Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Pozbyłem się chwastów - DPF i EGR

Featured Replies

Napisano

Informuję, że pozbyłem się programowo i fizycznie filtra DPF oraz zaworu EGR. Modyfikacji dokonał Grzesio z Tuneforce z Poznania.

Napisano

> Informuję, że pozbyłem się programowo i fizycznie filtra DPF oraz zaworu EGR. Modyfikacji dokonał

> Grzesio z Tuneforce z Poznania.

Super. Ja załuję że Panowie wyrywają chwasty tylko w Pyrlandii i u Centusiów. Nawet teraz jest zbiorówka na dpf i chipsa z zafira klubu ale jechać 300 km mi sie nie usmiecha

Zamiast EGRa wolałbym chipsa szczególnie w DTLu

Napisano
  • Autor

> Super. Ja załuję że Panowie wyrywają chwasty tylko w Pyrlandii i u Centusiów. Nawet teraz jest

> zbiorówka na dpf i chipsa z zafira klubu ale jechać 300 km mi sie nie usmiecha

> Zamiast EGRa wolałbym chipsa szczególnie w DTLu

Ależ moja Asia ma cukierek od Mariusza z Dobrej Nadziei smile.gif 134 KM - bezcenne...

A kolega Grzegorz pojawia się w Krakau co jakiś czas. Warto się dogadać!

Napisano

> Informuję, że pozbyłem się programowo i fizycznie filtra DPF oraz zaworu EGR. Modyfikacji dokonał

ile taka przyjemność kosztuje jeśli można wiedzieć?

Napisano

> ile taka przyjemność kosztuje jeśli można wiedzieć?

W Białymstoku kumpel ostatnio płacił 1200 zł za wywalenie i wyłączenie dpf w z19dt

coś mu tam jeszcze przy egr pogrzebali i 100 musiał dopłacić (co konkretnie to nie był w stanie powiedzieć)

gratis dostał "wyrównanie" przebiegu w kompie i na liczniku bo było 160 tys km różnicy smile.gif

dpf po 340 tys byl tak zawalony że auto nie dało rady jechać

silnik pracował, wrzucał D a auto nie jechało

Napisano
  • Autor

> ile taka przyjemność kosztuje jeśli można wiedzieć?

Zależnie od silnika - od 1000 zł do 1500 zł.

Napisano

> Zależnie od silnika - od 1000 zł do 1500 zł.

A potrafiom to to wyciąć z z17dtj/z17dtr?

Napisano

W czym pomaga usunięcie EGR? A może raczej w czym "manie" EGR przeszkadza?

Napisano
  • Autor

> A potrafiom to to wyciąć z z17dtj/z17dtr?

Oczywiście smile.gif

Napisano
  • Autor

> W czym pomaga usunięcie EGR? A może raczej w czym "manie" EGR przeszkadza?

Wystarczy zastanowić się jak pracują silniki spalinowe i wysokoprężne. Potrzebują TLENU do spalania mieszanki, nie tlenków węgla i innych syfów, które pompuje z powrotem do komór spalania zawór recyrkulacji spalin (EGR). Ta cała pseudo ekologia w niczym tak naprawdę nie pomaga. W kolektorze osadzają się sadze, tworząc z czasem zgorzelinę. Zmniejsza się powierzchnia kolektora, ciśnienie wzrasta, silnik pracuje w zmiennych warunkach. Układ dotryskuje paliwo, bo komputer odbiera sygnał o zubożonej dawce tlenu i wzroście ciśnienia. Większe zużycie paliwa = większe koszty = większe zanieczyszczenia.

DPF podobnie...

Napisano

> Oczywiście

Pewnyś, bo w ofercie nie ma, a swoją drogą orientowałem się w temacie i z 1.7CDTI nie bardzo sobie warsztaty radzą.

Napisano
  • Autor

> Pewnyś, bo w ofercie nie ma, a swoją drogą orientowałem się w temacie i z 1.7CDTI nie bardzo sobie

> warsztaty radzą.

Jestem 100% pewny. Najcięższe przypadki tam robią.

Napisano

> Jestem 100% pewny. Najcięższe przypadki tam robią.

No to czapki z głów bo goście muszą być zaj....ci.

ZTCW sterownika Denso który siedzi w Z17DTR/DTJ nikt jeszcze nie ruszył w przeciwieństwie do Boscha z Z17DTH/DTL z którego wywalenie DPFa jest dość proste.

Napisano

> Jestem 100% pewny. Najcięższe przypadki tam robią.

Zadzwonię, zapytam, choć szczerze wątpię, bo takie info odbiłoby się szerokim echem...

Napisano

> Super. Ja załuję że Panowie wyrywają chwasty tylko w Pyrlandii i u Centusiów.

Coś dłubią też w centrum polski ale z jakich silników to nie wiem bo niby mam pod nosem ale żadnej potrzeby aby tam zajrzeć: J.M.B. Elektronica - Łowicz

Napisano
  • Autor

> Coś dłubią też w centrum polski ale z jakich silników to nie wiem bo niby mam pod nosem ale żadnej

> potrzeby aby tam zajrzeć: J.M.B. Elektronica - Łowicz

W Łowiczu to chyba oddział V-techa.

W Wielkopolsce polecam jeszcze Mariusza z Dobrej Nadziei. www.dyno.pl

Napisano

A jeżeli chodzi o śląsk, to może ktoś z kolegów miał styczność z nimi - cinsoft.pl , i może coś powiedzieć?

