Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Policja... i odległość od ograniczenia

Featured Replies

Napisano

Jest taka przykładowa sytacja. Jadąc katowicką mogę wg. przepisów jechać 100km/h. Niestety, na katowickiej (jak wszyscy wiemy) stoi wiele znaków, które ograniczają prędkość do 70. Niedaleko za znakiem ograniczającym prędkość stoi policja... i teraz pojawia się pytanie... czy jest jakaś minimalna odległość, którą powinni zachować od znaku? przecież zwolnieje z tych 100km/h ileś setek metrów trwa... a wiadomo, że raczej gwałtownie się nie schodzi z takich prędkości.

Napisano

> czy jest

> jakaś minimalna odległość, którą powinni zachować od znaku?

tak, 0m za znakiem - czyli dokładnie od razu za znakiem musisz mieć prędkość, która na nim widnieje.

Napisano

znak widzisz z daleka i masz czas na zmniejszenie prędkości

ograniczenie zawsze zaczyna się od znaku

Napisano

znak przeważnie widać z pewnej odległości, widząc go już powinieneś spowalniać auto

Napisano

> Jest taka przykładowa sytacja. Jadąc katowicką mogę wg. przepisów jechać 100km/h. Niestety, na

> katowickiej (jak wszyscy wiemy) stoi wiele znaków, które ograniczają prędkość do 70. Niedaleko

> za znakiem ograniczającym prędkość stoi policja... i teraz pojawia się pytanie... czy jest

> jakaś minimalna odległość, którą powinni zachować od znaku? przecież zwolnieje z tych 100km/h

> ileś setek metrów trwa... a wiadomo, że raczej gwałtownie się nie schodzi z takich prędkości.

facepalm.gif Przeciez Ty musisz zwolnic przed znakiem, a nie za znakiem... Rowno ze znakiem musisz miec max.predkosc taka jaka jest napisana na znaku.

Napisano
  • Autor

> Przeciez Ty musisz zwolnic przed znakiem, a nie za znakiem... Rowno ze znakiem musisz miec

> max.predkosc taka jaka jest napisana na znaku.

okej... dzięki smile.gif

Napisano

> Przeciez Ty musisz zwolnic przed znakiem, a nie za znakiem... Rowno ze znakiem musisz miec

to jest jasne - ale w jakiej odległości ZA znakiem może stać policja , żeby dokonać pomiaru i nie być posądzoną o próbę 270747800-sex.gif kierowcy mierząc prędkość jeszcze przed znakiem

bo teoretycznie redukcję prędkości ze 120 na 70 mogę dokonać na 10 metrach przed znakiem hahaha.gif

Napisano

Nie musi...MOŻE mieć taką max. prędkość. Taka mała różnica zlosnik.gif

Napisano

> Nie musi...MOŻE mieć taką max. prędkość. Taka mała różnica

icon_eek.gif dzieki za wyjasnienie

Napisano

> to jest jasne - ale w jakiej odległości ZA znakiem może stać policja , żeby dokonać pomiaru i nie

> być posądzoną o próbę kierowcy mierząc prędkość jeszcze przed znakiem

> bo teoretycznie redukcję prędkości ze 120 na 70 mogę dokonać na 10 metrach przed znakiem

W laserowych miernikach mają zapis odległości z jakiej dokonany był pomiar, w starych suszarkach był tylko czas od pomiaru więc ciężko by było udowodnić czy zdjeli cię za/przed znakiem.

Napisano

> przecież zwolnieje z tych 100km/h

> ileś setek metrów trwa... a wiadomo, że raczej gwałtownie się nie schodzi z takich prędkości.

ale na prawo jazdy to zdawales egzamin ? icon_eek.gif

Napisano

> bo teoretycznie redukcję prędkości ze 120 na 70 mogę dokonać na 10 metrach przed znakiem

znaki dotyczące zmniejszenia prędkości wystawiane są z obniżeniem co 20 km/h, czyli pomiędzy 100 a 70 musi być jeden znak pośredni

Napisano

> znaki dotyczące zmniejszenia prędkości wystawiane są z obniżeniem co 20 km/h, czyli pomiędzy 100 a

> 70 musi być jeden znak pośredni

czyli jaki? 85? takich tam nie uświadczysz........... jest co i rusz 70 i koniec screwy.gif

Napisano

wystarczy np. 90 lub 80 i jest OK

widziałeś znak z ograniczeniem do 85 km/h?? facepalm.gif

Napisano

> wystarczy np. 90 lub 80 i jest OK

może i wystarczy, ale ich tam nie ma (nie było, kiedy ostatnio tam gościłem)

