Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[licznik MPI] Jak zwiększyć przebieg

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy da się jakoś zwiększyć przebieg w liczniku MPI nie podłączając go do examinera?

Licznik mam "na biurku" i potrzebuję żeby się w nim zwiększył przebieg do tego jaki auto faktycznie przejechało

Napisano

Taki głupi pomysł mam..

Licznik na linke czy nie?

Jeśli nie jest na linke, to możnaby go podłączyć pod jakiś generator impulsów, bo zapewne on tak działa ?

Dobrze rozkminiam? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Taki głupi pomysł mam..

> Licznik na linke czy nie?

> Jeśli nie jest na linke, to możnaby go podłączyć pod jakiś generator impulsów, bo zapewne on tak

> działa ?

MPI jest w pelni elektroniczny - no tez tak myslalem zeby jakis generator podpiąć "i jechać" tylko musiałbym znać przebieg sygnału z impulsatora a oscylatora nie posiadam.....

> Dobrze rozkminiam?

To jest jest zagadka tylko pytanie o rozwiązanie wink.gif

Napisano

Kurde, a może Prot będzie wiedział jaki to ma przebieg?

Robi zegary, wiec a nóż widelec będzie się orientował?

Mam dojście do oscyloskopu, więc w ostateczności mógłbym to sprawdzić, ale nie mam SC, i nie mam czujnika 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Kurde, a może Prot będzie wiedział jaki to ma przebieg?

> Robi zegary, wiec a nóż widelec będzie się orientował?

> Mam dojście do oscyloskopu, więc w ostateczności mógłbym to sprawdzić, ale nie mam SC, i nie mam

> czujnika

jak mi sie do wiosny nie uda dowiedzieć jaki jest sygnał z czujnika to podjade do Ciebie i sprawdzimy wink.gif Poki co nic nie grzebię przy aucie bo zimno.

Mam pomysł na pewien fajny elektroniczny diwajs i potrzebuję znać predkość auta. Jak przypuszczam impuls ma taki sam ksztalt ale jego częstotliwosc sie zwiększa wraz ze wzrostem predkosci........ Jak się mylę a ktoś zna przebieg kształt i wartości tego impulsu to nich mnie poprawi

Napisano

Wiem ze to może prostackie rozwiązanie ale swój licznik kręciłem w bardzo prosty sposób, miałem licznik z kosatkami podłączyłem zasilanie podłączyłem 3 kabelki do impulsatora a impulsator połączyłem z małym silniczkiem z jakiejś zabaweczki dostosowałem obroty tak żeby na szafie było 120km/h policzyłem sobie ile godzin (dni) ma się kręcić żeby dobić przebieg i tak to ogarnąłem.

Napisano
  • Autor

> Wiem ze to może prostackie rozwiązanie ale swój licznik kręciłem w bardzo prosty sposób, miałem

> licznik z kosatkami podłączyłem zasilanie podłączyłem 3 kabelki do impulsatora a impulsator

> połączyłem z małym silniczkiem z jakiejś zabaweczki dostosowałem obroty tak żeby na szafie

> było 120km/h policzyłem sobie ile godzin (dni) ma się kręcić żeby dobić przebieg i tak to

> ogarnąłem.

pomysł dobry tylko że ja mam do przekręcenia 140kkm to z 2 miesiące bym musiał jechać z prędkością 100 na godzinę.....

PS. -> priv

Napisano

> pomysł dobry tylko że ja mam do przekręcenia 140kkm to z 2 miesiące bym musiał jechać z prędkością

> 100 na godzinę.....

> PS. -> priv

to cza taki silniczek dobrać .. zeby kręcił się 200km/h zlosnik.gif to ci daje w sumie ...jakies 700godzin mniej więcej zlosnik.gif co daje jakies 29 dni zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> to cza taki silniczek dobrać .. zeby kręcił się 200km/h to ci daje w sumie ...jakies 700godzin

> mniej więcej co daje jakies 29 dni

hmmm albo zakręcić silnikiem żeby licznik "jechał" z nadświetlna hehe.gif tylko pytanie czy procek zdąży bity zliczyć hmm.gif

Napisano

> hmmm albo zakręcić silnikiem żeby licznik "jechał" z nadświetlna tylko pytanie czy procek zdąży

> bity zliczyć

ukłąd zdazy zliczyc :-)

normalnie generator mozna podłaczyć

znajdz jakiegos kolege elektronika co ma ganerator ze 200 kHz ,na tym kwarcu co jest to mozna wyciagnac jakies 16000 km/h

Napisano

mozna odczytac zawartośc eepromu , podeslij to przerobie pod wskazany przebieg , lub zwykły generator impulsów podłacz i pogoń w przód do wymaganego przebiegu i oby nie za dalego bo niektóre liczniki we fiatach sa do 399999 km

Napisano
  • Autor

> mozna odczytac zawartośc eepromu , podeslij to przerobie pod wskazany przebieg , lub zwykły

> generator impulsów podłacz i pogoń w przód do wymaganego przebiegu i oby nie za dalego bo

> niektóre liczniki we fiatach sa do 399999 km

jakbym mial pogonic to byloby to do ok 142tys z hakiem...... a takie glupie pytanie co jest po 400tys? Rejestr sie przepelnia i zeruje?

licznik sobie póki co przerabiam i jest rozłożony na części pierwsze więc podesłać nie podeśle na razie ale może się odezwę jak skończę modyfikacje.....

Ale mam kilka dodatkowych pytań do Ciebie.

1. Czy masz może jakąś dokumentację techniczną do procka który jest zastosowany w liczniku? (rozpiska pinów, jak można odczytać z niego wsad i czy się w ogóle da....)

