Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komputer spalania ?

Featured Replies

Napisano

Koledzy, w jaki sposob mierzy spalanie komputer w Punto II FL ? Obecnie zalozylem gaz i ku mojemu zdziwieniu komp pokazuje normalnie spalanie. Myslalem, ze dziala to tylko przy jezdzie na benzane jest z i brane jest z wtryskow. Jak wyglada to przy jezdzie na LPG wskazania sa wiarygodne bo nie bardzo w to wierze ?

Napisano

<tniemy cytaty nono.gif>

Nie jestem pewien ale spalanie jest tylko szacunkowe na podstawie obrotów/prądkości i to wszystko - nigdy nie było dokładne. Gaz to już wogóle inna bajka - przecież ma swój komputer itp. więc jak niby ma pokazywać dobrze? Może w super wypasionych instalacjach jest jakaś komunikacja z komputerem samochodu ale wątpie wink.gif

Napisano

jak jedziesz na LPG, to komputer pokazuje ile bys spalal benzyny.

wskazania spalania we Fiatach sa nic nie warte.

jadac na LPG nie sikaja wtryskiwacze benzyny, gdyz sa odlaczone, a ich sygnal idzie do centralki LPG i w tym czasie sikaja wtryskiwacze LPG.

w moim punto realnie mozna pomnozyc x2 to co pokazuje licznik.

Napisano

W moim PII pokazywal w miare ok, juz teraz nie pamietam jaka tam odchylka byla. W obecnym GP zawyza mi o okolo 0,4l/100km.

Napisano

U mnie komp po przejechaniu ~350km pokazuje 15km/l, spalanie po zatankowaniu wychodzi w granicach 7,5l.

W JTD'ku wskazania kompa nie odbiegały więcej niż o 0,5l/100km w stosunku do obliczeń po zatankowaniu.

Jednak auto było non stop użytkowane w trasach >200km za jednym pociągnięciem.

Przy kręceniu w okół komina różnice wychodziły większe.

Napisano

> U mnie komp po przejechaniu ~350km pokazuje 15km/l, spalanie po zatankowaniu wychodzi w granicach

> 7,5l.

Temat dotyczy P2 Fl ,a tam komp pokazuje normalne jednostki x L / 100km , po drugie kolega co założył temat wie jak wygląda wskazanie kompa , pyta się o wskazania podczas pracy LPG , nie ropy co jest serią mlotek.gif

Napisano
Pokazuje tak jakbyś jeździł na benzynie. Z tego co pamiętam, mniej więcej do tego co komp w aucie pokazywał dodawałem 1,5 l/100 km i była jako tako zgodne z fizycznym zużyciem.
Napisano

>... po drugie kolega co

> założył temat wie jak wygląda wskazanie kompa , pyta się o wskazania podczas pracy LPG , nie

> ropy co jest serią

To przecież piszę ile mi pokazuje na elpidżi a ile pokazywało na gnojówce hehe.gif

Napisano

> To przecież piszę ile mi pokazuje na elpidżi a ile pokazywało na gnojówce

założyłeś elpegie do diesela? zeby.GIF konkret - ile to kosztowało?

Napisano

hmm to w moim komp pokazuje 13,5 na 100 a w realu wychodzi 7-7,5 gazu kuchenkowego 98 spala ok 5,5-6 przy normalnej jeździe (każdy bieg do 3tys) Vpower 4,7-4.9 spineyes.gif i komp pokazuje nie mniej niż 9.. wiarygodność chińskich wróżb biglaugh.gif

Napisano

> założyłeś elpegie do diesela? konkret - ile to kosztowało?

tysiunc pincset ok.gif

hehe.gif

JTD już śmiga kto inny!

Napisano
  • Autor

> Pokazuje tak jakbyś jeździł na benzynie. Z tego co pamiętam, mniej więcej do tego co komp w aucie

> pokazywał dodawałem 1,5 l/100 km i była jako tako zgodne z fizycznym zużyciem.

Tez tak mayslalem. Zobaczymy jak to u mnie na tym LPG bedzie wygladalo.

Napisano
  • Autor

> jak jedziesz na LPG, to komputer pokazuje ile bys spalal benzyny.

> wskazania spalania we Fiatach sa nic nie warte.

> jadac na LPG nie sikaja wtryskiwacze benzyny, gdyz sa odlaczone, a ich sygnal idzie do centralki

> LPG i w tym czasie sikaja wtryskiwacze LPG.

> w moim punto realnie mozna pomnozyc x2 to co pokazuje licznik.

U mnie kom na PB zaniza ok 0,5l zobacze czy bedzie to mialo jakies przelozenie na zuzycie LPG. Moze wystarczy za kazdym razem dodawac stala wartosc i bedzie to odpowiadalo spalaniu gazu.

