Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przerobka swiatel H4 na soczewki - od strony formalo-prawnej

Featured Replies

Napisano

Witam

takie mam oto pytanie

jak od strony formalno-prawnej wyglada przerobka reflektorow (obecnie H4 i HB5) na reflektory soczewkowe?

widzialem takie oferty czy tez z gatunku "zrob to sam" w necie jednak nie wiem jak pozniej wyglada sprawa chociazby przegladow rejestracyjnych?

czy taka modyfikacja jest wogole dozwolona?

Napisano

> Witam

> takie mam oto pytanie

> jak od strony formalno-prawnej wyglada przerobka reflektorow (obecnie H4 i HB5) na reflektory

> soczewkowe?

> widzialem takie oferty czy tez z gatunku "zrob to sam" w necie jednak nie wiem jak pozniej wyglada

> sprawa chociazby przegladow rejestracyjnych?

> czy taka modyfikacja jest wogole dozwolona?

słowo klucz - homologacja. Jeśli po przeróbce jesteś w stanie ją uzyskać, to jak najbardziej będzie to legalne. zlosnik.gif

Napisano

Zobacz ilu takich po "modyfikacjach"jeździ i wali światłami po oczach.

Napisano

Nie.

Wybij to sobie z głowy.

Napisano

> Zobacz ilu takich po "modyfikacjach"jeździ i wali światłami po oczach.

To nie jest argument za

Napisano

> Witam

> takie mam oto pytanie

> jak od strony formalno-prawnej wyglada przerobka reflektorow (obecnie H4 i HB5) na reflektory

> soczewkowe?

> widzialem takie oferty czy tez z gatunku "zrob to sam" w necie jednak nie wiem jak pozniej wyglada

...sporo osób z takim druciarstwem jeździ na Centomanii - tam zapytaj...formalnie to musisz przejsc przez proces uzyskania homologacji po przerobieniu lampy, IMO albo zaminniki przystosowane pod soczewke z homologacja albo dac sobie siana z drutowaniem... ok.gif

Napisano

> ...sporo osób z takim druciarstwem jeździ na Centomanii

Jak jakieś pół roku temu to napisałem, dodając staropolskie, że z gówna bicza nie ukręcisz, to mnie zbanowali.

Czyli byłem męczennikiem za prawdę.

Napisano

> Jak jakieś pół roku temu to napisałem, dodając staropolskie, że z gówna bicza nie ukręcisz, to mnie

> zbanowali.

> Czyli byłem męczennikiem za prawdę.

...bo prawda boli... ok.gif ale sporo osób wyleczyło sie już z tego zafascynowania drezynami na zakupy...

Napisano

> ...sporo osób z takim druciarstwem jeździ na Centomanii - tam zapytaj...formalnie to musisz przejsc

> przez proces uzyskania homologacji po przerobieniu lampy, IMO albo zaminniki przystosowane

> pod soczewke z homologacja albo dac sobie siana z drutowaniem...

A jeśli ktoś SAM-a buduje? zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> takie mam oto pytanie

> soczewkowe?

Mam przerobione swiatla w Bravie na soczewki z bratniego modelu -Fiata Marei (ale soczewki sa zamiennikami - tzn nie oryginalne Valeo lecz Depo). Na przegladzie nigdy nie ma problemow - sprawdzaja czy dobrze swieca, ew. podreguluja i droga wolna. Jesli sama soczewka ma homologacje i świeci zgodnie z normami to nie widze powodu o co tyle krzyku. Rownie dobrze mozna powiedziec ze zarowki +50% nie powinny byc dozwolone

Napisano

Ja mam gładkie szkło i soczewke z Audi, zamontowaną tak że działa z fabryczną regulacją .

Świeci to pincet razy lepiej niż fabryczne ryflowane szkło (fabrycznie są ogniki z powozu konnego), jest to nielegalne i koniec czerwona.gif co nie zmienia faktu że b.dobrze działa ok.gif

Napisano

> Rownie dobrze mozna powiedziec ze zarowki +50% nie powinny byc dozwolone

Skoro mają homologację, to czemu miałaby nie być dozwolone? Sam używam i są ok.gif

Napisano

> Ja mam gładkie szkło i soczewke z Audi, zamontowaną tak że działa z fabryczną regulacją .

