Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

niepokojąco szybkie kończenie klocków

Featured Replies

Napisano

przy przeglądzie przy 60 wyniknęło,że kończą się klocki TYLNE, a były wymieniane przy 30. PRZEDNIE były wymienione dopiero teraz, przy 60 po raz pierwszy. Wynika z tego, że u mnie klocki tylne kończą się DWA RAZY szybciej niż przednie , chyba powinno być odwrotnie, bo przecież ok. 70% siły hamowania idzie na przód. Pytanie :czy u was też tak jest ? a jeżeli nie to co może być przyczyną tego stanu rzeczy ?

Napisano

W tym aucie tak jest, że tylne zużywają się szybciej. U mojego teścia tylne były zmieniane gdzieś przy 50kkm, a przednie dojeździły chyba do sprzedaży, czyli ponad 90kkm.

Napisano

> przy przeglądzie przy 60 wyniknęło,że kończą się klocki TYLNE, a były wymieniane przy 30. PRZEDNIE

> wymieniane były wymienione dopiero teraz, przy 60 po raz pierwszy. Wynika z tego, że u mnie

> klocki tylne kończą się DWA RAZY szybciej niż przednie , chyba powinno być odwrotnie, bo

> przecież ok. 70% siły hamowania idzie na przód. Pytanie :czy u was też tak jest ? a jeżeli nie

> to co może być przyczyną tego stanu rzeczy ?

A kto ci to diagnozował?

Bo serwis mi tez powiedział ze są do wymiany przy 45kkm z przodu i z tylu.

Przód wymieniłem dopiero przy 65kkm, a tył nadal jeździ i podobno ma zużycie dopiero 60%.

Napisano

Dokładnie. Jak byłem na przeglądzie przed kupnem w ASO w Poznaniu to mówili mi że klocki max 2 kkm i zniszczą tarcze. Już po zakupie pojechałem do ASO we Wrocławiu bo stukał mi łącznik stabilizatora żeby zrobić to na kończącej się niebawem gwarancji. I facet dosłownie słowo w słowo powtórzył to samo icon_eek.gif Wzbudziło to moje podejrzenia ale czym prędzej klocki i pojechałem do zaprzyjaźnionego warsztatu serwisującego daewoo. Okazało się że zużycie przednich to 50% a tylnych 65. Czyli minimum 10kkm spokojnej jazdy. Jedyne co zdecydowało o zmianie przednich to to że jeden się zaczął rozklejać sick.gif Tylne po oczyszczeniu wróciły na miejsce i zostaną zmienione latem ok.gif

PS. Przebieg był 52kkm

Napisano

U mnie przednie przy 65kkm, a tylne przy 90kkm no i jeszcze nie były takie złe a że już miałem kupione nowe to wymieniłem.

Napisano

> przy przeglądzie przy 60 wyniknęło,że kończą się klocki TYLNE, a były wymieniane przy 30. PRZEDNIE

> wymieniane były wymienione dopiero teraz, przy 60 po raz pierwszy. Wynika z tego, że u mnie

> klocki tylne kończą się DWA RAZY szybciej niż przednie , chyba powinno być odwrotnie, bo

> przecież ok. 70% siły hamowania idzie na przód. Pytanie :czy u was też tak jest ? a jeżeli nie

> to co może być przyczyną tego stanu rzeczy ?

Tylne klocki w Lacetti to małem popierdołki, więc nie dziwne, że szybciej kończą się.

Choć u mnie dopiero przy 75 będą do wymiany.

Może jakieś miękkie trafiły się.

Napisano
  • Autor

> Tylne klocki w Lacetti to małem popierdołki, więc nie dziwne, że szybciej kończą się.

> Choć u mnie dopiero przy 75 będą do wymiany.

> Może jakieś miękkie trafiły się.

może i tak, a do tego te mniejsze , tylne są droższe niż przednie: tył 233, przód 195 !

Napisano

> może i tak, a do tego te mniejsze , tylne są droższe niż przednie: tył 233, przód 195 !

yyy... A coż to za klocki w takiej cenie??

Napisano
  • Autor

> yyy... A coż to za klocki w takiej cenie??

SONY.

...a tak poważnie to takie są ceny w ASO w Stolycy. I od razu uprzedę wszystkich "geniuszy"- WIEM , że u Pana Władzia są kolocki po 0,50 pln i WIEM, że je wymieniacie na chodniku pod blokiem za darmoche, no ale cóż- nie każdy jest geniuszem. Pozdro.

Napisano

> SONY.

> ...a tak poważnie to takie są ceny w ASO w Stolycy. I od razu uprzedę wszystkich "geniuszy"- WIEM ,

> że u Pana Władzia są kolocki po 0,50 pln i WIEM, że je wymieniacie na chodniku pod blokiem za

> darmoche, no ale cóż- nie każdy jest geniuszem. Pozdro.

Niepotrzebnie podnosisz cisnienie sobie i "geniuszom", ale ze drogo to fakt.

Napisano

> SONY.

