossaku jest trochę inaczej bo w nim się wykorzystuje zjawiska falowe i kat współotwarcia ma na celu lepsze przepłókiwanie cylindra itp. A w turbie by wydmuchiwalo niespalona mieszankę do wydechu a to powodowało by mniejsze ciśnienie sprężania (mniej mieszanki) i tym samym mniejsza moc noi moment. Tak że mogą być ostre to nie jest tak że nie mogą być bo czytałem że nawet w turbodieslach pod 1/4 się tak robi ale chodzi o to zeby nie miały kąta współotwarcia

Napisano

> skupmy sie na NA

Jesli chcesz "za chwile" zmienic N/A na T to IMO nie opyla sie isc w kicikici, bo przy ewentualnej odsprzedaży dostaniesz w czape. Nie wiem jak ceny do fefnastek, ale ja za swój do 8V dałem chyba 1400pln. W używce jak bym 600 dostał (mimo przebiegu ok 4000km) to max. Daj zatem Panu H serie na wymianke, a potem wróć do niej jak bedziesz szukał turbiny, kanapek, coolerów i innych dupereli... Albo od razu zacznij budowac T bo n/a to rzeźba w kupie zlosnik.gif

Napisano

> Chciałbym nadmienić że do ślimaka stosuje się wałki które mają jak najmniejszy kąt współotwarcia

> zaworów lub wcale go nie mają tak że niekoniecznie te wałki mogą się później do tego nadawać

> tak jak to planujesz dlatego warto zwrócić na to uwagę

Przepraszam bardzo, że się znowu komuś wtryniam w temat, ale tym razem mam rzeczowe pytanie prawie na temat:

Wiesz może, czy ktokolwiek robi dedykowane wałki turbo do FIRE 8V? Bo ostatnio dywagując z pewnym osobnikiem mi tylko znanym zostałem poinformowany, że mogło by się coś takiego przydać zamiast wkładania większej turbiny itp zabiegów.

Napisano
  • Autor

> Jesli chcesz "za chwile" zmienic N/A na T to IMO nie opyla sie isc w kicikici,

to nie jest tak

chcę zrobić fajne NA, które może ze mną na pokładzie będzie coś mogło powalczyć na zawodach. Nigdy nie brałem udziału w takim evencie, a mam ochotę, a żeby cokolwiek wywalczyć, to trzeba mieć czym, a przynajmniej jakiś zalążek smile.gif

a z tym T, to podejrzewam, że po roku, czy dwóch znudzi mi się NA i będę chciał albo się rozprzedać, albo właśnie turbić, albo jeszcze coś się zmieni, bo się okaże, że jakieś tidżety, to już do serii wkładają, abo wyjdzie jakiś 2.0 turbo, co się do seja mieści hehe.gif

sytuacja jest taka, że akurat finans mnie nie ogranicza. kwestia tylko, czy warto, bo tak jak piszesz, to jak kupno auta z salonu, na wejściu się traci. Ale jeżeli catcams jest wy...bany w kosmos i przy 4p urywa dupe jak żaden inny wałek, to może warto.

A jak nie, to zostaje H, czy inny Ś lub jeszcze co innego smile.gif

bo na serii wałkach, to co najwyżej mogę bilet na trybune sobie pojechac i kupić zlosnik.gif

PS, czytam właśnie chyba wszystkie wątki na temat wałków, jakie szukajka mi podała xD

Napisano

> Przepraszam bardzo, że się znowu komuś wtryniam w temat, ale tym razem mam rzeczowe pytanie prawie

> na temat:

> Wiesz może, czy ktokolwiek robi dedykowane wałki turbo do FIRE 8V? Bo ostatnio dywagując z pewnym

> osobnikiem mi tylko znanym zostałem poinformowany, że mogło by się coś takiego przydać zamiast

> wkładania większej turbiny itp zabiegów.

niestety nie mam pojęcia. Większa turbina zawsze zrobi robote, a z odpowiednimi wałkami to jeszcze bardziej. Choćbyś żałożył nie wiadomo jaki wałek to jeżeli będzie dusić spaliny w muszli to i tak nic to nie da.

