Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sposób na porzucony radiowóz

Featured Replies

Napisano

> wydać 200zł, i założyć im na koła i czekać na efekt?

Swoją drogą niezły można na tym zrobić biznes, 5 takich blokad + ciuchy straży miejskiej i inwestycja zwraca się w ciągu 1 dnia łowów zlosnik.gif

Napisano

> a stojac z wlaczonym kogutem nie zastawilby tak samo drogi jak z wylaczonym kogutem ?? co za

> roznica ??

może z włączonymi błyskami radiowóz robi się węższy? będę w pracy to sprawdzę czy ambulans też tak ma ok.gif

Napisano

> przeczytaj watek od poczatku

czytam i czytam i nic z niego prócz pieniactwa nie wynika no.gif

o ile zdjęcie radiowozu samo w sobie może budzić złość na święte krowy o tyle w udzielonej Tobie odpowiedzi, już bym się tym nie chwalił, bo małostkowe to to i Ciebie jako autora wątku jako pianobijce przedstawia..

A już ten zwrot "łaskawie..." mnie rozwalił. Jakby to powiedział mój dawny nauczyciel z łaciny - do książek nieuku. Z racji wieku i kultury osobistej nie śmiałbym inaczej uczynić.

Napisano

> ano taka, ze jest na intwerwencji (a audyt maja wewnetrzny, a nie zewnetrzny - a to czyni roznice)

> a nie na zakupach lub u wujka, dotarlo?

o tym decyduje dyżurny i przepisy, a nie jakiś waw rotfl.gif Ty interwencja chyba tylko rozumiesz pod pojęciem kontrola drogowa zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Dyskusja jest o rzeczy malowaznej (...) Wiec nie sprowadzajmy watku do

> karetki pogotowia w ktorej reanimuje sie delikwenta, blokujacej wyjazd z zatoczki parkingowej,

> nie w tym rzecz.

Karetka może przyjechać bo ktoś źle się poczuł. Straż pożarna bo ktoś wyczuł dym. Policja - bo ktoś usłyszał krzyki u sąsiadów. Etc etc.

Powody naprawdę nie są ważne. Chcemy Policji, która pojawia się w mgnieniu oka, to pozwólmy im działać. Tym bardziej, że niedogodności są znikome.

Żeby nie było - sam dwa razy interweniowałem w sprawie radiowozów źle parkujących. Pierwszy raz kiedy regularnie stawali na miejscach dla niepełnosprawnych przed komendą, drugi - zajmowali buspas załatwiając sprawy w sądzie. Jedno i drugie naganne przede wszystkim dlatego, że powody raczej łatwe do rozszyfrowania - wygoda.

> Tak, w moim odczuciu, jesli nie sprawdza to ktos z zewnatrz, na 105 procent przyjdzie odpowiedz, ze

> podejmowali interwencje (a nie poszli na pizze) i konieczne bylo pieprzniecie radiowozu akurat

> tak, by kazdy zainteresowany wyjezdzal via zakaz wjazdu. Z pospiechu wylaczyli koguta.

Być może. W przypadkach opisywanych przeze mnie skutek był zauważalny - radiowozów na rzeczonych kopertach ani buspasie nie widywałem. To mi wystarczy.

Napisano

> malo widziales, mnie zaskakuje NIEzostawienie na kogutach

hmm zalozmy kilka interwencji w ciagu jednego dnia, kazda po 30-40 min dodatkowo auto zostawione na kogutach i mamy gotowy sposob na rozladowany akum....

no ale upierdliwy tetryk zadowolony...

jeszcze raz zapytam, chcialbys aby karetka ratujaca zycie szukala miejsca do postoju??

ze zapytam co w ww. sytuacji zminiloby dla Ciebie to ze auto zostalo na kogutach?? tak czy siak nie wyjechalbys chyba nie??

