Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Karta parkingowa dla osoby niepełnosprytnej

Featured Replies

Napisano

No więc tak:

Mam teściową.

Niby teściowa to nie człowiek, ale mam ci ja do niej słabość :-)

Teściowa ma problemy z poruszaniem się, co jest powodem problemów z przemieszczaniem jej po mieście, gdy raczy wpaść z wizytacją do nas.

Powstał zatem projekt pozyskania dokumentu jak w temacie.

I teraz tak:

1. Teściowa nie ma PJ

2. Teściowa jest na emeryturze - nie ma potrzeby "materialnej" zabawy w bieganie po orzecznikach i orzekania o niepełnosprytności - leczy się na bieżąco.

tutaj wyczytałem, że podstawą do wydania takiej karty jest "orzeczenie o stopniu niepełnosprytności".

Pytanie zasadnicze -> MUSI być od lekarza-orzecznika ?

Czy np wystarczy kwit od lekarza prowadzącego?

O świadczeniach nie ma mowy, więc może da się na skróty ?

Ktoś ćwiczył ten temat ?

Napisano

> Pytanie zasadnicze -Czy np wystarczy kwit od lekarza prowadzącego?

> O świadczeniach nie ma mowy, więc może da się na skróty ?

> Ktoś ćwiczył ten temat ?

Tak to wygląda w Szczecinie.

Nie wystarczy... Wydaja na podstawie zaswiadczenia . Wiem przerabialem temat.

Napisano

wystarczy do skierowania na komisje przy ZUS, ktora na podstawie zgromadzonych dokumentow wyda zaswiadczenie o stopniu niepelnosprawnosci (jesli w ogole). To czy dostanie prawo do swiadczenia to inna sprawa

W praktyce musisz miec legitymacja ZUS i po wypelnieniu chyba 2 papierkow mozesz wyrobic karte.

Moja mama jest niepelnosprawna ale nie na tyle, zeby musiala zajmowac miejsca dla niepelnosprawnych. Wiec mimo tego, ze moglaby to karty nie posiada.

Napisano

> tutaj wyczytałem, że podstawą do wydania takiej karty jest "orzeczenie o stopniu

> niepełnosprytności".

> O świadczeniach nie ma mowy, więc może da się na skróty ?

Nie da się. Musi być orzeczenie, wydane przez Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności. Kwit od lekarza prowadzącego jest tylko jednym z papierów, które trzeba dostarczyć Zespołowi (wniosek o orzeczenie niepełnosprawności i dokumentacja choroby/leczenia). Zespół wzywa też i komisyjnie ogląda niepełnosprawnego, o którym ma wydać orzeczenie.

Napisano

> Moja mama jest niepelnosprawna ale nie na tyle, zeby musiala zajmowac miejsca dla

> niepelnosprawnych. Wiec mimo tego, ze moglaby to karty nie posiada.

Mama pracuje, czy jest na emetyturze/rencie ? Bo jeżeli niepełnosprawny pracuje, orzeczenie o stopniu niepełnosprawności wiąże się (a przynajmniej wiązało, bo podobno od przyszłego roku mają to znieść w ramach oszczędności budżetowych) z różnymi dofinansowanymi przez państwo przywilejami, np. 7-godzinnym dniem pracy.

Kartę parkingową warto mieć, nawet jeżeli nie zajmujesz miejsc dla niepełnosprawnych. We wszystkich znanych mi miejskich strefach płatnego postoju niepełnosprawni po wyłożeniu za szybą karty parkują za darmo.

Napisano

> Mama pracuje, czy jest na emetyturze/rencie ? Bo jeżeli niepełnosprawny pracuje, orzeczenie o

renta

> znanych mi miejskich strefach płatnego postoju niepełnosprawni po wyłożeniu za szybą karty

> parkują za darmo.

ona auta nie ma a ja jak ja gdzies zabieram to nie zbiednieje od paru zl. Szczegolnie tak jak mowilem nie ma problemow z chodzeniem ok.gif

Napisano

> We wszystkich

> znanych mi miejskich strefach płatnego postoju niepełnosprawni >po wyłożeniu za szybą karty

> parkują za darmo.

W Szczecinie - NIE.

Napisano

> W Szczecinie - NIE.