BTW dobrze jest mieć dohca bo wtedy można dorobić regulowane kółka i sobie kręcić nimi. Gadałem z takim gosciem co ma nissana primere 2.0 16v (sr20de bodajże) i tam są seryjnie regulowane pędzone łańcuchem, to mówił że po wyregulowaniu wałków moc wzrosła z ~260 do ok 280 koni oprócz tego silnik stał się bardziej elastyczny i turbina wcześniej zabiera sie do roboty.

Napisano
  • Autor

>regulowane kółka i sobie kręcić nimi.

a to kolejny temat wink.gif

Napisano

> Przepraszam bardzo, że się znowu komuś wtryniam w temat, ale tym razem mam rzeczowe pytanie prawie

> na temat:

> Wiesz może, czy ktokolwiek robi dedykowane wałki turbo do FIRE 8V? Bo ostatnio dywagując z pewnym

> osobnikiem mi tylko znanym zostałem poinformowany, że mogło by się coś takiego przydać zamiast

W firmie rewar zrobią wałek jaki tylko chcesz jeśli podasz im dane na temat Twoich oczekiwań.

Napisano

> to nie jest tak

> chcę zrobić fajne NA, które może ze mną na pokładzie będzie coś mogło powalczyć na zawodach. Nigdy

> nie brałem udziału w takim evencie, a mam ochotę, a żeby cokolwiek wywalczyć, to trzeba mieć

> czym, a przynajmniej jakiś zalążek

> a z tym T, to podejrzewam, że po roku, czy dwóch znudzi mi się NA i będę chciał albo się

> rozprzedać, albo właśnie turbić, albo jeszcze coś się zmieni, bo się okaże, że jakieś tidżety,

> to już do serii wkładają, abo wyjdzie jakiś 2.0 turbo, co się do seja mieści

> sytuacja jest taka, że akurat finans mnie nie ogranicza. kwestia tylko, czy warto, bo tak jak

> piszesz, to jak kupno auta z salonu, na wejściu się traci. Ale jeżeli catcams jest wy...bany w

> kosmos i przy 4p urywa dupe jak żaden inny wałek, to może warto.

> A jak nie, to zostaje H, czy inny Ś lub jeszcze co innego

> bo na serii wałkach, to co najwyżej mogę bilet na trybune sobie pojechac i kupić

> PS, czytam właśnie chyba wszystkie wątki na temat wałków, jakie szukajka mi podała xD

skontaktuj się z firmą rewar z krakowa, słyszałem bdb opinie na jej temat, pomagają dobrać odpowiedni wałek do setupu i oczekiwań ok.gif

Napisano

> niestety nie mam pojęcia. Większa turbina zawsze zrobi robote, a z odpowiednimi wałkami to jeszcze

> bardziej. Choćbyś żałożył nie wiadomo jaki wałek to jeżeli będzie dusić spaliny w muszli to i

> tak nic to nie da.

Pytam edukacyjnie póki co ok.gif W ofercie catcams znalazłem wałek dedykowany to FIRE z turbo, numer 1900738, ale jeszcze nie odcyfrowałem czym on się tak na prawdę różni.

Napisano

Nagryglaj do nich meila i sie dowiesz co i jak zlosnik.gif

Napisano

zakladam ze mocnym NA bedziesz chcial na codzien jeździć

ostatnio uświadomił mnie sebec, ze do 4p to by wypadało wyważyć dół i krecic po 10k zeby to miało ręce i nogi i suty rwało,

rozumiem ze to tez bedziesz robił, czy tylko bedzie 4p zeby miec 4p

Napisano

A napisz mi jaką mocą teraz dysponuje Twoje padło ok.gif ile już wydałeś na to aby miało tyle PS i Nm hmm.gif

Rozumiem że jest jakiś podział na klasy tam gdzie starujesz ?? Podaj ich zakres pojemnościowy.

Napisano
  • Autor

> skontaktuj się z firmą rewar z krakowa, słyszałem bdb opinie na jej temat, pomagają dobrać

> odpowiedni wałek do setupu i oczekiwań

ok.gif

Napisano
  • Autor

> zakladam ze mocnym NA bedziesz chcial na codzien jeździć

> ostatnio uświadomił mnie sebec, ze do 4p to by wypadało wyważyć dół i krecic po 10k zeby to miało

> ręce i nogi i suty rwało,

> rozumiem ze to tez bedziesz robił, czy tylko bedzie 4p zeby miec 4p

nie, nie będę tym jeździł na co dzień, auto głownie do zabawy.

wg mądrych głów ten dół można kręcić bez obaw. problemem może być co najwyżej góra.

