Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swiecaca sie kontrolka filtra PDF

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj pojawila mi sie kontrolka filtra PDF w mojej Epice. Zostalo mi do pierwszego przegladu 1500km. Co radzicie? Co mam zrobic w tej sytuacji?

Pozdr

Arek Epica LMV 09 W-wa

Napisano

> Dzisiaj pojawila mi sie kontrolka filtra PDF w mojej Epice. Zostalo mi do pierwszego przegladu

> 1500km. Co radzicie? Co mam zrobic w tej sytuacji?

> Pozdr

> Arek Epica LMV 09 W-wa

Podejrzewam, ze zapalila sie tez kontrolka Check Engine. Przegon auto, nich sie przepali filtr DPF. Kontrolka filtra powinna zgasnac, ale nadal moze sie palich CheckEngine. Ten drugi blad sam zgasnie po kilku uruchomieniach silnika, o ile blad DPF nie bedzie sie powtarzal. Mialem juz tak dwa razy.

Czekamy na raport jutro lub pojutrze.

Napisano
  • Autor

Wlasnie ciekawe jest to ,ze nie pali sie Check Engine tylko sama kontrolka PDF. Czy według tego co wyczytalem w necie mam jechac ze stala predkoscia przez 10-15 km w celu wyczyszczenia filtra?

Arek Epica LMV 09 W-wa

Napisano

Możliwe, że kilka razy nie została dokończona procedura wypalania filtra DPF i dlatego sygnalizuje to kontrolka. Przejedź sie ok 1km, zatrzymaj i na jałowym zobacz jakie masz obroty. Jeżeli będą ok 1tys. i załączył sie wentylator chłodnicy (przynajmniej u mnie tak to sie sygnalizuje) tzn. że załączyła sie procedura wypalania filtra. Przejedź sie kilka km i przegoń autko a wszystko powinno wrócic do normy. Po wypalaniu filtra obroty powinny wrócić na 900.

Sprawdź jeszcze jaki masz stan oleju. Jeżeli będzie powyżej max to na bank przerwane procedury wypalania. Ja aby uniknąć problemów z DPF zawsze przed wyłączeniem silnika patrze na obroty. Jeżeli jest 900 to postój jak ok 1000 to mała runda smile.gif.Czekamy na wyniki

Napisano

> Wlasnie ciekawe jest to ,ze nie pali sie Check Engine tylko sama kontrolka PDF. Czy według tego co

> wyczytalem w necie mam jechac ze stala predkoscia przez 10-15 km w celu wyczyszczenia filtra?

> Arek Epica LMV 09 W-wa

Zawsze mozesz zadzwonic na Euroservis. Bedzie zabawnie, bo musza pzyslac lawete, a Tobie dac auto zastepcze. Jak nie potrzebujesz teraz takiej duzej fury to dzwon smialo. Pojezdzisz jakim nowym Oplem lub Chevroletem.

Napisano

> Zawsze mozesz zadzwonic na Euroservis. Bedzie zabawnie, bo musza pzyslac lawete, a Tobie dac auto

> zastepcze. Jak nie potrzebujesz teraz takiej duzej fury to dzwon smialo. Pojezdzisz jakim

> nowym Oplem lub Chevroletem.

Yeah, Astrą II z silnikiem 1,4 Twinport. sick.gif

Napisano

> Yeah, Astrą II z silnikiem 1,4 Twinport.

Salony,i co za tym idzie tez serwisy, maja do uzyczenia demowki. Najczesciej demowki sa niezle wyposazone i z niezlymi silnikami. Gdy musialem kilka godzin czekac na odbior auta, dostalem do pojezdzenia Lacetti w klekocie. Potem sie okazalo, ze zbieralsie lepiej niz moja Epica hahaha.gif

Napisano

> Salony,i co za tym idzie tez serwisy, maja do uzyczenia demowki.

Mój dealer ma całą flotę okrutnie gołych Astr II.