A jak to się ma do:

Quote:

Zgodnie z art. 8 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. prawo o ruchu drogowym (Dz.U.05.108.908, z późn. zm.) osoba niepełnosprawna o obniżonej sprawności ruchowej, kierująca a także osoba przewożąca osobą niepełnosprawną, pojazdem samochodowym zaopatrzonym w kartę parkingową, może nie stosować się do niektórych znaków drogowych:

(...)

Znak B- 39 strefa ograniczonego postoju.

cytowanym na stronie szczecińskiego UM, do której dałeś link ?

Napisano

> A jak to się ma do:

> Quote:

> Zgodnie z art. 8 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. prawo o ruchu drogowym (Dz.U.05.108.908, z późn.

> zm.) ciach> Znak B- 39 strefa ograniczonego postoju.

> cytowanym na stronie szczecińskiego UM, do której dałeś link ?

A jak to sie ma do płatności za parkowanie?

Napisano

Autor wątku w linku podał ogólne info o karcie parkingowej. Nie ma ona nic wspólnego z ZUS, ani z orzeczeniami ZUS.

Miejski/Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności wydaje decyzję o (nie)pełnosprawności i jej stopniu. ZUS wydaje decyzję, czy jesteś (nie)zdolny do pracy i czy przysługują świadczenia z tego tytułu ok.gif

Napisano

Musi by orzeczenie o stopniu niepełnosprawności i musi w nim byc informacja o "spełnieniu przez osobę niepełnosprawną przesłanek określonych w art. 8 ust. 1 ustawy z dn. 20.06.1997 PoRD..." Więcej info w art. 8 i 9 PoRD

Napisano

> A jak to sie ma do płatności za parkowanie?

Prawo lokalne to okresla

Napisano

> Miejski/Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności wydaje decyzję o (nie)pełnosprawności i

> jej stopniu. ZUS wydaje decyzję, czy jesteś (nie)zdolny do pracy i czy przysługują świadczenia

> z tego tytułu

czyli dawna komisja lekarska ZUS. Zmiania nazwy to nie zmiana funkcjonowania zlosnik.gif

Napisano

> czyli dawna komisja lekarska ZUS. Zmiania nazwy to nie zmiana funkcjonowania

nie, ZUS ma swoje komisje a powiat swoje wink.gif

Napisano

> nie, ZUS ma swoje komisje a powiat swoje

od ilu lat?

Napisano

> z tego co wiem to juz od dłuższego czasu...

pomijajac nazwe to czy cos sie w zasadach zmienilo?

Lekarz kieruje na komisje

komisja decyduje czy jestes niepelnosprawny

zgadza sie?

Napisano

> pomijajac nazwe to czy cos sie w zasadach zmienilo?

> Lekarz kieruje na komisje

> komisja decyduje czy jestes niepelnosprawny

> zgadza sie?

no tak, tylko komisja powiatowa nie robi takiego odsiewu jak ZUS teraz

bo orzeczenie o niepełnosprawności zazwyczaj nie wiąże się z przyznaniem świadczenia tylko z pewnymi przywilejami, ulgami...

Napisano

> no tak, tylko komisja powiatowa nie robi takiego odsiewu jak ZUS teraz

> bo orzeczenie o niepełnosprawności zazwyczaj nie wiąże się z przyznaniem świadczenia tylko z

> pewnymi przywilejami, ulgami...

ok.gif

no coz, ja slyszalem, ze teraz jest gorzej ale to moze wlasnie chodzilo o swiadczenia. Tak czy inaczej od komisji sie nie wykreci

Napisano

> czyli dawna komisja lekarska ZUS. Zmiania nazwy to nie zmiana funkcjonowania

To dwie różne komisje biglaugh.gif

Dla przykładu: osoba może nie mieć palcy - powiatowy/miejski zespół uzna tę osobe za niepełnosprawną, a ZUS uzna za (nie)zdolną do pracy (czasowo lub na stałe). palacz.gif

Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności wydaje się do celów:

szkolenia,

odpowiedniego zatrudnienia,

korzystania z rehabilitacji,

korzystania z systemu pomocy społecznej,

konieczności zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze,

uczestnictwa w warsztatach terapii zajęciowej,

korzystania z systemu środowiskowego wsparcia w samodzielnej egzystencji.

korzystania z ulg i uprawnień na podstawie art. 8 ust. 1 -Prawa o ruchu drogowym ze względu

na ograniczenia sprawności ruchowej

korzystania z innych ulg i uprawnień na podstawie odrębnych przepisów (np. ulgi telekomunikacyjne, prawo do zamieszkania w oddzielnym pokoju).

uzyskania zasiłku pielęgnacyjnego.

