Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mam nowego idola - 2.0T 245KM

Featured Replies

Napisano

> Jeździłem już kilkoma autami, w których moc maksymalna była utrzymywana w jakimś zakresie (np.

> 5000-6500) i w ŻADNYM z nich nie czułem spadku mocy powyżej pierwszej wartości RPM (tu 5000)

> lub potrzeby zmiany biegu. Wszystkie przyspieszały płynnie do końca mocy maks.

Mam zupelnie odwrotne odczucia. Na wysokich biegach i przy wyzszych predkosciach bylo ewidentnie czuc ze jest coraz gorzej. Na niskich biegach faktycznie, krecimy wysoko...

Napisano

Więcej to ja mam u siebie grinser006.gif i ciągnie do 7 tys grinser006.gif

oczywiście z tej samej pojemności zakrecony.gif

Napisano

> Więcej to ja mam u siebie i ciągnie do 7 tys

> oczywiście z tej samej pojemności

oczywiście piszesz o seryjnym silniku, bo przecież nie wygłupiałbyś się i nie porównywał serii z "poprawianym" silnikiem

Napisano
  • Autor

> Więcej to ja mam u siebie i ciągnie do 7 tys

> oczywiście z tej samej pojemności

a jakiś konkret?

Napisano

> Mam zupelnie odwrotne odczucia. Na wysokich biegach i przy wyzszych predkosciach bylo ewidentnie

> czuc ze jest coraz gorzej. Na niskich biegach faktycznie, krecimy wysoko...

w kiepskich dizlach faktycznie zdarza się taki efekt na biegach powyżej 2, ale ja piszę o turbobenzynach.

Napisano

> Mam zupelnie odwrotne odczucia. Na wysokich biegach i przy wyzszych predkosciach bylo ewidentnie

> czuc ze jest coraz gorzej. Na niskich biegach faktycznie, krecimy wysoko...

To zasługa tego, że obroty rosną a moc nie. Na marginesie, po co to komu?

Napisano

> w kiepskich dizlach faktycznie zdarza się taki efekt na biegach powyżej 2, ale ja piszę o

> turbobenzynach.

Ja tez. Kilkoma zdarzylo mi sie juz pojezdzic. Wszedzie przeciez teraz tego pelno...

Napisano

> Jeszcze mi się nie zdarzyło. Do cento roweru nie włożę. Jest pewna granica minimum wygody dla mnie

> to jest klasa B. Kompakt z powodzeniem może już robić za auto rodzinne. Do jeżdżenia w 99%

> przypadków samemu to jest imho pełna wygoda, nawet mimo relatywnej ciasnoty BMW (w porównaniu

> z innymi autami tej klasy)

Rozumiem, zdaj sobie jednak sprawę, że to mocno subiektywne odczucia. Ogólnie tym lżej tym ze sprintem łatwiej, a tym ciężej tym wygodniej. Nie widzę więc sensu w porównywaniu samochodów różnych segmentów.

Napisano

> oczywiście piszesz o seryjnym silniku, bo przecież nie wygłupiałbyś się i nie porównywał serii z

> "poprawianym" silnikiem

to chyba się wygłupiłem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, zdaj sobie jednak sprawę, że to mocno subiektywne odczucia. Ogólnie tym lżej tym ze

> sprintem łatwiej, a tym ciężej tym wygodniej. Nie widzę więc sensu w porównywaniu samochodów

> różnych segmentów.

No dobra, jak miałbyś porównywać segment A z klasą D, to rzeczywiście sens niewielki. Jednak auta z sąsiednich klas? Bywa, że wymiary się przenikają, masy też. W tym wypadku auto większe ma przewagę mocy. Teoretycznie powinien być remis.

Napisano

> tu niestety trzeba się zgodzić - często Ople mają sporo mocy, która nie chce się w praktyce

> przekładać na osiągi.

> zanim kupiłem octavię, to myślałem właśnie o insignii 2.0t, ale po jeździe próbnej byłem bardzo

> rozczarowany, zarówno silnikiem, jak i automatem.

