Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Policja... i odległość od ograniczenia

Featured Replies

Napisano

> No ja Cię proszę... 120 jest na drodze ekspresowej oznaczonej znakami D-7. Jeśli takich znaków nie

> ma, to jest to zwykła droga dwujezdniowa poza terenem zabudowanym - czyli wolno na niej jechać

> 100km/h.

Ok, źle się zrozumieliśmy. Ale tego miejsca, o którym piszemy to nie dotyczy.

284804484-d8.jpg

Tam jest znak, że koniec drogi ekspresowej będzie za 1000 m zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

post-6742-14352512024772_thumb.jpg

Napisano

> Ok, źle się zrozumieliśmy. Ale tego miejsca, o którym piszemy to nie dotyczy.

> Tam jest znak, że koniec drogi ekspresowej będzie za 1000 m

na a ile metrów minęło? Jeśli jechałeś 120km/h to po 30s przejechałeś właśnie ok. 1000m. Jeśli tak było, to po tym kilometrze, czyli na końcu drogi ekspresowej, stoi znak 70km/h. Czyli wszystko się zgadza, bo mas dokładnie kilometr na redukcję prędkości z 120 na 100km/h. I później, gdy jedziesz już 100km/h to masz ograniczenie do 70km/h biglaugh.gif

Quote:

Jeżeli droga ekspresowa kończy się na skrzyżowaniu lub na odcinku międzywęzłowym, np. na przejściu granicznym, w odległości 1000m przed jej końcem umieszcza się znak D-7 z tabliczką T-1a

Cytat ze wspomnianych już warunków technicznych dla znaków pionowych

Napisano

> na a ile metrów minęło? Jeśli jechałeś 120km/h to po 30s przejechałeś właśnie ok. 1000m. Jeśli tak

> było, to po tym kilometrze, czyli na końcu drogi ekspresowej, stoi znak 70km/h. Czyli wszystko

> się zgadza, bo mas dokładnie kilometr na redukcję prędkości z 120 na 100km/h. I później, gdy

> jedziesz już 100km/h to masz ograniczenie do 70km/h

No tak, wszystko jasne, po minięciu tego znaku powinienem zacząć odliczać i po przejechaniu równego kilometra zwolnić hehe.gif

A poważniej, znak kończący ekspresówkę, jest kawałek dalej, już po tym ograniczeniu do 70 km/h (dobrze to widać na filmie)

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> No tak, wszystko jasne, po minięciu tego znaku powinienem zacząć odliczać i po przejechaniu równego

> kilometra zwolnić

możesz zwolnić wcześniej, nikt Ci nie broni biglaugh.gif

> A poważniej, znak kończący ekspresówkę, jest kawałek dalej, już po tym ograniczeniu do 70 km/h

> (dobrze to widać na filmie)

Skupiłem się na części filmu do ~1:35 270751858-jezyk.gif Faktycznie znaki końca drogi ekspresowej i ograniczenia do 70 powinny być zamienione miejscami ok.gif

> pozdrawiam,

> bromsky

Napisano

> Pewnie o zielonej tablicy...Ale też nie słyszałem, żeby ograniczenie ona wprowadzała...

to jak wy zaliczyliście testy na egzaminach? panic.gif

Napisano

> to jak wy zaliczyliście testy na egzaminach?

który przepis o tym mówi?

Napisano

> No ale o czym Ty piszesz? Przecież on nie wyklucza takich sytuacji ale pisze, że nie jest to normą

> na wielu drogach. Pierwszy z brzegu przykład to trasa DK8 z Warszawy, gdzie co chwilę jest

> ograniczenie do 70 km/h (przy ogólnie dopuszczalnej 100 km/h).

> pozdrawiam,

> bromsky

Dzięki, myślałem, że coś ze mną nie tak. hehe.gifok.gif

Napisano

> jak widać jest zamieszanie, znaków brakuje, oto polska właśnie...

> ale to nie powód by pisać, że NIE MA być stopniowania znaków

NIE MA STOPNIOWANIA ZNAKÓW!