> widziałeś znak z ograniczeniem do 85 km/h??

a jakiś przepis zabrania takiego znaku? facepalm.gif

Napisano

> a jakiś przepis zabrania takiego znaku?

nie wiem - pewnie nie, podobnie jak nie zabrania dać 81 km/h grinser006.gif

Napisano

> może i wystarczy, ale ich tam nie ma (nie było, kiedy ostatnio tam gościłem)

> a jakiś przepis zabrania takiego znaku?

facepalm.gif tak, zabrania

Napisano

> nie spamuj, tylko podaj podstawę prawną

Warunki techniczne, a dokładniej: Szczegółowe warunki techniczne dla znaków drogowych pionowych i warunki ich umieszczania na drogach. Dz.U 220/2003, poz. 2181.

Napisano

> znaki dotyczące zmniejszenia prędkości wystawiane są z obniżeniem co 20 km/h, czyli pomiędzy 100 a

> 70 musi być jeden znak pośredni

Chyba w różnych krajach żyjemy icon_rolleyes.gif Gierkówka to jedno, a mało to razy z 90 na 60 znak stoi?

Napisano

> Chyba w różnych krajach żyjemy Gierkówka to jedno, a mało to razy z 90 na 60 znak stoi?

ja nie wiem, w jakich wy żyjecie. ja takie znaki widzę

Napisano

Liczy się miejsce pomiaru. Jeśli "strzelili" Cię choćby centymetr za znakiem - bezdyskusyjna Twoja wina. Jeśli centymetr przed - nie jesteś winny. Kwestia jeszcze egzekwowania tego prawa.

No, i nie podałeś podstawowej informacji - jakie były dokładniej okoliczności, czy byłeś "trafiony" centymetr przed, czy za... Ale w sytuacji, gdy (zakładam) przyjąłeś, to i tak pozamiatane i pozostaje dyskusja na forum, zaciśnięcie zębów i wpłata wylicytowanej kwoty na odpowiednie konto.

Napisano

> znaki dotyczące zmniejszenia prędkości wystawiane są z obniżeniem co 20 km/h,

gdzie?

Napisano

> gdzie?

na poboczu zlosnik.gif

no a gdzie??

Napisano

> na poboczu

> no a gdzie??

Pytam gdzie, bo sporo jeżdżę i moje obserwacje nie pokrywają się z tym co piszesz.

W Polsce znaki nie są tak ustawiane.

Napisano

> Pytam gdzie, bo sporo jeżdżę i moje obserwacje nie pokrywają się z tym co piszesz.

no właśnie widzę, że muszę zrobić filmik, by pokazać palacz.gif

Napisano

> no właśnie widzę, że muszę zrobić filmik, by pokazać

Ale co pokażesz? Znaki redukujące prędkość o 20? I na co to będzie dowód?

Ja Ci mówię, że tak nie jest, bo znam wiele miejsc, gdzie prędkość redukowana jest bezpośrednio ze 120 na 70

Jestem pewny, że sporo kącikowiczów może wskazać miejsca, gdzie zasada o której piszesz nie jest stosowana.

Teoria a praktyka to dwie bajki.

Napisano

takie gwałtowne hamowanie może się źle skończyć... dlatego wcześniej są znaki o zmniejszeniu prędkości

Napisano

> takie gwałtowne hamowanie może się źle skończyć... dlatego wcześniej są znaki o zmniejszeniu

> prędkości

Czytałeś co napisałem czy tak sobie klikasz?

Napisano

> Czytałeś co napisałem czy tak sobie klikasz?

a patrzysz na znaki, czy tak sobie jedziesz z przyzwyczajenia??

Napisano

> Pytam gdzie, bo sporo jeżdżę i moje obserwacje nie pokrywają się z tym co piszesz.

> W Polsce znaki nie są tak ustawiane.

często jest to znak miejscowości (taki zielony z białymi literkami) nie mylić ze znakiem teren zabudowany

Napisano

> a patrzysz na znaki, czy tak sobie jedziesz z przyzwyczajenia??

A zrozumiałeś co do Ciebie napisałem? Bo mam wrażenie, że zszedłeś z tematu i pytasz o coś, co nie ma tu znaczenia.

