Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CC Tylny wahacz - kto szlifowal/podginal?

Featured Replies

Napisano

Szukam jakiegoś patentu, felga niby niezbyt szeroka ale z 0.5-1cm chyba będzie haczyć, gdzieś widziałem fotkę, że ktoś tak robił biglaugh.gif

poratujecie jakimś opisem/uwagami/fotkami? ok.gif

Napisano
  • Autor

> a nie lepiej dać dystans ??

taka opcja też wchodzi w grę, aczkolwiek teraz bez wypychania błotników da radę furę na ziemi postawić. Druga sprawa, co bardziej niebezpieczne, czy podszlifowany wahacz, czy felga, która trzyma się tylko na śrubach, które z zasady miały nie pracować na ścinanie hmm.gif

Napisano

> Szukam jakiegoś patentu, felga niby niezbyt szeroka ale z 0.5-1cm chyba będzie haczyć, gdzieś

> widziałem fotkę, że ktoś tak robił

> poratujecie jakimś opisem/uwagami/fotkami?

szlifowania wahacza 1 cm bym nie ryzykował

Napisano
  • Autor

> szlifowania wahacza 1 cm bym nie ryzykował

1cm to już hardcore grinser006.gif sądzę, że wystarczyłoby tą część, która jest zagięta na brzegu ciachnąć zlosnik.gif

Napisano

> 1cm to już hardcore sądzę, że wystarczyłoby tą część, która jest zagięta na brzegu ciachnąć

Tak w granicach zdrowego rozsadku mozesz ciachnac ale bez szalenstw

Napisano
  • Autor

> Tak w granicach zdrowego rozsadku mozesz ciachnac ale bez szalenstw

nie no wiadomo, że nie można przegiąć. Dokładnie przypasuję jak felgi wrócą od tokarza bo otwór centralny trza lekko roztoczyć zlosnik.gif pływaki już zakupione 270751858-jezyk.gif

edit: tak nawiasem ten brzeg pewnie wpływa pozytywnie na wytrzymałość oslabiony.gif więc po odcięciu może by coś spawnąć w miejscu jego braku? (taka luźna myśl) swiety.gif

zdjcie0305.jpg

wstepnie przypasowane na zwyklych srubach tylko dla pogladu, na piascie zostawalo 3-4mm zeby doszlo do konca.

Napisano
  • Autor

> tu masz foty

> tu

podziekowal, szlifierka już się grzeje zlosnik.gif

Napisano

> podziekowal, szlifierka już się grzeje

dla potomnych mozesz foto wrzucic po wszystkim wink.gif

Napisano

Jak niewiele brakuje to można klepnąć to miejsce młotkiem. Zawsze to bezpieczniejsze od szlifowania

Napisano
  • Autor

> Jak niewiele brakuje to można klepnąć to miejsce młotkiem. Zawsze to bezpieczniejsze od szlifowania

spróbujemy, jak nie to sie przeszlifuje.

@dareq

zrobię i wrzucę w ten temat, jak mozesz to spraw zeby do hasioka nie polecial 270751858-jezyk.gif

Napisano

> tu masz foty

> tu

ooo super! Też wczoraj to rozkminiałem, bo fela też lekko trze smile.gif u mnie to kwestia ok 3-5mm smile.gif

Napisano

> spróbujemy, jak nie to sie przeszlifuje.

> @dareq

> zrobię i wrzucę w ten temat, jak mozesz to spraw zeby do hasioka nie polecial

Dodam jeszcze od siebie, że przy 7zoll i et20 wystarczy klepniecie wahacza bez konieczności szlifowania

Napisano

> taka opcja też wchodzi w grę, aczkolwiek teraz bez wypychania błotników da radę furę na ziemi

> postawić. Druga sprawa, co bardziej niebezpieczne, czy podszlifowany wahacz, czy felga, która

> trzyma się tylko na śrubach, które z zasady miały nie pracować na ścinanie

A jakim cudem będzie pracować na ścinanie jeśli dasz dystans z kołnierzem? Tylko na rozciąganie.

Napisano

> A jakim cudem będzie pracować na ścinanie jeśli dasz dystans z kołnierzem? Tylko na rozciąganie.

Zawsze pracują na ścinanie, czy jest kołnierz czy nie. Na rozciąganie pracują podczas skręcania, na ścinanie podczas przyspieszania i hamowania.