Rany, jak ja sie zawiodlem jak dostalem na dzien ta 2.8T 4x4 auto. Tragiczny automat, osiagi jak na wielkosci silnika i moc beznadziejne a 4x4 takie, ze nijak nie chcialo to bokiem pojsc tylko uparcie wyjezdzalo przodem. Moze OPC jest lepsze ale ta byla fatalna (jak na papierowy potencjal oczywiscie).

Napisano

> Rany, jak ja sie zawiodlem jak dostalem na dzien ta 2.8T 4x4 auto.

To właśnie ten silnik co był w Saab'ie frown.gif

Napisano

> Na komfort nie narzekam, blisko 1,5 tony to jak dla mnie dużo za dużo - bynajmniej waga nie jest

> niska.

Właśnie się trochę zdziwiłem że jedynka jest taka ciężka.

Napisano

> Właśnie się trochę zdziwiłem że jedynka jest taka ciężka.

Wygłuszenie + masa ukrytych "bajerów".

Fajne auto kol. kvm mnie troszkę zaraził, ale na razie mam problem z głowy. Nie stać mnie i RWD ma się średnio w górach zlosnik.gif

Napisano

> Właśnie się trochę zdziwiłem że jedynka jest taka ciężka.

Jest bardzo ciężka. Najmocniejsza wersja to już ma bliżej do 1,7t.

Napisano

> Jeździłem wieloma turbodoładowanymi benzynowcami, każdy z nich nie lubił wysokich obrotów. Wiem,

> wiem, oszczędność i ekologia, ale ja lubię wysokie obroty i moc rosnącą aż do odcięcia. Lubię

> też mieć tą moc kiedy tylko mi się za chce a nie po sekundzie jak już się turbo łaskawie

> rozkręci. Dlatego niechętnie patrzę na wszelkie wynalazki z turbo.

Mam podobne zdanie ok.gif I dlatego lubię wolnossące japońskie silniki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 2.0 T

To już wiem - konkretnie jaki model jakiego producenta. Chcę porównać wykresy.

Napisano

> Jest bardzo ciężka. Najmocniejsza wersja to już ma bliżej do 1,7t.

W sumie to dobrze w razie wypadku.

Napisano
  • Autor

> Jest bardzo ciężka. Najmocniejsza wersja to już ma bliżej do 1,7t.

To wynika z założeń konstrukcji - dołożenie masy z przodu musi skutkować dołożeniem na tył - BMW deklaruje podział 50:50. Wersje z najsłabszymi silnikami mają masy typowe w klasie.

Napisano

> Mam podobne zdanie I dlatego lubię wolnossące japońskie silniki

BMW też potrafiło zrobić niesamowite silniki, w których moc rosła aż do odcięcia - obecny 4.4L w M3 jest niesamowity.

Napisano

> To już wiem - konkretnie jaki model jakiego producenta. Chcę porównać wykresy.

Audi A3 DSG po programie compsport jak znajdę wykres to wrzucę

Napisano
  • Autor

> BMW też potrafiło zrobić niesamowite silniki, w których moc rosła aż do odcięcia - obecny 4.4L w M3

> jest niesamowity.

Mam wrażenie, że rozmawiam z wielbicielami pustych wrażeń. Silnik z mocą maksymalną załóżmy 300KM będzie wolniej przyspieszał w przypadku N/A

Napisano
  • Autor

> Audi A3 DSG po programie compsport jak znajdę wykres to wrzucę

Tak się domyślałem, że wyskoczysz z jakimś oszołomstwem typu "

po chipie". A co Ty myślisz, że się tego BMW chipować nie da? na ponad 300KM?

Napisano

> Rany, jak ja sie zawiodlem jak dostalem na dzien ta 2.8T 4x4 auto. Tragiczny automat, osiagi jak na

> wielkosci silnika i moc beznadziejne a 4x4 takie, ze nijak nie chcialo to bokiem pojsc tylko

> uparcie wyjezdzalo przodem. Moze OPC jest lepsze ale ta byla fatalna (jak na papierowy

> potencjal oczywiscie).

