Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy warto stosować wariator kąta ?

Featured Replies

Napisano

ja mam u siebie, śmigam na tym pół roku, zrobiłem własną mapę 3D

nie mam kiedy pojechać na hamownie w celu zweryfkowania jego działania ale podejrzewam, że przynajmniej gaz się łagodniej spala

Napisano

> ja mam u siebie, śmigam na tym pół roku, zrobiłem własną mapę 3D

jak ustawiałeś?

> przynajmniej gaz się łagodniej spala

bo wcześniej jest wtrysk i zapłon. grinser006.gif

Napisano

> taki jak Wariator Tap-01

> http://www.ac.com.pl/pl/produkt/317/tap-01

Warto. Lepiej ciągnie z dołu, w mieście spadek spalania do ok. 1l. Ja ustawiałem "na oko", nie pamiętam dokładnie wartości, ale na wolnych było coś ok. 10', potem malało do do 0 przy ok. 4,5krpm

Napisano

> przynajmniej gaz się łagodniej spala

smile.gif Czyli efekt psychologiczny.

Powiem tak: mam to w starym aucie (Lanos), ale zyski nie były aż tak duże, żeby chciało mi się to teraz przekładać do Nubiry, a jest plug'n'play.

Może na wiosnę? hmm.gif

Napisano

> Warto. Lepiej ciągnie z dołu, w mieście spadek spalania do ok. 1l. Ja ustawiałem "na oko", nie

> pamiętam dokładnie wartości, ale na wolnych było coś ok. 10', potem malało do do 0 przy ok.

> 4,5krpm

jak masz 10 na wolnych to ładnie muszą falować obroty

Napisano

> jak masz 10 na wolnych to ładnie muszą falować obroty

Przy 16 stoją aż miło 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Przy 16 stoją aż miło

Polecasz taki wariator ?? Bo potrzebuje, aby przyspieszyc lub opoznic zaplon, ze wzgledu, ze komputer z benzyny nie jest wystrojony a szarpie mi na niskich obrotach

Napisano

> Przy 16 stoją aż miło

A czy przypadkiem na wolnych obrotach wariator się nie wyłącza ... niewiem.gif i zaczyna pracować dopiero jak dodajemy gazu ...

Napisano

> A czy przypadkiem na wolnych obrotach wariator się nie wyłącza ... i zaczyna pracować dopiero jak

> dodajemy gazu ...

Zależy, jak go ustawisz.

Napisano

> jak masz 10 na wolnych to ładnie muszą falować obroty

Pamiętam, że początkowo miałem problem z falowaniem. Teraz czasem bujnie, ale ogólnie jest OK. Bawiłem się tym rok temu i nie pamiętam dokładnie ustawień. Zawsze można ustawić próg działania wariatora w ten sposób, aby działał dopiero po wciśnięciu gazu, oczywiście jeśli podłączymy się pod TPS. Można też ustawić w mapie wyprzedzenie równe zero dla jałowych obrotów.

Napisano

> Można też ustawić w mapie wyprzedzenie równe zero dla jałowych

> obrotów.

I tak jest prawidłowo bo ECM stabilizuje jałowe obroty m.in zmianą kąta zapłonu. Zmieniając to robimy kuku. Zresztą po co na jałowych wyprzedzenie ? Co niby ma dać?

Napisano

Mam i powiem tak... bez rewelacji ale na pewno lepiej zbiera sie od 2 do 4 k rpm. Powyżej 4 krpm przyspieszenie zaplonu schodzi do zera. Nie wrociłbym do jazdy bez wariatora. Ustawiłem tak, ze na wolnych nie działa. Mam podlaczony do przeplywomierza.

Napisano

> I tak jest prawidłowo bo ECM stabilizuje jałowe obroty m.in zmianą kąta zapłonu. Zmieniając to

> robimy kuku.

Problem wariatorów polega na tym, że de facto nie przyspieszają sygnału czujnika (tego się fizycznie zrobić nie da), a opóźniają

Np w silniku R4 mogą to być wartości opóźnień 170/350/710 st w zależności od algorytmu.

W skutek czego to ustrojstwo dodaje bezwładności w układzie regulacji kątem zapłonu. Dlatego próba stabilizacji obrotów przez wachlowanie kątem przez ECU jest nieskuteczna.

>Zresztą po co na jałowych wyprzedzenie ? Co niby ma dać?

