Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mam nowego idola - 2.0T 245KM

Featured Replies

Napisano

> Latal bokami jak zly i to bez wiekszej prowokacji nawet

A jakie miałeś opony?

Napisano

> Yyyyy...wtedy jak jezdzilem ta Insignia to posiadalem takie fajne autko 4x4 o prawie identycznej

> mocy. Latal bokami jak zly i to bez wiekszej prowokacji nawet

O "prawie identycznej mocy" czyni roznice. Dodajac inna mase dodajemy jeszcze wiecej roznicy.

Napisano

> Czyli uważasz, że np. Evo czy STi, obydwa z silnikami 2.0T (czyli jak to określiłeś - silniki od

> traktora) nie dają przyjemności z jazdy?

nie taką jak wolnossący silnik o połowie ich mocy.

Podzielam zdanie Marka.

Nie lubię turbo. Chyba, że jakieś dłubnięte mocniej, z podtrzymaniem.

Silnik turbo nie reaguje tak agresywnie na dodanie (i ujęcie!) gazu jak dobrze dokręcony wolnossak.

Ale to moje zdanie i moja fanaberia. Mam kumpla, który lubi turbo i innych samochodów nie widzi, ja w jego prawie 200-konnym 1.8t po prostu się męczę w zakrętach.

Napisano

> O "prawie identycznej mocy" czyni roznice. Dodajac inna mase dodajemy jeszcze wiecej roznicy.

Nie wiem ile mial koni, nie byl na hamowni. Seria powinna miec 286. Mial za to duuuzo lepszy naped na 4, to na pewno. Co do masy to bylo poltorej tony wiec lekki nie byl. Opony drogowe 235/45/17...latal bokiem po suchym i mokrym...a na szutrze albo sniegu mozna bylo go wyprowadzac z chorych katow uslizgu.

Napisano

i pewnie BMW będzie twierdziło, że setkę osiąga w megazajebistym czasie, co nie będzie się nijak przekładało na rzeczywistość.

Jeśli ten silnik będzie tak bezpłciowy jak ten w 335i to szkoda na niego czasu.

Napisano

> To siedź i milcz albo zacznij pisać na temat. Bo jeszcze jeden taki post i będziesz siedział i .

a ty co tak spinasz poślady? zlosnik.gif

Napisano

> To siedź i milcz albo zacznij pisać na temat. Bo jeszcze jeden taki post i będziesz siedział i .

Ostatnio pisze natemat. Jesli chcesz mnie zbanowac to prosze bardzo. I tak za kilka dni nie bede mial dostepu do netu wiec mnie to lotto.. Jak juz Ci kiedys napisalem niezalezy mi na ilosci postow, wiec mozesz mnie banned.gif na tydzien lub dwa.

Napisano

> I to ma niby zastapic wolnossace R6 3.0...ehhhhh, do czego to juz doszlo...

ok.gifclaps.gif

Napisano
  • Autor

> To jest moim zdaniem niezły filmik:

> M3 bije na głowę konkurencję, ale rajdowiec jadący IS-F'em ma najwięcej frajdy

Ty chyba inny filmik oglądałeś hehe.gif

Napisano

> A bo mi się spamerstwo rozłazi po kąciku i muszę przypomnieć, że tu panują rządy twardej ręki.

Mysle, ze zbytnio sie spinasz bo ludzie zaczynaja sie bac wypowiadac.

Napisano

> Spytalbym sie o doswiadczenie, ale wierze na slowo.

on chyba kiedyś miał WRX STI jak dobrze kojarze zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> blisko 1,5 tony

icon_eek.gif

juz od dłuższego czasu mnie kusi żeby tak wrzucić 2.0 t z Fiata Coupe do 900kg Łady, mieć te 218KM i robić rzeźnie ciężkim pudłom grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> I mowisz, ze 204 KM w klekocie beda szybsze od turbo beny 220KM przy 350 NM? No troszke sie

> zagalopowales.

będzie odrobinę szybsze. Głównie z tego powodu, że Twoja Insignia ma napęd 4X4. Dodatkowo Opel nie wycisnął z tego silnika maksa możliwości. Natomiast Insignia osiągnie z tego co pamiętam wyższą prędkość maksymalną.