> Świeci to pincet razy lepiej niż fabryczne ryflowane szkło (fabrycznie są ogniki z powozu konnego),

> jest to nielegalne i koniec co nie zmienia faktu że b.dobrze działa

Nie do końca - możesz poddać lampy homologacji i jeśli wszystko okażę się w porządku to możesz poruszać się tym legalnie bez obaw o utratę dowodu czy problemy przy wypłacie OC w pewnych sytuacjach.

Napisano

> Nie do końca - możesz poddać lampy homologacji i jeśli wszystko okażę się w porządku to możesz

> poruszać się tym legalnie bez obaw o utratę dowodu czy problemy przy wypłacie OC w pewnych

> sytuacjach.

Nie wiedziałem o takiej opcji, ale ciekawy jestem jak to wygląda w praktyce tzn. czy to czasami nie jest martwy przepis, bo wszystko hand made z góry jest jest beee.

Masz jakieś info jak to się robi?

Napisano

> Nie wiedziałem o takiej opcji, ale ciekawy jestem jak to wygląda w praktyce tzn. czy to czasami nie

> jest martwy przepis, bo wszystko hand made z góry jest jest beee.

> Masz jakieś info jak to się robi?

W coś takiego bawił się zdaje się kolega Żuraw, spróbuj jego podpytać.

Napisano

> Mam przerobione swiatla w Bravie na soczewki z bratniego modelu -Fiata Marei (ale soczewki sa

> zamiennikami - tzn nie oryginalne Valeo lecz Depo). Na przegladzie nigdy nie ma problemow -

> sprawdzaja czy dobrze swieca, ew. podreguluja i droga wolna. Jesli sama soczewka ma

> homologacje i świeci zgodnie z normami to nie widze powodu o co tyle krzyku. Rownie dobrze

> mozna powiedziec ze zarowki +50% nie powinny byc dozwolone

Ty masz nie przerobione światła na soczewkowe, tylko wymienione światła na takie z innego modelu - a to zmienia postać rzeczy, bo reflektor jest homologowany. Pytanie rozpoczynające ten wątek, to takie, czy można sobie założyć do swoich zwykłych reflektorów soczewki wyjęte z innych reflektorów (przykręcić wkrętem, przykleić na super glue, przywiązać drutem) i z tym jeździć. Odpowiedź brzmi - można, ale nielegalnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ty masz nie przerobione światła na soczewkowe, tylko wymienione światła na takie z innego modelu -

> a to zmienia postać rzeczy, bo reflektor jest homologowany. Pytanie rozpoczynające ten wątek,

> to takie, czy można sobie założyć do swoich zwykłych reflektorów soczewki wyjęte z innych

> reflektorów (przykręcić wkrętem, przykleić na super glue, przywiązać drutem) i z tym jeździć.

> Odpowiedź brzmi - można, ale nielegalnie

oki w takim razie gdy daje swoj reflektor do firmy ktora sie zajmuje takimi przerobkami to otrzymuje przerobiony na soczewe reflektor ktory i tak nie jest dopuszczony do ruchu?

Napisano

> oki w takim razie gdy daje swoj reflektor do firmy ktora sie zajmuje takimi przerobkami to

> otrzymuje przerobiony na soczewe reflektor ktory i tak nie jest dopuszczony do ruchu?

dokładnie tak.... w świetle prawa możesz go mieć w samochodzie... w bagażniku zlosnik.gif

Napisano

> oki w takim razie gdy daje swoj reflektor do firmy ktora sie zajmuje takimi przerobkami to

> otrzymuje przerobiony na soczewe reflektor ktory i tak nie jest dopuszczony do ruchu?

Może inaczej, każda przeróbka to ingerencja w lampę czyli automatycznie utrata homologacji.

Ale diagności przeważnie sprawdzają czy lampa świeci poprawnie, czy jest granica światło/cienia więc jak jest dobrze przerobiona to w sumie się nie czepiają.

Napisano

> Ale diagności przeważnie sprawdzają czy lampa świeci poprawnie, czy jest granica światło/cienia

> więc jak jest dobrze przerobiona to w sumie się nie czepiają.

w sumie nie, ale jednak tak biglaugh.gif w mojej motorynce zrobiłem gładkie szkło, bo było symetryczne, do środka dałem lustro asymetryczne na H4, świeci poprawnie i co? i to, że diagnoście przeszkadzał symbol DOT na szkle... spineyes.gif

Napisano

Firma przerobi Ci reflektor, dokładnie tak, jak sobie tego życzysz. A co Ty z takim przerobionym reflektorem zrobisz, to już Twoja sprawa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.