> ...a tak poważnie to takie są ceny w ASO w Stolycy. I od razu uprzedę wszystkich "geniuszy"- WIEM ,

> że u Pana Władzia są kolocki po 0,50 pln i WIEM, że je wymieniacie na chodniku pod blokiem za

u polecanego na autokaciku speca od hamulców z Jutrzenki (który jest pewnie lepszy niż nie jedno ASO) wymiana klocków na REMSA przód + tył w sumie 200 zł

Napisano
  • Autor

> Niepotrzebnie podnosisz cisnienie sobie i "geniuszom", ale ze drogo to fakt.

Fakt.

A moje ciśnienie jest w średniej krajowej.

Napisano

> SONY.

Jak sie nie jest geniuszem to jedzie sie do intercars kupuje i fauvert wymienia. Nie trzeba byc geniuszem tylko pomyslec. No chyba,z e masz duzo pieniedzy i strata 200zl to dla Ciebie nic.

Napisano
  • Autor

> Pytałem tylko z ciekawości.

> Nie musisz się denerwować.

Nie jestem zdenerwowany, regularnie jem przepisane proszki i jestem pod stałą opieką wybitnego specjalisty w swojej dziedzinie hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jak sie nie jest geniuszem to jedzie sie do intercars kupuje i fauvert wymienia. Nie trzeba byc

> geniuszem tylko pomyslec. No chyba,z e masz duzo pieniedzy i strata 200zl to dla Ciebie nic.

Mam mało pieniędzy, bo większość zostawiłem w ASO.

Napisano

> Mam mało pieniędzy, bo większość zostawiłem w ASO.

No coz jak sie myslec nie chce. facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> u polecanego na autokaciku speca od hamulców z Jutrzenki (który jest pewnie lepszy niż nie jedno

> ASO) wymiana klocków na REMSA przód + tył w sumie 200 zł

Powtarzam:

Pan Władzio-klocki- 0,50 pln

chodnik-wymiana- 0,00 pln

= 0,50 pln

nadal o 195,50 pln ZA DROGO .

niewiem.gif

...a poza tym ja mam SONY.

hehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> No coz jak sie myslec nie chce.

jak napisałem wcześniej: nie każdy jest geniuszem.

Na szczęście zawsze się jakiś znajdzie.

30.GIF

Napisano

> Płyn do spryskiwaczy też w ASO uzupełniasz ??

poszly out przod i tyl przy ok 55km

Napisano

Pewenie bogacz z domku i smieci podrzuca na osiedle hehe.gifzlosnik.gif

Sorry za OT.

A tak powaznie to jakosc czesci ASO i dobrej klasy zamiennikow. Wlasciwie to niektore jak np textar sa oniebo lepsze. A wymiana klockow to nie inzynieria genetyczna i kazdy warsztat to moze zrobic.

Napisano
  • Autor

> Pewenie bogacz z domku i smieci podrzuca na osiedle

> Sorry za OT.

> A tak powaznie to jakosc czesci ASO i dobrej klasy zamiennikow. Wlasciwie to niektore jak np textar

> sa oniebo lepsze. A wymiana klockow to nie inzynieria genetyczna i kazdy warsztat to moze

> zrobic.

oooo nie wiedziałem, byłem pewien, że zajmują się tym wąskiej klasy specjaliści, a nie Genek i Henek- dzięki że JESTEŚ.

Napisano
  • Autor

płyn jest za drogi, uzupełniam deszczówką.

Napisano
  • Autor

> Ja kiedyś żarówki kupowałem w ASO - wolny kraj

I właśnie o to chodzi.

pozdro.

Napisano

> Nie jestem zdenerwowany, regularnie jem przepisane proszki i jestem pod stałą opieką wybitnego

> specjalisty w swojej dziedzinie

No to waytogo.gifsmile.gif

Napisano

> Ja kiedyś żarówki kupowałem w ASO - wolny kraj

Oj tam, oj tam...

Jak przy - 18 stopniach zdechła mi żarówka mijania to też podjechałem do ASO. Kazałem wymienić od razu dwie. No to kazali za wszystko zapłacić 82 zeta devil.gif

Ale w tych warunkach nie było innej opcji - samemu wieczorem raczej nic bym nie zrobił, a wszystkie fast-fity zapraszały za 3 dni.

Napisano

> Oj tam, oj tam...

> Jak przy - 18 stopniach zdechła mi żarówka mijania to też podjechałem do ASO. Kazałem wymienić od

> razu dwie. No to kazali za wszystko zapłacić 82 zeta

> Ale w tych warunkach nie było innej opcji - samemu wieczorem raczej nic bym nie zrobił, a wszystkie

> fast-fity zapraszały za 3 dni.

Watek niebezpiecznie sie rozjechal w zlym kierunku, ale kazdy ma prawo miec swoja taktyke.

Jak mi poszla zarowa w mrozy to pojechalem na podziemny parking i zakupy do galerii handlowej, a po godzinnych zakupaach wymienilem zarowke.

Napisano

jeśli chodzi o cenę klocków to tył 120 zł firmy Lukas, a wymiana 2 browarki bo sam to robiłem u ojca w garażu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.