Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy LPG i uboga mieszanka

Featured Replies

Napisano

witajcie

zamontowałem w mojej zafirze nową instalacje gazową BRC S24 wtryski BRC pomarańczowe, silnik to 1.8 z18xe podczas powrotu do domu na prostym odcinku trochę ją pogoniłem chwile potem wywaliło błąd, po sprawdzeniu wykazało, że zbyt uboga mieszanka jednocześnie, wynikało z komunikatu że błąd już nie występuje. Auto po zagazowaniu wydaje się być zamulone dosyć znacznie, w astrze nie czuje różnicy czy jadę na lpg czy nie,a tutaj tak. Pierwszy przegląd mam za 2tyś i teraz pytanie jeździć (i liczyć, aż się parownik ułoży (tak niektórzy twierdzą)) czy jechać na poprawę wcześniej?

Napisano

>Pierwszy przegląd mam za 2tyś i teraz pytanie jeździć (i liczyć, aż się parownik ułoży (tak niektórzy twierdzą)) czy jechać na poprawę wcześniej?

To tak jak byś złapał kapcia i czekał aż się samo napompuje hehe.gif

nie czekaj tylko jedz na poprawkę.

Napisano

> witajcie

> zamontowałem w mojej zafirze nową instalacje gazową BRC S24 wtryski BRC pomarańczowe, silnik to 1.8

> z18xe podczas powrotu do domu na prostym odcinku trochę ją pogoniłem chwile potem wywaliło

> błąd, po sprawdzeniu wykazało, że zbyt uboga mieszanka jednocześnie, wynikało z komunikatu że

> błąd już nie występuje. Auto po zagazowaniu wydaje się być zamulone dosyć znacznie, w astrze

> nie czuje różnicy czy jadę na lpg czy nie,a tutaj tak. Pierwszy przegląd mam za 2tyś i teraz

> pytanie jeździć (i liczyć, aż się parownik ułoży (tak niektórzy twierdzą)) czy jechać na

> poprawę wcześniej?

instalka od początku powinna chodić dobrze, tu żadne parownik się nie ułoży, bo nie masię co układać... jedź z problemem do gazownika, któr zakładał instalację. gdzie montowałeś? w blokmanie?

Napisano
  • Autor

> wrzuć fotkę silnika z instalacją

się robi

lpg.jpg

Napisano
  • Autor

> instalka od początku powinna chodić dobrze, tu żadne parownik się nie ułoży, bo nie masię co

> układać... jedź z problemem do gazownika, któr zakładał instalację. gdzie montowałeś? w

> blokmanie?

w takim razie po co ten przegląd po 2tyś? W sumie, też tak myśle, że powinna od razu. Tak montowałem w blokmanie.

Napisano

>czy jechać na

>poprawę wcześniej?

Od razu ma być stan docelowy, a nie jakieś tam układanie.

Najlepiej byłoby, jakbyś podjechał do gaziarza z palącym się "checkiem". Nie będzie miał się jak wykręcić.

A butlę jak w końcu zamontowałeś?

Napisano

> w takim razie po co ten przegląd po 2tyś? W sumie, też tak myśle, że powinna od razu. Tak

> montowałem w blokmanie.

Żeby klient mógł zgłosić opinie i sugestie o pracy silnika. Gdzie jest dziura przy dodawaniu gazu, że długo się przełącza, że potrafi szarpnąć w taki a takim momencie. Dwa tysiące spokojnie wystarczą do wyłapania wszystkich niedociągnięć pierwotnego zestrojenia. Oczywiście w sytuacji gdy auto od początku jest poprawnie zestrojone. U Ciebie nie jest.

Napisano
  • Autor

> Najlepiej byłoby, jakbyś podjechał do gaziarza z palącym się "checkiem". Nie będzie miał się jak

> wykręcić.

tak właśnie planuje zrobić. Wywalenie checka powoduje chwilowa jazda z obrotami bliskimi maksymalnych.

> A butlę jak w końcu zamontowałeś?

Nikt nie chciał podpisać się pod instalacją w której zbiornik chciałem założy sam, zdecydowałem się więc na przykręcenie do podłogi w trzech miejscach.

Jeszce jedno pytanie, podczas pierwszego tankowania nie odbiło i weszło więcej gazu. Czy mogło się coś zawiesić w zaworze? Jakiś paproch produkcyjny itp? Może pomocne będzie to, że diodowy wskaźnik pojemności zaczął działać po jakieś 30km bo na początku wskazywał cały czas pustą butlę mimo pełnego zbiornika.