2. Czy potrzeba jakiś specjalny programator do odczytania eepromu czy da radę jakiś typowy do programowania mikrokontrolerow ogólnie dostepnych w sklepach (np z rodziny atmela, pic itp....)

3. Zastanawiam się nad wstawieniem do licznika wyświetlacza graficznego tylko pytanie czy uda mi sie wyciągnąć z procka z licznika przebieg żeby się wyświetlał na tym graficznym...... hmm.gif

Napisano

> jakbym mial pogonic to byloby to do ok 142tys z hakiem...... a takie glupie pytanie co jest po

> 400tys? Rejestr sie przepelnia i zeruje?

tak blokuje sie i wyswietli same kreski ------- , widziałem juz to w pandzie

> licznik sobie póki co przerabiam i jest rozłożony na części pierwsze więc podesłać nie podeśle na

> razie ale może się odezwę jak skończę modyfikacje.....

> Ale mam kilka dodatkowych pytań do Ciebie.

> 1. Czy masz może jakąś dokumentację techniczną do procka który jest zastosowany w liczniku?

> (rozpiska pinów, jak można odczytać z niego wsad i czy się w ogóle da....)

nie trzeba mieszać w procku , przebieg jest w zewnetrzej pamieci eeprom obok procka , jak dobrze pamietam jest tam pamiec SPI , ST95040

> 2. Czy potrzeba jakiś specjalny programator do odczytania eepromu czy da radę jakiś typowy do

> programowania mikrokontrolerow ogólnie dostepnych w sklepach (np z rodziny atmela, pic

> itp....)

tak , zwykly programator do pamieci tej grupy

> 3. Zastanawiam się nad wstawieniem do licznika wyświetlacza graficznego tylko pytanie czy uda mi

> sie wyciągnąć z procka z licznika przebieg żeby się wyświetlał na tym graficznym......

nie wiem, napweno jest to mozliwe ale pytanie, jakim kosztem, nakładem pracy i czy warto ?

Napisano
  • Autor

> tak blokuje sie i wyswietli same kreski ------- , widziałem juz to w pandzie

i co wtedy? czyszczenie eeproma czy zaprogramowanie na nowo?

> nie trzeba mieszać w procku , przebieg jest w zewnetrzej pamieci eeprom obok procka , jak dobrze

> pamietam jest tam pamiec SPI , ST95040

> tak , zwykly programator do pamieci tej grupy

> nie wiem, napweno jest to mozliwe ale pytanie, jakim kosztem, nakładem pracy i czy warto ?

dla własnej satysfakcji że się da tam dostać i zrobić sobie przy okazji jakiś dodatkowy gadżet wink.gif

koszt? podejrzewam ze can wyświetlacza + jakis dupsów potrzebnych do podlączenia ewentualnie dorobienia plytki wiec koszta raczej niewielkie i niewielki naklad pracy. Najwiecej czasu podejrzewam by zeszlo przy programowaniu......

Napisano

> to cza taki silniczek dobrać .. zeby kręcił się 200km/h to ci daje w sumie ...jakies 700godzin

> mniej więcej co daje jakies 29 dni

A jaki filmik na jutuba by był. Seicento 899 0-350 kmh grinser006.gif

Napisano

> tak blokuje sie i wyswietli same kreski ------- , widziałem juz to w pandzie

no dobra, a czemu akurat 400 000 ?

to chyba nie jest potega dwojki?

Napisano

sygnał jest cyfrowy przełączany między 0 a 12V

dasz mu odpowiednią częstotliwość to za miesiąc przekręcisz biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> sygnał jest cyfrowy przełączany między 0 a 12V

> dasz mu odpowiednią częstotliwość to za miesiąc przekręcisz

no chyba sobie jakis generator zrobie..... gdzies mi sie wałał jakis 555 wiec na nim cos może machne....... badz może cos na uP i przez triak badz optoizolator 12V na licznik bedzie podawane z odpowiednia czestotliwoscia...... ale poki co cos innego musze skonczyc.....

Napisano

> no chyba sobie jakis generator zrobie..... gdzies mi sie wałał jakis 555 wiec na nim cos może

> machne....... badz może cos na uP i przez triak badz optoizolator 12V na licznik bedzie

> podawane z odpowiednia czestotliwoscia...... ale poki co cos innego musze skonczyc.....

oryginalnie impuls jest co ok 6cm z tego co pamiętam więc częstotliwość mozęsz sobie oszacować wstępnie :d

Napisano
  • Autor

> oryginalnie impuls jest co ok 6cm z tego co pamiętam więc częstotliwość mozęsz sobie oszacować

> wstępnie :d

na kazde 6cm przejechane przez auto jest impuls? tak często? shocked.gif

Napisano

> na kazde 6cm przejechane przez auto jest impuls? tak często?

tak biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> tak

czyli zeby licznik "jechał" z predkościa 100km/h to musze mu podać na wejście ok 463 Hz?

Dobrze myślę?

Napisano

> czyli zeby licznik "jechał" z predkościa 100km/h to musze mu podać na wejście ok 463 Hz?

> Dobrze myślę?

tak ok.gif

Napisano

> czyli zeby licznik "jechał" z predkościa 100km/h to musze mu podać na wejście ok 463 Hz?

> Dobrze myślę?

czyli dając taki impuls żeby podbić o 10000 km musisz ponad 60 godzin na to poświęcić

Napisano

> no dobra, a czemu akurat 400 000 ?

> to chyba nie jest potega dwojki?

nie mam pojecia , musiałbyś zapytać producenta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.