Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Replika Poloneza Stratosa

Featured Replies

Napisano

tak sobie pomyślałem że nikt u nas w kraju nie zbudował chyba repliki Polda Stratosa z prawdziwego zdarzenia...

myślałem tak sobie zupełnie że tak powiem "na luzie" o zbudowaniu czegoś takiego w oparciu o V6 3.0 z Alfy umieszczone centralnie, które to jest łatwo dostępne, mocne i wykorzystywane na zachodzie do budowy replik Lancii Stratos...

Czy ktos ma pomysł jaka skrzynia mogłaby do tego spasować? Jakby się tak głębiej zastanowić to temat wydaje się nie taki znów skomplikowany.... zlosnik.gif

a miny ludzi na ulicy... priceless zlosnik.gif

Napisano

> myślałem tak sobie zupełnie że tak powiem "na luzie" o zbudowaniu czegoś takiego w oparciu o V6 3.0

> z Alfy umieszczone centralnie, które to jest łatwo dostępne, mocne i wykorzystywane na

> zachodzie do budowy replik Lancii Stratos...

> Czy ktos ma pomysł jaka skrzynia mogłaby do tego spasować?

Colotti hmm.gifcfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Colotti

bardziej interesuje mnie coś co możnaby wykorzystać z jakiegoś seryjnego auta, np Toyota MR2 ? hmmm

Napisano

> bardziej interesuje mnie coś co możnaby wykorzystać z jakiegoś seryjnego auta, np Toyota MR2 ? hmmm

Jeśli już bawić się w taką legendę to starać się robić to tak jakby miało to wyglądać x lat temu, a nie sztukować z wszystkiego co pod ręką dostępne. Przynajmniej takie moje zdanie jest.

Napisano

> Jeśli już bawić się w taką legendę to starać się robić to tak jakby miało to wyglądać x lat temu, a

> nie sztukować z wszystkiego co pod ręką dostępne. Przynajmniej takie moje zdanie jest.

Ale oryginalny stratopoldek "nie jeździ"...Więc jak ładować kapustę to niech efekt daje frajdę na ulicy.

Napisano

> Ale oryginalny stratopoldek "nie jeździ"...Więc jak ładować kapustę to niech efekt daje frajdę na

> ulicy.

Ale wtedy można od razu myśleć o jakimś znacznie lepszym silniku i skrzyni, a nie V6 3.0 z Alfy.

Napisano

> Ale oryginalny stratopoldek "nie jeździ"...

rozwiń myśl

Napisano
  • Autor

> Jeśli już bawić się w taką legendę to starać się robić to tak jakby miało to wyglądać x lat temu, a

> nie sztukować z wszystkiego co pod ręką dostępne. Przynajmniej takie moje zdanie jest.

z zewnątrz, wewnątrz jeśli chodzi o stronę mechaniczną może być tak żeby było szybko i tanio w naprawie ;-)

nie wywalę na skrzynie colotti 20kzł wink.gif

Napisano

Skrzynia z Renault 25 może. Ona jest często wykorzystywana w replikach z centralnymi silnikami np: rajdowe Metro 6r4. Wykrzystują też skrzynie z Audi ale nie wiem jakich modeli.

Pzdr

> tak sobie pomyślałem że nikt u nas w kraju nie zbudował chyba repliki Polda Stratosa z prawdziwego

> zdarzenia...

> myślałem tak sobie zupełnie że tak powiem "na luzie" o zbudowaniu czegoś takiego w oparciu o V6 3.0

> z Alfy umieszczone centralnie, które to jest łatwo dostępne, mocne i wykorzystywane na

> Czy ktos ma pomysł jaka skrzynia mogłaby do tego spasować? Jakby się tak głębiej zastanowić to

> temat wydaje się nie taki znów skomplikowany....