Napisano

Skoro wskazywalo poziom "0", to moze faktycznie plywak sie zawiesil dlatego zawór nie odbil. Tylko, ze w tej sytuacji nie masz gwarancji, ze byla to jednorazowa sytuacja. O tym tez wspomnij gazownikowi.

Napisano

Nie denerwuje Cie, że te wtryski są tak rzucone na obudowę i długawe wężyki do tego?

Przecież tam jest miejsce, wszystko można ładnie zamontować, wtryski dać w pionie i wężyki 5cm wystarczą. Jest jedno ale ... trzeba zdejmować dolot przy montażu.

Napisano

> Nie denerwuje Cie, że te wtryski są tak rzucone na obudowę i długawe wężyki do tego?

> Przecież tam jest miejsce, wszystko można ładnie zamontować, wtryski dać w pionie i wężyki 5cm

> wystarczą. Jest jedno ale ... trzeba zdejmować dolot przy montażu.

A jak to się ma do późniejszego serwisowania listwy wtryskowej? Też tyle roboty?

Napisano

> się robi

w sumie dobrze to wygląda, wężyki faktycznie ciut długie ale brc tak są montowane

zapalanie się checka to kwestia regulacji

w razie co nie daj sobie wmówić, że check musi się zapalać, bo to auto tak ma, znam takie przypadki

Napisano

O ile dobrze pamiętam, to dostęp do śrub mocujących kolektor jest od góry, od spodu jest jedynie podpórka, więc dramatu przy jej operacji nie ma.

Ze swojej strony dodam, że fazę lotną puściłbym jednak inną drogą. Tak BTW, to minimalna odległość elementów instalacji gazowej od układu wylotowego jest chyba obwarowana stosownymi przepisami.

Napisano

> A jak to się ma do późniejszego serwisowania listwy wtryskowej? Też tyle roboty?

To jest w/g ciebie OK?? Gazownikowi się poprostu nie chciało, klasyczne podejście do pracy i klienta. O zaworze nie wspomnę, dobrze, że go przed przedni zderzak nie wyciągnął.

Napisano
  • Autor

> Nie denerwuje Cie, że te wtryski są tak rzucone na obudowę i długawe wężyki do tego?

hmm nie znam się aż, tak żeby ocenić czy taka długość wężyków jest odpowiednia czy nie. Wtryski są przykręcone do plastikowej obudowy. Dla mnie to o tyle lepiej, że po upływie gwarancji to ja zajmę się serwisowaniem tej instalacji a czas do momentu końca gwarancji to czas jaki spędzę na nauce i doczytywaniu informacji na jej temat.

Napisano
  • Autor

> zapalanie się checka to kwestia regulacji

> w razie co nie daj sobie wmówić, że check musi się zapalać, bo to auto tak ma, znam takie przypadki

auto dzisiaj miało zwiększoną dawkę o 10% przy maksymalnym bucie i obrotach bliskich maksymalnych wszystko zachowuje się poprawnie i błędu już nie wywala.

Oczywiście ten but to tylko tak testowo bo podczas normalnej eksploatacji wskazówka obrotomierza raczej nigdy 5tyś nie przekroczy bo mi szkoda motorka.

Napisano

> hmm nie znam się aż, tak żeby ocenić czy taka długość wężyków jest odpowiednia czy nie.

Wiadomo, im krótsze tym lepiej, naotmiast z drugiej strony BRC zalecało nie dłuższe niż 15 cm.

Napisano
  • Autor

> Wiadomo, im krótsze tym lepiej, naotmiast z drugiej strony BRC zalecało nie dłuższe niż 15 cm.

hmm nie mierzyłem, ale tak na oko to chyba nie jest więcej niż 15cm. Może to mieć wpływ na zamulenie lub opóźnioną reakcje na gaz? Bo taki efekt mam w astrze minimalny ale mam.

Napisano
  • Autor

> O zaworze nie wspomnę, dobrze, że go przed przedni zderzak nie wyciągnął.

O który zawór chodzi? Jeszcze jedno pytanie, dostępne są jakieś osłony zaworu przy butli? Z chęcią bym coś takiego założył bo teraz założyli na to jakąś folię i zataśmowali trochę to paskudnie wygląda a ja często siedzę pod autem i mnie to razi.

Napisano

> hmm nie mierzyłem, ale tak na oko to chyba nie jest więcej niż 15cm. Może to mieć wpływ na

> zamulenie lub opóźnioną reakcje na gaz? Bo taki efekt mam w astrze minimalny ale mam.

Przy 15 cm to nie.

