Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Passat?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> W combi jest przyzwoity

A na co mi kombi jak wózka nie wożę? zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Superb ma same zalety poza wyglądem. Nie mogę zdzierżyć tyłu tego auta.

> mar00ha

Coś jak Fabia, hb i sedan mi się w ogóle nie podobały, za to kombi owszem i tak samo mam w przypadku Superba ok.gif

Więc może w tym kierunku ?

3,6 4x4 DSG ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 3,6 4x4 DSG ?

IMHO, to zbytek. 3,6 to staroć, 4x4 nie potrzebuję. DSG biorę.

mar00ha

Napisano

> Szyderkę zostawiamy. Pytam poważnie. Zakiełkowało dziś we mnie, żeby brykę zmienić. A jak znam

> siebie, to od pomysłu do realizacji droga niedaleka.Do tego jeszcze niebawem premia roczna

> wpadnie.

> A jak tak się rozejrzałem po rynku za jakąś klasa D z sensownym silnikiem (~200KM) i fajnym

> wyposażeniem za rozsądną cenę to został mi Passat.

> mar00ha

Superb 3.6 FSI/191 kW (260 KM) DSG 4×4

Napisano

> No tu się właśnie raczej upieram: chcę wyposażenie takie jakie sobie wybiorę.

Nie wiem co tam chcesz, ale te auta były dość dobrze wyposażone. Być może dostał byś wszystko co potrzebujesz plus coś jeszcze.

> Ciekawe. Privniesz jakieś szczegóły?

Ja nie jestem pracownikiem BMW. Raczej byś musiał pogadać w jakimś salonie, możliwe, że to co piszę jest już nieaktualne. Ja w przypadku zakupu nówki mogę załatwić rabat na poziomie 8% od cennika, co może być trudne dla kogoś "z ulicy"

> Nie dotyczy - jestem pracownikiem najemnym.

Jeśli kupujesz za gotówkę to faktycznie nic nie zyskasz, ale przy kredycie może być jakieś dofinansowanie z centrali (porównaj warunki finansowe - wysokość raty, a nie cenę auta). Na plus możesz co najwyżej zaliczyć zerowy koszt serwisu przez 5 lat/100 tys km i mniejszą utratę wartości. Generalnie też radzę się dopytywać o szczegóły u dilera.

> diesel 170KM, benzyna 210KM.

Generalnie nowe piątki to jest 186KM, ceny benzyniaków są abstrakcyjne (do czasu aż wejdzie nowy R4 turbo 245KM - pewnie za kilka miesięcy).

Napisano

> IMHO, to zbytek. 3,6 to staroć, 4x4 nie potrzebuję. DSG biorę.

> mar00ha

2.0 TSI COMBI zlosnik.gif

Napisano

Jak masz na to fundusze to pytanie bez sensu.

Lubisz VW, podoba Ci się to auto - kup je.

A co można sądzić o Passacie. Nuda na kółkach. Coraz mniej dopracowana (gonitwa za nowinkami robi swoje). ale to i tak porządne auto. Wygląda jak Passat, jest wygodne w środku, jak masz pieniądze to fajnie wyposażone w najnowsze nowinki techniczne. Czego chcieć więcej? No może tego żeby nie kradli tego taż tak bardzo.

Ale ot tego masz AC ok.gif

Napisano

> Jest koszmarny. W dodatku łakomy dla złodziei przez co ja nigdy nie kupiłbym żadnego wieśniaka.

> Kupujesz Cromę za połowę ceny a resztę... już pisąłem co można zrobić z resztą.

tzn ile kosztuje Passat ? 180 kpln ?

Napisano

> Wiem: mniej niz zakup.

> mar00ha

Zależy na ile lat, ale może Cię zdziwić jak dużą część całego kosztu wynosi utrzymanie auta (wlicz w to utratę wartości) zlosnik.gif

Z tym że to się tyczy KAŻDEGO nowego auta, więc ten argument sie nie liczy zlosnik.gif

Napisano

Czytujesz czasem forum Passata ?. Jeśli tak, to wiesz jakie to auta pełne denerwujących upierdliwości. Jak zresztą większość marek europejskich.

Za taką kasę jaką przypuszczam masz do wydania, ja bym oczekiwał JAKOŚCI i świętego spokoju. I tutaj chyba tylko japońce można brać pod uwagę.

