Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

P45t??

Featured Replies

Napisano

Witam mam w moim Unolocie żarółki R2 i bardzo mi one przeszkadzają...

Czy jest sens bawić się w żarówki P45t czy może są jakieś mocniejsze R2 ??

Proszę o poradę smile.gifblagam.gif

Napisano

> Witam mam w moim Unolocie żarółki R2 i bardzo mi one przeszkadzają...

> Czy jest sens bawić się w żarówki P45t czy może są jakieś mocniejsze R2 ??

> Proszę o poradę

Z tego co mi wiadomo są mocniejsze R2, ale bez homologacji.

Napisano

> Proszę o poradę

IMHO jest sens waytogo.gif Też walczyłem z tym tematem ale... nie wkładaj 100 watowych bo popali Ci instlację i zmatowi odbłyśniki a świeci... o może trochę lepiej - to wszystko.

Napisano

> Proszę o poradę

Mozesz zastosowac P45t 60/55W, ale musisz sie liczyc z tym, ze ich dostepnosc jest obecnie znikoma. Mnie wczoraj spalily sie dwie takie zarowki jednego dnia (pierwszy raz od 2-2,5 roku) i zostalem na samych dlugich, przez co nie moglem dzis jechac zgodnie z planem na drugi koniec Polski passed_out.gif. 10 lat temu mozna je bylo dostac na kazdej stacji benzynowej, obecnie tylko w wyspecjalizowanych sklepikach motoryzacyjnyc, a znajdz taki czynny w sobote po 18 icon_rolleyes.gif.

Aha, oczywisie musisz miec tez na wzgledzie, ze taki zestaw jest nielegalny. Homologacja reflektorow R2 dopuszcza stosowanie zarowek o mocy 45/40W. Niemniej jednak praktyka pokazala, ze do zarowek 60/55W z napisem "not for use in Europe" na kolnierzu przez ponad 10 lat nikt sie nie przyczepil - ani na przegladach, ani na kontrolach drogowych ok.gif.

Napisano
  • Autor

A jak wygląda sprawa jeśli chodzi o 75/70 W ?

Napisano

u mnie na shellu bez problemu takowe dostaniesz

> Mozesz zastosowac P45t 60/55W, ale musisz sie liczyc z tym, ze ich dostepnosc jest obecnie znikoma.

> Mnie wczoraj spalily sie dwie takie zarowki jednego dnia (pierwszy raz od 2-2,5 roku) i

> zostalem na samych dlugich, przez co nie moglem dzis jechac zgodnie z planem na drugi koniec

> Polski . 10 lat temu mozna je bylo dostac na kazdej stacji benzynowej, obecnie tylko w

> wyspecjalizowanych sklepikach motoryzacyjnyc, a znajdz taki czynny w sobote po 18 .

> Aha, oczywisie musisz miec tez na wzgledzie, ze taki zestaw jest nielegalny. Homologacja

> reflektorow R2 dopuszcza stosowanie zarowek o mocy 45/40W. Niemniej jednak praktyka pokazala,

> ze do zarowek 60/55W z napisem "not for use in Europe" na kolnierzu przez ponad 10 lat nikt

> sie nie przyczepil - ani na przegladach, ani na kontrolach drogowych .

Napisano
  • Autor

Wiem, ale pytanie czy Żyły w moim Unolotku się nie pokopcą jak wstawie 75/70 ?

Napisano
  • Autor

> a nie można wymienić reflektorów na H4?

No w sumie prawda hmm.gif Ale żaróweczki już kupiłem smile.gif

Napisano

sa dostępne żarówki H4 z tym kołnierzem R2, ja takie spokojnie kupiłem w motoryzacyjnym za 13 zł/szt

a tak na marginesie dodam, że cały nowy reflektor na H4 kosztuje 40 zł więc tyle ile jedna dobra żarówka:D

Napisano

> sa dostępne żarówki H4 z tym kołnierzem R2, ja takie spokojnie kupiłem w motoryzacyjnym za 13

> zł/szt

> a tak na marginesie dodam, że cały nowy reflektor na H4 kosztuje 40 zł więc tyle ile jedna dobra

> żarówka:D

dołożyć do tego przekaźniki i drive.gif

Napisano
  • Autor

A to chyba zakupie takowe smile.gif

Dziękuje bardzo za porade smile.gif

Napisano

> u mnie na shellu bez problemu takowe dostaniesz

> > sie nie przyczepil - ani na przegladach, ani na kontrolach drogowych .

Widac stacje dostosowuja sie do charakterystyki rynku. Widocznie w Twojej okolicy ciagle jest popyt na zarowki R2-podobne. W duzych miastach auta korzystajace z tej technologii niestety wymarly...

Napisano

> A jak wygląda sprawa jeśli chodzi o 75/70 W ?

Zdecydowanie za mocne no.gif.

Napisano

> sa dostępne żarówki H4 z tym kołnierzem R2, ja takie spokojnie kupiłem w motoryzacyjnym za 13

> zł/szt

To sa wlasnie P45t.

> a tak na marginesie dodam, że cały nowy reflektor na H4 kosztuje 40 zł więc tyle ile jedna dobra

> żarówka:D

W tej cenie dostaniesz reflektory jednorazowego uzytku w stylu TYC, DEPO czy DJAUTO no.gif.

Napisano

można kupić tanio oryginalne używane i jeśli komus starczy funduszy, dać je zregenerować i będą rewelacyjnie świeciły

Napisano

> dołożyć do tego przekaźniki i

i zmieniać żarówki co 3 miesiące grinser006.gif

jak założyłem w vectrze przekaźniki to Osram NB wytrzymywały około 2-3 miesięcy...

więc ważne jest, żeby do przekaźników dawać żarówki "niewyżyłowane" wink.gif

Napisano

> To sa wlasnie P45t.