Napisano

> Prawo lokalne to okresla

Dokładnie tak ok.gif

Dla przykładu, w Wawie trzeba wyrobić sobie dodatkową kartę (aby nie płacić za postój) - dostępna wyłącznie dla osób o szczególnym rodzaju niepełnosprawności.

Napisano

A ty chcesz tę kartę do parkowania na miejscach dla inwalidów czy chodzi Ci o bezpłatne parkowanie ??

Napisano

Kurde... Ale FACET mieszasz... old.gif Czyzby Ci "BUFETOWA H.G.W." tak namieszała...? mulher.gif

Tylko tak jest, jak pisze SirJoker i przemty ... waytogo.gif Komisja ZUS-u i Starostwa Powiatu, to dwie niezależne KOMISJE...

Napisano
  • Autor

> A ty chcesz tę kartę do parkowania na miejscach dla inwalidów czy chodzi Ci o bezpłatne parkowanie

> ??

To pierwsze.

Ja NAPRAWDĘ czasem wożę osobę niepełnosprytną i chcę sobie (i tej osobie) życie ułatwić, a nie walić w karolka :-)

Napisano

> To pierwsze.

> Ja NAPRAWDĘ czasem wożę osobę niepełnosprytną i chcę sobie (i tej osobie) życie ułatwić, a nie

> walić w karolka :-)

A ja z kolei mam w najbliższej rodzinie osoby niepełnosprawne i naprawdę codziennie je wożę, ale drugą kartę wyrobiłem głównie po to, żeby, jak to ładnie ująłeś, walić w karolka zlosnik.gif

(wożę ich w miejsca, w których karta nie jest do niczego potrzebna)

Napisano

> To pierwsze.

> Ja NAPRAWDĘ czasem wożę osobę niepełnosprytną i chcę sobie (i tej osobie) życie ułatwić, a nie

> walić w karolka :-)

Przecież nic takiego nie sugerowałem.

Niestety możecie mieć problem jak teściowa nie ma papierów.

Trzeba mieć orzeczenie z ZUS, potem może jeszcze z gminy i na koniec trochę biegania żeby złożyć te papierki. Jak dodatkowo chcesz parkować za darmo ( w Warszawie) to trzeba wyrobić dodatkową kartę.

Teściowa auta mieć nie musi, kartę wyrabia się na dane auto np. twoje z tym że jak będziesz parkował bez teściowej a ktoś Cię przyfiluje to się płaci.

Napisano

ciach

> Trzeba mieć orzeczenie z ZUS, potem może jeszcze z gminy i na koniec trochę biegania żeby złożyć te . Jak dodatkowo chcesz parkować za darmo ( w Warszawie) to trzeba wyrobić dodatkową

> kartę.

Proszszszszę, jaki ZUS icon_eek.gifnono.gif

Napisano

> Przecież nic takiego nie sugerowałem.

> Niestety możecie mieć problem jak teściowa nie ma papierów.

> Trzeba mieć orzeczenie z ZUS, potem może jeszcze z gminy i na koniec trochę biegania żeby złożyć te

> papierki. Jak dodatkowo chcesz parkować za darmo ( w Warszawie) to trzeba wyrobić dodatkową

> kartę.

> Teściowa auta mieć nie musi, kartę wyrabia się na dane auto np. twoje z tym że jak będziesz

> parkował bez teściowej a ktoś Cię przyfiluje to się płaci.

to ja się podepnę

mój dziadek ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności i chciałby taką kartę wyrobić

co po kolei musi zrobić

i drugie pytanko

co musiałbym spełnić ja jako osoba wożąca tą osobę czasami

coby nie były wożę też często inna osobę z orzeczoną grupą inwalidzka

Napisano

> to ja się podepnę

Powiatowy Zespół ds Orzekania o Niepełnosprawności musi wydać orzeczenie które w punkcie 9 zawiera zapis:

Quote:

9) spełniania przez osobę niepełnosprawną przesłanek określonych w art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm) -
tak

Ogólnie dają 'tak' wtedy gdy symbol przyczyny niepełnosprawności jest R lub N (narządów ruchu lub neurologiczne) chociaż czasem dają 'tak' przy innych przyczynach.

Potem z takim orzeczeniem idziesz do urzędu gminy, starostwa czy co tam masz u siebie i na podstawie takiego kwitu (plus zdjęcie) dostajesz kartę.