> Najczesciej demowki sa niezle

> wyposazone i z niezlymi silnikami. Gdy musialem kilka godzin czekac na odbior auta, dostalem

> do pojezdzenia Lacetti w klekocie. Potem sie okazalo, ze zbieralsie lepiej niz moja Epica

Na papierze to Epica jest szybsza (9,5s 0-100 vs. 9,8 w Lacetti i wyższa Vmax).

niewiem.gif

Napisano

> Na papierze to Epica jest szybsza (9,5s 0-100 vs. 9,8 w Lacetti i wyższa Vmax).

To sie zgadza, ale odczucie bylo zupelnie inne. Auto lzejsze i, chyba dzieki turbosprezarce o stalym skoku, ciagnelo od nizszych obrotow. Nie przecze, ze Epica lepiej jezdzi, ale wtedy wygladalo to na korzysc Lacetti.

Napisano

>chyba dzieki turbosprezarce o

> stalym skoku, ciagnelo od nizszych obrotow. Nie przecze, ze

Powinno być odwrotnie. hmm.gif

Napisano

> Możliwe, że kilka razy nie została dokończona procedura wypalania filtra DPF i dlatego sygnalizuje

> to kontrolka.

Dokładnie. Nigdy nie gasimy diesla podczas dopalania filtra. Jak obroty są wyższe ( jałowe ) to sorka, ale jeździmy dotąd aż się nie ustabilizują. Ile razy ja kląłem zajeżdzając na parking i .... bezsensowna wycieczka po obrzeżach miasta starając się trzymać obroty pomiędzy 2-3 tysiące wink.gif

Napisano

> Powinno być odwrotnie.

Byc moze, ale moje subiektywne odczucia byly przeciwne.

Napisano

> Byc moze, ale moje subiektywne odczucia byly przeciwne.

Jest duże prawdopodobieństwo, że obydwa samochody mają identyczne silniki. Gdy sprawdzałem z ciekawości nr VIN mojego laczka to okazało się , że ma silnik o mocy 127 KM, a w ofercie były tylko 121 KM. Myślę, że to może byc chwyt marketingowy aby obydwa modele się sprzedawały. W/g numeracji VIN dla GM nie istnieją silniki diesla o mocach 121 i 125 KM. Są tylko 127 i 150 KM. Ale są to tylko moje spostrzeżenia i byc może się mylę. Sprawdzałem te dane na stronie Dixi-car.

Napisano

> Byc moze, ale moje subiektywne odczucia byly przeciwne.

Może kwestia skrzyni, a właściwie doboru przełożenia głównego. To samo zaobserwowałem w porównaniu Lacetti z Cruzem. Przy najczęściej stosowanych konfiguracjach prędkość-bieg (np. 60km/h na IV czy 80 na V) w 120- konnym Lacetti są wyższe obroty niż w 150- konnym Cruze. W efekcie reakcja na gaz jest bardziej spontaniczna, co daje wrażenie dużo większej zrywności.

Napisano

> Może kwestia skrzyni, a właściwie doboru przełożenia głównego. To samo zaobserwowałem w porównaniu

> Lacetti z Cruzem. Przy najczęściej stosowanych konfiguracjach prędkość-bieg (np. 60km/h na IV

> czy 80 na V) w 120- konnym Lacetti są wyższe obroty niż w 150- konnym Cruze. W efekcie reakcja

> na gaz jest bardziej spontaniczna, co daje wrażenie dużo większej zrywności.

Akurat nie mialem wtedy czasu na dokladne sprawdzanie, gdyz auto mialem tylko kilka godzin, ale zwrocilem uwage na obroty przy ktorych dostawalem kopa. W Lacetti byly jakies 200obr nizej niz w Epice. Ale nie gwarantuje tego teraz. Pojezdzilem Epica 3 lata. Nastukalem 65 kkm i uwazam,ze do tej pory lepszego auta nie mialem. Jezdzila jak glupia. Zadnych (nawet najmniejszych) awarii nie uswiadczylem. Najmniej zawodny samochod jaki mialem. Mit daewoo minal bezpowrotnie. Teraz moj brat sie cieszy jej bezawaryjnoscia.