Napisano

> hmm zalozmy kilka interwencji w ciagu jednego dnia, kazda po 30-40 min dodatkowo auto zostawione na

> kogutach i mamy gotowy sposob na rozladowany akum....

skoro motocykle kupowane do służby w policji mają na wyposażeniu 2 akumulatory (z czego tylko 1 jest używany na postoju - aby było z czego odpalić motorynkę biglaugh.gif), to co stoi na przeszkodzie, by tak były skonfigurowane auta? hmm.gif

Napisano

koszta, znajdź auto które z fabrycznym alternatorem obłsuży ten przez konstruktora przewidziany akumulator, seryjne sprzęta w aucie + dodatkowe gadżety z racji potrzeby słuzby i teraz jeszcze jeden dodatkowy aku.

Nawet Niemcy tak dobrze nie mają hehe.gif

Napisano

> skoro motocykle kupowane do służby w policji mają na wyposażeniu 2 akumulatory (z czego tylko 1

> jest używany na postoju - aby było z czego odpalić motorynkę ), to co stoi na przeszkodzie,

> by tak były skonfigurowane auta?

specjalnie po to aby zaspokoić chory wymysl pieniacza??

Napisano

Kolego WAW gratuluje! nareszcie ktoś z jajami! doprowadź tą sprawę do końca! winni muszą zostać ukarani!

PS

A kiedy będziesz potrzebował pomocy to nie dzwoń na Policję, a jak już naprawdę będziesz zmuszony to najpierw sprawdź czy mają gdzie zaparkować jak przyjadą <zal> mi Ciebie!

Napisano
  • Autor

> Kolego WAW gratuluje! nareszcie ktoś z jajami! doprowadź tą sprawę do końca! winni muszą zostać

> ukarani!

Dzieki zakrecony.gif

> PS

> A kiedy będziesz potrzebował pomocy to nie dzwoń na Policję, a jak już naprawdę będziesz zmuszony

> to najpierw sprawdź czy mają gdzie zaparkować jak przyjadą mi Ciebie!

mi Ciebie co?

Napisano
  • Autor

> może z włączonymi błyskami radiowóz robi się węższy? będę w pracy to sprawdzę czy ambulans też tak

> ma

nie, nikt nie ma/powinien miec pretensji. Koniec argumentow?

Napisano
  • Autor

[...]> Powody naprawdę nie są ważne. Chcemy Policji, która pojawia się w mgnieniu oka, to pozwólmy im

> działać. Tym bardziej, że niedogodności są znikome.

> Żeby nie było - sam dwa razy interweniowałem w sprawie radiowozów źle parkujących. Pierwszy raz

> kiedy regularnie stawali na miejscach dla niepełnosprawnych przed komendą, drugi - zajmowali

> buspas załatwiając sprawy w sądzie. Jedno i drugie naganne przede wszystkim dlatego, że powody

> raczej łatwe do rozszyfrowania - wygoda.

> Być może. W przypadkach opisywanych przeze mnie skutek był zauważalny - radiowozów na rzeczonych

> kopertach ani buspasie nie widywałem. To mi wystarczy.

Informuje Cie, ze policjanci dokonywali interwencji ca. 200 (slownie okolo 200 metrow) od najblizszego komisariatu. Byc moze, nie wiem, ten ich opel to wlasnie bolid z TEGO komisariatu

Napisano

> skoro motocykle kupowane do służby w policji mają na wyposażeniu 2 akumulatory (z czego tylko 1

> jest używany na postoju - aby było z czego odpalić motorynkę ), to co stoi na przeszkodzie,

> by tak były skonfigurowane auta?

Kiedyś w karetce zepsuł nam się ten drugi akumulator. Okazało się że zasilał on sygnały oraz cały przedział medyczny. Czyli w sytuacji jego rozładowania ambulans nadaje się jedynie do wożenia ziemniaków.

Napisano
  • Autor

> Ja myslę, że do Oleśnicy powinieneś dzwonić, we Wrocławiu już Ciebie znają

> Mam nadzieję, że jeszcze nas oświecisz co to za interwencja tam była?

facepalm.gif

"A już ten zwrot "łaskawie..." mnie rozwalił. Jakby to powiedział mój dawny nauczyciel z łaciny - do książek nieuku. Z racji wieku i kultury osobistej nie śmiałbym inaczej uczynić. "

Rozbawiles mnie tym zdaniem, a teraz coz za zmiana stylu i tonu!

