Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieoryginalne halogeny przeciwmgłowe

Featured Replies

Napisano

Nosze się z zamiarem załozenia tych lamp do mojej Kia. Na Allegro są zarówno uzywane po min. 150 zł/ szt jak i nowe (tzn. wg opisu i zdjęcia) ale nieoryginalne przykład

I teraz pytanie - czytałem na forum, że ogólnie nie poleca się podróbek reflektorów głownych, ale przeciwmgłowe są pomocnicze, używane rzadko i nie wymagają takiej precyzji świecenia jak głowne (światła mijania). Więc czy mozna się pokusic na podróby, czy jednak oryginały ? Nowe w hurtowni podobno ponad 220 zł/ szt buu.gif

Napisano

IMO za mała różnica w cenie miedzy org/podróbką żeby sie opłacało z podróbką bawić...

powiem Ci tylko że ja kupiłem sobie do BMW taki jeden podrobiony przeciwmgłowy (miałem rozbity z 1 strony)... obudowa tej podróbki połamała sie przy montażu, jest wykonana z mega tandetnego plastiku.... dobrze że miałem ten stary rozbity i z dwóch zrobiłem jeden...

Napisano

Do punta 1 zamontowałem halogeny zamienne TYC.

Dają radę. Bardzo ładnie doświetlają pobocza.

Mają poręczną regulacją wysokości.

Uchwyty ani nic innego nie popękało przy montażu.

Napisano

Podłączę się z pytaniem, gdyż mam zamiar niedługo zmieniać zderzak przedni u siebie.

Czy uregulowany jest kolor takich właśnie świateł?

Muszą to być białe czy mogą być także innego koloru?

Napisano
  • Autor

> IMO za mała różnica w cenie miedzy org/podróbką żeby sie opłacało z podróbką bawić...

no pewnie tak

a przy okazji: czy takie wynalazki rzeczywiście mają homologację? zlosnik.gif

Napisano

Była już na ten temat dyskusja - żółte selektywne już niestety nie są prawnie dopuszczone.

Edyta: żółte selektywne świateł mijania i długich

Napisano

> Była już na ten temat dyskusja - żółte selektywne już niestety nie są prawnie dopuszczone.

A niebieskie?

Napisano

Daruj sobie takie wynalazki.

Przerabiałem coś takiego w mojej karierze majsterkowicza.

Dramat. Tam nie występuje snop światła tylko wąska szczelina poświaty... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A niebieskie?

pewnie tym bardziej - na mgłę najlepsze jest żółte światło, niebieskie najgorsze co może być zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Daruj sobie takie wynalazki.

> Przerabiałem coś takiego w mojej karierze majsterkowicza.

> Dramat. Tam nie występuje snop światła tylko wąska szczelina poświaty...

że też takie coś się ludziom oferuje ... no.gif

Napisano

> Podłączę się z pytaniem, gdyż mam zamiar niedługo zmieniać zderzak przedni u siebie.

> Czy uregulowany jest kolor takich właśnie świateł?

Nie. Rozporządzenie nie wspomin asłowem o światłach przeciwmgłowych.

"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 4 maja 2009 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia2)

Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:

§ 2. Dopuszcza się wyposażenie pojazdu w światła drogowe, mijania lub pozycyjne przednie o barwie żółtej selektywnej do dnia 31 grudnia 2009 r."

> Muszą to być białe czy mogą być także innego koloru?

Ja mam zamontowane przeciwmgłowe w kolorze żółtym. Są to oryginalne "halogeny", choć były też dostępne jako białe. Mimo upierdliwych diagnostów SKP w mojej okolicy, żadnych zastrzeżeń nie miałem.

Napisano

> A niebieskie?

A po czorta Ci niebieskie ? Na mgłę najlepsze są żółte, niebieskie są przez nią najsilniej tłumione.

Napisano

Fajnie czyli jeszcze mogę szukać żółtych smile.gif

Dlaczego pytam, gdyż oryginalne halogeny od wersji sport w oryginale kosztują 400zł. Szukam innej oferty, którą mógłbym rozważyć.

Dlaczego tak, ponieważ prawdopodobnie będę potrzebował jedynie jednego gdyż z drugiego planuję zrobienie dolotu powietrza.