Napisano

tak dolacze sie do tematu i zapytam tak z ciekawosci ile tak mniej wiecej kosztuje taki filtr ? (jak byloby trzeba wymienic)

Napisano

> tak dolacze sie do tematu i zapytam tak z ciekawosci ile tak mniej wiecej kosztuje taki filtr ?

> (jak byloby trzeba wymienic)

Nie mam pojecia. Wg instrukcji i serwisu jest calkowicie bezobslugowy. Slyszalem (lub czytalem), ze w bEmwU trzeba pojechac do serwisu co kilkadziesiat Kkmi przeczysciclub wymienic filtr DPF. Cena - kilka tysi hahaha.gif

Napisano

Sorki, ale nie moge sie powstrzymac.

Jezdziles autem czy symulatorem auta na kompie, ze Ci sie PDF zaswiecil hmm.gif

Napisano

> Nie mam pojecia. Wg instrukcji i serwisu jest calkowicie bezobslugowy. Slyszalem (lub czytalem), ze

> w bEmwU trzeba pojechac do serwisu co kilkadziesiat Kkmi przeczysciclub wymienic filtr DPF.

> Cena - kilka tysi

aha , pytam sie bo tescio kupil uzywana merive 2008 z silnikiem 1.3CDTI 75KM i ma ten filtr a jezdzi tylko po miescie na krotkich odcinkach

Napisano

> aha , pytam sie bo tescio kupil uzywana merive 2008 z silnikiem 1.3CDTI 75KM i ma ten filtr a

> jezdzi tylko po miescie na krotkich odcinkach

Nie popadajmy w histerie. Jak jeden "zlotowa" jezdzil nie przekraczajac 1500obr/min i mu padl filtr DPF to nie znaczy, ze ktos kto bedzie butowal na krotkich dystansach w miescie bedzie mial problemy.

Napisano

> Nie mam pojecia. Wg instrukcji i serwisu jest calkowicie bezobslugowy. Slyszalem (lub czytalem), ze

> w bEmwU trzeba pojechac do serwisu co kilkadziesiat Kkmi przeczysciclub wymienic filtr DPF.

> Cena - kilka tysi

hehe.gif

Ja mam zrobione 180kkm i nie wymieniałem na razie NIC. Tak wiec nie ma się co obawiać o trwałość filtra, turbosprężarki czy innych elementów wrażliwych w dieslach.

I - nawiązując do poprzedniego postu - auto jest nawet bardziej bezawaryjne niż Lanos. W lanosie po jakichś 130kkm musiałem wymienić końcówki drążków kierowniczych.

Napisano

> aha , pytam sie bo tescio kupil uzywana merive 2008 z silnikiem 1.3CDTI 75KM i ma ten filtr a

> jezdzi tylko po miescie na krotkich odcinkach

Jak sie zuzuje i bedzie sprawial problemy to go wytniesz ECU przeprogramujesz i nadal bedziesz smigal. Do tego czasu < 2k to bedzie kosztowalo.

Napisano
  • Autor

Witam,

Informuje,ze kontrolka PDF zgalsla po przejechaniu ok 5km po ponownym uruchomieniu silnika.

Obroty na biegu jalowym ponizej 1000 obr.

Uff:)))

Dziekuje wszystkim za rade i pomoc.

Pozdrawiam

Arek Epica LMV 09 W-wa

Napisano

> Witam,

> Informuje,ze kontrolka PDF zgalsla po przejechaniu ok 5km po ponownym uruchomieniu silnika.

> Obroty na biegu jalowym ponizej 1000 obr.

> Uff:)))

> Dziekuje wszystkim za rade i pomoc.

> Pozdrawiam

> Arek Epica LMV 09 W-wa

Jestem pewny, ze jednak palila sie tez na poczatku kontrolka Check Engine. Jak pisalem wczesniej - mialem to samo dwa lub trzy razy. Jezeli blad sie nie powtarza przy kolejnych uruchomieniach silnika, to po 5 startach kontrolka powinna zgasnac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.