Napisano
  • Autor

> A napisz mi jaką mocą teraz dysponuje Twoje padło ile już wydałeś na to aby miało tyle PS i Nm

> Rozumiem że jest jakiś podział na klasy tam gdzie starujesz ?? Podaj ich zakres pojemnościowy.

91/124

a ile kasy??? łohoo hooo.... zeby.GIF

do 1.3 i do 1.4 są chyba klasy...

Napisano

zdajesz sobie sprawę o czym myślę czy nie lepiej wsadzić 1.4 gdzie na dzień dobry masz więcej niż teraz zlosnik.gif a będzie to w kwocie wałków do 1.2 ok.gif

"sam" teraz mam taki sam problem jak Ty 1.2 przygotowane pod mocne zrobienie N/A kwestia dokupienia wałków , wyciągacza powietrza i wyciągacza spalin zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> zdajesz sobie sprawę o czym myślę czy nie lepiej wsadzić 1.4 gdzie na dzień dobry masz więcej niż

> teraz a będzie to w kwocie wałków do 1.2

> "sam" teraz mam taki sam problem jak Ty 1.2 przygotowane pod mocne zrobienie N/A kwestia dokupienia

> wałków , wyciągacza powietrza i wyciągacza spalin

uwierz mi, że nie pominąłem takiego rozwiązania smile.gif

ale póki mam pewny motor 1.2, to będę ten rzeźbił.

a co do 1.4, to nie jest takie hop siup, chociazby za sprawą kolektora wydechowego, w którym trzeba by albo flansze przerabiać, albo nowy robić, co generuje kolejne koszta. A ile ma w serii - 95? itd itd.... wniosek, zostałem przy tym, co mam.... wyjsra się, kolejny będzie 1.4 zeby.GIF

Napisano

Ja przy 93/123 kupiłem catcamsy 264.

Ale nie wiem ile teraz ma, bo nie zmierzyłem.

Jak będzie cieplej to bede wiedział.

Auto też używane obecnie tylko do supersprintów itp.

Generalnie jestem zadowolony z charakterystyki,

a ludzie, którzy mieli okazje się "karnąć" to wygłaszali opinie, że fajnie zap... smile.gif

Napisano
  • Autor

masz jakieś czasy na foto, które Ci się udawało na sprintach uzyskiwać?

Napisano
  • Autor

generalnie o jakis punkt odniesienia.

mi tez mówią, że fajnie zapitala i kumplowi, który ma 1.1 z górą 1.2 to samo tongue.gif także to opinia subiektywna...

najlepiej, to jakby ktoś miał charakterystyki z pomiarów przed i po założeniu różnych wałków zeby.GIF

Napisano

> na temat:

Catcams ma w ofercie custom walek pod T 1.2 8V

Ciekawe kto go zamowil cfaniaczek.gif? przyzna sie? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> http://www.colombo-bariani.com/index.php?lang=eng

> masz tu waleczki pod 16V i T-jeta

> Firma napewno robi lepsze waleczki do fiata niz kicikici

> Napisz do nich po angielsku...dostaniesz odpowiedz...ja dostalem heh

ok.gif poszedł mail.

a ktoś u nas ma dostęp do catcamsów??

Napisano

> poszedł mail.

> a ktoś u nas ma dostęp do catcamsów??

Muzyka sié zapytaj...melon i ja mielismy przez niego kontakt...

Napisano
  • Autor

> Muzyka sié zapytaj...melon i ja mielismy przez niego kontakt...

juz na początku poszło PW, ale wyjątkowo jakoś przy kompie nie siedzi smile.gif

Napisano

> juz na początku poszło PW, ale wyjątkowo jakoś przy kompie nie siedzi

dziwne...moze chory hmm.gif

zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> światka 259 + program

> powinno dojsc ok 10km

> mam rabaty u swiatka jak cos

kiedyś gadaliśmy na privie na te temat.

Przeczytałem chyba wszystko, co mi szukajka znalazła no i niestety opinie świątków nie są najlepsze.