Karta uprawnia (w skrócie) do parkowania na kopertach, wjeżdżania pod 'zakaz ruchu' i parkowania na 'zakazie postoju' (nie zatrzymywania).

Niektóre miasta np. Warszawa w strefie płatnego parkowania pozwalają parkować za darmo ale tylko na kopercie. Na normalnym miejscu musisz płacić.

-- edit --

Oczywiście osoba niepełnosprawna nie musi mieć samochodu ani pj. Kartę może używać ktoś kto przewozi taką osobę (oczywiście tylko wtedy kiedy faktycznie przewozi).

Napisano

> Niektóre miasta np. Warszawa w strefie płatnego parkowania pozwalają parkować za darmo ale tylko na

> kopercie. Na normalnym miejscu musisz płacić.

W Olsztynie niepełnosprawni parkują za darmo w całej strefie. Punkt 4 cennika.

Napisano

> W Olsztynie niepełnosprawni parkują za darmo w całej strefie. Punkt 4 cennika.

Tak bywa zlosnik.gif

Parkowanie w całej strefie jednak zależy od władz lokalnych.

-- edit --

W Warszawie jak ktoś chce się pofatygować to w Zarządzie Dróg Miejskich da się wyrobić kartę N+ i (na podstawie karty parkingowej i orzeczenia) na jeden samochód i parkować za darmo nawet poza kopertami.

Napisano

> Teściowa auta mieć nie musi, kartę wyrabia się na dane auto np. twoje z tym że jak będziesz parkował bez teściowej a ktoś Cię przyfiluje to się płaci.

Boszszszsz!!!

Nie pisz niemądrych rzeczy!!!

Karta jest IMIENNA na osobę niepełnosprawną (a nie na samochód), o UMIARKOWANYM lub ZNACZNYM stopniu niepełnosprawności. Obojętne jest, jakim samochodem ta osoba jedzie, lub jest wieziona.

Przerabiam to od kilkunastu lat.

I tyle.

Napisano

> ciach

> Proszszszszę, jaki ZUS

No orzecznik z ZUS, chyba matkę woziłem do ZUS-u to raczej mi się nie przewidziało

Napisano

> (...)o UMIARKOWANYM lub ZNACZNYM stopniu niepełnosprawności.

Nie chce mi się grzebać w domowych papierach, ale wydaje mi się, że przy schorzeniach narządu ruchu wystarczy lekki.

Napisano

> Boszszszsz!!!

> Nie pisz niemądrych rzeczy!!!

> Karta jest IMIENNA na osobę niepełnosprawną (a nie na samochód), o UMIARKOWANYM lub ZNACZNYM

> stopniu niepełnosprawności. Obojętne jest, jakim samochodem ta osoba jedzie, lub jest

> wieziona.

> Przerabiam to od kilkunastu lat.

> I tyle.

I nie ma wpisanych numerów samochodu ??

To popatrz moja karta jest dziwna i jest na konkretne auto, osoba też jest wpisana ale w innym aucie to możesz sobie w buty wsadzić

Napisano

> No orzecznik z ZUS, chyba matkę woziłem do ZUS-u to raczej mi się nie przewidziało

Do połowy 2009 roku były uznawane tzw. orzeczenia równoważne, czyli orzeczenia organów rentowych (ZUS, KRUS) art. 6 pkt. 3 ust. 5

Od drugiej połowy 2009 tylko Miejski/Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności w pkt. 9 swojej decyzji wskazuje (badź nie) uprawnienia do karty. art. 1 pkt. 2 ppkt.b

Tak ja to rozumiem ok.gif

I jeszcze: Komu przysługuje...pdf

Napisano

> I nie ma wpisanych numerów samochodu ??

> To popatrz moja karta jest dziwna i jest na konkretne auto, osoba też jest wpisana ale w innym

> aucie to możesz sobie w buty wsadzić

Wzór aktualnie obowiązującej karty w załączniku

284545166-Wz%F3rkarty1i2.jpg

Napisano

> Do połowy 2009 roku były uznawane tzw. orzeczenia równoważne, czyli orzeczenia organów rentowych

> (ZUS, KRUS) art. 6 pkt. 3 ust. 5

> Od drugiej połowy 2009 tylko Miejski/Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności w pkt. 9

> swojej decyzji wskazuje (badź nie) uprawnienia do karty. art. 1 pkt. 2 ppkt.b

> Tak ja to rozumiem

> I jeszcze: Komu przysługuje...pdf

No i pamiętam że właśnie jakieś zmiany były bo do ZUS-u wiozłem matkę ja a do powiatu ojciec.