A moze tak mialo sie to auto zachowywac. Trudno jest poprowadzic auto z napedem 4x4 bokiem. Ja probowalem zerwac przyczepnosc na sniegu. Ktos moze mi zarzucic,ze sie nie staralem, ale w poprzedni samochodzie takie trktowanie gazu zawsze skutkowalo zerwaniem przyczepnosci. A teraz mam 70 kucy wiecej.

Napisano

> BMW też potrafiło zrobić niesamowite silniki, w których moc rosła aż do odcięcia - obecny 4.4L w M3

> jest niesamowity.

A nie czasem 4.0L hmm.gif. Z reszta jaki by nie byl, to jego dni sa policzone i nastepca bedzie z mniejsza liczba cylindrow ale z turbinami.

Napisano

> Trudno jest poprowadzic auto z napedem 4x4 bokiem.

Wnioskuję o nagrodę miesiąca - "Złoty Wentyl" ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Mam wrażenie, że rozmawiam z wielbicielami pustych wrażeń

Tak. Mi nie zależy na tym jak szybko się do setki rozpędzę, ale czy będę miał przyjemność z jazdy. A turbo mi tą przyjemność usuwa. Podobnie jak diesel. Przekładając na prostszy język - co mi z tego że mam w łóżku kobietę z okładki Playboy'a jeżeli leży jak kłoda?

Napisano

> Tak. Mi nie zależy na tym jak szybko się do setki rozpędzę, ale czy będę miał przyjemność z jazdy.

> A turbo mi tą przyjemność usuwa.

Czyli uważasz, że np. Evo czy STi, obydwa z silnikami 2.0T (czyli jak to określiłeś - silniki od traktora) nie dają przyjemności z jazdy? rotfl.gif

Napisano

> A nie czasem 4.0L . Z reszta jaki by nie byl, to jego dni sa policzone i nastepca bedzie z mniejsza

> liczba cylindrow ale z turbinami.

Nie jestem chodzącą encyklopedią żeby pamiętać te wszystkie cyferki smile.gif Silnik był niesamowity - samochód aż rwał się do przodu. Nawet myślałem żeby zamian IS-F'a kupić M3, ale IS-F daje jednak więcej frajdy z jazdy a o to mi przede wszystkim chodziło.

Napisano

> Tak. Mi nie zależy na tym jak szybko się do setki rozpędzę, ale czy będę miał przyjemność z jazdy.

> A turbo mi tą przyjemność usuwa. Podobnie jak diesel. Przekładając na prostszy język - co mi z

> tego że mam w łóżku kobietę z okładki Playboy'a jeżeli leży jak kłoda?

Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa

Napisano

> Czyli uważasz, że np. Evo czy STi, obydwa z silnikami 2.0T (czyli jak to określiłeś - silniki od

> traktora) nie dają przyjemności z jazdy?

Evo X jechałem tylko raz jako pasażer, więc trudno mi się wypowiadać. STi mi nie podeszło - to nie jest typ samochodu jaki lubię. Także z uwagi na turbo.

Napisano

> Nie jestem chodzącą encyklopedią żeby pamiętać te wszystkie cyferki Silnik był niesamowity -

> samochód aż rwał się do przodu. Nawet myślałem żeby zamian IS-F'a kupić M3, ale IS-F daje

> jednak więcej frajdy z jazdy a o to mi przede wszystkim chodziło.

chyba każdy kogo znam twierdzi inaczej.

Lexus pozwala wyłączyć całkowicie ESP?

Napisano

> chyba każdy kogo znam twierdzi inaczej.

Teoretycy oglądający Top Gear smile.gif

> Lexus pozwala wyłączyć całkowicie ESP?

Tak.

Napisano

> Wnioskuję o nagrodę miesiąca - "Złoty Wentyl"

Mam nadzieje,ze popierasz swoja wypowiedz doswiadczeniem w drifcie samochodem z napedem 4x4.

