Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dalsze poszukiwania auta klasy średniej.

Featured Replies

Napisano

> Szukam i szukam i nic. Kolejne obejrzane auto miało za sobą "bogatszą" przeszłość aniżeli

> opowiedział o tym sprzedający.

> Krótkie pytanie w związku z tym: czy za kwotę 26-30 tyś pln można kupić w dobrym stanie auto

> pokroju avensisa

> lub accorda

> z silnikiem benzynowym ?

zastanawiales sie nad Legacy /Outback ?

W tych pieniadzach mozna kupic cos przed zmiana modelu czyli pewnie 2000-2003. Super urodziwe moze nie jest, ale to bardzo udane auta, bezpieczne. Do tego latwo sie gazuja.

Napisano
  • Autor

Co byś zatem wybrał i dlaczego z dwóch przeze mnie wymienionych hmm.gif

Napisano
  • Autor

> zastanawiales sie nad Legacy /Outback ?

> W tych pieniadzach mozna kupic cos przed zmiana modelu czyli pewnie 2000-2003. Super urodziwe moze

> nie jest, ale to bardzo udane auta, bezpieczne. Do tego latwo sie gazuja.

Jak się kształtują ceny przeglądów/części do subaru na tle accorda czy toyoty ? Jak z dostępnością zamienników ?

Napisano
  • Autor

> Szukam i szukam i nic. Kolejne obejrzane auto miało za sobą "bogatszą" przeszłość aniżeli

> opowiedział o tym sprzedający.

> Krótkie pytanie w związku z tym: czy za kwotę 26-30 tyś pln można kupić w dobrym stanie auto

> pokroju avensisa

> lub accorda

> z silnikiem benzynowym ?

P.S.

Tak popatrzyłem i wychodzi na to, że avensis nadający się do założenia lpg to wersja 1.8 natomiast accord 2.0.

Napisano

> Co byś zatem wybrał i dlaczego z dwóch przeze mnie wymienionych

Już wyżej pisałem - znam avensis I ze swojej eksploatacji (ten moge polecić) oraz dwie laguny sprzed liftu - obie salonowe z Polski, z jedną i drugą częste problemy (auto siostry i koleżanki z fabryki).

W przypadku aut ~10 letnich szukałbym egz. w lepszym stanie, ale raczej coś z japończyków. ok.gif

Napisano

> Co byś zatem wybrał i dlaczego z dwóch przeze mnie wymienionych

Ostatnio jak zmieniałem opony, gość podjechał ave (nie pamiętam która gen.) i pytałem się go jak to się sprawuje - powiedział, że ma już 2 taką toyke i pewnie dalej będzie jeździć toyą. Coś tylko wspominał, że motory 2.0 nie są zbyt udane; nie pamiętam dokładnie o co chodzi i że lepiej wziąć 1.8 i zagazować, są wręcz idealne do gazu.

Edit - czytałem na różnych forach właśnie o renówkach że pada koło zmiennych faz rozrządu (chyba dobrze napisałem wink.gif ) oraz cewki.. Zmieniono to tak jak kolega wyżej napisał w wersjach po lifcie ok.gif

Napisano

> Jak się kształtują ceny przeglądów/części do subaru na tle accorda czy toyoty ?

Ja mam model MY04, srednio za przeglad co 15kkm place w serwisie od 600 do 1000zl, zalezy co trzeba wymienic, raz doszedl olej w dyferze, raz klocki, itd. Najwiecej zpalacilem cos kolo 4,5kzl, ale wymienialem rozrzad (ok 1kzl), regulacja zaworow (kontrola co 60kkm z racji lpg), wymiana swiec (co 105kkm), dwumasa + przeglad. To byl jeden z pierwszych przegladow po kupnie auta.

Z rzeczy poza eskploatacyjnych to wymienilem maglownice, koszt z wymiana to ok 1.4kzl. Jak mam porownanie do kolego Accorda (tyle ze on ma diesla) z tego samego roku, to ceny sa bardzo zblizone tyle, ze suabru mniej gratow, ktore moga pasc.

>Jak z dostępnością

> zamienników ?

Nie ma tego duzo, ale jak sie kupuje poza ASO to sa dosc dobre ceny. Wszytsko zalezy od rodzaju, czesci, np: sprzeglo jest, klocki - sa, ale jak ma sie nivomat to juz amorki tylko oryginal, itd.

Ja na twoim miejscu nie patrzylbym na marke tylko na stan, a poszukiwania rozszerzyl do maksymalnej ilosci modeli. Pamietajac, ze kupuje sie auto juz dosc stare i o przebiegu pewnie min 150kkm.

