Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kask dla dziecka

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj kupiłem sobie kask. Przy okazji szukałem i pytalem o kaski dla moich chłopaków. Akurat nie było kasków dla dzieci, ale pani w poważnym sklepie poinformowała mnie, że do skutera można używać niektórych kasków rowerowych. Zaznaczyła wyraźnie, że nie chodzi o typowe "orzeszki" tylko kaski "zachodzące na uszy" (bywaja takie). Jej zdaniem niektóre kaski tego typu mają homologacje na motocykl niewiem.gif Wszystkie kaski jakie mamy (narciarskie, rowerowe) mają jakieś znaczki typu CE. Na rowerowych zaznaczone jest, że nie wolno ich używać na motorach. Na narciarskich już nie ma takiego zastrzeżenia. Pytam hipotetycznie czy, aby przewieźć dziecko na skuterze kask dziecka musi byc koniecznie motocyklowy. Jeden z kasków narciarskich, które mamy wygląda niemal jak motocyklowy i IMHO w razie czego dostatecznie ochroniłby głowę.

Przede wszystkim chcialem zweryfikować czy kobieta ze sklepu miała racje, bo trochę nie chce mi się wierzyć.

Napisano

Jest to ciekawe czy babka miala racje czy nie.

Niezaleznie od tego osobscie nie wyobrazam sobie zebym puscil malego bez "prawdziwego" kasku. W naszym przypadku zona ma kask rozmiar S. Syn ma 4 lata i ten sam kask na niego idealnie pasuje.

kask1.jpgkask2.jpg

Napisano
lepiej zainwestuj w kask dla dzieciaka, HJC, Marushin i inni robia dedykowane kaski ... dodatkow zbroja i ochraniacze na kolana - to takie minimum
Napisano

> lepiej zainwestuj w kask dla dzieciaka, HJC, Marushin i inni robia dedykowane kaski ... dodatkow

> zbroja i ochraniacze na kolana - to takie minimum

Marushin ma fajne rozwiazanie - kask i 3 wkladki wewnetrzne - np. xxs, xs, s. Nie trzeba czesto kasku zmieniac, tylko srodek grinser006.gif

Moja serce.gif jezdzi w xxs smile.gif

Napisano

> Dzisiaj kupiłem sobie kask. ale pani w poważnym sklepie poinformowała mnie, że do skutera można

> używać niektórych kasków rowerowych. niektóre kaski tego typu mają

> homologacje na motocykl

> Przede wszystkim chcialem zweryfikować czy kobieta ze sklepu miała racje, bo trochę nie chce mi się

> wierzyć.

W PoRD czytamy:

Art. 40.

1. Kierujący motocyklem lub motorowerem oraz osoba przewożona takimi pojazdami są obowiązani używać w czasie jazdy hełmów ochronnych odpowiadających właściwym warunkom technicznym.

teraz za nic nie mogę znaleźć podstawy prawnej, lecz gdzieś w przepisach/rozporządzeniu itp. widziałem, że hełm motocyklowy ma spełniać wymogi ECE 22.05, co jest potwierdzone metką we wnętrzu kasku. jest taka wszywka w sprzęcie, o którym mówiła pani w sklepie? hmm.gif

Napisano

Pani w powaznym sklepie, hmmmm

pina czy prowokacja ?

Tej pani to powiedz, ze jak nie wie to niech nie zabiera zdania.

Motocyklista ma uywac helmu przeznaczonegoi do jazdy motocyklem.

Miedzy helmami dla dzieci a helmami dla roroslych jest roznica wagowa, sprawdz ile wazy elm dla dziecka / doroslego.

wink.gif

Napisano

> Motocyklista ma uywac helmu przeznaczonegoi do jazdy motocyklem.

A jest to gdzieś napisane?

Znam przypadek gościa, który dla jaj jeździł sobie w kasku typowo rowerowym.

Pan Policjant zatrzymał Go i podczas próby wlepienia mandatu został poproszony o konkretny przepis mówiący, że w takim kasku nie można jeździć.

Po czymś takim odstąpił od czynności służbowych.

Ja akurat nie wiem, po prostu nie interesowałem się aż tak przepisami i podchodzę raczej zdroworozsądkowo - w czymś takim nie wsiadłbym na motocykl.

> Miedzy helmami dla dzieci a helmami dla roroslych jest roznica wagowa, sprawdz ile wazy elm dla

> dziecka / doroslego.

Szukałem dla córki kasku i właśnie byłem w szoku, że miały wagę bardzo zbliżoną do "normalnego" icon_eek.gif

Może akurat takie a nie inne modele mi wypluwało (szukałem w necie).

Napisano

Nie wiem jak jest z użyciem kasku rowerowego na moto, ale mnie kiedyś zdziwiło, że kask snowboardowy ma homologację do ... prac na wysokości.

Można więc zrobić kask w pewien sposób uniwersalny

Napisano
  • Autor

> Pani w powaznym sklepie, hmmmm

> pina czy prowokacja ?

Dealer Yamaha wazniak.gifskromny.gif

> Tej pani to powiedz, ze jak nie wie to niech nie zabiera zdania.

Widzisz, tylko nawet w tym wątku nikt konkretnie nie odpowiedział co to jest kask motocyklowy.

Fajna rada dotyczy kasków Marushin z wkładkami ok.gif

Napisano
  • Autor

> zbroja i ochraniacze na kolana - to takie minimum

Zbroja na skuter to IMHO taki sobie pomysł. Szczególnie w w przypadku, gdzie dzicko będe woził na podrzednych drogach.

Napisano
  • Autor

> widziałem, że hełm motocyklowy ma spełniać wymogi ECE 22.05, co jest potwierdzone metką we

> wnętrzu kasku. jest taka wszywka w sprzęcie, o którym mówiła pani w sklepie?

Nie wiem bo nie widziałem takiego kasku, dlatego pytam.

Przykładowo Airoh Fly City ma na metce i szybce znaczki "E3" a narciarski o którym pisałem w pierwszym poście "CE". Rowerowe, które mamy też mają "CE", ale jest zastrzeżenie, że nie można ich używać na motorze.

Dla ścisłości, nie chce wozić dzieci w kaskach rowerowych (orzeszkach), ale szczerze pisząc kask narciarski jest naprawdę solidny, stąd pytanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.