Napisano

> Przy 15 cm to nie.

chyba, że nawierty 10 cm od wtrysków benzynowych smile.gif

Napisano
  • Autor

> chyba, że nawierty 10 cm od wtrysków benzynowych

w sumie to się nie przyglądałem ale do montażu nie ściągali kolektora więc może być różnie. Gdyby nie to że, nie miałem nikogo to podpisania się pod montażem to bym sobie to sam założył korzystając z Waszych rad i literatury fachowej.

Napisano

> O który zawór chodzi? Jeszcze jedno pytanie, dostępne są jakieś osłony zaworu przy butli? Z chęcią

> bym coś takiego założył bo teraz założyli na to jakąś folię i zataśmowali trochę to paskudnie

> wygląda a ja często siedzę pod autem i mnie to razi.

Chodzi o butlę z wielozaworem na zewnątrz? Są w handlu jakieś osłony na to.

Co do wężyków, to ich objętość może mieć jakiś lekki wpływ, ale nie wydaje mi się, żeby był on wyczuwalny w ten sposób przez użytkownika.

Napisano

Kolektor jest podobny do tego, co mam w aucie. Da się to zrobić "po bożemu" bez jakichś większych schodów.

Napisano
  • Autor

> Chodzi o butlę z wielozaworem na zewnątrz? Są w handlu jakieś osłony na to.

tak, będę musiał się rozejrzeć bo jak widzę tą druciarnie to mnie nosi.

> Co do wężyków, to ich objętość może mieć jakiś lekki wpływ, ale nie wydaje mi się, żeby był on

> wyczuwalny w ten sposób przez użytkownika.

generalnie czuć większe zamulenie niż te 2% o których wspominał gazownik.

Napisano

Jak masz możliwość, to sobie podglądnij korekcje STFT i LTFT podczas pracy na gazie.

Napisano

> O który zawór chodzi?

Na zdjęciu kolor niebieski to zawór gazu ciekłego z filtrem. Fatalne ustawienie reduktora i zaworu ze względu na obecność kolektora wydechowego oraz w przypadku ewentualnego dzwona czołowego.

Napisano

Ja pisałem o normalnych instalacjach smile.gif

Napisano

> A jak to się ma do późniejszego serwisowania listwy wtryskowej? Też tyle roboty?

Zdecydowanie mniej, zdejmujesz tylko osłonę i listwę masz na wierzchu.

Bez zdjęcia dolotu po prostu nie nawiercisz odpowiednio kolektora, nie wkręcisz dysz i nie założysz na nie wężyków.

> hmm nie mierzyłem, ale tak na oko to chyba nie jest więcej niż 15cm.

na moje oko to jest ponad 20cm

> Może to mieć wpływ na zamulenie lub opóźnioną reakcje na gaz?

W jakimś stopniu na pewno tak. Zerknij jeszcze jak masz wkręcone dysze w kolektor, czy czasem nie są ustawione pod ,,wiatr"

Co przy montażu bez zdjęcia kolektora wydaje się prawdopodobne.

W połączeniu z wężykami może dać efekt zamulenia.

U mnie po skróceniu wężyków z 12 na 5 cm do tego nawiercenie kolektora w odpowiednim miejscu dało efekt i teraz ciągnie tak samo jak na Pb. Nie poznasz na jakim paliwie jedziesz.

Napisano
  • Autor

> Jak masz możliwość, to sobie podglądnij korekcje STFT i LTFT podczas pracy na gazie.

Za bardzo nie mam takiej możliwości, ale planuje nabyć odpowiedni interfejs. I teraz pytanie jak się zorientować, że wszystko jest poprawnie?

Napisano
  • Autor

> Na zdjęciu kolor niebieski to zawór gazu ciekłego z filtrem. Fatalne ustawienie reduktora i zaworu

> ze względu na obecność kolektora wydechowego oraz w przypadku ewentualnego dzwona czołowego.

w dwóch samochodach mam dokładnie w tych samych miejscach faktycznie nie jest to najlepsza lokalizacja, na upartego dałoby się to założyć za silnikiem ale z drugiej strony utrudniłby to wszelkie naprawy np wymiana alternatora itp. A że wszystko przy aucie robie sam jest to dla mnie ważne, może nie aż tak jak bezpieczeństwo ale jednak.

Napisano
  • Autor

> U mnie po skróceniu wężyków z 12 na 5 cm do tego nawiercenie kolektora w odpowiednim miejscu dało

> efekt i teraz ciągnie tak samo jak na Pb. Nie poznasz na jakim paliwie jedziesz.

będę musiał to sprawdzić, a potem pojadę na hamownię aby upewnić się jakie są osiągi realnie a nie odczuwalnie. Jak będzie lipa będzie reklamacja.