To, że gdzieś tam się zdarza, że jest, nic nie oznacza.

Na wielu drogach NIE MA!

Więc nie pisz proszę, że "w Polsce tak jest", bo NIE jest.

To właśnie chcę Ci wyjaśnić!

Napisano

> wyjedź poza promień 20 km od swego miejsca zamieszkania

Gdybyś chciał wiedzieć to codziennie jeżdżę wiecej w jedną stronę do Pracy . A jeżdżę po całej Polsce więc pogląd na temat mam. Przepisy przepisami a w naszym kraju i tak musi być inaczej frown.gif

Napisano

> ale to nie powód by pisać, że NIE MA być stopniowania znaków

piszemy, że tak nie jest w realu a nie, że tak nie powinno być a to zasadnicza różnica old.gif

Napisano

o boshe... jak NIE MA jak JEST facepalm.gif

z mojej strony koniec polemiki z Tobą, bo widzę, żeś nie reformowalny jest foch.gif

Napisano

> Dzięki, myślałem, że coś ze mną nie tak.

Stopniowanie ze 100 na 70 nie jest wymagane przepisami. Więc to normalne, że go nie ma.

Napisano

> o boshe... jak NIE MA jak JEST

> z mojej strony koniec polemiki z Tobą, bo widzę, żeś nie reformowalny jest

Wróć jak zrozumiesz zlosnik.gif

Napisano

> Stopniowanie ze 100 na 70 nie jest wymagane przepisami. Więc to normalne, że go nie ma.

a z 70 na 50?

vide film wyżej

Napisano

> Wróć jak zrozumiesz

nie wychodzę nigdzie. raczej zacznij zwracać uwagę na znaki...

ech... miałem nie pisać sciana.gif

Napisano

> a z 70 na 50?

> vide film wyżej

też nie. Chyba, że najpierw jest 90, czyli 90-70-50. Przy czym 90 nie musi być ustalone znakiem B-33, a może być np. ogólnym nakazem administracyjnym, znaczy "90 poza terenem zabudowanym".

EDIT: O ile dobrze widzę, na filmiku jest stopniowanie 100 (droga dwujezdniowa poza terenem zabudowanym)-70-50, czyli jak najbardziej wymagane i poprawne ok.gif

Napisano

> który przepis o tym mówi?

a nie chce mi się tego szukać

ale jest to określone w przepisach dotyczących znaków drogowych i ograniczeń jakie wprowadzają poszczególne znaki

a w tym konkretnym przypadku drogi, o którym mowa w tym wątku to może i znaki miejscowości nie wprowadzają ograniczenia do 90km/h, ale na pewno obliguje prowadzącego do zachowania szczególnej ostrożności a na pewno robią to znaki A-16, a szczególna ostrożność to też dopasowanie prędkości

Napisano

> znaki dotyczące zmniejszenia prędkości wystawiane są z obniżeniem co 20 km/h,

jakbys napisal 30km/h to bym sie zgodzil, bo czesto takie ustawianie znakow widzialem, ale zeby co 20km/h? Jeszcze sie nie spotkalem.

> czyli pomiędzy 100 a

> 70 musi być jeden znak pośredni

pokazac Ci tysiace miejsc na polskich drogach, ktore obala Twoja teze?

Napisano

> jakbys napisal 30km/h to bym sie zgodzil, bo czesto takie ustawianie znakow widzialem, ale zeby co

> 20km/h? Jeszcze sie nie spotkalem.

oglądnij filmy

> pokazac Ci tysiace miejsc na polskich drogach, ktore obala Twoja teze?

pokaż 5000 palacz.gif

Napisano

> oglądnij filmy

obejrzalem i co z tego?

nawet bym powiedzial, ze pierwszy z tych filmikow przeczy Twoim slowom, bo miedzy ograniczeniem ze 100, a 70 nie widze, zadnego posredniego znaku.