Na pewno są dobre komplety, czego Twoje byłe, Rutiego, Maria o ile dobrze kojarzę, dowodzą, ale teraz wychodzi na to, że może byc różnie...

Napisano

jeżeli chcesz mocy dużo to kup wałki (280 stopni chyba), tylko pod nie to trzeba wywalić serie popychacze bo te wytrzymują tylko do 260 stopni i wtedy możesz wyżej kręcić i pewnie efekt będzie najlepszy

Napisano
  • Autor

wg katalogu catcamsa najostrzejsze wałki, które podchodzą pod seryjną hydraulikę to 270 stopni. 280 czy więcej, jak piszesz trzeba kupować z dodatkowymi gadżetami i koszt rośnie już niemiłosiernie...

nawet jak da to parę koni więcej, to cena tego konia to ho hoo smile.gif

Napisano

swiątek ma takie wałki a może gra być warta świeczki

Napisano
  • Autor

sam nie mam doświadczeń, więc mogę się opierać na opiniach innych.

a te nie są najlepsze...

na razie na wierzchu jest catcams 270/270, skoro producent podaje, że pod STD

a to już Sebec kiedyś wrzucał:

282407535catcames.jpg

Napisano

> a sebec swoje sprzedal? zagadaj z nim....

Seby walki juz rajduja dawno zeby.GIF

Napisano

wiem że nie masz przekonania do walków świątka , ale poczytaj na jego stronce ile mogą dać te najmocmniejsze, z tabelki to te pewnie 290/278 stopni by dały zawalisty efekt, tylko cena rośnie o nowe popychacze regulowane ręcznie , sprężyny zaworowe

Napisano
  • Autor

> wiem że nie masz przekonania do walków świątka , ale poczytaj na jego stronce ile mogą dać te

wiesz co moge ja napisać na swojej stronie??

wszystko.....

w końcu nie będzie strzelał samobuja smile.gif

> najmocmniejsze, z tabelki to te pewnie 290/278 stopni by dały zawalisty efekt, tylko cena

> rośnie o nowe popychacze regulowane ręcznie , sprężyny zaworowe

a to nie mało skromny.gif

Napisano

> generalnie o jakis punkt odniesienia.

> mi tez mówią, że fajnie zapitala i kumplowi, który ma 1.1 z górą 1.2 to samo także to opinia

> subiektywna...

> najlepiej, to jakby ktoś miał charakterystyki z pomiarów przed i po założeniu różnych wałków

No niestety nie mam, niezdążyłem zhamowac auta przed zimą. Wyniki z rajdu tez nie dają realnego porównania, bo może być różny poziom ogarnieńcia auta przez kierującego wink.gif

Napisano
  • Autor

gadałem z gościem z Catcamsa i mówi, że 270/270 sa niby pod standardowe popychacze, jednak przy montażu należy zwrocić uwagę na odległość między zaworkami a cylindrami, bo ponoć już jest blisko.

Ktoś zna sytuacje? hmm.gif

Napisano

Moje mają troche mniejszy wznios.

To może bardziej wyfezować tłoki jak bedzie kolizja?

Napisano

> na temat:

ja wiem zeby.GIF

Napisano

> ja wiem

z checia sie dowiem grinser006.gif jak zechcesz sie ta wiedza podzielic grinser006.gif

Napisano

> ja wiem

Podziel się trochę, nie bądź taki no wink.gif Już pisałem, że znalazłem w ofercie catcams jeden, bardziej mnie interesuje czy ktoś takie coś próbował i czy gra jest warta świeczki confused.gif i wogóle jest są konsekwencje (np. kolizyjność).

Napisano
  • Autor

ja bym w ogóle chciał z Tobą chwilę dłużej porozmawiać na ten temat!

Napisano
  • Autor

a podpowiedzcie, kto jeździ/jeździł na heinrich'ach??

wygląd wyglądem, ale interesuje mnie opinia o ich pracy w szesnastce.

EDIT: jest trochę na forum, ale głównie o 8v...

Napisano

> a podpowiedzcie, kto jeździ/jeździł na heinrich'ach??

> wygląd wyglądem, ale interesuje mnie opinia o ich pracy w szesnastce.

> EDIT: jest trochę na forum, ale głównie o 8v...

Makers z tego co wiem hmm.gif ale moge sie mylic

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.