Niższy przepał podczas stania w korku. hmm.gif

Napisano

> Problem wariatorów polega na tym, że de facto nie przyspieszają sygnału czujnika (tego się

> fizycznie zrobić nie da), a opóźniają

Mozna sobie wyobrazic, ze na podstawie n impulsow da sie wyliczyc kiedy ma wystapic impuls n+1 i go wygenerowac odrobine wczesniej.

Tak po prostu opozniac bezkarnie sie nie da, bo zaplon jest scisle zwiazany z polozeniem tłoka, ten z wałem, a wał z impulsami.

IMHO wariator przyspiesza jednak zaplon.

Edit: w korku rownież rusza się i pszyspiesza i to czesciej na nizszych obrotach gdzie wariator działa, niz na wyzszych gdzie nie działa.

Napisano

> Mozna sobie wyobrazic, ze na podstawie n impulsow da sie wyliczyc kiedy ma wystapic impuls n+1 i go

> wygenerowac odrobine wczesniej.

> Tak po prostu opozniac bezkarnie sie nie da, bo zaplon jest scisle zwiazany z polozeniem tłoka, ten

> z wałem, a wał z impulsami.

> IMHO wariator przyspiesza jednak zaplon.

W silniku R4 masz impuls z czujnika położenia wału co 180 st

Wariator dokonuje opóźnienia tego impulsu np o 170 st, powodując, że przy stałej prędkości obrotowej pozorny efekt jest taki jak przyspieszenie o 10 st.

Osobiście nie znam układów elektronicznych działających na podstawie sygnałów, które jeszcze nie wystąpiły. Teoria też to potwierdza. Poczytaj o filtrach cyfrowych przyczynowych i nieprzyczynowych.

Napisano

>Osobiście nie znam układów elektronicznych działających na podstawie sygnałów, które jeszcze nie

> wystąpiły.

Czegoś takiego chyba nikt nie zna. smile.gif

Napisano

> W silniku R4 masz impuls z czujnika położenia wału co 180 st

> Wariator dokonuje opóźnienia tego impulsu np o 170 st, powodując, że przy stałej prędkości

> obrotowej pozorny efekt jest taki jak przyspieszenie o 10 st.

> Osobiście nie znam układów elektronicznych działających na podstawie sygnałów, które jeszcze nie

> wystąpiły. Teoria też to potwierdza. Poczytaj o filtrach cyfrowych przyczynowych i

> nieprzyczynowych.

To działa z opóźnieniem o jeden obrót. grinser006.gif

Napisano

> To działa z opóźnieniem o jeden obrót.

Przy normalnej pracy, to nie ma znaczenia, ale na biegu luzem może rozsypywać algorytm stabilizacji prędkości obrotowej kątem wyprzedzenia zapłonu.

Napisano

> Przy normalnej pracy, to nie ma znaczenia, ale na biegu luzem może rozsypywać algorytm stabilizacji

> prędkości obrotowej kątem wyprzedzenia zapłonu.

Bardziej przesynięcie początku wtrysku dlatego może zacząć falować.

Zwłaszcza jak masz 4 gen. lpg

Napisano

> Problem wariatorów polega na tym, że de facto nie przyspieszają sygnału czujnika (tego się

> fizycznie zrobić nie da), a opóźniają

No jasne że się nie da ale da się wyliczyć kiedy wystapi kolejny i wywołać go wcześniej. Czyli w zasadzi opóźnić o cały cykl. Mniejsza o szczegóły realizacji bo efektem jest wcześniejszy zapłon danego cyklu suwu niż wystąpiłby w bez wariatora. Błędy wynikające ze zmiany prędkości obrotowej (przyspieszenia lub opóźnienia) na jeden obrót wałem są bardzo małe i trafienie jest dokładne.

> Np w silniku R4 mogą to być wartości opóźnień 170/350/710 st w zależności od algorytmu.

> W skutek czego to ustrojstwo dodaje bezwładności w układzie regulacji kątem zapłonu.

> Dlatego próba

> stabilizacji obrotów przez wachlowanie kątem przez ECU jest nieskuteczna.

Nie bardzo rozumiem o jakiej bezwładności piszesz.

> Niższy przepał podczas stania w korku.

twierdzę że niemierzalne

Napisano

> Bardziej przesynięcie początku wtrysku dlatego może zacząć falować.

> Zwłaszcza jak masz 4 gen. lpg

rozdział 20.9 wink.gif

Napisano

> Bardziej przesynięcie początku wtrysku dlatego może zacząć falować.