A rozpatrując konkret....może Lexus albo Infiniti od brokera ?. Tylko nie wiem dokładnie jak tam silnikowo są dostępne konfigi.

Zwiększające się z roku na rok niedopracowanie i uciążliwość aut producentów europejskich jest naprawdę zniechęcająca.

Napisano

> Ten 1.4 to mam teraz u siebie. Złego słowa nie mogę powiedzieć, jak na razie.

> mar00ha

tam nie napisali, że zły tylko, że wycofują bo za drogi więc pewnie trzeba się spieszyć zlosnik.gif

Napisano

> O ścierce nie chce słyszeć moja : "bo niewygodnie się wsiada i ma tylko 2. drzwi".

Baba z wozu...

Napisano

> 2.0 TSI COMBI

nima, jest 1,4, 1,8 i 3,6 oslabiony.gif

i tylko 3,6 ma >200KM

Napisano

> nima, jest 1,4, 1,8 i 3,6

> i tylko 3,6 ma >200KM

Patrze w cennik i jest z DSG.

Napisano

> Patrze w cennik i jest z DSG.

O motyl noga a ja patrzyłem na dane techniczne a tam nic o 2.0 nie ma, wiec myślałem, że go wycofali

Zawracam honor piwo.gif

Napisano

> Superb ma same zalety poza wyglądem. Nie mogę zdzierżyć tyłu tego auta.

> mar00ha

to pomyśl na Suberbem kombi

Napisano

> O motyl noga a ja patrzyłem na dane techniczne a tam nic o 2.0 nie ma, wiec myślałem, że go

> wycofali

> Zawracam honor

Wersja Platinium 136 tyś(bez rabatu) Combi problem że pewnie pół roku trzeba czekać grinser006.gif

Napisano

> A na co mi kombi jak wózka nie wożę?

> mar00ha

no sedan dla dwóch osób w tej budzie niewiele mniejszy

Napisano
  • Autor

> Superb 3.6 FSI/191 kW (260 KM) DSG 4×4

No i taki Superb spali 2x więcej paliwa niż 2.0TSI, a dla 4x4, w moim przypadku, nie znajduję zastosowania i potrzeby. Bez sensu.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Jak masz na to fundusze to pytanie bez sensu.

> Lubisz VW, podoba Ci się to auto - kup je.

Nie chodzi o fundusze. Bardziej interesuje mnie, czy nie ma jakichś spektakularnych wtop z takim silnikiem/modelem.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> W dodatku łakomy dla złodziei przez co ja nigdy nie kupiłbym żadnego wieśniaka.

Kradzione są zwykle starsze modele.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Zależy na ile lat, ale może Cię zdziwić jak dużą część całego kosztu wynosi utrzymanie auta (wlicz w to utratę wartości)

Zdeję sobie z tego sprawę. Mój Golf jeszcze nie ma 2 lat. zlosnik.gif

> Z tym że to się tyczy KAŻDEGO nowego auta, więc ten argument sie nie liczy

ok.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

> A rozpatrując konkret....może Lexus albo Infiniti od brokera ?. Tylko nie wiem dokładnie jak tam silnikowo są dostępne konfigi.

W porównywalnych cenach jest lipa silnikowa raczej. crazy.gif

mar00ha

Napisano

> No to kupuj coś większego i do roboty w domu w długie zimowe wieczory

Jako moderator powinien kupić raczej dużo takich niebieskich, w kształcie rombów...

Napisano
  • Autor

> no sedan dla dwóch osób w tej budzie niewiele mniejszy

Ale przynajmniej cichszy ze względu na wielkość kabiny.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> To może 9-5 ?

Opla? Chcesz mnie zabić śmiechem? zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Opla? Chcesz mnie zabić śmiechem?

> mar00ha

S60 ? A4?

Napisano

> Mam juz wieśniacki samochód, więc pomyslałem, ze może go sprzedam i kupię se jeszcze bardziej

> wieśniacki...

> Co szanowne towarzystwo ma do powiedzenia o nowym Passacie 2.0 TSI DSG6 Highline w wersji sedan?