Napisano
  • Autor

> Fajnie czyli jeszcze mogę szukać żółtych

> Dlaczego pytam, gdyż oryginalne halogeny od wersji sport w oryginale kosztują 400zł.

do Lanosa???? yikes.gif

Szukam innej

> oferty, którą mógłbym rozważyć.

> Dlaczego tak, ponieważ prawdopodobnie będę potrzebował jedynie jednego gdyż z drugiego planuję

> zrobienie dolotu powietrza.

jak to, z 1 halogenem chcesz jeździć? zlosnik.gif

czyzby nawiązanie do Citroena 2CV?

Napisano

A ja się chyba skuszę, i zamontuję do rolki podróby na przód - cena jednego halogenu z ramką to niecałe 100 zł, więc nie zabija.

Napisano

Ja sie rozglądam ,za zamiennikiem depo(50zł szt.) .Bo orginalne szklła daja matowe swiatło ,klosz jest matowy i swiatło nie jest czyste. hmm.gifA nie wiem czy da sie to wypolerowac i czym.

Napisano

> A nie wiem czy da sie to wypolerowac i czym.

Jak są lekko zmatowione to spróbuj pastą Tempo K2 ok.gif Oczywiście jeśli klosze są z poliwęglanu zlosnik.gif

Napisano

> Nie. Rozporządzenie nie wspomin asłowem o światłach przeciwmgłowych.

w samym rozporządzeniu może i nie, ale w załączniku do niego już masz wszystko wyjaśnione.

> "ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

> z dnia 4 maja 2009 r.

> zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego

> wyposażenia2)

> Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z

> 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:

> § 2. Dopuszcza się wyposażenie pojazdu w światła drogowe, mijania lub pozycyjne przednie o barwie

> żółtej selektywnej do dnia 31 grudnia 2009 r."

i dalej jest napisane tak:

9) w załączniku nr 6 do rozporządzenia § 2 otrzymuje brzmienie:

§ 2. Światła zamontowane na pojeździe powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli:

lp.16 Przeciw-mgłowe przednie (...) biała lub żółta selektywna.

i halogeny mogą być białe lub żółte i dlatego diagności nic nie mówią ci podczas przeglądu biglaugh.gif

Napisano

> Ja mam zamontowane przeciwmgłowe w kolorze żółtym. Są to oryginalne "halogeny", choć były też

> dostępne jako białe. Mimo upierdliwych diagnostów SKP w mojej okolicy, żadnych zastrzeżeń nie

> miałem.

i możesz ich na drzewo posłać, gdyby się przyczepili

sprawę oświetlenia pojazdów w Polsce reguluje prawo unijne, czyli 48 regulamin ekg onz, a w nim jest:

Quote:

5.15. Barwy światła emitowanego przez poszczególne światła są następujące:

światła drogowe: biała

światła mijania: biała

przednie światła przeciwmgielne: biała lub żółta selektywna

światło cofania: biała

światło kierunkowskazu: pomarańczowa

światła awaryjne: pomarańczowa

światło stopu: czerwona

oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej: biała

przednie światła pozycyjne: biała

tylne światła pozycyjne: czerwona

tylne światło przeciwmgielne: czerwona...

Napisano

kupilem zamienniki halogenow do e36 robione przez Depo (choc pewnosci czy dobrze pamietam nie mam), jesli chodzi o lampy to wygladaja ok - jak ori. Byly w zestawie z ramkami mocujacymi do zderzaka i o ile lampy sa ok, to ramki byly do pupy - brak im sztywnosci oryginalu, halogen by drgal - na szczescie mialem ori ramki i zrobilem hybryde. Jak swieca - nie wiem. Dla mnie istotna byla jedynie kwestia wygladu (jak ori), bo stare mialy wypiaskowane szkla. Nie uzywam ich w zasadzie w ogole, bo przy xenonie niewiele daja.

Podsumowujac - niestety brakuje im do jakosci oryginalu

Napisano

> ich w zasadzie w ogole, bo przy xenonie niewiele daja.

> Podsumowujac - niestety brakuje im do jakosci oryginalu

Bo ten przy ori lampach halogenowych w e36 to swieci wszedzie, nawet w chmury facepalm.gif

Napisano

> Bo ten przy ori lampach halogenowych w e36 to swieci wszedzie, nawet w chmury

czytanie ze zrozumieniem sie klania niestety facepalm.gif

Napisano

> czytanie ze zrozumieniem sie klania niestety

Czytam, ze zrozumieniem. Nie uzywasz halogenow, bo masz xenon, a ten to wiadomo jak potrafi swiecic.