Podpowiem jeszcze, ze 100 - 70 = 30, a nie 20.

poza tym u mnie jest taka droga, na ktorej sa ograniczenia 70-60-50

czy to dowodzi, ze w Polsce kazdy kolejny znak moze zmniejszac predkosc tylko o 10km/h?

albo inaczej, zacytuj przepis, ktory potwierdzi Twoja smiala teze.

Napisano

No dobrze, a co powiesz np. o drodze np. krajowej nr jakiś tam. Ograniczenie prędkości max 90 km/h i nagle tablica terenu zabudowanego (50/60 km/h). Szczerze mówiąc, to nie widziałem ograniczeń pośrednich na 70. Ale pomysł jak najbardziej dobry.

Napisano

> a nie chce mi się tego szukać

czyli nie ma

> ale jest to określone w przepisach dotyczących znaków drogowych i ograniczeń jakie wprowadzają

> poszczególne znaki

jeśli mówisz o warunkach technicznych dla znaków pionowych i ich umieszczania na drogach to nie ma tam takiego zapisu.

> a w tym konkretnym przypadku drogi, o którym mowa w tym wątku to może i znaki miejscowości nie

> wprowadzają ograniczenia do 90km/h,

to się zdecyduj...

> ale na pewno obliguje prowadzącego do zachowania

> szczególnej ostrożności a na pewno robią to znaki A-16, a szczególna ostrożność to też

> dopasowanie prędkości

facepalm.gif Nie szczególnej, a "zwykłej" ostrożności, a poza tym my mówimy o stopniowaniu znaków, a Ty o szczególnej ostrożności... I jeszcze wyśmiewasz innych, że nie znają przepisu o ograniczeniu do 90km/h po stosowaniu znaku E-17a, a zapytany o wskazanie go mówisz, że nie chce Ci się go szukać. Rewelacja...

Napisano

> jakbys napisal 30km/h to bym sie zgodzil, bo czesto takie ustawianie znakow widzialem, ale zeby co

> 20km/h? Jeszcze sie nie spotkalem.

Stopniowane, zgodnie z przepisami, musi być ograniczenie o 40km i więcej (w przypadku redukcji 90-50 i 80-40 dopuszcza się, żeby znaku pośredniego nie było)

Napisano

poświęcę się dla ciebie i znajdę te zapisy tyle że nie w tej chwili bo mam inną robotę niż szukanie szczegółowych przepisów dotyczących znaków drogowych i ograniczeń przez nie wprowadzanych

nikogo nie wyśmiewam tylko się dziwię, że znak miejscowości nie wywołuje u was skojarzenia z ograniczeniem do 90km/h

ale ja to już jakiś czas temu robiłem prawko i może nie jestem na bieżąco ale nie sądzę abym był aż tak do tyłu z przepisami

ps.

rozumiem że ty znasz wszystkie paragrafy na pamięć i potrafisz je cytować ze wszystkimi podpunktami?

Napisano

> rozumiem że ty znasz wszystkie paragrafy na pamięć i potrafisz je cytować ze wszystkimi

> podpunktami?

oczywiście, że nie. Ale jeśli już stwierdzam kategorycznie, że coś istnieje, a inni twierdzą, że nie, to jestem gotowy to udowodnić. Chyba, że nie potrafię/nie mam czasu/itp., to wtedy siedzę cicho lub wyrażam zdziwienie pisząc "mnie się wydaje".

Napisano

> nikogo nie wyśmiewam tylko się dziwię, że znak miejscowości nie wywołuje u was skojarzenia z

> ograniczeniem do 90km/h

bo on nie ogranicza prędkości - aż poszukałem filmiku z A4 w mojej okolicy, bo byłem pewien, że jest tak, jak

zielone tablice KATOWICE przy wszystkich pasach... każdy dalej leci ile leciał - powinniśmy zwalniać? hmm.gif wtedy nie było by ograniczenia do 100 kilometr dalej.
Napisano

> oczywiście, że nie. Ale jeśli już stwierdzam kategorycznie, że coś istnieje, a inni twierdzą, że