Napisano

no bez jaj jak się czyta takie coś

Quote:

Dyskusja jest o rzeczy malowaznej, bardziej z zakresu tzw. kultury czy mentalnosci niz czegos wiecej - racz zauwazyc. Jestes prawnikiem, wiec jestes swiadom, ze funkcjonariusze dokonujacy interwencji np. nie sa w stanie doprowadzic do wylegitymowania (sprawdzenia tozsamosci) pijaczka wszczynajacego enta burde, a jak sadze (to moje przypuszczenie), z racji tego, ze jakas, nazwijmy ja, dama, jest ich konfidentem, jest w zasadzie niepoznawalna i nieujawnialna we wszelkich wnioskach o ukaranie (pisze z wlasnej praktyki). Wiec nie sprowadzajmy watku do karetki pogotowia w ktorej reanimuje sie delikwenta, blokujacej wyjazd z zatoczki parkingowej, nie w tym rzecz.

Tak, w moim odczuciu, jesli nie sprawdza to ktos z zewnatrz, na 105 procent przyjdzie odpowiedz, ze podejmowali interwencje (a nie poszli na pizze) i konieczne bylo pieprzniecie radiowozu akurat tak, by kazdy zainteresowany wyjezdzal via zakaz wjazdu. Z pospiechu wylaczyli koguta.

to mnie zastanawia czy Ty masz jakąś manię prześladowczą jak taki jeden niewyrosnięty.

Znam od środka i o kontroli moge dużo napisać ale tylko do jednego się ograniczę, jakakolwiek zewnętrzna kontrola by do tej instytucji nie wpadła to wielkie g... by znalazła. Dzieki rządom ludzi w PL którzy za milicji na grzbiet zebrali, a potem na Policji to sobie odbijali, nie znajdziesz gliniarza, który by czynność podjął czy cokolwiek zrobił inaczej niż przewiduje. Prostą czynność udokumentuje taką ilościa papieru, że może równać się z "Potopem" Sienkiewicza hehe.gifhehe.gif

Po za tym nie czytasz albo nie rozumiesz co czytasz- nim odpowiedź Tobie ktoś udzielił to dobrze papiery i policjantów przetrzepał

Quote:

Odpowiadając na Pana pismo z dnia 03 marca 2011 roku skierowane do Komendanta Miejskiego Policji we Wrocławiu, a rozpatrywane przez
Wydział Kontroli Komendy Miejskiej Policji we Wrocławiu
data wpływu – 04 marca 2011 roku informuję,
że zarzuty w nim zawarte były przedmiotem postępowania wyjaśniającego
.

Weź sobie do serca słowa mojego łacinnika i poszperaj w necie, jak nie wiesz gdzie to na IFP popytaj ok.gif

Napisano

> koszta, znajdź auto które z fabrycznym alternatorem obłsuży ten przez konstruktora przewidziany

> akumulator, seryjne sprzęta w aucie + dodatkowe gadżety z racji potrzeby słuzby i teraz

> jeszcze jeden dodatkowy aku.

> Nawet Niemcy tak dobrze nie mają

Tak dobrze, to może nie, ale VW/Audi miało, nie wiem jak dziś, opcję Taxi/Polizei z większym alternatorem i akumulatorem.

Napisano

A pomyslałes moze ile wytrzyma aku w samochodzie z włączonymi blyskami a dodatkowa radiostacja.

Zal mi Cie poprostu.

Napisano
  • Autor

[...]

> Znam od środka i o kontroli moge dużo napisać ale tylko do jednego się ograniczę, jakakolwiek

> zewnętrzna kontrola by do tej instytucji nie wpadła to wielkie g... by znalazła. Dzieki rządom

> ludzi w PL którzy za milicji na grzbiet zebrali, a potem na Policji to sobie odbijali, nie

> znajdziesz gliniarza, który by czynność podjął czy cokolwiek zrobił inaczej niż przewiduje.

