Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mam nowego idola - 2.0T 245KM

Featured Replies

Napisano

> "Redline (rpm) 7000"

Tak, ale maksymalną moc osiąga przy 5000. W Saabie też niby odcięcie było przy 6500, ale jak chciałeś jechać to trzeba było zmieniać przy 4500, bo potem się dusił.

Napisano

> I odcięcie przy 5000 jak w dieslu

ale on ma teraz diesla, więc to i tak dużo waytogo.gifskromny.gif

Napisano

> 350Nm od 1250 rpm

> Więcej tu:

> http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=477882

> Może kiedyś się szarpnę na swapa jak mi padnie diesel?

Ja nie placze. Mam tyle samo niutkow, ale troche nizsza moc. Jeszcze docieram.Potem: adios bemwicos m3 lpb-power jakich wiele u nas hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, ale maksymalną moc osiąga przy 5000. W Saabie też niby odcięcie było przy 6500, ale jak

> chciałeś jechać to trzeba było zmieniać przy 4500, bo potem się dusił.

To nie jest Saab. "Założę" się, że stała moc jest w zakresie do 6 tys rpm, podobnie jak stały moment do 4500-4900 rpm.

Napisano

> Tak, ale maksymalną moc osiąga przy 5000. W Saabie też niby odcięcie było przy 6500, ale jak

> chciałeś jechać to trzeba było zmieniać przy 4500, bo potem się dusił.

facepalm.gif

Ten silnik osiąga swoją moc maksymalną przy 5000rpm, ALE utrzymuje ją niemal do końca (z wykresu - do 6700).

Napisano
  • Autor

> Ja nie placze. Mam tyle samo niutkow, ale troche nizsza moc. Jeszcze docieram.Potem: adios bemwicos

> m3 lpb-power jakich wiele u nas

Ja bym na Twoim miejscu płakał. Bo ta Twoja moc to w gwizdek idzie. Ty się nawet z moim dwulitrowym dieselkiem nie masz co równać. hehe.gif

Napisano

> To nie jest Saab. "Założę" się, że stała moc jest w zakresie do 6 tys rpm

Ale od ilu? Od 5999 obr/min? czerwona.gifhahaha.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ten silnik osiąga swoją moc maksymalną przy 5000rpm, ALE utrzymuje ją niemal do końca (z wykresu -

> do 6700).

a gdzie wykres widziałeś?

Napisano

> Ale od ilu? Od 5999 obr/min?

Czy Ty chociaż zajrzałeś do linka który podał KvM, czy tylko tak sobie gadasz od rzeczy?

Napisano

> Czy Ty chociaż zajrzałeś do linka który podał KvM, czy tylko tak sobie gadasz od rzeczy?

Szczerze powiedziawszy nie chcialo mi sie czytac. Dopiero teraz sie zmusilem.

Napisano

To jest jakis wykres zrobiony w Excelu? Nie zebym sie czepial, ale raczej ne widzialem takich rownych wykresow w rzeczywistych silnikach.

Napisano
  • Autor

> To jest jakis wykres zrobiony w Excelu? Nie zebym sie czepial, ale raczej ne widzialem takich

> rownych wykresow w rzeczywistych silnikach.

Typowy wykres producenta. Oczywiste jest, że na hamowani będzie to trochę inaczej wyglądało.

Napisano
  • Autor

> ale on ma teraz diesla, więc to i tak dużo

Ale odcięcie mam przy 5200 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ja bym na Twoim miejscu płakał. Bo ta Twoja moc to w gwizdek idzie. Ty się nawet z moim dwulitrowym

> dieselkiem nie masz co równać.

Tak z ciekawosci. Czy mowisz o wersji 203 km?

Napisano
  • Autor

> Tak z ciekawosci. Czy mowisz o wersji 203 km?

Chyba nie ma takiej wersji? Moja ma 204KM, a są takie co mają 215KM, niestety w innych autach montowane.