> mar00ha

wygląda o wiele masywniej od B6 - po prostu trochę inaczej poprowadzona maska. Inne całkiem pakiety wypasu niż w B6 (np w higline masz radio z takim małym śmiesznym ekranikiem, ale z navi. ja szzczerze wolę już swoje RCD510), no i zenony z diodexami osobno musisz dokupować a nie w pakiecie 1100 jak to było w b6.Za to dostajesz system bezkluczykowy.

Technicznie to są dokładnie te same paski co B6. W środku praktycnzie to samo, fajniejsze fotele ok.gif

2.0 TSI jest po prostu genialny - bezawaryjny i świetne ma osiągi.

Ja tam jednak wybrałem B6 jak miałem wybór 2 miechy temu - na żywo B7 nie widziałem a wygląd mi na fotach nie pasował, poza tym za to samo auto płacisz średnio + 10kpln i trochę głupsze pakiety wypasu zlosnik.gif

Napisano

> Powiem Ci, że po ostatniej wyprawie na narty w 4 osoby Golfem (~1400 km) - tak. Duży samochód ma

> więcej zalet niż wad.

> mar00ha

i będziesz kupował wielkie, nieporęczne pudło, bo raz w roku (czy częściej?) jeździsz na narty w Alpy?

Napisano

> Zdeję sobie z tego sprawę. Mój Golf jeszcze nie ma 2 lat.

i tak jesteś teraz w czasie największej utraty ok.gif

Napisano
  • Autor

> S60 ? A4?

A4 rozważałem już 2 lata temu, przed zakupem Golfa. Jednak ceny serwisu są dla mnie nieakceptowalne.

mar00ha

Napisano

Wiesz, czytając ten wątek i Twoje reakcje na wszystko inne niż Passat mam nieodparte wrażenie że chciałeś napisać: Kupuję Nowego Passata, zazdraszczajcie !

No to zazdraszczamy, Neue Passat is Das Auto, Gut Auto !

Napisano

> Zawsze uważałem 3 za odpowiednik Passata. Źle?

> mar00ha

bo jest plasowany w klasie D - tylko jest niestety ciaśniejszy. jednak technologia zastosowana w tym aucie podobnie jak materiały to już klasa premium ok.gif

Napisano

> Opla? Chcesz mnie zabić śmiechem?

> mar00ha

i jeszcze Insignię z silnikiem Fiata zlosnik.gif

Napisano

> No i taki Superb spali 2x więcej paliwa niż 2.0TSI, a dla 4x4, w moim przypadku, nie znajduję

a to ma to dla ciebie znaczenie ?

Napisano
  • Autor

> 2.0 TSI jest po prostu genialny - bezawaryjny i świetne ma osiągi.

O. W końcu pierwsza rzeczowa opinia o silniku. ok.gif

> Ja tam jednak wybrałem B6 jak miałem wybór 2 miechy temu - na żywo B7 nie widziałem a wygląd mi na

> fotach nie pasował, poza tym za to samo auto płacisz średnio + 10kpln i trochę głupsze pakiety wypasu

Cena zawsze jest do stargowania. wink.gif

A wygląd - wg mnie na żywo wygląda sporo lepiej niż na zdjęciach. Widziałem i w salonie, i na drodze.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> i będziesz kupował wielkie, nieporęczne pudło, bo raz w roku (czy częściej?) jeździsz na narty w Alpy?

No.

Wstyd?

mar00ha

Napisano

> A wygląd - wg mnie na żywo wygląda sporo lepiej niż na zdjęciach. Widziałem i w salonie, i na

> drodze.

szczerze mówiąc nawet na żywo mu nic nie pomoże no.gif wygląd ma dramatyczny ale to kwestia gustu palacz.gif

Napisano

> Czytujesz czasem forum Passata ?. Jeśli tak, to wiesz jakie to auta pełne denerwujących

> upierdliwości. Jak zresztą większość marek europejskich.

> Za taką kasę jaką przypuszczam masz do wydania, ja bym oczekiwał JAKOŚCI i świętego spokoju.

Kasa akurat za passata jest baaaardzo dobra. patrząc co dostajesz w stosunku za to co płacisz to inne marki zostają dużo w tyle. 2 miechy temu stałem przed wyborem nowego auta klasy D i passat deklasował rywali. B7 jest droższy, ale też wypasu ma dużo więcej w sobie.

I

> tutaj chyba tylko japońce można brać pod uwagę.