> Zwłaszcza jak masz 4 gen. lpg

Twoim zdaniem wyprzedzenie wtrysku do przewodów dolotowych o 10 deg mmoże mieć aż takie znaczenie? hmm.gif

Napisano

> Osobiście nie znam układów elektronicznych działających na podstawie sygnałów, które jeszcze nie

> wystąpiły.

Proponuję czytać ze zrozumieniem. Na podstawie n impulsów (czyli przeszłych) można wyliczyć kiedy ma wystąpić kolejny n+1 i go wygenerować.

Napisano

Dla mnie to wręcz niezbędny gadżet ale ja to inna bajka rotfl.gif

Wczoraj zeswapowałem z 1.2 na 1.4 FIRE i co się okazuje? Mądre makarony zmieniły ustawienie koła fonicznego o jeden ząbek na rozrządzie wrrr.gif ale.... cóż to dla mnie smile.gif klik pyk w wariatorze 15.6 stopnia do przodu i chodzi jak zegareczek smile.gif

O wkręcaniu się w podciśnieniu nie wspomnę grinser006.gif

Dałem do przodu 15 stopni i jest inna bajka.

Napisano

> Proponuję czytać ze zrozumieniem. Na podstawie n impulsów (czyli przeszłych) można wyliczyć kiedy

> ma wystąpić kolejny n+1 i go wygenerować.

Wyliczyć n+1 się nie da( to tak jakby dzisiaj wyliczyć WIG który będzie w południe 31.01 hehe.gif), można jedynie przewidzieć z pewnym prowdopodobieństwem. I nie generujemy n+1, bo to sygnał wejściowy, na który wariator nie ma wpływu. Jeśli już to wyliczamy i generujemy y[n+1].

Tyle, że to mieści się w definicji układu opóźniającego (przyczynowego), a nie przyspieszającego, jak się uparłeś, o ile unormuje się czynniki ( n zamiast n+1 itd.. )

Napisano

>Błędy wynikające ze zmiany prędkości obrotowej (przyspieszenia lub >opóźnienia) na jeden obrót wałem są bardzo małe i trafienie jest dokładne.

Jeśli po uwzględnieniu bezwładności wariatora układ z pętlą stabilizacji odbrotów będzie niestabilny, to żadna dokładność nie pomoże.

Paradoksalnie minimalizując błędy wynikające w przyśpieszania i zwalniania silnika (np. algorytmem II-rzędu z pamięcia 3 próbek ), wydłużamy czas odpowiedzi impulsowej, stąd pogarsza się stabilność.

> Nie bardzo rozumiem o jakiej bezwładności piszesz.

Najprostszy wariator (z algorytmem I-rzędu) można opisać równaniem:

y[n] = A * ( t[n-1] - t[n-2] ) + t [n-1]

Ta "bezwładność" to inaczej czas odpowiedzi impulsowej.

Napisano

> Jeśli po uwzględnieniu bezwładności wariatora układ z pętlą stabilizacji odbrotów będzie

> niestabilny, to żadna dokładność nie pomoże.

> Najprostszy wariator można opisać równaniem:

> y[n] = A * ( t[n-1] - t[n-2] ) + t [n-1]

> Ta "bezwładność" to inaczej czas odpowiedzi impulsowej.

cfaniaczek.gifTrochę się wymądrzasz, i nie bardzo wiem czego chcesz dowieść. Że wariatory to pic? Czy może, że one nie działają i nie wyprzedzają kąta zapłonu? Część z nas rozumie w jaki sposób uzyskuje się wyprzedzenie, że algorytm bazuje na danych historycznych i punkt zapłonu będzie wyliczony z pewnym (ale dośc dokładnym ) przybliżeniem. Idelanie trafiony będzie tylko w przypadku gdy prędkość obrotowa poprzedniego obrotu wału będzie = prędkości obrotowej aktualnego obrotu. Błąd wynika tylko i wyłącznie ze zmiany tych prędkości w czasie (czyli przyspieszenia lub opóźnienia). Skoro jesteś dobry z automatyki i matematyki to bez problemu wyliczysz sobie błąd w postaci odchyłki zamierzonego kąta dla jakiegoś dobrego przyspieszenia , jakiejś super fury co ma np 8s do setki. Wg tego co pamiętam to błąd wyjdzie niewielki. Gdyby nawet był 10% to jakie ma znaczenie, że zamiast 10stopni będzie w tym czasie 9stopni ?

Napisano

> Trochę się wymądrzasz, i nie bardzo wiem czego chcesz dowieść. Że wariatory to pic? Czy może, że > one nie działają i nie wyprzedzają kąta zapłonu?