Napisano

> To nie jest Saab. "Założę" się, że stała moc jest w zakresie do 6 tys rpm, podobnie jak stały

> moment do 4500-4900 rpm.

Jeździłem wieloma turbodoładowanymi benzynowcami, każdy z nich nie lubił wysokich obrotów. Wiem, wiem, oszczędność i ekologia, ale ja lubię wysokie obroty i moc rosnącą aż do odcięcia. Lubię też mieć tą moc kiedy tylko mi się za chce a nie po sekundzie jak już się turbo łaskawie rozkręci. Dlatego niechętnie patrzę na wszelkie wynalazki z turbo.

Napisano

> Chyba nie ma takiej wersji? Moja ma 204KM, a są takie co mają 215KM, niestety w innych autach

> montowane.

I mowisz, ze 204 KM w klekocie beda szybsze od turbo beny 220KM przy 350 NM? No troszke sie zagalopowales.

Napisano
  • Autor

> Jeździłem wieloma turbodoładowanymi benzynowcami, każdy z nich nie lubił wysokich obrotów. Wiem,

> wiem, oszczędność i ekologia, ale ja lubię wysokie obroty i moc rosnącą aż do odcięcia. Lubię

> też mieć tą moc kiedy tylko mi się za chce a nie po sekundzie jak już się turbo łaskawie

> rozkręci. Dlatego niechętnie patrzę na wszelkie wynalazki z turbo.

Ale zwróć uwagę, że ten t.benzyniak lubi tak samo obroty jak typowy N/A. Niektóre N/A się nawet tak wysoko nie kręcę. Nie jest to Hondowskie 8 tys rpm, ale imho braku obrotów zarzucić mu nie można.

Napisano

> Ja bym na Twoim miejscu płakał. Bo ta Twoja moc to w gwizdek idzie. Ty się nawet z moim dwulitrowym

> dieselkiem nie masz co równać.

Zapomniałeś dodać, że dlatego, że masz mało miejsca w środku, słaby komfort i niską wagę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 7,8s do 100km/h szału nie ma, do zobaczenia na światłach

Bym powiedział, że to żenujący wynik. Niestety typowy dla Opli zmarnowany potencjał silnika. Dla przykładu ten 2.0 z tematu robi w setkę w 6,1 s w aucie typ SUV (też 4x4)

Napisano

> 7,8s do 100km/h szału nie ma, do zobaczenia na światłach

Tonie mialo byc auto do scigania, chociaz fabrycznie przyciemnione szyby i dwie rury wydechowe dzialaja jak plachta na byka na wiely niedowartosciowanych panow. A ja tylko wlaczam tempomat i jade spokojnie przez miasto brawo.gifzlosnik2.gifhahaha.gif

Napisano

> Ale zwróć uwagę, że ten t.benzyniak lubi tak samo obroty jak typowy N/A.

Raczysz żartować. Z charakterystyki widać wyraźnie że jak tylko przekroczysz 5000 to będziesz chciał zmieniać na wyższy bieg. Co z tego że masz jeszcze 2000 obrotów, jak nie będzie żadnej przyjemności z ich wykorzystania. Samochody którymi się przyjemnie jeździ mają rosnącą moc aż do odcięcia. Hondowski 2.0L który się kręcił do 9000 i moc mu stale rosła aż do samego końca jest dla mnie wzorem tego jaką charakterystykę powinien mieć silnik. A nie jakieś duszenie się przy dieslowskich 5000 obrotów.

Napisano
  • Autor

> Zapomniałeś dodać, że dlatego, że masz mało miejsca w środku, słaby komfort i niską wagę

Na komfort nie narzekam, blisko 1,5 tony to jak dla mnie dużo za dużo - bynajmniej waga nie jest niska. Miejsca wystarczająco, choć faktycznie nie za dużo. Ja się mieszczę, żona się mieści a rower bez zdejmowania kół tez na pakę wchodzi.

Napisano
  • Autor

> I mowisz, ze 204 KM w klekocie beda szybsze od turbo beny 220KM przy 350 NM? No troszke sie

> zagalopowales.