> nie, to jestem gotowy to udowodnić. Chyba, że nie potrafię/nie mam czasu/itp., to wtedy siedzę

> cicho lub wyrażam zdziwienie pisząc "mnie się wydaje".

koledze który założył ten wątek się też wydawało, że wyhamuje do 70km/h (a podejrzewam że miał ponad 20km/h górką jak nie lepiej gdy go ustrzelili) równo ze znakiem i .................. dostał bonusa policial.gif

ja mam świadomość istnienia takich przepisów i dlatego się odezwałem

minęło sporo lat odkąd przeglądałem KD i nie pamiętam paragrafów dlatego ich nie podałem

Napisano

> bo on nie ogranicza prędkości - aż poszukałem filmiku z A4 w mojej okolicy, bo byłem pewien, że

> jest tak, jak na filmie 9:00 zielone tablice KATOWICE przy wszystkich pasach... każdy dalej

> leci ile leciał - powinniśmy zwalniać? wtedy nie było by ograniczenia do 100 kilometr

> dalej.

zależnie od rodzaju drogi jak i rodzaju pojazdu zielona tablica miejscowości ogranicza prędkość lub nie

ale to muszę dokładnie sprawdzić w KD aby podać podstawy prawne

Napisano

> ja mam świadomość istnienia takich przepisów i dlatego się odezwałem

a ja jestem na 99,99% przekonany (zawsze sobie zostawiam ten 0,01% niepewności), że nie ma przepisu, który ogranicza prędkość do 90km/h na mocy "zielonej" tablicy miejscowości i dlatego się odezwałem skromny.gif

> minęło sporo lat odkąd przeglądałem KD i nie pamiętam paragrafów dlatego ich nie podałem

No ja przeglądam dość często i to nie tylko kodeks, ale i różne inne rozporządzenia, instrukcje, itp dotyczące znaków i ogólnie ruchu drogowego i nigdzie nie spotkałem się z takim zapisem.

Napisano

> zależnie od rodzaju drogi jak i rodzaju pojazdu zielona tablica miejscowości ogranicza prędkość lub

> nie

> ale to muszę dokładnie sprawdzić w KD aby podać podstawy prawne

Pomogę...

http://eti.agh.edu.pl/brd/znaki/me17a.html

KIEDYŚ chyba była podobna tablica tożsama z terenem zabudowanym. TERAZ już tak nie jest i świadczy jedynie o granicach administracyjnych danej miejscowości.

Napisano

> KIEDYŚ chyba była podobna tablica tożsama z terenem zabudowanym. TERAZ już tak nie jest i świadczy

> jedynie o granicach administracyjnych danej miejscowości.

Była do 1996 roku (Dz.U. 1993 nr 32 poz. 145) - tablica E-17.

Teraz są tablice E-17a i E-18a oraz D-42 i D-43 wink.gif

Napisano

> Nie do końca prawda

> http://sipdata-abc.lex.pl/dane/dzienniki/03/d03l81/zal1_3.pdf

> 3.2.34.4 - strona 73

No i ktoś w końcu przytoczył przepis, a nie gdybania o stopniowaniu prędkości o 20km/h oparte na obserwacji znaków stawianych przez drogowców, którzy potrafią też postawić znak 80 a 5 metrów dalej 70-kę. A może to też jakaś nowa zasada? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Liczy się miejsce pomiaru. Jeśli "strzelili" Cię choćby centymetr za znakiem - bezdyskusyjna Twoja

> wina. Jeśli centymetr przed - nie jesteś winny. Kwestia jeszcze egzekwowania tego prawa.