Napisano
  • Autor

> Już wyżej pisałem - znam avensis I ze swojej eksploatacji (ten moge polecić) oraz dwie laguny

> sprzed liftu - obie salonowe z Polski, z jedną i drugą częste problemy (auto siostry i

> koleżanki z fabryki).

> W przypadku aut ~10 letnich szukałbym egz. w lepszym stanie, ale raczej coś z japończyków.

Ok - a zakładając że accord i avensis byłyby w zbliżonym stanie, to które auto lepiej rokuje ? Które ma mniej wad ?

Napisano

> Ok - a zakładając że accord i avensis byłyby w zbliżonym stanie, to które auto lepiej rokuje ?

> Które ma mniej wad ?

Takie rozwazania to mozna prowadzic jak sie kupuje nowe, a i tak kazdy ma inne preferencje...

W przypadku uzywki to juz loteria zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Takie rozwazania to mozna prowadzic jak sie kupuje nowe, a i tak kazdy ma inne preferencje...

> W przypadku uzywki to juz loteria

Już nie filozofuj wink.gif Założenie mogę takie dać - mimo że ciężko znaleźć auto w dobrym stanie wink.gif

Z laguną jakoś szybko ruszyły głosy przeciw wink.gif

Napisano

> Już nie filozofuj Założenie mogę takie dać - mimo że ciężko znaleźć auto w dobrym stanie

> Z laguną jakoś szybko ruszyły głosy przeciw

No tak caly jeden i to jeszcze na temat wersji przed liftem...

Obawiam sie, ze z takimi zalozeniami to bedziesz z rok szukal zlosnik.gif

No ale powodzeniaok.gif

Napisano

> Problemy z awaryjnopscia to mialy pierwsze laguny przed liftem i to w dodatku glownie z powodu

> diesla dci.

> Beznzynowe chyba nigdy nie sprawialy wiekszych problemow

> Z reszta po lificie bylo juz zupelnie OK, nawet z dieslami!

Kumpela z pracy miała benzynową Lagunę-z elektryka to już pod sztuczną inteligencję podchodziła, wymieniane było sporo-od wiązek po silnik tylnej wycieraczki...

Tyle kasy w niego włożyli, że śmiała się, że teraz to już będą musieli jeździć nim aż do zdechu, co przy takim psuciu może oznaczać, że krótko zlosnik.gif

Napisano

> P.S.

> Tak popatrzyłem i wychodzi na to, że avensis nadający się do założenia lpg to wersja 1.8 natomiast

> accord 2.0.

Jeśli dobrze pamiętam, to silniki VVT-i nie działają zbyt dobrze na gazie, a w poprzedniej budzie to już chyba tylko takie benzynowe były montowane.

Napisano

> Ok - a zakładając że accord i avensis byłyby w zbliżonym stanie, to które auto lepiej rokuje ?

> Które ma mniej wad ?

Popatrz na ilość miejsca w środku (o ile to dla Ciebie istotne), ale w porównaniu Ave i Accorda-to w Hondzie będzie ciasno.

Napisano

> Jeśli dobrze pamiętam, to silniki VVT-i nie działają zbyt dobrze na gazie, a w poprzedniej budzie

> to już chyba tylko takie benzynowe były montowane.

Ostatnie nie_vvti były w 2000 r. ok.gif

Napisano

> Ostatnie nie_vvti były w 2000 r.

I to były Ave I generacji do liftingu ZTCP a na drugim zdjęciu mamy Ave II gen-czyli VVT-i.

Napisano

> Które ma mniej wad ?

Nie odpowiem Ci na to pytanie, bo nie znam accorda. niewiem.gif

Honda ogólnie rzecz biorąc ma dobrą opinię.

Moja avka była bezawaryjna, ale np. Mike_wwl miał problemy bodajże z przekładnią kierowniczą i czymś tam jeszcze.

Napisano

Ja bym szukał Peugeota 406 2.0 benzyna. Rocznik 2004, czyli koncowka produkcji w cenach mniej niz 20 tys zl. Samochod jest dobrze wyciszony, materialy we wnetrzu dobrej jakosci i mozna znalezc z niezlym wyposazenie:automatyczna klima, 4xel szyby, el lusterka, abs, wspomaganie itp. Auto, moim zdaniem, wyglada o niebo lepiej niz zaproponowane japonskie, zarowno z zewnatrz jak i wewnatrz, jest wygodny i komfortowy i nie rdzewieje.

Napisano
  • Autor

> No tak caly jeden i to jeszcze na temat wersji przed liftem...