> Prostą czynność udokumentuje taką ilościa papieru, że może równać się z "Potopem" Sienkiewicza

> Po za tym nie czytasz albo nie rozumiesz co czytasz- nim odpowiedź Tobie ktoś udzielił to dobrze

> papiery i policjantów przetrzepał

[...]> Weź sobie do serca słowa mojego łacinnika i poszperaj w necie, jak nie wiesz gdzie to na IFP

> popytaj

Zastanawiasz mnie. Teraz wskazujesz, ze wiesz, iz to cwaniaczkowie bardzo cwani, i te radiowozowy moge se stawiac gdzie chca i fure papieru na potwierdzenie wyprodukuja, ze ich prawda najprawdziwsza.

Mnie zarzucasz, obrazajac, pieniactwo. W mojej ocenie, w sprawie malowaznej, Twoje postepowanie to swego rodzaju rozdwojenie, ba schiza moralna. Jestes katolikiem, prawda?

Uprzedze Cie poszedl mail do strazy miejskiej i do policji w sprawie tego radiowozu. Straz miejska wyslala zapytanie, domniemuje, ze na tej postawie przemowili (do mnie).

Napisano
  • Autor

> A pomyslałes moze ile wytrzyma aku w samochodzie z włączonymi blyskami a dodatkowa radiostacja.

> Zal mi Cie poprostu.

Slucham: ile?

Napisano

> Slucham: ile?

To powiedz mi jak policjant ma przewidziec ile zajmie mu interwencja. blyski to sa dwie zarówki bodajze H4. wiecej nie bede dyskutował w próżnej dyskusji.

Napisano

> Slucham: ile?

Quote:

Podczas interwencji, gdy mamy włączonego koguta i korzystamy z radiostacji, nie gasimy silnika, żeby się nie rozładował akumulator. Wszystko przez to, że kia ma tylko jedną baterię. Takiego problemu nie było w fordach focusach, w których zamontowano dwa akumulatory. Ten drugi służył tylko do zasilania radiostacji.

Funkcjonariusze mówią, że zdarzały się przypadki wzywania pomocy, żeby odpalić unieruchomione"kijanki", w których rozładowała się bateria.

ŹRÓDŁO

Napisano

Quote:

Zastanawiasz mnie. Teraz wskazujesz, ze wiesz, iz to cwaniaczkowie bardzo cwani, i te radiowozowy moge se stawiac gdzie chca i fure papieru na potwierdzenie wyprodukuja, ze ich prawda najprawdziwsza.

Ty naprawdę masz jakąś manię przesladwoczą facepalm.gif

Napisano

> A pomyslałes moze ile wytrzyma aku w samochodzie z włączonymi blyskami a dodatkowa radiostacja.

więc tak: da się włączyć tylko jedną lampę w kogucie? widziałem tak "oświetlony" radiowóz, więc się da - to 1 żarówka 55W, więc nie aż tak dużo. a co do radiostacji - po co ma być włączona, skoro załoga opuszcza pojazd?

Napisano

> Kiedyś w karetce zepsuł nam się ten drugi akumulator. Okazało się że zasilał on sygnały oraz cały

> przedział medyczny. Czyli w sytuacji jego rozładowania ambulans nadaje się jedynie do wożenia

> ziemniaków.

ale to jest identyczna sytuacja, kiedy masz tylko 1 aku i on padnie - też niewiele zdziałasz...

Napisano

> więc tak: da się włączyć tylko jedną lampę w kogucie? widziałem tak "oświetlony" radiowóz, więc się

> da - to 1 żarówka 55W, więc nie aż tak dużo.

W zależności od urządzenia sterującego kogutami, więc nie można tutaj generalizować.

> a co do radiostacji - po co ma być włączona, skoro załoga opuszcza pojazd?