Jak wygląda aktualna karta też wiem bo widziałem na stronie ale w tej co wyrobił ojciec jest jeszcze wklepany numer rej. , być może to jest wzór sprzed zmiany

Napisano

> Nie chce mi się grzebać w domowych papierach, ale wydaje mi się, że przy schorzeniach narządu ruchu

> wystarczy lekki.

umiarkowany bądź ciężki stopień niepełnosprawności ze względu na narząd ruchu ok.gif

Karta wystawiana jest na konkretną osobę, nie musi być kierowcą, nie musi mieć nawet prawa jazdy, wystarczy że jedzie jako pasażer ok.gif

Aha, dla ścisłości, nie jest w żadnym przypadku przypisana do konkretnego samochodu jak ktoś sugerował cfaniaczek.gif

Napisano

Kocioboły opisujesz?

Sam to wymysliłes?

Napisano

> No i pamiętam że właśnie jakieś zmiany były bo do ZUS-u wiozłem matkę ja a do powiatu ojciec.

> Jak wygląda aktualna karta też wiem bo widziałem na stronie ale w tej co wyrobił ojciec jest

> jeszcze wklepany numer rej. , być może to jest wzór sprzed zmiany

Kiedyś były takie z wpisywanym ręcznie numerem rejestracyjnym.

Obecnie te karty są nieważne (mimo, że mogą mieć jeszcze ważność terminową), bo są niezgodne z obowiązującym wzorem biglaugh.gif

Napisano

> Kocioboły opisujesz?

> Sam to wymysliłes?

Bądź tak miły i jak już coś piszesz to zacytuj bo nie bardzo wiem o co Ci chodzi.

Napisano

Kurcze... Niedługo mi Ktoś udowodni, że mogę podjechać moim "niepełnosprawnym" GOLFEM do ZUS, aby mi wydali stopien niepełnosprawności, abym mógł wyrobić "KARTE POSTOJOWA" dla mojego NIEPEŁNOSPRAWNEGO PRZYJACIELA...VW... drive.gif

Karta Postojowa przypisana jest IMIENNIE OSOBIE NIEPEŁNOSPRAWNEJ.... old.gif

Napisano

> umiarkowany bądź ciężki stopień niepełnosprawności ze względu na narząd ruchu

Nie ma ciężkiego stopnia niepełnosprawności!! Jest LEKKI, UMIARKOWANY i ZNACZNY!

> Karta wystawiana jest na konkretną osobę, nie musi być kierowcą, nie musi mieć nawet prawa jazdy,

> wystarczy że jedzie jako pasażer

> Aha, dla ścisłości, nie jest w żadnym przypadku przypisana do konkretnego samochodu jak ktoś

> sugerował

Dokładnie tak!

Napisano

> Karta Postojowa przypisana jest IMIENNIE OSOBIE NIEPEŁNOSPRAWNEJ....

Nie ma karty postojowej! Jest KARTA PARKINGOWA!

Napisano

> Nie ma ciężkiego stopnia niepełnosprawności!! Jest LEKKI, UMIARKOWANY i ZNACZNY!

fakt moje przejęzyczenie ok.gif

Napisano

> Nie ma karty postojowej! Jest KARTA PARKINGOWA!

bow.gifwaytogo.gifbow.gifwaytogo.gif Oczywiście, ze parkingowa... Taką mam wraz z moim zdjeciem... Wazna jeszcze do 2013 roku.. old.gif

A ta "postojowa" miałaby byc dla mojego "niesprawnego Golfa cfaniaczek.gif

Moim WV mogę tylko "postać", do parkingu nie dojade...żeby zaparkować... hehe.gif To tak dla JAJ.. smile.gif

Napisano

> umiarkowany bądź ciężki stopień niepełnosprawności ze względu na narząd ruchu

Jednak ja miałem rację, przy układzie ruchu wystarczy lekki:

Quote:

Osoby zaliczone do lekkiego stopnia niepełnosprawności będą mogły otrzymać kartę parkingowa

tylko w przypadku ustalenia przyczyny niepełnosprawności oznaczonej symbolem 05- R

(upośledzenie narządu ruchu) lub 10- N ( choroby neurologiczne)

źródło (wcześniej podawał je SirJoker.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.