Nigdzie tak nie napisałem. Wskazałem jedynie pewne wady tego rozwiązania i możliwe konsekwencje w postaci rozchwiania algorytmu stabilizacji obrotów działających poprzez sterowanie wyprzedzeniem zapłonu.

> Część z nas rozumie w jaki sposób uzyskuje

> się wyprzedzenie, że algorytm bazuje na danych historycznych i punkt zapłonu będzie wyliczony

> z pewnym (ale dośc dokładnym ) przybliżeniem. Idelanie trafiony będzie tylko w przypadku gdy

> prędkość obrotowa poprzedniego obrotu wału będzie = prędkości obrotowej aktualnego obrotu.

Tak jest tylko w najprymitywniejszych rozwiązaniach

Wystarczy zastosować algorytm II-rzędu z warunkiem stałego gradientu i trafienie nastąpi również przy stałym przyśpieszaniu i zwalnianiu. Ale i to nie tylko nie rozwiązuje wskazywanego problemu, a nawet go pogłębia.

> Błąd wynika tylko i wyłącznie ze zmiany tych prędkości w czasie (czyli przyspieszenia lub

> opóźnienia). Skoro jesteś dobry z automatyki i matematyki to bez problemu wyliczysz sobie błąd

> w postaci odchyłki zamierzonego kąta dla jakiegoś dobrego przyspieszenia , jakiejś super fury

> co ma np 8s do setki. Wg tego co pamiętam to błąd wyjdzie niewielki. Gdyby nawet był 10% to

> jakie ma znaczenie, że zamiast 10stopni będzie w tym czasie 9stopni ?

Problem dotyczy biegu jałowego a nie jakiegoś hipotetycznego super przyśpieszania. W tych warunkach każdy wariator powinien idealnie przewidywać moment przyszłego zapłonu, ale w pewnych przypadkach tego nie robi.

Problem w tym, że nawet opóźnienie o pojedynczy obrót (wprowadzone przez wariator) jest w stanie zdestabilizować algorytm regulacji obrotów biegu jałowego bazujący na gwałtownych korektach kąta wyprzedzenia zapłonu.

Domysły można bardzo łatwo rozwiać. Wystarszy ustawić wariator na 1 st w całym zakresie obrotów (łącznie z biegiem jałowym).

Jeśli silnik na jałowych nadal będzie pracował niestabilnie, racja po mojej stronie, jeśli stabilnie, racja po Twojej.

Zresztą nie rozumiem, o co się spierasz, jak sam powyżej napisałeś:

>I tak jest prawidłowo bo ECM stabilizuje jałowe obroty m.in zmianą kąta >zapłonu. Zmieniając to robimy kuku.

Napisano

OK. Teraz zrozumiałem, że chodziło ci dlaczego nie stosować wariatora na jałowych.

Napisano

sorry koledzy ale przegapiłem temat

testując wariator u siebie przy instalacji IVgen oświadczam iż zmiana wyprzedzenia kąta zapłonu na wolnych obrotach powoduje falowanie, przygasanie i inne tego typu podobne rzeczy

utworzyłem sobie sam mapkę 3D z pominięciem dla niskich obrotów i delikatnego obciążenia(bo w niektórych sytuacjach hamując silnikiem na 4 i 5biegu jak lekko musnąłem gaz to występowało szarpanie)

jeśli ktoś będzie chciał to mogę podesłać zapisaną mapkę w pliku albo zrzut z ekranu, w sumie to co ja będę pytał, zaraz wrzuce i już

EDIT: grinser006.gif żeby zrobić zrzut to muszę się podłączyć do auta tongue.gif myślałem, że dam radę otworzyć z zapisanego pliku.

Napisano

Poglądowo zasada jest taka.

284667517-277091549-benzyna-gaz.jpg

post-36196-14352511444876_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano

koledzy lepiej późno niż wcale grinser006.gif w końcu wrzucam swoje ustawienia

284778247-wariat1.jpg

post-50385-14352511930221_thumb.jpg

Napisano

> koledzy lepiej późno niż wcale w końcu wrzucam swoje ustawienia

Fajne. ok.gif

Że się zapytam, jak wybadałeś w kolumnie 5200 obr, gdzie wstawić 2, a gdzie 3? cfaniaczek.gif

Napisano

> Fajne.

> Że się zapytam, jak wybadałeś w kolumnie 5200 obr, gdzie wstawić 2, a gdzie 3?

hahaha po prostu źle wpisałem grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.