Wiesz gdzie jest lotnisko na drodze na Chociwel - możemy się empirycznie przekonać - zapraszam. Nakręcimy filmik ku uciesze AKowiczów - chcesz, czy się boisz najeść wstydu?

Napisano

> Na komfort nie narzekam, blisko 1,5 tony to jak dla mnie dużo za dużo - bynajmniej waga nie jest

> niska. Miejsca wystarczająco, choć faktycznie nie za dużo. Ja się mieszczę, żona się mieści a

> rower bez zdejmowania kół tez na pakę wchodzi.

Teściowa i wujek Stefan pewnie też. Tylko to niczego nie dowodzi.

Coś za coś, albo małe i szybsze, albo duże i wygodniejsze. Nie ma się czym podniecać.

Napisano
  • Autor

Marek, co ja poradzę że Ty nie rozumiesz zależności moc/moment na silniku/na kołach.

Napisano

> A ja tylko wlaczam tempomat

> i jade spokojnie przez miasto

Ja też skromny.gif

Jak ze spalaniem, bo pismaki mówią że duuuuuużo.

Napisz coś jakie minima na tempomacie można uzyskać np. ??

Napisano
  • Autor

> Teściowa i wujek Stefan pewnie też. Tylko to niczego nie dowodzi.

> Coś za coś, albo małe i szybsze, albo duże i wygodniejsze. Nie ma się czym podniecać.

Dla mnie wygoda to nie wożenie z powietrza. W mieście mniejsze auto jest wygodniejsze.

Napisano
  • Autor

> Bym powiedział, że to żenujący wynik. Niestety typowy dla Opli zmarnowany potencjał silnika. Dla

> przykładu ten 2.0 z tematu robi w setkę w 6,1 s w aucie typ SUV (też 4x4)

tu niestety trzeba się zgodzić - często Ople mają sporo mocy, która nie chce się w praktyce przekładać na osiągi.

zanim kupiłem octavię, to myślałem właśnie o insignii 2.0t, ale po jeździe próbnej byłem bardzo rozczarowany, zarówno silnikiem, jak i automatem.

tutaj można zerknąć jak to wygląda w testach: KLIK - teoretycznie, czyli wg. danych producentów, octavia nie powinna mieć szans, ale w praktyce okazuje się szybsza.

a już między insignią 2.0T automat a octavią 1.8TSI DSG różnica jest bardzo duża (na niekorzyść insignii)

Napisano

> Wiesz gdzie jest lotnisko na drodze na Chociwel - możemy się empirycznie przekonać - zapraszam.

> Nakręcimy filmik ku uciesze AKowiczów - chcesz, czy się boisz najeść wstydu?

Jesli pojedziecie do jakiejs fajnej predkosci albo na kilometr to moze byc ciekawie grinser006.gif

Napisano

> Marek, co ja poradzę że Ty nie rozumiesz zależności moc/moment na silniku/na kołach.

Co ja mogę zrobić na to że testuję samochody jeżdżąc nimi zamiast patrzyć na wykresy i zdjęcia i się nimi podniecać? Nie interesują mnie obrazki, interesuje mnie to czy samochód mi daje przyjemność z jeżdżenia, czy czuję się jak w traktorze.

Napisano

> Raczysz żartować. Z charakterystyki widać wyraźnie że jak tylko przekroczysz 5000 to będziesz

> chciał zmieniać na wyższy bieg.

spójrz wreszcie na wykres i przestań pisać bzdury.

Napisano

> tu niestety trzeba się zgodzić - często Ople mają sporo mocy, która nie chce się w praktyce

> przekładać na osiągi.

> zanim kupiłem octavię, to myślałem właśnie o insignii 2.0t, ale po jeździe próbnej byłem bardzo

> rozczarowany, zarówno silnikiem, jak i automatem.

> tutaj można zerknąć jak to wygląda w testach: KLIK - teoretycznie, czyli wg. danych producentów,

> octavia nie powinna mieć szans, ale w praktyce okazuje się szybsza.