> W tej cenie dostaniesz reflektory jednorazowego uzytku w stylu TYC, DEPO czy DJAUTO .

Moje pięcioletnie DEPO świeci jak CARELLO ok.gif

Tak, wiem, to niemożliwe, ale jednak ok.gif

Napisano

> Osram NB wytrzymywały około 2-3 miesięcy...

> więc ważne jest, żeby do przekaźników dawać żarówki "niewyżyłowane"

ogólnie NB jest żarówką krótkożywotną i w kazdym aucie nie wytrzyma dłużej niż zwykła i przekaźniki nie mają raczej takiego znaczenia, bo przy dobrym zasilaniu każda żarówka prędzej padnie niż przy kiepskim

a NB ma cieńszy żarnik, przez co daje wiecej światła i krócej żyje

koledze w Octavii padły obie na raz przy włączaniu świateł

Napisano

> Moje pięcioletnie DEPO świeci jak CARELLO

> Tak, wiem, to niemożliwe, ale jednak

no ja właśnie tez mam DEPO i nic się nie dzieje, dobrze działa, wszystko jest ok

Napisano

> można kupić tanio oryginalne używane i jeśli komus starczy funduszy, dać je zregenerować i będą

> rewelacyjnie świeciły

Mozna tez - tak jak ja - kupic oryginalne, fabrycznie nowe H4 FIAT by Carello po 60 zl/szt., ale trzeba sie troche wysilic. Mnie znalezienie pary zajelo pol roku icon_rolleyes.gif.

Napisano

Robię porządek w garażu i znalazłem dwie żarówki halogenowe jak w temacie. Są co prawda używane ale krótko, więc jeżeli ktoś potrzebuje to

ODDAM ZA FREE!!!

Napisano

ja mam klosze na pt45 (H5) i wlożyłem zwykłe H4 zlosnik.gif

Napisano

> ja mam klosze na pt45 (H5) i wlożyłem zwykłe H4

facepalm.gif

Napisano

> pokaż te zwykłe h4 co włożyłeś.

no normalne H4 dostepne wszędzie, a nie z podstawką od R2 które mialem od nowego

Napisano

> no normalne H4 dostepne wszędzie, a nie z podstawką od R2 które mialem od nowego

a sprawdzałeś jak to świeci np na ścianie?

Napisano

> a sprawdzałeś jak to świeci np na ścianie?

tak

Napisano

> Kolejny 'fachman'

przynajmniej mam prawidłowo ustawione światła a nie jak 80% użytkowników jedno oko na maroko a drugie na kałkaz

Napisano

> przynajmniej mam prawidłowo ustawione światła a nie jak 80% użytkowników jedno oko na maroko a

> drugie na kałkaz

Co nie zmienia faktu że to drut jak ..uj zakrecony.gif Skąd masz pewnośc że taka żarówka nie zmieni swojego położenia ? Żadną.

Napisano

> Co nie zmienia faktu że to drut jak ..uj

jaki drut znow?

kupuje zarowke H4, wkładam w kostkę, spinam i świeci niewiem.gif

Napisano

> jaki drut znow?

> kupuje zarowke H4, wkładam w kostkę, spinam i świeci

Masz inne gniazda pod daną żarówkę, przez co nigdy nie będzie poprawnie tam siedzieć.

Napisano

> Masz inne gniazda pod daną żarówkę, przez co nigdy nie będzie poprawnie tam siedzieć.

Jakie amorki masz pod -60?

Napisano

> Masz inne gniazda pod daną żarówkę, przez co nigdy nie będzie poprawnie tam siedzieć.

no nie będzie i co to zmienia?

nie ma specjalnych wycieć na wąsy H4

ale da się tak włożyć aby było ok.gif

Napisano

> no nie będzie i co to zmienia?

> nie ma specjalnych wycieć na wąsy H4

> ale da się tak włożyć aby było

I żadnej pewności że ona się tam będzie 'trzymać ok' przez cały czas. Ale twoje auto, twój wybór.

Napisano

> I żadnej pewności że ona się tam będzie 'trzymać ok' przez cały czas. Ale twoje auto, twój wybór.

no przcie są spinki

jak zacisnę to żadna sila ich nie ruszy

zreszta, moje auto i moje światla

co dzien gdy wjeźdzam do garazu widzę linie graniczną świateł i się nie zmienia

Napisano

uzywam zarowek H5 to odpowiednik H4 z oprawka R2 i jest ok

Napisano

również potwierdzam, iż h4 w oprawie r2 siedzi bardzo ładnie, zresztą wojtu też tak ma od ostatniego ozu. mnie przez prawie dwa lata nie przesunęły się ani o mm....

Napisano
  • Autor

Czyli najzwyczajnie j w swiecie mozna kupic H5??

Napisano

ja mam h4, i najzwyczajniej można je kupić i włożyć, tylko bardzo dokładnie smile.gif

Napisano
  • Autor

Heh tyle teorii, żegłowa paruje 270635636-JUMP2.gif

Sam juz niewiem zeby.GIF

Napisano
  • Autor

No dobra, jak mówicie że mogę użyć H4 to użyje ale teraz pytanie jakie najwieksze mohe wstawic w sensie Watów : )

Napisano

> No dobra, jak mówicie że mogę użyć H4 to użyje ale teraz pytanie jakie najwieksze mohe wstawic w

> sensie Watów : )

60/55W

Napisano

> No dobra, jak mówicie że mogę użyć H4 to użyje ale teraz pytanie jakie najwieksze mohe wstawic w

> sensie Watów : )

Ja polecam te wink.gif

Napisano

> Ja polecam te

Ile wytrzymaja? Miesiac? Dwa?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.