> a miny ludzi na ulicy... priceless

Napisano

> Skrzynia z Renault 25 może. Ona jest często wykorzystywana w replikach z centralnymi silnikami np:

> rajdowe Metro 6r4. Wykrzystują też skrzynie z Audi ale nie wiem jakich modeli.

Dobry pomysl. Lotus tez wykorzystywal ja w Espricie.

Napisano

Skrzynie najlepiej od... Alfy v6 palacz.gif

a sterowanie przez cięgna

Napisano

> bardziej interesuje mnie coś co możnaby wykorzystać z jakiegoś seryjnego auta, np Toyota MR2 ? hmmm

Dokładnie jak tak kolega wyżej pisze, najprościej byłoby zaadoptować coś z... przednionapędowej Alfy z silnikiem V6 (155, 164 itp.) hehe.gif Sterowanie już chyba nie byłoby wielkim problemem ok.gif A i miejsca trochę więcej by było, bo tylne koła jednak nie muszą się skręcać grinser006.gif

Chociaż lubię markę Alfa Romeo, to jednak wydaje mi się, że bardziej pasowałby jednak silnik V6 z jakiejś Lancii, np Themy (lub 8.32 - w końcu też ma coś wspólnego z Ferrari grinser006.gif).

Napisano
  • Autor

> jakiejś Lancii, np Themy (lub 8.32 - w końcu też ma coś wspólnego z Ferrari ).

taaa na pewno łątwo go kupić zeby.GIF

podsumujmy:

- borewicz ok 2-3000zł

- silnik ze skrzynią 3000zł

- zabawa z nadwoziem, spasowanie ramy pod silnik - 6000zł

- malowanie - 3000zł

- wnętrze - na pół serio z klatką - 3000zł

- felgi - mogłyby być np z merca ATSy AMG 5-ramienne z W124, podobne w stylu do tych z lancii, machnąć na żółto i mało kto się skapnie ;-) - ok 2000zł

Napisano

> taaa na pewno łątwo go kupić

> podsumujmy:

> - borewicz ok 2-3000zł

> - silnik ze skrzynią 3000zł

> - zabawa z nadwoziem, spasowanie ramy pod silnik - 6000zł

> - malowanie - 3000zł

> - wnętrze - na pół serio z klatką - 3000zł

> - felgi - mogłyby być np z merca ATSy AMG 5-ramienne z W124, podobne w stylu do tych z lancii,

> machnąć na żółto i mało kto się skapnie ;-) - ok 2000zł

nie zapomnij o chlodnicy ze STARA grinser006.gifa na powaznie to czekam na rozpoczecie prac grinser006.gifok.gif

Napisano

> nie zapomnij o chlodnicy ze STARA a na powaznie to czekam na rozpoczecie prac

najpierw, to on poczeka na chojnego sponsora hehe.gif

Napisano

> Dokładnie jak tak kolega wyżej pisze, najprościej byłoby zaadoptować coś z... przednionapędowej

> Alfy z silnikiem V6 (155, 164 itp.) Sterowanie już chyba nie byłoby wielkim problemem A i

> miejsca trochę więcej by było, bo tylne koła jednak nie muszą się skręcać

> Chociaż lubię markę Alfa Romeo, to jednak wydaje mi się, że bardziej pasowałby jednak silnik V6 z

> jakiejś Lancii, np Themy (lub 8.32 - w końcu też ma coś wspólnego z Ferrari ).

jakos dziwnie wink.gif

Napisano

> jakos dziwnie

Czemu dziwnie? Mi jednak najbardziej pasowałby V6 z Lancii, w końcu w zasadzie to Stratopolonez miał silnik z Lancii, ale jednak V8 z 8.32 (by Ferrari biglaugh.gif) pomimo już nie tej ilości cylindrów też mógłby być, w końcu Lancia Stratos miała silnik z Ferrari cool.gif

Napisano

> Czemu dziwnie? Mi jednak najbardziej pasowałby V6 z Lancii, w końcu w zasadzie to Stratopolonez

> miał silnik z Lancii, ale jednak V8 z 8.32 (by Ferrari ) pomimo już nie tej ilości cylindrów

> też mógłby być, w końcu Lancia Stratos miała silnik z Ferrari

Taki coś tez da rade popędzić takiego Borewicza .