Sorry, ale przez dluzszy czas moj powiat byl na pierwszym miejscu i moze dalej jest, pod wzgledem zarejestrowanych samochodow BMW. Mam juz na nie alergie, bo wiekszosc z nich jest z lat 90-tych i z dolozonym oslepiajacym zenonem sciana.gif.

Napisano

> Czytam, ze zrozumieniem. Nie uzywasz halogenow, bo masz xenon, a ten to wiadomo jak potrafi

> swiecic.

> Sorry, ale przez dluzszy czas moj powiat byl na pierwszym miejscu i moze dalej jest, pod wzgledem

> zarejestrowanych samochodow BMW. Mam juz na nie alergie, bo wiekszosc z nich jest z lat

> 90-tych i z dolozonym oslepiajacym zenonem .

nie mierz wszystkich ta sama miara - moje auto przechodzi przeglady i kontrole policji, a lampy maja homologacje na xenon - sam widzialem na przyrzadzie jak swieca i jechalem przed moim autem 200km w nocy - caly czas za mna i jakos nie osleplem

Napisano

> nie mierz wszystkich ta sama miara - moje auto przechodzi przeglady i kontrole policji, a lampy

> maja homologacje na xenon - sam widzialem na przyrzadzie jak swieca i jechalem przed moim

> autem 200km w nocy - caly czas za mna i jakos nie osleplem

No to wierz mi, ze jestes nielicznym ktory ma to zrobione z glowa ok.gifwink.gif. Oby takich jak wiecej jak Ty. Sorki, jesli urazilem 20.GIF

Ale niestety pewnie sam wiesz jak to wygla w 99% procent przypadkow, oryginalny homologowany xenon w e36 to na prawde "bialy kruk".

Napisano

> No to wierz mi, ze jestes nielicznym ktory ma to zrobione z glowa . Oby takich jak wiecej jak Ty.

> Sorki, jesli urazilem

> Ale niestety pewnie sam wiesz jak to wygla w 99% procent przypadkow, oryginalny homologowany xenon

> w e36 to na prawde "bialy kruk".

az tak swiety nie jestem, nie ma ori xenonu do e36, wiec jedyne co mozna to odpowiednie lampy (kupilem jako nowe) na soczewce. Dodatkowo dorzucilem spryski - oryginalne i w pelni sprawne. Przez 3 lata i 60kkm nikt sie nie przyczepil, a zatrzymywali mnie juz po tym jak xenon sie rzucil w oczy. Zeby bylo jasne - palniki mam 4300k wiec biale a nie niebieskie czy fioletowe g...

Napisano

> az tak swiety nie jestem, nie ma ori xenonu do e36, wiec jedyne co mozna to odpowiednie lampy

> (kupilem jako nowe) na soczewce. Dodatkowo dorzucilem spryski - oryginalne i w pelni sprawne.

> Przez 3 lata i 60kkm nikt sie nie przyczepil, a zatrzymywali mnie juz po tym jak xenon sie

> rzucil w oczy. Zeby bylo jasne - palniki mam 4300k wiec biale a nie niebieskie czy fioletowe

> g...

A no fakt, z trojek to dopiero chyba w e46 wystepowal ori. W W-wie nie wiem czy i tak nie mialbys problemow, bo pierwsze na co patrza co homologacja reflektorow. Dostali nowy samochod - przewozna stacje diagnostyczna, to sie musza wykazac i odpracowac.

Dobrze chociaz, ze masz 4300k, bo zazwyczaj to pchaja od 6000k w gore i to czesto do zwyklych lamp, nawet nie do soczewek angryfire.gif

Napisano

> A no fakt, z trojek to dopiero chyba w e46 wystepowal ori. W W-wie nie wiem czy i tak nie mialbys

> problemow, bo pierwsze na co patrza co homologacja reflektorow. Dostali nowy samochod -

> przewozna stacje diagnostyczna, to sie musza wykazac i odpracowac.

> Dobrze chociaz, ze masz 4300k, bo zazwyczaj to pchaja od 6000k w gore i to czesto do zwyklych lamp,

> nawet nie do soczewek

mam lampy soczewkowe z homologacja (DC), kupione jako nowe ok.gif, raz mnie nawet tajniacy o swiatla zatrzymali, popatrzyli i puscili zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.