Napisano

> a patrzysz na znaki, czy tak sobie jedziesz z przyzwyczajenia??

kolega zapomniał, że znak miejscowości (nie terenu zabudowanego) automatycznie ogranicza prędkość do 90km/h (ten drugi wiadomo do 50km/h)

Napisano

> kolega zapomniał, że znak miejscowości (nie terenu zabudowanego) automatycznie ogranicza prędkość

> do 90km/h (ten drugi wiadomo do 50km/h)

yikes.gifyikes.gif O jakim znaku miejscowości piszesz?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

gdzie widzisz, że zszedłem yikes.gif

pisze przecież, że takie znaki przy drodze się stawia. Ty piszesz, że nie widziałeś. no to co mam Ci zrobić?? będę miał film, to sobie popatrzysz

Napisano

> gdzie widzisz, że zszedłem

> pisze przecież, że takie znaki przy drodze się stawia. Ty piszesz, że nie widziałeś. no to co mam

> Ci zrobić?? będę miał film, to sobie popatrzysz

Nie napisałem, że nie widziałem, napisałem, że widzę (regularnie!), że jest inaczej.

Widzę, że nie dociera do Ciebie, że są w Polsce inne drogi niż te, po których się kręcisz.

W sumie nie mój biznes.

Napisano

> Widzę, że nie dociera do Ciebie, że są w Polsce inne drogi niż te, po których się kręcisz.

no ale po co ta zlośliwość?? chyba wszyscy znamy stan i oznakowanie naszych dróg. ja nie upieram się, że NIE JEST tak, jak piszesz, a Ty uważasz mnie za głupka jeżdżącego po plytach betonowych no.gif

Napisano

> O jakim znaku miejscowości piszesz?

> pozdrawiam,

> bromsky

Pewnie o zielonej tablicy...Ale też nie słyszałem, żeby ograniczenie ona wprowadzała...

Napisano

> no ale po co ta zlośliwość?? chyba wszyscy znamy stan i oznakowanie naszych dróg. ja nie upieram

> się, że NIE JEST tak, jak piszesz, a Ty uważasz mnie za głupka jeżdżącego po plytach

> betonowych

Jaka złośliwość? Jakiego głupka? Ochłoń i pisz na spokojnie.

Napisano

dziwny jesteś, ale poświęciłem sie dla Ciebie i na szybko wyszukałem omawiane sytuacje drogowe.

akurat znam te trasy, bo nimi jeżdżę dosyć często.

1) przykład, może nie najszczęśliwszy, ale obrazuje sytuację

1.02 ograniczenie do 70

1.07 ograniczenie do 50

2) drugi

1.23 ograniczenie do 70

1.26 ograniczenie do 50

8.19 ograniczenie do 70

8.26 ograniczenie do 50

żądam przeprosin skromny.gif

Napisano

> dziwny jesteś, ale poświęciłem sie dla Ciebie i na szybko wyszukałem omawiane sytuacje drogowe.

> akurat znam te trasy, bo nimi jeżdżę dosyć często.

> 1) przykład, może nie najszczęśliwszy, ale obrazuje sytuację

> 1.02 ograniczenie do 70

> 1.07 ograniczenie do 50

> 2) drugi

> 1.23 ograniczenie do 70

> 1.26 ograniczenie do 50

> 8.19 ograniczenie do 70

> 8.26 ograniczenie do 50

> żądam przeprosin

No ale o czym Ty piszesz? Przecież on nie wyklucza takich sytuacji ale pisze, że nie jest to normą na wielu drogach. Pierwszy z brzegu przykład to trasa DK8 z Warszawy, gdzie co chwilę jest ograniczenie do 70 km/h (przy ogólnie dopuszczalnej 100 km/h).

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

nastepny czytający wybiórczo facepalm.gif

napisał przecież:

Pytam gdzie, bo sporo jeżdżę i moje obserwacje nie pokrywają się z tym co piszesz.

W Polsce znaki nie są tak ustawiane.

umiecie wy podjąć argumentację innej strony czy nadal będziecie nazywać czarne białym??

Napisano

> No ale o czym Ty piszesz? Przecież on nie wyklucza takich sytuacji ale pisze, że nie jest to normą

> na wielu drogach. Pierwszy z brzegu przykład to trasa DK8 z Warszawy, gdzie co chwilę jest

> ograniczenie do 70 km/h (przy ogólnie dopuszczalnej 100 km/h).