Które są tak bezjajeczne, że aż szkoda o tym pisac. A naprawdę trzeba sie postarać żeby być bardziej byle jakim od paska, ale chopaki sobie poradzili zlosnik.gif

Napisano

> Myślę, że wystarczy dobrze wypasiony Passat w garażu, by w domu wieczorem w łóżku też dawał radę

Raczej zamiast skupić się na robocie będzie myślał -> zajumią ? Nie zajumią ? A jak co najgorsze OBIJĄ ?!

Napisano

teoretycznie temat o Passacie, ale widzę że jesteś otwarty an propozycje więc może Renault Lattitude? laguna się do tego auta nie umywa, jest bardzo wygodne i ma bardzo dobrą pozycję za kierownicą. Najsłabszy punkt tego samochodu to stylistyka przodu (choć przypomina trochę VW oink.gif), za to wnętrze jest slinka.gif piękne. Przykładowy

Drugim samochodem jaki rozważyłbym w cenie Passata TSI z DSG jest Saab 9-5. Niedawno (choć nie dam sobie głowy uciąć) było ciekawy 9-5 w automacie za jakieś 130.000

Napisano

> No.

> Wstyd?

> mar00ha

nie wiem czy wstyd, jeśli odbierasz to w takich kategoriach to się wstydź zlosnik.gif Ja po prostu nie widzę sensu kupowania auta, w którym większość czasu będzie się woziło głównie powietrze, będzie nieporęczne i trudne do zaparkowania. Jeśli nie masz dzieci, to co, sam będziesz tak często wożony na tylnej kanapie czy w bagażniku, żeby docenić walory przestrzenne tego auta?

Napisano
  • Autor

> Wiesz, czytając ten wątek i Twoje reakcje na wszystko inne niż Passat mam nieodparte wrażenie że

> chciałeś napisać: Kupuję Nowego Passata, zazdraszczajcie !

Znajdź mi alternatywę ~200 KM w sensownej cenie, proszę.

Superba odrzucam za niepodobający się wygląd. Ave ma silniki do kosiarek. Insignia to tragedia wyposażeniowa przy Pasku. 9-5 to sam sobie zobacz ile kosztuje, jeżeli chce się ~200KM mocy.

mar0ha

Napisano
  • Autor

> a to ma to dla ciebie znaczenie ?

Trochę ma. Jak się robi trasę >1000km (kilka razy w roku), to strzela trochę po kieszeni. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Mam juz wieśniacki samochód, więc pomyslałem, ze może go sprzedam i kupię se jeszcze bardziej

> wieśniacki...

> Co szanowne towarzystwo ma do powiedzenia o nowym Passacie 2.0 TSI DSG6 Highline w wersji sedan?

> mar00ha

po co Ci taki samochod

ani rodzinny, ani szybki, ani ladny, ani wygodny

nudny ziew.gif

idelany jako auto sluzbowe dla wyzszego szczebla przedstawiciela handlowego...

Napisano

> nie wiem czy wstyd, jeśli odbierasz to w takich kategoriach to się wstydź Ja po prostu nie widzę

> sensu kupowania auta, w którym większość czasu będzie się woziło głównie powietrze, będzie

> nieporęczne i trudne do zaparkowania. Jeśli nie masz dzieci, to co, sam będziesz tak często

> wożony na tylnej kanapie czy w bagażniku, żeby docenić walory przestrzenne tego auta?

czyli nie mając trójki dzieci mam nie kupować auta, w którym mi będzie wygodnie w trasie? mam kupować takie auto które przy moich możliwościach mam załadowac zawsze pod sufit?

ja bym musiał kupić motocykl, bo jeżdżę zawsze sam sciana.gif

chodzi o wygodę w trasie, jakiej nie zapewni ci żadne mniejsze auto. poza tym z klasą w górę idą też materialy w górę, wypas w górę i jakość serwisu w górę.

Napisano
  • Autor

> Najsłabszy punkt tego samochodu to stylistyka przodu

Trochę Dacię przypomina. zlosnik.gif

> Drugim samochodem jaki rozważyłbym w cenie Passata TSI z DSG jest Saab 9-5. Niedawno (choć nie dam

> sobie głowy uciąć) było ciekawy 9-5 w automacie za jakieś 130.000

Saab jest sporo droższy, biorąc pod uwagę silnik i wyposażenie.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.