Napisano

> juz od dłuższego czasu mnie kusi żeby tak wrzucić 2.0 t z Fiata Coupe do 900kg Łady, mieć te 218KM

> i robić rzeźnie ciężkim pudłom

Rob rzeznie, ale najpierw musisz z czuciem ruszyc. Nie przecze, ze w trasie bedzie fajnie, ale spod swiatel to bedziesz sie tylko miotal.

Napisano
  • Autor

> wycisnął z tego silnika maksa możliwości. Natomiast Insignia osiągnie z tego co pamiętam

> wyższą prędkość maksymalną.

Tia, cale 2 km/h claps.gif

Napisano

> będzie odrobinę szybsze. Głównie z tego powodu, że Twoja Insignia ma napęd 4X4. Dodatkowo Opel nie

> wycisnął z tego silnika maksa możliwości. Natomiast Insignia osiągnie z tego co pamiętam

> wyższą prędkość maksymalną.

Podobno pojdzie 240 km/h. Nie mialem okazji sprobowac. Ale moze niedlugo bede mial mozliwosc - przejechalem juz 2300 km i juz moge depnac troche mocinej.

Napisano

> Podobno pojdzie 240 km/h. Nie mialem okazji sprobowac. Ale moze niedlugo bede mial mozliwosc -

> przejechalem juz 2300 km i juz moge depnac troche mocinej.

pojedzie znacznie więcej. Spróbuj wink.gif BMW 1 pojedzie właśnie ok 240 na godzinę, przynajmniej z tym motorem, o którym piszemy.

Napisano

> pojedzie znacznie więcej. Spróbuj BMW 1 pojedzie właśnie ok 240 na godzinę, przynajmniej z tym

> motorem, o którym piszemy.

Ale BMW 1 to male autko. Nijak sie ma do landary jak Insignia. Fajnie scigadelko pod swiatlami, ale nijak sie ma komfortem do wiekszych aut.

Napisano

> Rob rzeznie, ale najpierw musisz z czuciem ruszyc. Nie przecze, ze w trasie bedzie fajnie, ale spod

> swiatel to bedziesz sie tylko miotal.

Niekoniecznie. Ten silnik w FWD pozwala dość sprawnie ruszyć. Lekkie Rwd powinno sobie radzić lepiej. Szczególnie z LSD z prawdziwego zdarzenia.

Napisano

> Ale BMW 1 to male autko. Nijak sie ma do landary jak Insignia. Fajnie scigadelko pod swiatlami, ale

> nijak sie ma komfortem do wiekszych aut.

Trudno mi powiedzieć, bo jechałem tylko raz i to jako pasażer. Na pewno Insignia rozczarowuje trochę osiągami, natomiast cała reszta jest prima sort ok.gif

Napisano

> Rob rzeznie, ale najpierw musisz z czuciem ruszyc. Nie przecze, ze w trasie bedzie fajnie, ale spod

> swiatel to bedziesz sie tylko miotal.

245 na tył, szpera ale zgadzam się na początku zostane...

ale 80-140 będzie moje zlosnik.gif

potem to już w zależności od odwagi ;-)

masa to masa

a to tylko cięęęężkie 3.0 NA zlosnik.gif

Napisano

> A moze tak mialo sie to auto zachowywac. Trudno jest poprowadzic auto z napedem 4x4 bokiem.

dziecinie latwo prowadzi sie gazem auto AWD bokiem w zakrecie

tyle tylko ze musi to byc prawdziwe AWD a nie proteza w postacie haldexa4

Napisano

> on chyba kiedyś miał WRX STI jak dobrze kojarze

dawne dzieje, ale mial zlosnik.gif

Napisano

> A bo mi się spamerstwo rozłazi po kąciku i muszę przypomnieć, że tu panują rządy twardej ręki.

Silnoręki hehe.gifok.gif

Napisano

> i pewnie BMW będzie twierdziło, że setkę osiąga w megazajebistym czasie, co nie będzie się nijak

> przekładało na rzeczywistość.

No wlasnie to jest najciekawsze. Pamietam jak dzisiaj historie z E46 320d co to niby latalo do setki ponizej 9s wg. producenta. Szkoda, ze ten czas byl nijak nieosiagalny na drodze smile.gif

Napisano
  • Autor

> No wlasnie to jest najciekawsze. Pamietam jak dzisiaj historie z E46 320d co to niby latalo do

> setki ponizej 9s wg. producenta. Szkoda, ze ten czas byl nijak nieosiagalny na drodze

A była nowa czy po dziadku z Niemiec.