Napisano

> A jeżeli chodzi o śląsk, to może ktoś z kolegów miał styczność z nimi - cinsoft.pl , i może coś

> powiedzieć?

A to nie jest ktos z forum Cinek ...Cinos czy jakos tak ... wrzucal wykresy samochodow po modach na forum

Napisano

> A to nie jest ktos z forum Cinek ...Cinos czy jakos tak ... wrzucal wykresy samochodow po modach

> na forum

Zgadza się.

Tylko pytam czy ktoś może u nich już coś robił?

Napisano

> Tylko pytam czy ktoś może u nich już coś robił?

Sąsiad jakiś czas temu robił u nich Saaba 9-3 z motorem 1.9. Autko śmiga jak ta lala. Wiem że był robiony wirus i egr, nie pamiętam czy coś z dpfem było robione. Autko w zeszłym roku na zlocie Saaba coś tam wygrało zlosnik.gif na 90% jakiś wyścig równoległy.

Napisano
  • Autor

> Pewnyś, bo w ofercie nie ma, a swoją drogą orientowałem się w temacie i z 1.7CDTI nie bardzo sobie

> warsztaty radzą.

Przepraszam wszystkim za wprowadzenie w błąd - tego sterownika rzeczywiście nie da się rozgrzebać, oszukują go jakimś emulatorem jedynie.

bow.gif Wybaczcie!

Napisano

> Przepraszam wszystkim za wprowadzenie w błąd

W 1.3 cdti też jeszcze się nie da usunąć DPFa. Na razie nikt w PL tego nie robi

Napisano

możesz mi powiedzieć jakie masz teraz spalanie i jakie miałeś przed?

Bo u mnie spalanie to jakaś masakra, ja rozumiem ze 18zoll, ze dpf i że cieżka noga ale pali jak dobrze przyłożę ok9l, w trasie udało się urwać do 5,6l i z takiego wyniku jest mega zadowolony grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> możesz mi powiedzieć jakie masz teraz spalanie i jakie miałeś przed?

> Bo u mnie spalanie to jakaś masakra, ja rozumiem ze 18zoll, ze dpf i że cieżka noga ale pali jak

> dobrze przyłożę ok9l, w trasie udało się urwać do 5,6l i z takiego wyniku jest mega zadowolony

Jeśli chodzi o chipa, to spalanie wręcz zmalało w mieście. Łykał około 8,5 l ropska, teraz góra 8.0 i to przez zimę. W trasie nadal około 5,5 l. Na razie nie mogę napisać jaki wpływ miało wywalenie DPF i EGR na spalanie.

Napisano

> Jeśli chodzi o chipa, to spalanie wręcz zmalało w mieście. Łykał około 8,5 l ropska, teraz góra 8.0

> i to przez zimę. W trasie nadal około 5,5 l. Na razie nie mogę napisać jaki wpływ miało

> wywalenie DPF i EGR na spalanie.

a ile KM teraz masz? jak to jedzie? dużo zyskało mocy? czuć to?

Napisano
  • Autor

> a ile KM teraz masz? jak to jedzie? dużo zyskało mocy? czuć to?

Około 131 KM. Czuć wyraźnie poprawę. Lepszy moment, lepiej się wkręca na obroty, nie ma dziur w przyspieszeniu.

Przykład z Vectrą by Cinek_ to już dla mnie hardcore.

284781959-wykresm.jpg

post-29036-14352511939631_thumb.jpg

Napisano

> Przykład z Vectrą by Cinek_ to już dla mnie hardcore.

A dla mnie jest to przykład jak mozna superprofesjonalnie zrobić moda. Zauważ że między 1600 a 3600 masz co najmniej 300Nm dostępne a krzywa momentu jest naprawdę elegancko płaska bez żadnych pików. Mieć taki moment w takim zakresie obrotów to uczucie jakby sie jechało autem z napędem elektrycznym . Cały czas fotel napiera równomiernie na plecy bez żadnych szarpnięć czy chwilowej zadyszki

Nie wiem, może to wina jakiegoś przekłamania czy niedokładności hamowni ale wykres jest bajka

TU jest przykład moda zrobionego na Z19DTL Troche mniej płasko ale IMHO w sumie nie źle

Napisano
  • Autor

> A dla mnie jest to przykład jak mozna superprofesjonalnie zrobić moda. Zauważ że między 1600 a 3600

> masz co najmniej 300Nm dostępne a krzywa momentu jest naprawdę elegancko płaska bez żadnych

> pików. Mieć taki moment w takim zakresie obrotów to uczucie jakby sie jechało autem z napędem

> elektrycznym . Cały czas fotel napiera równomiernie na plecy bez żadnych szarpnięć czy

> chwilowej zadyszki

> Nie wiem, może to wina jakiegoś przekłamania czy niedokładności hamowni ale wykres jest bajka

Piszesz o moim modzie czy tej Vectrze, bo nie łapię?

Ja modyfikowałem auto mając jeszcze DPFa i EGR. Chciałem dołożyć bezpieczne wartości i stąd wyłącznie +30 KM.

Napisano

> Piszesz o moim modzie czy tej Vectrze, bo nie łapię?

Pisze o robocie Cinka. Wypłaszczenie krzywej momentu jest jak dla mnie imponujące.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.