Co do przeiesienia na koła to patent Zurawia z malca chyba byłby lepszy niż kombinowana skrzynia .

Napisano

> Taki coś tez da rade popędzić takiego Borewicza .

> Co do przeiesienia na koła to patent Zurawia z malca chyba byłby lepszy niż kombinowana skrzynia .

Jaki patent? Silnik ze skrzynia i tak ma byc centralnie, wiec jesli central, to tylko skrzynia poprzeczna. Inny uklad nei ma sensu. A jesli poprzecznei to najlepiej od razuz dawcy brac silnik, skrzynie polosie i kompletne zawieszenie. I zrobic to tak, jak mam w malcu, czyli rozbudowana klatka zintegrowana z zawieszeniem plus elementy mocujace zespol napedowy, lub pomocnicza rama, na ktorej wisi zespol napedowy z zawieszeniem, a ktora to rame przykreca sie w wielu miejscach do elementow nosnych samochodu. Zaleta? Odkrecamy rame z zespolem napedowym i wyjezdzamy nim z samochodu, czyli latwiejszy demontaz. Mozna zrobic tak i tak - wedle uznania. Ale silnik wylacznie poprzecznie. W razie czego sluze wiedza i pomoca w miare mozliwosci.

Napisano
  • Autor

> najpierw, to on poczeka na chojnego sponsora

oj tam, 2103 kosztowała w sumie podobne piniądze ;-)

Napisano
  • Autor

> Taki coś tez da rade popędzić takiego Borewicza .

no właśnie tak sobie myślę że ze względu na rozkład mas mały silnik z T byłby lepszy

Napisano

> Czemu dziwnie? Mi jednak najbardziej pasowałby V6 z Lancii, w końcu w zasadzie to Stratopolonez

> miał silnik z Lancii, ale jednak V8 z 8.32 (by Ferrari ) pomimo już nie tej ilości cylindrów

> też mógłby być, w końcu Lancia Stratos miała silnik z Ferrari

Jak się dało sklecić malucha z silnikiem alfy, to i poloneza da radę...W końcu i stratopoloneza też ludzie zrobili z tego, co im w ręce wpadło...

Napisano

> Ale silnik wylacznie poprzecznie. W razie czego sluze wiedza i pomoca w miare mozliwosci.

Moim zdaniem też tylko poprzecznie. Z resztą w oryginale tak jest ok.gif

Napisano

> Jak się dało sklecić malucha z silnikiem alfy, to i poloneza da radę...W końcu i stratopoloneza też

> ludzie zrobili z tego, co im w ręce wpadło...

Oczywiście ok.gif A o ile więcej miejsca w Polonezie wink.gif

Napisano

Wszystko OK, tylko jest małe ale......

Polonez nie jest "ruski" i KoNikowi nie pasuje nono.gif

Napisano

> taaa na pewno łątwo go kupić

> podsumujmy:

> - borewicz ok 2-3000zł

> - silnik ze skrzynią 3000zł

> - zabawa z nadwoziem, spasowanie ramy pod silnik - 6000zł

> - malowanie - 3000zł

> - wnętrze - na pół serio z klatką - 3000zł

> - felgi - mogłyby być np z merca ATSy AMG 5-ramienne z W124, podobne w stylu do tych z lancii,

> machnąć na żółto i mało kto się skapnie ;-) - ok 2000zł

Fajny filmik ok.gif

Ja szczerze nie przepadam jakoś za samochodami z prlu ale stratopolonez i oberek to dwa auta z tego okresu które naprawdę bardzo chciałbym posiadać smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.