Napisano

W GP na LPG podaje w miarę dokładnie spalanie. Tolerancja w zależności od długości tras (jazda na PB w stosunku do LPG) trzeba dodać max do 1litra. Bywało że pomiary się prawie zgadzały. Ostatnio wyszło na kompie 9 a LPG poszło trochę ponad 8 po mieście.

PS. Wpływ na pomiar ma przepływomierz powietrza.

Napisano

Wczoraj i dzisiaj komp pokazuje 19-20km/l <WOW>

Nie wiem dlaczego.

Wcześniej pokazywal przy tej samej jezdzie 15-16km/l...

Może wpływ miało przejechanie kilkunastu km tylko na noPB ;D

Napisano

U mnie do tego co pokazuje komputer muszę doliczyć jakieś 10% - jeśli używam samej benzyny. Na LPG w zależności od pory do tych 10% muszę doliczyć kolejne 10-20%.

Pozdrawiam

Napisano

> Wczoraj i dzisiaj komp pokazuje 19-20km/l

> Nie wiem dlaczego.

> Wcześniej pokazywal przy tej samej jezdzie 15-16km/l...

> Może wpływ miało przejechanie kilkunastu km tylko na noPB ;D

Powtarzam Ci że temu komputerowi obojętne na czym jedziesz, bo on podaje wartości szacunkowe. wink.gif

Napisano

> Powtarzam Ci że temu komputerowi obojętne na czym jedziesz, bo on podaje wartości szacunkowe.

Ale ja nie o tym czy mu jest obojętne czy nie...

Napisano

> Ale ja nie o tym czy mu jest obojętne czy nie...

No właśnie - to co napisałeś potwierdza tylko jak mało jest on dokładny, jedyne co można to nauczyć się jego przekłamań do normalnego spalania - wyliczonego.

Napisano

> No właśnie - to co napisałeś potwierdza tylko jak mało jest on dokładny, jedyne co można to nauczyć

> się jego przekłamań do normalnego spalania - wyliczonego.

Bardziej mi chodziło o to, że nagle wskazania zmieniły się... i jestem przekonany, że stało się to z jakiegoś powodu :-)

Jeżdżę cały czas tą samą trasą. Ostatnie 3kkm to wskazania z przedziału 15-16km/l, a teraz 18-20km/l.

Nic nie grzebałem, jedynie przejechałem pewien dłuższy odcinek na noPB, co wcześniej nie zdarzało się.

Jutro zobaczę na stacji ile spalił, jeżeli tak jak wcześniej to masz rację, wskazuje co chce.

Napisano

> Bardziej mi chodziło o to, że nagle wskazania zmieniły się... i jestem przekonany, że stało się to

> z jakiegoś powodu :-)

> Jeżdżę cały czas tą samą trasą. Ostatnie 3kkm to wskazania z przedziału 15-16km/l, a teraz

> 18-20km/l.

> Nic nie grzebałem, jedynie przejechałem pewien dłuższy odcinek na noPB, co wcześniej nie zdarzało

> się.

> Jutro zobaczę na stacji ile spalił, jeżeli tak jak wcześniej to masz rację, wskazuje co chce.

Moze mocniej przycisłeś i podskoczyło. Ogólnie to te liczniki szacunkowo nie są złe. Np w stilo 1.4 zawsze zaniżał o 0.5L/100km średnie spalanie. Na gazie to już podskakiwało do 1.5-2l zdaje się.

To jest dobre do obejrzenia spalania w danym stylu jazdy i w sumie chyba nic więcej nie mówi, przy kilku kierowcach można zobaczyć tylko jak kto jeździ wink.gif

Napisano

> Koledzy, w jaki sposob mierzy spalanie komputer w Punto II FL ? Obecnie zalozylem gaz i ku mojemu

> zdziwieniu komp pokazuje normalnie spalanie. Myslalem, ze dziala to tylko przy jezdzie na

> benzane jest z i brane jest z wtryskow. Jak wyglada to przy jezdzie na LPG wskazania sa

> wiarygodne bo nie bardzo w to wierze ?

U mnie po założeniu gazu, też pokazywał tyle ile faktycznie palił gazu.

Do pierwszego przeglądu instalacji po 1000km wink.gif

Takie spalanie gazu jest za niskie i nie jest bezpieczne dla głowicy. Po innym ustawieniu wtryskiwaczy LPG, pali jakieś 10-15% więcej gazu niż to co pokazuje komputer od benzyny.

O dziwo żadna kontrolka się nie świeciła, osiągi też nie były gorsze.

Napisano

> U mnie po założeniu gazu, też pokazywał tyle ile faktycznie palił gazu.

> Do pierwszego przeglądu instalacji po 1000km

> Takie spalanie gazu jest za niskie i nie jest bezpieczne dla głowicy. Po innym ustawieniu

> wtryskiwaczy LPG, pali jakieś 10-15% więcej gazu niż to co pokazuje komputer od benzyny.