> a już między insignią 2.0T automat a octavią 1.8TSI DSG różnica jest bardzo duża (na niekorzyść

> insignii)

Czipsa w O2 na 230KM i tak jak arturo poniżej 7s do setki smile.gif

Napisano

> spójrz wreszcie na wykres i przestań pisać bzdury.

Ale ma on troche racji. Moc stala powyzej 5000rpm na silniku oznacza wraz z przyspieczaniem i zwiekszaniem predkosci coraz mniejsza moc na kolach...czyli to co czujesz. Wiec odczucia beda takie ze 5500 i bieg w gore a krecenie wyzej to na jedynce i moze dwojce.

Napisano

> Dla mnie wygoda to nie wożenie z powietrza. W mieście mniejsze auto jest wygodniejsze.

Mówisz sobie to samo jak na światłach zjada cię byle uturbione cento?

Napisano

> spójrz wreszcie na wykres i przestań pisać bzdury.

Poczekam aż ten silnik od traktora pojawi się w jakimś BMW, przejadę się i wydam werdykt. Saab miał podobny wykres (niby moc też nie spadała, bo moment spadał na tyle powoli że równoważył to wzrost obrotów), a jeździło się beznadziejnie.

Napisano

> Ale ma on troche racji. Moc stala powyzej 5000rpm na silniku oznacza wraz z przyspieczaniem i

> zwiekszaniem predkosci coraz mniejsza moc na kolach...czyli to co czujesz. Wiec odczucia beda

> takie ze 5500 i bieg w gore a krecenie wyzej to na jedynce i moze dwojce.

Jeździłem już kilkoma autami t-benzynowymi, w których moc maksymalna była utrzymywana w jakimś zakresie (np. 5000-6500) i w ŻADNYM z nich nie czułem spadku mocy powyżej pierwszej wartości RPM (tu 5000) lub potrzeby zmiany biegu. Wszystkie przyspieszały płynnie do końca mocy maks.

Napisano

> Co ja mogę zrobić na to że testuję samochody jeżdżąc nimi zamiast patrzyć na wykresy i zdjęcia i

> się nimi podniecać? Nie interesują mnie obrazki, interesuje mnie to czy samochód mi daje

> przyjemność z jeżdżenia, czy czuję się jak w traktorze.

Dokladnie. A jakkolwiek by taki wykres nie wygladal (a nie odbiega on tak naprawde od wykresow innych wspolczesnych turbobenzyn) to odczucia sa takie ze krecimy do tych obrotow gdzie ZACZYNA sie moc max, trzymamy najwyzej 200-300rpm wyzej i zmieniamy. Bo czujemy ze jedzie coraz gorzej. Zreszta idealnym przykladem jest tu moj diesel - moc max w zakresie 3600-4200...ale do 4200-4300 krece tylko na pierwszych dwoch biegach, pozniej to bez sensu, wyraznie czuc, ze lepiej zmieniac szybciej.

Napisano
  • Autor

> Mówisz sobie to samo jak na światłach zjada cię byle uturbione cento?

Jeszcze mi się nie zdarzyło. Do cento roweru nie włożę. Jest pewna granica minimum wygody dla mnie to jest klasa B. Kompakt z powodzeniem może już robić za auto rodzinne. Do jeżdżenia w 99% przypadków samemu to jest imho pełna wygoda, nawet mimo relatywnej ciasnoty BMW (w porównaniu z innymi autami tej klasy)

Napisano

> Poczekam aż ten silnik od traktora

Benzynowe 2.0 Turbo nazywasz silnikiem od traktora? Czy Ty w tym wątku próbujesz pobić rekord na najgłupszą wypowiedź miesiąca? hehe.gif

Napisano

> I to ma niby zastapic wolnossace R6 3.0...ehhhhh, do czego to juz doszlo...

No niestety, ekologia frown.gif Ale i tak te turbobenzyny są lepsze od elektrycznych którym moment spada ze wzrostem obrotów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.