> Obawiam sie, ze z takimi zalozeniami to bedziesz z rok szukal

> No ale powodzenia

Poczytałem opinie wszelakie, także na forach użytkowników. Auta są do siebie zbliżone pod pewnymi względami. Toyota jest bardziej elegancka, mniej pali. Co mnie przekonało, to lepszy wynik testu zderzeniowego - ma pięć gwiazdek wobec czterech accorda. Może powody które wymieniłem dla niektórych są banalne, lecz dla mnie ważne. Nie wiem dlaczego, ale podejrzewałem że accord siódmej generacji otrzymał także pięć gwiazdek - dokonał tego dopiero jego następca z 2009 roku.

Szkoda że silnik avensisa 2.0 nie nadaje się do lpg. Natomiast 1.8 niewiele ustępuje 2.0 accorda. Silnik toyoty jest za to wyraźnie oszczędniejszy.

Napisano

> Moja avka była bezawaryjna, ale np. Mike_wwl miał problemy bodajże z przekładnią kierowniczą i

> czymś tam jeszcze.

Nie tyle ja co jest to powszechny problem, tak powszechny, że jest do tego oficjalna instrukcja Toyoty jak postępować w takich przypadkach. Albo miałeś wielkie szczęście, albo kierownicę miałeś ustawioną w prawie górnym maksymalnym położeniu, gdzie ten efekt jest najmniejszy.

Jeśli chodzi Ci o ten post: http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=284829309&an=&page=0&vc=1 to jest opis bolączek tego modelu wg serwisu. Twój przypadek był statystycznie pomijalny (chyba, że serwis się "przykładał" ale nie chce mi się w to wierzyć)

Napisano

Stoję dokładnie przed tym samym wyborem, za podobną cenę podobnej klasy auto, Ave z tego co na ich forum wyczytałem, ma duże problemy z pożeraniem oleju w silniku 1,8, natomiast 2,0 D4 to wtrysk bezpośredni benz. Acordem 2,0 się przejechałem, wydał mi się taczkowaty (sztywne zawieszenie) po naszych pięknych polskich drogach, no i jest paliwożerny. Rozpatruję właśnie Subaru Legacy/Outback ale niestety to import w tym z USA loteria pełną gębą. Rozglądałem się też za Laguną po lifcie, akurat znam osoby które bardzo ten samochód chwalą, ale też jednak trochę się go boję, pewnie w końcu kupie Octavie II cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> Stoję dokładnie przed tym samym wyborem, za podobną cenę podobnej klasy auto, Ave z tego co na ich

> forum wyczytałem, ma duże problemy z pożeraniem oleju w silniku 1,8, natomiast 2,0 D4 to

> wtrysk bezpośredni benz.

Dokładnie. Z 1.8 i tym olejem bywa różnie. Przecież tak dużo go nie bierze hmm.gif Chyba że wiesz coś innego ?

> Acordem 2,0 się przejechałem, wydał mi się taczkowaty (sztywne

> zawieszenie) po naszych pięknych polskich drogach, no i jest paliwożerny.

Hehe mam takie samo odczucie. Co więcej - opinię o niskim komforcie znalazłem w katalogu testowym z 2003 roku i chciałem to sprawdzić. Mam teraz auto z niezbyt wygodnym zawieszeniem i wiem że na naszych drogach sztywne zawieszenie często się nie sprawdza.

> Rozpatruję właśnie

> Subaru Legacy/Outback ale niestety to import w tym z USA loteria pełną gębą. Rozglądałem się

> też za Laguną po lifcie, akurat znam osoby które bardzo ten samochód chwalą, ale też jednak

> trochę się go boję, pewnie w końcu kupie Octavie II

Octavia to przecież płyta golfa piątki - nie za mały ? To kompakt z kufrem. Rodzinka nie tak dawno taką kupiła. Widać po szerokości wnętrza że to kompakt i po ilości miejsca na tylnej kanapie. Natomiast jest trochę lepiej względem pierwszej generacji octavii.

Napisano

> To doświadczenia z jazdy I czy II generacją avensisa ?

Przecież to odpowiedz na Twój post dotycząca Avensisa I sprzed FL.

Napisano

> Subaru Legacy/Outback ale niestety to import w tym z USA loteria pełną gębą.

nie do konca, wystarczy sprawdzic w Carfaxie, takiej mozliwosci dla aut z EU nie ma. inna sprawa, zeby ich import byl oplacalny auto zazwyczaj musi byc po duzych dzwonach tongue.gif.

Piszesz, wyzej o zuzyciu oleju w Ave, przygotuj sie, ze w boxerach to norma. Tyle, ze wynika to z ich konstrukcji

Napisano

A Mazda 6 1,8-2,0 benz ??? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Przecież to odpowiedz na Twój post dotycząca Avensisa I sprzed FL.

W porządku - chciałem się upewnić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.