Napisano

czemu do reduktora dochodza dwa przewody miedziane ??

Napisano
  • Autor

> czemu do reduktora dochodza dwa przewody miedziane ??

hmm nie analizowałem całej tej instalacji gazowej. Ale do zbiornika idzie tylko jeden przewód miedziany to wiem, bo po odbiorze sprawdzałem, czy przewody są pociągnięte według moich zaleceń.

Napisano

> czemu do reduktora dochodza dwa przewody miedziane ??

A gdzie to widzisz?

Wyeksponowany jest elektrozawór, do którego jeden przewód dochodzi, a z niego drugi prowadzi fazę ciekłą do reduktora.

Napisano

> w takim razie po co ten przegląd po 2tyś? W sumie, też tak myśle, że powinna od razu. Tak

> montowałem w blokmanie.

ten przgląd to właśnie jest po to, żeby było sobie możba sprawdzić insatlake i jakies drobnostkipoprawic, ale jak od razu to padło nie chcejeździć to nie czekaj na przejechanie 2000 km, bo szkoda wojego czas, auta i nerwów. to ma jeździć od razu dobrze. przynajmniej taka była do tej pory filozofia w blokmanie.

Napisano

> Przecież tam jest miejsce, wszystko można ładnie zamontować, wtryski dać w pionie i wężyki 5cm

nie przesadzaj. wzyki muszą być przede wszystkim RÓWNE, a długoś nie jest tak istotna, aczkolwiek nie powinny byc dłuższe niż te 20 cm.

Napisano

> Za bardzo nie mam takiej możliwości, ale planuje nabyć odpowiedni interfejs. I teraz pytanie jak

> się zorientować, że wszystko jest poprawnie?

hłopie po blokmanie jak to dostroją a dostroją jak trochępomarudisz, niebędziesz musiał nic poprawiac, chyba że może temp. przełączania na gaz, bo raczej na pewn coś spieprzysz... oni co do zasady szamują klienta i nie starają się go robić w babmuko, choć rozmowa znimi może nie należeć do najmilszych... takie buce trochę. ale ogólnie robia czysto, znają się na robocie i nie można do nich mieć zastrzeżeń. na pewno nie narobia ci fuszerki w ustawieniach.

Napisano
  • Autor

> hłopie po blokmanie jak to dostroją a dostroją jak trochępomarudisz, niebędziesz musiał nic

> poprawiac, chyba że może temp. przełączania na gaz, bo raczej na pewn coś spieprzysz... oni co

> do zasady szamują klienta i nie starają się go robić w babmuko, choć rozmowa znimi może nie

> należeć do najmilszych... takie buce trochę. ale ogólnie robia czysto, znają się na robocie i

> nie można do nich mieć zastrzeżeń. na pewno nie narobia ci fuszerki w ustawieniach.

mnie chodzi o to, że po gwarancji to ja się będę instalacją zajmował wymieniał filtry itp itd poza tym lubię wiedzieć jak co działa. To dla mnie dosyć ważne, świadomość niewiedzy irytuje.

Napisano

> nie przesadzaj. wzyki muszą być przede wszystkim RÓWNE, a długoś nie jest tak istotna, aczkolwiek

> nie powinny byc dłuższe niż te 20 cm.

Dasz 50cm i też będzie działać zlosnik.gif

Ale powinno się dążyć do tego żeby były jak najkrótsze tym bardziej że w tym przypadku się da.

A ze bazują na nie wiedzy to tak jest.

Oni przecież niejedno autko gazowali, a na forach to panie głupoty piszą.

Ta reklamówka na wielozawór zlosnik.gif niezły patent brawo.gif

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj na drugiej z kolei regulacji bo wywalało po jakimś czasie jazdy checka (uboga mieszanka) zaraz obok błędu napisane jest, że nie występuje ale check się świeci. Za pierwszym razem była jazda próbna z podłączonym lapkiem podniesiono coś o 10% dwa dni jazdy i wszystko ok, niestety nie było tak fajnie nazbyt długo wywaliło znowu ten sam błąd dzisiaj błąd został skasowany i dalej regulowano instalacje tym razem bez jazdy próbnej. Podczas jazdy do domu prędkość ok 80-100km/h obroty w okolicy 2700-3000rpm znowu check. I teraz pytanie, czy to może być wina czegoś oprócz gazu Dodam, że przed montażem tak się nie działo. Pierwszy raz spotykam się z sytuacją w której dwie regulacje nie przynoszą rezultatu. Odnośnie pracy silnika nie mam zastrzeżeń.