No i wszystko jest w porządku... Ograniczenie ze 100km/h do 70 nie jest stopniowane. Stopniowane musi być dopiero ograniczenie o 40 i więcej km w przypadku ograniczeń z ponad 100km/h i 50 i więcej - w przypadku ograniczeń z 90km/h i 80km/h (przy czym w przypadku ograniczenia z 90 i 80 do odpowiednio 50 i 40 - czyli o 40km/h - stopniowanie może być, ale nie musi)

Napisano

> takie gwałtowne hamowanie może się źle skończyć... dlatego wcześniej są znaki o zmniejszeniu

> prędkości

niebezpieczne jest takie hamowanie ale znaków jak ty piszesz nie ma skromny.gif

Napisano

> niebezpieczne jest takie hamowanie ale znaków jak ty piszesz nie ma

wyjedź poza promień 20 km od swego miejsca zamieszkania facepalm.gif

cytat:

Organ zarządzający ruchem na drogach może zmniejszyć za pomocą znaków drogowych, prędkość dopuszczalną pojazdów obowiązującą poza obszarem zabudowanym, jeżeli warunki bezpieczeństwa ruchu na drodze lub jej odcinku za tym przemawiają. (PORD)

Poza obszarem zabudowanym prędkość może być tylko zmniejszona

Dopuszczalna prędkość jest zwiększana lub zmniejszana za pomocą znaku B-33. Znak ten w połączeniu z odpowiednią tabliczką może wskazywać określoną kategorię pojazdów, których znak ten dotyczy.

Prawo o ruchu drogowym ogranicza przepisem ogólnym prędkość na poszczególnych kategoriach dróg. Zastosowanie znaku B-33 powoduje zmianę istniejącego już ograniczenia lub zmianę ograniczenia wskazanego znakiem B-33. W celu uniknięcia nagłego znacznego ograniczanie prędkości przez kierujących stosuje się stopniowanie ograniczenia przy pomocy znaków B-33 wskazujących prędkość pośrednią. Odległość między tymi znakami wynosi od 70 do 100 m.

Napisano

> No i wszystko jest w porządku... Ograniczenie ze 100km/h do 70 nie jest stopniowane. Stopniowane

> musi być dopiero ograniczenie o 40 i więcej km w przypadku ograniczeń z ponad 100km/h i 50 i

> więcej - w przypadku ograniczeń z 90km/h i 80km/h (przy czym w przypadku ograniczenia z 90 i

> 80 do odpowiednio 50 i 40 - czyli o 40km/h - stopniowanie może być, ale nie musi)

Na trasie Warszawa-Grójec jest kilka miejscowości (biała tablica terenu zabudowanego) gdzie nie ma stopniowania a poza miejscowościami można jechać 100 km/h. Podobnie jest pod koniec ekspresówki - znak do 70 km/h w 1.30 czyli zmniejszenie ograniczenia o 50 km:

Więc jak to jest?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Na trasie Warszawa-Grójec jest kilka miejscowości (biała tablica terenu zabudowanego) gdzie nie ma

> stopniowania a poza miejscowościami można jechać 100 km/h. Podobnie jest pod koniec

> ekspresówki - znak do 70 km/h w 1.30 czyli zmniejszenie ograniczenia o 50 km:

> Więc jak to jest?

> pozdrawiam,

> bromsky

Po prostu jest błąd w oznakowaniu taki znak musi być w tych przypadkach. Możesz to zgłosić do GDDKiA. Inna sprawa, że przez zwiększenie dopuszczalnych prędkości na ekspresówkach do 120 i autostradach do 140 zrobił się bałagan ze znakami stopniującymi prędkość, bo nie są w ogóle przewidziane redukcje prędkości ze 120 i 140 km/h. Więc musimy trochę poczekać na wprowadzenie zmian w warunkach technicznych dla znaków i sygnałów drogowych.

EDIT: Jeśli chodzi o koniec ekspresówki, to wszystko jest ok.gif W 1:01 masz znak "koniec drogi ekspresowej" oznaczający ograniczenie prędkości ze 120 na 100 i później, w 1:30, masz znak 70. Czyli masz stopniowanie.

Napisano

jak widać jest zamieszanie, znaków brakuje, oto polska właśnie...

ale to nie powód by pisać, że NIE MA być stopniowania znaków wink.gif

Napisano

> EDIT: Jeśli chodzi o koniec ekspresówki, to wszystko jest W 1:01 masz znak "koniec drogi

> ekspresowej" oznaczający ograniczenie prędkości ze 120 na 100 i później, w 1:30, masz znak 70.

> Czyli masz stopniowanie.

Gdzie mogę poczytać o tym, że znak informacyjny ogranicza prędkość? shocked.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Gdzie mogę poczytać o tym, że znak informacyjny ogranicza prędkość?

> pozdrawiam,

> bromsky

No ja Cię proszę... 120 jest na drodze ekspresowej oznaczonej znakami D-7. Jeśli takich znaków nie ma, to jest to zwykła droga dwujezdniowa poza terenem zabudowanym - czyli wolno na niej jechać 100km/h.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.