Napisano
  • Autor

> A jakim cudem będzie pracować na ścinanie jeśli dasz dystans z kołnierzem? Tylko na rozciąganie.

a istnieją dystanse 10mm z kołnierzem? grinser006.gif

wydawalo mi sie ze sruby maja pracowac glownie na docisk i na rozciagnie, ale ja prosty budowlaniec jestem i na dynamice sie nie znam grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> a istnieją dystanse 10mm z kołnierzem?

Są ale raczej tylko stalowe bo alu chyba od 13 mm czy 15 mm wzwyż dopiero są z kołnierzem ok.gif

Napisano

> Są ale raczej tylko stalowe bo alu chyba od 13 mm czy 15 mm wzwyż dopiero są z kołnierzem

Jezeli mam 10mm bez kolnierza to mam sie zaczac bac? zlosnik.gif

Napisano

> Jezeli mam 10mm bez kolnierza to mam sie zaczac bac?

No chyba powinieneś się modlić żeby cię koło nie wyprzedziło icon_rolleyes.gif

Napisano

> Jezeli mam 10mm bez kolnierza to mam sie zaczac bac?

No szczerze powiedziawszy to ja bym nie założył tego dystansu ze względu na to, że koło trzyma się na samych śrubach, a wiadomo że ma się trzymać na otworze centrującym (piasta) no.gif Miałem stalowe dystanse 10 mm na stronę i wszystko było ok i miały kołnierz wink.gif Wbrew innym opiniom mogę polecić takie dystanse waytogo.gif

Napisano

A od maja do pazdziernika tak jezdzilem zeby.GIF To moze teraz kupie 15mm z kolnierzem wink.gif Jakiej dlugosci sruby powinny byc do takiego dystansu? Bo wydaje mi sie ze kupilem za dlugie pod 10mm wiec jak przypasuja do 15mm to kupie nowe dystanse zlosnik.gif

Napisano

> A od maja do pazdziernika tak jezdzilem To moze teraz kupie 15mm z kolnierzem Jakiej dlugosci

> sruby powinny byc do takiego dystansu? Bo wydaje mi sie ze kupilem za dlugie pod 10mm wiec jak

> przypasuja do 15mm to kupie nowe dystanse

Dlugosc srub nie zalezy tylko od grubosci dystansu ale takze od felgi.

Napisano

> Dlugosc srub nie zalezy tylko od grubosci dystansu ale takze od felgi.

Wiem, wiem. Zapomnialem dopisac ze chodzi mi o dlugosc gwintu ktory sie wkreca w piaste smile.gif

Napisano

>Jakiej dlugosci sruby powinny byc do takiego dystansu?

Do 15 mm dystansu przy alu trza śruby o 45 mm gwintu ok.gif

Napisano

Bylem w garazu i pomierzylem co nieco. Mam sruby z dlugoscia gwintu 38mm. Przy wcisnietej srubie w kolo alu oraz z dystansem 10mm zostaje 25mm gwintu... wiec jak dam 15mm dystans to zostanie 20mm gwintu do wkrecenia w piaste. Moze tak byc?

Napisano

> Zawsze pracują na ścinanie, czy jest kołnierz czy nie. Na rozciąganie pracują podczas skręcania, na

> ścinanie podczas przyspieszania i hamowania.

radzę poczytać bo pierniczysz.

Napisano

> Bylem w garazu i pomierzylem co nieco. Mam sruby z dlugoscia gwintu 38mm. Przy wcisnietej srubie w

> kolo oraz z dystansem 10mm zostaje 25mm gwintu... wie jak tam 15mm dystans to zostanie 20mm

> gwintu do wkrecenia w piaste. Moze tak byc?

Seryjnie wystaje 24mm jak wlozysz ori srube do ori felgi to musisz sobie pomierzyc ok.gif

Napisano

> Bylem w garazu i pomierzylem co nieco. Mam sruby z dlugoscia gwintu 38mm. Przy wcisnietej srubie w

> kolo oraz z dystansem 10mm zostaje 25mm gwintu... wie jak tam 15mm dystans to zostanie 20mm

> gwintu do wkrecenia w piaste. Moze tak byc?

Jeszcze grubość bębna zanim do piasty dojdzie. O ile pamiętam bęben w tym miejscu ma 5mm więc zostaje 15mm gwintu. Według mnie tyle wystarczy.

Napisano

> radzę poczytać bo pierniczysz.

A to ciekawe. Możesz rozwinąć swoją myśl? Podczas hamowania na śruby nie działają żadne siły? A może rozciągane są, co? To ja radzę poczytać ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.