Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prostownik c.d. i sens używania

Featured Replies

Napisano

> Rozmawiamy o sensowności zakupu prostownika. ...

Robię króciutkie odcinki. Oryginalny akumulator wytrzymał bez dodatkowego ładowania 7 lat. Po naładowaniu wytrzymał jeszcze rok, po czym padł.

Kupiłem nowy akumulator tej samej firmy i ... po roku nie dał rady uruchomić silnika facepalm.gif. Ładowarka czasami się przyda, a 60 zł nie jest drenażem dla kieszeni.

Napisano

> Sprawne technicznie samochody mają to do siebie, że pewnego dla przestają być sprawne technicznie

Owszem. Przy czym w ciągu ostatnich 20 lat użytkowania samochodów, z których większość "cieszyła się" zasłużoną opinią awaryjnych, na palcach jednej ręki mogę policzyć sytuacje, w których nieprzewidziana usterka unieruchomiła mi samochód. Zazwyczaj wychwytuję je i naprawiam znacznie wcześniej.

Napisano

> Oho... Nie znasz dnia ani godziny. Mój samochód normalnie jeździł, aż tu nagle przed ważnym

> wyjazdem rano nie odpalił. Kilka godzin ładowania odpadało. Kable w parę minut załatwiły

> sprawę. Także byłem posiadaczem "sprawnych technicznie samochodów i prostownika"...

Jako tzw. ostatnią deskę ratunku mam jeszcze w bagażniku 5 metrów plecionej cumy. Jest znacznie lepsza od kabli rozruchowych pod względem zakresu awarii, który za jej pomocą można rozwiązać zlosnik.gif

BTW statystycznie częściej holuję, niż jestem holowany.

Napisano

> Jako tzw. ostatnią deskę ratunku mam jeszcze w bagażniku 5 metrów plecionej cumy. Jest znacznie

> lepsza od kabli rozruchowych pod względem zakresu awarii, który za jej pomocą można rozwiązać

Jeszcze trzeba znaleźć chętnego do pomocy w ustawieniu pojazdu do holowania i holownik.

Napisano

Ja kupiłem do motocykla. Zimą nie jeździłem, latem sporadycznie, rozumiem że do każdej jazdy miałem kupować nowy aku. zlosnik.gif

Napisano

> Jeszcze trzeba znaleźć chętnego do pomocy w ustawieniu pojazdu do holowania i holownik.

Owszem, ale to samo dotyczy "pożyczenia" prądu.

Ja np. zawsze odmawiam prośbom o "pożyczenie" prądu, gdy jadę Stilo, bo po prostu nie mam takiej możliwości - akumulator jest tam przykryty pokrywą, przykręconą na 3 torxy, a klucza T40 przy sobie nie wożę. Nie odmówię natomiast prośbie o podholowanie, wkręcenie ucha holowniczego trwa minutę.

Napisano

> Nie odmówię natomiast prośbie o podholowanie, wkręcenie ucha holowniczego trwa

> minutę.

A tak na marginesie- słyszałeś o konsekwencjach wjechania w d... przez holowanego pacjenta? smile.gif

Napisano

> też mam w domu 2 auta, gdzie drugie jeździ rzadko, albo na bardzo krótkich trasach. Dlatego jeżeli

> przez tydzień nie jedzie nigdzie dalej, jadę nim do pracy i te 50km raz na tydzień wystarcza

> mu, żebym też nie potrzebował prostownika.

Miejskim wozidłem nr 2 do pracy? To dla mnie za duże wyrzeczenie biglaugh.gif Poza tym, jeżeli jadę na miesięczne wakacje i pojazd nr 2 zostaje w domu, to dołączenie prostownika jest zdecydowanie najprostszym sposobem przywrócenia go do formy.

k.

Napisano

> Ja widze potrzebe doładowywania aku jak ktoś robi często jedynie bardzo krótkie trasy.

> W innym przypadku jak ktoś musi doładowywać to albo ma zużyty/źle dobrany/żle eksploatowany aku

> albo niesprawny silnik/alternator.

Całkiem możliwe, że coś jest uszkodzone, tylko pytanie ile będzie kosztowało znalezienie i usunięcie usterki?

Mam taki ciekawy przypadek, że samochód jeździ odcinki od 7km wzwyż. Akumulator rozładowuje się po ok. pół roku do tego stopnia, że silnik jeszcze zapali, ale spadek napięcia generuje błędy. Napięcie ładowania w normie, pobór prądu w normie, a akumulator pada zlosnik.gif

3 lata gwarancji i usterki nie stwierdzono (dla mnie to nie zlokalizowano hmm.gif), akumulator po 2 latach sam wymieniłem na niby lepszy i dalej to samo.

Prostrownik jest mi potrzebny do naładowania akumulatora co 3 miesiące i wiem, że samochód mnie nie zawiedzie ok.gif

Napisano

> 5.Upewnić się aerometrem, czy elektrolit ma właściwą gęstość (jeśli nie to rozrzedzić lub zagęścić)

tu sie chyba mylisz, dolewa sie tylko i wylacznie wody destylowanej, paruje przeciez woda a nie kwas, poza tym gestosc elektrolitu swiadczy o stopniu naladowania akumulatora. wtedy nalezy ewentualnie podładowac akumualtor a nie dolewac elektrolitu, a co jak elektrolit jest "za gesty" ? smile.gif mam rozkladowac akumulator ? bo napewno obnize tym gestosc elektrolitu smile.gif

Aku Fabrycznie jest zalany odpowiednim elektrolitem, dolewa lub wymienia sie elektrolit jak sie regeneruje akumulator (wtedy pozbywamy sie calkowicie elektrolitu z aku)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.