> No, i nie podałeś podstawowej informacji - jakie były dokładniej okoliczności, czy byłeś "trafiony"

> centymetr przed, czy za... Ale w sytuacji, gdy (zakładam) przyjąłeś, to i tak pozamiatane i

> pozostaje dyskusja na forum, zaciśnięcie zębów i wpłata wylicytowanej kwoty na odpowiednie

> konto.

tylko skąd mam wiedzieć, kiedy strzelał?

teraz wiem, że jest pozamiatane, ale na przyszłość może się przydać... Młody jestem i nie doświadczony crazy.gif

Napisano
  • Autor

> koledze który założył ten wątek się też wydawało, że wyhamuje do 70km/h (a podejrzewam że miał

> ponad 20km/h górką jak nie lepiej gdy go ustrzelili) równo ze znakiem i ..................

> dostał bonusa

> ja mam świadomość istnienia takich przepisów i dlatego się odezwałem

> minęło sporo lat odkąd przeglądałem KD i nie pamiętam paragrafów dlatego ich nie podałem

będę szczery...

jechałem 110km/h..

zauwazyłem znak, ale nie chciałem gwałtownie hamować (z powodów raczej oczywistych) i zdjąłem nogę z gazu. Zresztą zaraz za znakiem znajdywało się przejeście dla pieszych i przy pasach (ok 5m za pasami) znajdywała się droga, która de facto tworzyła z trasą katowicką skrzyzowanie jednocześnie odwołując ograniczenie do 70. niestety... były tam krzaczki za którymi stali panowie policial.gif

Postaram się te miejsce odnaleźć na mapie, a dokałdniej na jakiś zdjeciach satelitarnych, żeby jeszcze raz przeanalizować sytuację tak bardziej "z góry".

EDIT:

Ot to to miejsce:

14kv_60a_ub5gi.png

sqcf_01d_ub5gi.jpg

Znaku z ograniczeniem jakoś nie dojrzałem na foto... pewno się schował wśród drzewek.

Napisano

Doceniam staranie włożone we wklejenie mapek, ale dla mnie są nieczytelne frown.gif

Napisano

> No i ktoś w końcu przytoczył przepis, a nie gdybania o stopniowaniu prędkości o 20km/h oparte na

> obserwacji znaków stawianych przez drogowców, którzy potrafią też postawić znak 80 a 5 metrów

> dalej 70-kę. A może to też jakaś nowa zasada?

Ehhh... Przecież pisałem na co się powołuję, a kolega Żółty przytoczył dokładną treść... icon_rolleyes.gif Szczegółowe warunki techniczne dla znaków drogowych pionowych i warunki ich umieszczania na drogach. Dz.U 220/2003, poz. 2181.

Napisano

> będę szczery...

> jechałem 110km/h..

> zauwazyłem znak, ale nie chciałem gwałtownie hamować (z powodów raczej oczywistych) i zdjąłem nogę

> z gazu. Zresztą zaraz za znakiem znajdywało się przejeście dla pieszych i przy pasach (ok 5m

> za pasami) znajdywała się droga, która de facto tworzyła z trasą katowicką skrzyzowanie

> jednocześnie odwołując ograniczenie do 70. niestety... były tam krzaczki za którymi stali

> panowie

> Postaram się te miejsce odnaleźć na mapie, a dokałdniej na jakiś zdjeciach satelitarnych, żeby

> jeszcze raz przeanalizować sytuację tak bardziej "z góry".

> EDIT:

> Ot to to miejsce:

> Znaku z ograniczeniem jakoś nie dojrzałem na foto... pewno się schował wśród drzewek.

Tam o ile pamięć mnie nie myli od samej Siestrzeni do tego miejsca "pokuty jest ograniczenie do 70.

Napisano
  • Autor

> Doceniam staranie włożone we wklejenie mapek, ale dla mnie są nieczytelne

to zapraszam do google maps...

wpisz sobie miejscowość Siestrzeń.

Napisano
  • Autor

> Tam o ile pamięć mnie nie myli od samej Siestrzeni do tego miejsca "pokuty jest ograniczenie do 70.

czy ze mną coś jest nie tak? hmm.gifcrazy.gif

dawno jechałeś?

Jakiś kawałek przed tymi pasami jest, ale od samej siestrzeni...

Ja wyjechałem od Grodziska na tym dużym skrzyżowaniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.