Napisano
  • Autor

> A turbo mi tą przyjemność usuwa. Podobnie jak diesel. Przekładając na prostszy język - co mi z

> tego że mam w łóżku kobietę z okładki Playboy'a jeżeli leży jak kłoda?

Akurat porównanie z t..a Jest dokładnie odwrotnie. To t.benzyniak jest bardziej żwawy. Zauważ, że poniżej mocy maksymalnej moment obrotowy w t.benzyniaku jest wyższy (zakładając, że rozmawiamy o silnikach gdzie moc maksymalna jest przy tych samych obrotach, bo inaczej porównanie nie ma sensu). Więc Ty czerpiesz przyjemność z faktu, że przyspieszenie na niższych obrotach jest niższe. Cóż, każdy ma prawo do swoich "zboczeń".

Napisano

> Mam nadzieje,ze popierasz swoja wypowiedz doswiadczeniem w drifcie samochodem z napedem 4x4.

tak, popieram ok.gifsmirk.gif

Napisano

> tak, popieram

Spytalbym sie o doswiadczenie, ale wierze na slowo.

Napisano

> Teoretycy oglądający Top Gear

W tym wypadku praktycy.

> Tak.

to się tyczy wszystkich modeli czy tylko is-f?

Napisano

> W tym wypadku praktycy.

> to się tyczy wszystkich modeli czy tylko is-f?

Ta metoda wyłącza w większości Lexusów. Trochę niewygodne, ale w IS-F'ie wystarczy po prostu nacisnąć guzik "off" i poczekać 2 sekundy.

Napisano

> Ta metoda wyłącza w większości Lexusów. Trochę niewygodne, ale w IS-F'ie wystarczy po prostu

> nacisnąć guzik "off" i poczekać 2 sekundy.

Dzięki! Znajomy ma is250 awd i ucieszy się z tego filmu wink.gif

Napisano

> Praktycy mocno skundleni przez producentow sponsorowanych przez wybrane firmy motoryzacyjne.

Proszę?

Napisano

> Proszę?

To jest moim zdaniem niezły filmik:

M3 bije na głowę konkurencję, ale rajdowiec jadący IS-F'em ma najwięcej frajdy smile.gif

Napisano

> A moze tak mialo sie to auto zachowywac. Trudno jest poprowadzic auto z napedem 4x4 bokiem. Ja

> probowalem zerwac przyczepnosc na sniegu.

Yyyyy...wtedy jak jezdzilem ta Insignia to posiadalem takie fajne autko 4x4 o prawie identycznej mocy. Latal bokami jak zly i to bez wiekszej prowokacji nawet grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> tu niestety trzeba się zgodzić - często Ople mają sporo mocy, która nie chce się w praktyce

> przekładać na osiągi.

> zanim kupiłem octavię, to myślałem właśnie o insignii 2.0t, ale po jeździe próbnej byłem bardzo

> rozczarowany, zarówno silnikiem, jak i automatem.

> tutaj można zerknąć jak to wygląda w testach: KLIK - teoretycznie, czyli wg. danych producentów,

> octavia nie powinna mieć szans, ale w praktyce okazuje się szybsza.

> a już między insignią 2.0T automat a octavią 1.8TSI DSG różnica jest bardzo duża (na niekorzyść

> insignii)

Bo ponoć się względnie ciężkie (tak mówią, nie sprawdzałem wink.gif ).

Napisano

> Yyyyy...wtedy jak jezdzilem ta Insignia to posiadalem takie fajne autko 4x4 o prawie identycznej

> mocy. Latal bokami jak zly i to bez wiekszej prowokacji nawet

Przyznaje sie bez bicia, ze moje katowanie napedu 4x4 mialo miejsce w czasie docierania silnika po odbiorze z salonu, ale przy tym traktowaniu moj poprzedni klekot slizgalby sie az milo. Jednak traktowanie swojego auta rozni sie od traktowania aut sluzbowych lub pozyczonych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.