Napisano

>błąd został

> skasowany i dalej regulowano instalacje tym razem bez jazdy próbnej.

Czyli w zasadzie tak "na czuja".

>Podczas jazdy do domu

> prędkość ok 80-100km/h obroty w okolicy 2700-3000rpm znowu check. I teraz pytanie, czy to może

> być wina czegoś oprócz gazu

Pewnie tak, ale...

>Dodam, że przed montażem tak się nie działo.

...skoro tak twierdzisz, to odpowiedź masz w zasadzie gotową.

>Pierwszy raz spotykam

> się z sytuacją w której dwie regulacje nie przynoszą rezultatu.

Albo się nie starają, albo nie umieją albo spieprzyli coś z gruntu i doprowadzenie tego do normalności nie będzie proste. Może być jeszcze tak, w co trochę wątpię, że sterownik silnika Twojego samochodu jest wyjątkowo wybredny.

>Odnośnie pracy silnika nie mam

> zastrzeżeń.

Jakkolwiek Czek potrafi mocno rozdrażnić.

Napisano
  • Autor

> Albo się nie starają, albo nie umieją albo spieprzyli coś z gruntu i doprowadzenie tego do

> normalności nie będzie proste.

teoretycznie to uznani fachowcy jedni z lepszych w Łodzi (takie mają opinie) astrę zagazowali poprawnie nic nie wywala.

Może być jeszcze tak, w co trochę wątpię, że sterownik silnika

> Twojego samochodu jest wyjątkowo wybredny.

hmm to by było głupio.

> Jakkolwiek Czek potrafi mocno rozdrażnić.

Jeszcze przez telefon usłyszałem tekst, że jak jest ok to się nie ma co przejmować, jak dla mnie to nic się nie ma świecić ma być idealnie.

Napisano

> teoretycznie to uznani fachowcy jedni z lepszych w Łodzi (takie mają opinie) astrę zagazowali

> poprawnie nic nie wywala.

Ja sam widzisz, w tym przypadku idzie im jednak nieco gorzej.

> hmm to by było głupio.

Jak jusz pisałem, nie wydaje mi się.

Masz może laptopa i fejs do EOBD? Podglądnąłbyś sobie korekcje (fuel Trims) i wiedziałbyś, co konkretnie jest grane.

> Jeszcze przez telefon usłyszałem tekst, że jak jest ok to się nie ma co przejmować,

Jasne, to się nazywa pokazać klasę.

>jak dla mnie to

> nic się nie ma świecić ma być idealnie.

Ma być tak, jak na benzynie, czyli jak tam check nie zapalał się, to i tu nie ma prawa.

Napisano
  • Autor

> Masz może laptopa i fejs do EOBD? Podglądnąłbyś sobie korekcje (fuel Trims) i wiedziałbyś, co

> konkretnie jest grane.

Mam i właśnie nim odczytałem błąd. Używam OP-coma nie wiem czy tam taka opcja jest i generalnie pierwszy raz o czymś takim słyszę. Mógłbyś mi trochę rozjaśnić temat?

Napisano

> Mam i właśnie nim odczytałem błąd. Używam OP-coma nie wiem czy tam taka opcja jest i generalnie

> pierwszy raz o czymś takim słyszę. Mógłbyś mi trochę rozjaśnić temat?

Chodzi o parametry STFT - Short term fuel trim i LTFT - Long term fuel trim. Ten pierwszy pokazuje, o ile i w jakim kierunku sterownik aktualnie dopasowuje skład mieszanki, w stosunku do tego, co ma w pamięci, łącznie z uwzględnieniem wartości LTFT.

Bardziej istotny jest ten drugi. Jest to tzw. długookresowa adaptacja składu mieszanki, czyli korekcja mapy wtrysku benzyny, na podstawie wartości zarejestrowanych w czasie eksploatacji pojazdu. Generalnie modelowo byłoby, gdyby w całym zakresie zakresie wynosiła 0, ale zwłaszcza na gazie tak nie będzie.

Zobacz, ile % ona wynosi i jakim zmianom podlega w czasie jazdy na gazie przy różnych prędkościach obrotowych i obciążeniach silnika.

Co do programu, to u mnie fajnie działa, nawet z ELM przez bluetootha, EasyObd II.

Napisano
  • Autor

> Chodzi o parametry STFT - Short term fuel trim i LTFT - Long term fuel trim. Ten pierwszy pokazuje,

> o ile i w jakim kierunku sterownik aktualnie dopasowuje skład mieszanki, w stosunku do tego,

> co ma w pamięci,

Dzięki jeśli jutro sobie nie poradzą z problem zajmę się tym sam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.