Napisano

> No wlasnie to jest najciekawsze. Pamietam jak dzisiaj historie z E46 320d co to niby latalo do

> setki ponizej 9s wg. producenta. Szkoda, ze ten czas byl nijak nieosiagalny na drodze

kumpel ma ten silnik w E46, 2.0d 150KM... łoje go ciężarnym E32 z 3.0 aż zgrzyta zebami biglaugh.gif

Napisano

dokładnie taka sama sytuacja miała miejsce we wspomnianym wyżej 335i. Katalogowe czasy były wyssane z palca. Auto z parku prasowego BMW.

Napisano

> A była nowa czy po dziadku z Niemiec.

Mowie, ze pamietam jak dzis (co chyba implikuje ze stalo sie to dosyc dawno). To bylo wowczas nowe auto z salonu, testoweczka. Wziete na male testy dzieki znajomemu w owym salonie, wlasnie dlatego, ze w kazdej owczesnej gazecie moto byl wielki hype jak to swietnie jezdzi. Tymczasem otrzymalo baty od Accorda 2.0 z 2000r, czas katalogowy do setki 9.5s grinser006.gif

Napisano

> Mowie, ze pamietam jak dzis. To bylo wowczas nowe auto z salonu. Wziete na male testy wlasnie

> dlatego, ze w kazdej owczesnej gazecie moto byl wielki hype jak to swietnie jezdzi. Tymczasem

> otrzymalo baty od Accorda 2.0 z 2000r, czas katalogowy do setki 9.5s

Ja sie dowiedziałem, że 0,6 sekundy to błąd pomiarowy a różnica w osiągach rzędu pół sekundy jest marginalna. Bardzo więc możliwe, że sporej grupie potencjalnych nabywców fakt osiagow gorszych niż podaje fabryka nie zrobi różnicy smile.gif

Napisano

> Ja sie dowiedziałem, że 0,6 sekundy to błąd pomiarowy a różnica w osiągach rzędu pół sekundy jest

> marginalna. Bardzo więc możliwe, że sporej grupie potencjalnych nabywców fakt osiagow gorszych

> niż podaje fabryka nie zrobi różnicy

Bardzo mozliwe. Chodzi o sam fakt. Niby diesel zawsze jest gorszy z zatrzymanego bo krotka jedynka, bo trudniej ruszyc z wiekszym momentem (i to bardzo zaleznym od turbo), bo najczesciej potrzeba jeszcze raz zmienic bieg niz w podobnej mocy benzyniaku itp. Wiec jak patrzysz na czasy katalogowe i ten diesel jest tam szybszy (i to zauwazalnie, bo jednak 0.6s to nie 0.1) to sobie myslisz "bedzie masakra", zwlaszcza jak juz ruszymy. I zwlaszcza jak sie naczytales w kazdym Auto Motor Sporcie czy Motorze czy AŚ czy czymkolwiek jak to auto fantastycznie przyspiesza. A potem nagle jezdzisz tym autem i zonk grinser006.gif

Nie chce tutaj absolutnie robic znowu jakiejs wojny diesel vs benzyna, po prostu z tym dokladnie BMW mam osobiste doswiadczenie w kwestii "naciagania" katalogowych osiagow.

Jak widac po wypowiedziach Aragnorna to sie chlopaki tej maniery przez lata nie pozbyli grinser006.gif

Napisano

Trudno jest poprowadzic auto z napedem 4x4 bokiem.

facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> Ja sie dowiedziałem, że 0,6 sekundy to błąd pomiarowy a różnica w osiągach rzędu pół sekundy jest

> marginalna. Bardzo więc możliwe, że sporej grupie potencjalnych nabywców fakt osiagow gorszych

> niż podaje fabryka nie zrobi różnicy

a być może ktoś nie potrafił tym autem jeździć. Niestety diesel, szczególnie w BMW jest nieco odmienny od innych w zakresie wymaganych obrotów do uzyskania optymalnych osiągów. Sam swoim poprzednim początkowo nie dawałem rady osiągnąć tych deklarowanych 9s. Okazało się, że trzeba ciągnąć znacznie wyżej z obrotami niż się człowiek w dieslu przyzwyczaił.