Spiesząc się na interwencję wyłączać radiostację - tego jeszcze nie widziałem;)

Napisano

> ale to jest identyczna sytuacja, kiedy masz tylko 1 aku i on padnie - też niewiele zdziałasz...

wiem, i sens mojej wypowiedzi był zupełnie inny:)

Napisano

> Spiesząc się na interwencję wyłączać radiostację - tego jeszcze nie widziałem;)

jako praktyk wyjaśnij mi - laikowi, proszę, jak bardzo jest skomplikowana procedura wyłączania radia w karetce/radiowozie/wozie bojowym SP itp.

po dotarciu na miejsce akcji załoga wyłącza "dyskotekę", gasi silnik i sekunda na wyłączenie radia zbawi klienta? no bez przesady...

Napisano

> jako praktyk wyjaśnij mi - laikowi, proszę, jak bardzo jest skomplikowana procedura wyłączania

> radia w karetce/radiowozie/wozie bojowym SP itp.

> po dotarciu na miejsce akcji załoga wyłącza "dyskotekę", gasi silnik i sekunda na wyłączenie radia

> zbawi klienta? no bez przesady...

To jest po prostu bezsensowny pomysł, uwierz mi. Nie da się wprowadzić takiej procedury. Ostatnio kolega nawet silnika nie zgasił i zostawił karetkę z otwartymi na szerz drzwiami przez blisko 40 minut. Tutaj nie ma reguły:)

Ja bym tylko chciał żeby autor wątku zrozumiał, że jeśli na przykład karetka systemu jest zostawiona w sposób niezgodny z przepisami, to nikt nie zrobił tego dla ani po złości ani dla własnej wygody - tylko sytuacja tego wymagała.

Chciałbym też aby taki cwaniak wszedł do mieszkania i powiedział w twarz mężowi kobiety, którą akurat reanimujemy, że załoga musi przestawić ambulans, bo jest wyjazd zablokowany.

A koguty w trakcie postoju włączamy tak naprawdę dla własnego bezpieczeństwa, gdy sytuacja wymaga abyśmy byli widoczni i na przykład aby nikt w nas nie wjechał:)

Napisano

a ja częśto widuje na puławskiej jak prewencja wraca po obstawach meczu do bazy, częśc z nich grzecznie staje na czerwonym a częśc odpala bomby i przelatuje na nich skrezyzowania

Napisano

> więc tak: da się włączyć tylko jedną lampę w kogucie? widziałem tak "oświetlony" radiowóz, więc się

> da - to 1 żarówka 55W, więc nie aż tak dużo. a co do radiostacji - po co ma być włączona,

> skoro załoga opuszcza pojazd?

idac Twoim tokiem myslenia, da sie wyłaczyc 1 swiatło mijania podczas jazdy???

pewnie sie da bo co dzien widze jezdzacych pacjentow z 1 swiatlem mijaniaa... sory ale ten sam sposob rozumowania jak Twój ok.gif

Napisano
  • Autor

> idac Twoim tokiem myslenia, da sie wyłaczyc 1 swiatło mijania podczas jazdy???

> pewnie sie da bo co dzien widze jezdzacych pacjentow z 1 swiatlem mijaniaa... sory ale ten sam

> sposob rozumowania jak Twój

Byc moze nie zapalali, JESLI podjechali radiowozem 200 metrow z najblizszej komendy, a tyle ich dzielilo od miejsca interwencji (o ile byla jakas interwencja)

Specjalnie dla r1sender "zamkniecie korespondencji"

"I-1292/49/2011/KJ Wrocław, dn. 17.03.2011 r.

Pan

[...]

W nawiązaniu do Pana ponownego pisma z dnia 15 marca 2011 roku uprzejmie informuję, że art. 16 & 1 Ustawy z dnia 20 maja 1971 roku ( Dz. U. z dnia 31-05-1971 r.) Kodeks wykroczeń zwalnia policjanta z odpowiedzialności za popełnione wykroczenie, który w ramach swoich uprawnień działał w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącemu dobru chronionemu prawem.

Jednocześnie informuję, że kolejne polemiki z Pana strony w niniejszej sprawie zostaną pozostawione bez rozpatrzenia, jako bezprzedmiotowe.

Komendant

Miejski Policji we Wrocławiu

insp. Mirosław Potocki

Wyk. KJ. "

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.