> O dziwo żadna kontrolka się nie świeciła, osiągi też nie były gorsze.

Kontrolki Ci nic nie powiedzą bo masz komputer rozłączony - a dokładniej emulowany przez komputer od gazu.

Więc nie ma jak powiedzieć.

Zarówno za bogata jak i za słaba mieszanka nie jest wskazana i przy za słabej też może za dużo palić (w zależności jak to jest zestrojone), więc raczej samemu nie polecam się bawić, chyba że ktoś chce szybko wymienić UPG.

Tutaj dochodzimy do sedna, bo skoro komputer jest sterowny przez komputer z gazu - zamiast przez sondy, to jak ma dobrze pokazywać spalanie (nawet jeśli by brał sygnał z innych miejsc to i tak nie jest w stanie dobrze pokazać spalania).

Napisano

> Kontrolki Ci nic nie powiedzą bo masz komputer rozłączony - a dokładniej emulowany przez komputer

> od gazu.

Mylisz się. W Seicento przy zbyt ubogiej mieszance palił się czasem "Check engine"

> Tutaj dochodzimy do sedna, bo skoro komputer jest sterowny przez komputer z gazu - zamiast przez

> sondy, to jak ma dobrze pokazywać spalanie (nawet jeśli by brał sygnał z innych miejsc to i

> tak nie jest w stanie dobrze pokazać spalania).

Też nie jest tak do końca.

Gazownik sprawdza czasy otwarcia wtryskiwaczy benzyny i tak samo ustawia czasy wtryskiwaczy gazu (nie dokładnie tak samo, ale w/g przeliczników dla gazu).

Komp wtedy nie pokaże spalania gazu, ale spalanie benzyny + narzut dla gazu ustawiony przez gazownika.

U mnie właśnie taki narzut jest ustawiony dla wtryskiwaczy LPG. Nie powiem niestety jaki bo nie wiem. Mogę się spytać jak nie zapomnę, przy najbliższym przeglądzie który będzie za pół roku zlosnik.gif

Napisano

> W Seicento przy zbyt ubogiej mieszance palił się czasem "Check engine"

ja to mam w HGT, jak zima przelaczy za szybko na gaz i dam wysoki bieg i niskie obroty - miga "check" i pojawia sie blad wypadajacych zaplonow.

Napisano

> Mylisz się. W Seicento przy zbyt ubogiej mieszance palił się czasem "Check engine"

> Też nie jest tak do końca.

No to mnie się to jeszcze nie zdarzyło - a może jakaś wypasiona instalacja? Może po prostu odczyty kompa z sondy są nie właściwe i emulacja sondy wywala błąd lub coś takiego? W inny sposób raczej ciężko by to mieli sprawdzić.

> Gazownik sprawdza czasy otwarcia wtryskiwaczy benzyny i tak samo ustawia czasy wtryskiwaczy gazu

> (nie dokładnie tak samo, ale w/g przeliczników dla gazu).

> Komp wtedy nie pokaże spalania gazu, ale spalanie benzyny + narzut dla gazu ustawiony przez

> gazownika.

Nie mam wtryskiwaczy gazu - mam 2gą generację gazu, nie wiem czy do punto 2 była potrzeba stosować lepszą, jeśli ktoś ma to może mieć lepsze wskazania, większość instalacji jest głupia i nie komunikuje się z kompem, nawet te 3ciej generacji.

Nie wiem czy gazownik ci przeprogramowuje komputer- nie sądze, żeby robili takie narzuty, wiązałoby się to albo z emulacją punktów z którym komp zbiera pomiary albo w samego kompa - raczej za dużo zachodu i za mała opłacalność - raczej wątpliwe. Wiem że w stilo przy 3ciej generacji nic takiego nie ma. Nawet jeśli to wskazania są szacunkowe więc i tak się będą mylić.

> U mnie właśnie taki narzut jest ustawiony dla wtryskiwaczy LPG. Nie powiem niestety jaki bo nie

> wiem. Mogę się spytać jak nie zapomnę, przy najbliższym przeglądzie który będzie za pół roku

Jaka instalacja, jaki sposób podłączenia?

Napisano

> ja to mam w HGT, jak zima przelaczy za szybko na gaz i dam wysoki bieg i niskie obroty - miga

> "check" i pojawia sie blad wypadajacych zaplonow.

Ale tego objawu raczej nie generuje komp gazu a komputer silnika, który źle pali na któryś gar.

Napisano

> takiego nie ma. Nawet jeśli to wskazania są szacunkowe więc i tak się będą mylić.

Nie ma za dużo zachodu.

W Seicento właśnie ostatnio mi naprawiali instalację.