Miałem kilkanaście beemek na testach, żadna nie miała problemu z osiąganiem deklarowanych przyspieszeń, niektóre nawet jeździły lepiej.

Oczywiście nie można też wykluczyć że był jakiś problem z tym autem - nigdy takim starym modelem nie jeździłem.

Napisano

i sie zrobił wątek pod tytułem "każdy swą fure chwali i jego najlepsza wink.gif" Jak dzieci wink.gif

Yarek Skode, Czarny Baron Insignie, KVM Beeme , Cyberix Audice...Marek Floryda Lexusa itd... a kazdy samochód jest inny każdy ma jakąś mocną i słabą strone i każdy bedzie komu innemu pasował wink.gif

Napisano

> i sie zrobił wątek pod tytułem "każdy swą fure chwali i jego najlepsza " Jak dzieci

> Yarek Skode, Czarny Baron Insignie, KVM Beeme , Cyberix Audice...Marek Floryda Lexusa itd... a

> kazdy samochód jest inny każdy ma jakąś mocną i słabą strone i każdy bedzie komu innemu

> pasował

A Cooler z chęcią pochwalił by Volviaka ok.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> i sie zrobił wątek pod tytułem "każdy swą fure chwali i jego najlepsza " Jak dzieci

> Yarek Skode, Czarny Baron Insignie, KVM Beeme , Cyberix Audice...Marek Floryda Lexusa itd... a

> kazdy samochód jest inny każdy ma jakąś mocną i słabą strone i każdy bedzie komu innemu

> pasował

Specjalnie się nie kryję, ze marki BMW nie lubię. Co mam biedny zrobić że nikt inny nie produkuje aut o takich właściwościach, które akurat dla mnie są najważniejsze, a do tego sumarycznie względnie tanio.

Napisano

> A Cooler z chęcią pochwalił by Volviaka

no pewnie - mi pasuje . Silnik z potencjałem.... ale czy jest taki hiper super...ot taki w miare żwawy dupowóz

Napisano

> Zdecydowanie popieram te kandydature

ale marca czy lutego? grinser006.gif

Napisano

> Ten silnik osiąga swoją moc maksymalną przy 5000rpm, ALE utrzymuje ją niemal do końca (z wykresu -

> do 6700).

To znaczy, ze od 5krpm nie przyspiesza. To moment jest pozadany staly, a nie moc 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> To znaczy, ze od 5krpm nie przyspiesza. To moment jest pozadany staly, a nie moc

Jest dokładnie odwrotnie. Stały moment wynika z ograniczania go ze względu na wytrzymałość podzespołów. Pożądana jest stała moc. To ze średniej mocy w użytecznym zakresie obrotów wynika zdolność do przyspieszeń samochodu. Jeśli moc jest stała w tym zakresie to oznacza, że średnia moc = moc maksymalna

Napisano

> To znaczy, ze od 5krpm nie przyspiesza.

Twierdzenie, że auto z silnikiem którego wykres tu mamy "nie przyspiesza od 5krpm" oznacza, że nie znasz podstawowych praw fizyki. Zaręczam Ci, że przyspiesza, i to całkiem sprawnie.

> To moment jest pozadany staly, a nie moc

Odpowiedz mi w takim razie na bardzo proste pytanie: mamy dwa identyczne auta, silnik benzynowy 2.0T, oba mają moc maks. 245KM przy 6700rpm. Jeden z nich generuje wykres przebiegu mocy czerwony, drugi wykres niebieski. Który będzie lepiej przyspieszał?

284772473-dyno245.jpg

post-31269-1435251191973_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> czerwony, drugi wykres niebieski. Który będzie lepiej przyspieszał?

Wiesz co, mi się już na prawdę odechciewa. Nie znoszę kłamstwa, bajek i mitologii, ale ileż można tłumaczyć w kółko podstawowe prawa fizyki. Dobrze, że przywrócili maturę z matematyki, może ludzie będą trochę bardziej ogarnięci.

Sorry za to jojczenie. Podziw dla Ciebie, że chciało Ci się nawet narysować wykres. Mimo wszystko wątpię czy dotrze. Krew w piach.

Napisano

> pasował

A moja Felicia jest najlepsza z tych wszystkich co tu wymieniłeś. hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.