Od samego początku nie chodziła za dobrze, ale tak się jakoś męczyłem przez 5 lat, bo nie było czasu kiedy tego zrobić.

Za dużo jarał, obroty jałowe nie były za równe, kiepsko się przerzucał na gaz.

Pojechałem do gazownika który mi zakładał instalkę w Punto. Byłem z niego zadowolony. Podjął się poprawienia instalacji w Seicento. Poprzerabiał całe doprowadzenie gazu, zmienił umiejscowienie centralki wtryskiwaczy i pewnie jeszcze coś. No i pozmieniał mapy wtrysku.

Teraz pali mało, chodzi równo i dobrze się przerzuca na gaz ok.gif

Nie ma problemu z ustawieniem czasów wtryskiwaczy LPG. Podpina gość komputer robi odczyt jak pracują wtryski od benzyny i tak ustawia od gazu. Zajmuje to 2 minuty.

> Jaka instalacja, jaki sposób podłączenia?

W Seicento instalacja KME, a w Punto nie jestem pewny, nie chcę kłamać.

Silnik w Seicento jest podobny konstrukcyjnie do 1.2 z Punto.

Instalka wtrysku jest o niebo lepsza od II generacji.

Raz że ustawienia spalanej mieszanki są na tyle trwałe na ile trwałe są wtryskiwacze (a nie śrubka i kręcenie), a dwa że nigdy nie ma strzałów. Nie trzeba dbać o świece i kable. Ja chyba tylko raz świece i kable wymieniałem, a Seicento ma prawie 160tyś przebiegu.

II generacje miałem kiedyś w Matizie i Lanosie. Bywało że strzelała jak była źle wyregulowana i świece były już stare.

Napisano

> ja to mam w HGT, jak zima przelaczy za szybko na gaz i dam wysoki bieg i niskie obroty - miga

> "check" i pojawia sie blad wypadajacych zaplonow.

U mnie marchewa się zapalała jak hamowałem silnikiem wytracając prędkość z jakiejś dużej górki na trasie.

Hamowanie nie było z całkowicie odjętym gazem, ale z lekko wciśniętym, tak że trochę paliwa palił. Widać za mało i wyskakiwał błąd zbyt ubogiej mieszanki.

Sytuacja niezbyt częsta, może ze 2x do roku, ale objaw był łatwo powtarzalny.

Może u Ciebie jest zbyt słaby reduktor założony? Wygląda jakby mu paliwa brakowało niewiem.gif

Napisano

> Instalka wtrysku jest o niebo lepsza od II generacji.

No to nie podlega dyskusji chociaż ja jestem zwolennikiem rzeczy prostych wink.gif

> Raz że ustawienia spalanej mieszanki są na tyle trwałe na ile trwałe są wtryskiwacze (a nie śrubka

> i kręcenie), a dwa że nigdy nie ma strzałów. Nie trzeba dbać o świece i kable. Ja chyba tylko

> raz świece i kable wymieniałem, a Seicento ma prawie 160tyś przebiegu.

> II generacje miałem kiedyś w Matizie i Lanosie. Bywało że strzelała jak była źle wyregulowana i

> świece były już stare.

2gen łącznie już przejeździłem w 4 autach i z żadnym nie było problemów na gazie i strzałów - nigdy wink.gif wszystko na polskim BINGO.

Kabli nie zmieniałem z powodu gazu. (w 2 autach wogóle - są oryginały), a świece zgodnie z zaleceniami czyli chyba co 40kkm - co dwie zmiany oleju jakoś.

Napisano

> 2gen łącznie już przejeździłem w 4 autach i z żadnym nie było problemów na gazie i strzałów - nigdy

> wszystko na polskim BINGO.

Prawda jest taka, że II gen w aucie z metalowym kolektorem będzie lepszym (a napewno tańszym w eksploatacji) układem.

Sekwencja jest jednak bardziej wymagająca.

> Kabli nie zmieniałem z powodu gazu. (w 2 autach wogóle - są oryginały), a świece zgodnie z

> zaleceniami czyli chyba co 40kkm - co dwie zmiany oleju jakoś.

W Ojca Sienie kable WN są oryginalne od nowości. Prawie 200kkm zrobione, w tym 170kkm na gazie. Jak chcieliśmy je wymienić to gazownik powiedział "Jeździ dobrze to nie ruszać, to co kupicie nie pożyje 1/10 tego co oryginał" . Jestem przekonany, że ma rację :-)

Napisano

> pożyje 1/10 tego co oryginał" . Jestem przekonany, że ma rację :-)

No ja to mogę potwierdzić. W UNO wymienialiśmy trzy razy, a w końcu założyliśmy stare oryginalne poza jednym, który był urwany i działały lepiej niż wszystkie inne jakie kupiliśmy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.