Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny -35mm - jakie amortyzatory?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, do sprężyn progresywnych obniżających -35mm lub -40mm podejdą seryjne amortyzatory?

Jakieś minusy takiego zestawienia?

Napisano

> Jak w temacie, do sprężyn progresywnych obniżających -35mm lub -40mm podejdą seryjne amortyzatory?

> Jakieś minusy takiego zestawienia?

spokojnie seryjne wystarczą ok.gif

amorek może trochę skrócić swój żywot ale nie koniecznie... amor jakaś wersja sport czy nie?gaz/olej?

Napisano
  • Autor

> spokojnie seryjne wystarczą

> amorek może trochę skrócić swój żywot ale nie koniecznie... amor jakaś wersja sport czy

> nie?gaz/olej?

Seryjne czyli....nie wiem hehe.gif Pewnie olej, watpie zeby w xsarze w 2001 roku były seryjne gazowe?

Napisano

> Seryjne czyli....nie wiem Pewnie olej, watpie zeby w xsarze w 2001 roku były seryjne gazowe?

Ja raczej wlozylbym cos dedykowanego do krotszej sprezyny.

Popelnilem kiedys ten blad sprezyna -35mm i seryjny amorek. Auto prowadzilo sie troche jak taczka.

Ale to moje odczucie, ktore poprawilo sie po zalozeniu zestawu dedykowanego.

Napisano

> Jak w temacie, do sprężyn progresywnych obniżających -35mm lub -40mm podejdą seryjne amortyzatory?

W Lanosie C20XE mialem sprezyny H&R -40mm i amorki zwykle KYB Excel-G- zestaw spisywal sie bez zastrzezen ok.gif Co do trwalosci to ciezko mi sie wypowiadac, ale auto na tym zestawie zrobilo ponad 30 tys km i ciagle jezdzi bezproblemowo ok.gif

W obencym aucie- Mondeo- mam Eibachy -30mm i fabryczne amorki. Zestaw spisyje sie ok, zadnych uwag. Auto wyjechalo na takim znestawieniu z salonu. Do trwalosci sie nie wypowiadam, ale co jezdzi zacnie zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Seryjne czyli....nie wiem Pewnie olej, watpie zeby w xsarze w 2001 roku były seryjne gazowe?

a na czym Ci zależy, żeby auto usiadło ? lepiej się prowadziło ?

Napisano

Tak.

To zależy od auta. Ogólne jeśli idzie o osiągi to są lepsze opcje wink.gif

Napisano
  • Autor

> a na czym Ci zależy, żeby auto usiadło ? lepiej się prowadziło ?

Żeby troche siadło, przy większych kołach zrobił mi się duży odstep między oponą a nadkolem z przodu.

Nie chce stracić za bardzo na komforcie - tylko ciut nizej:)

Bo aktualnie wygląda to tak zlosnik.gif

fcedd1730be21051med.jpg

Napisano

> Ja raczej wlozylbym cos dedykowanego do krotszej sprezyny.

Nie widziałem różnicy 60tyś zrobiłem na springach -40mm potem założyłem zestaw z dedykowanymi amortyzatorami bo się trafił i oprócz tego, że byłem 400zł w plecy nic innego nie poczułem.

> Popelnilem kiedys ten blad sprezyna -35mm i seryjny amorek. Auto prowadzilo sie troche jak taczka.

> Ale to moje odczucie, ktore poprawilo sie po zalozeniu zestawu dedykowanego.

Napisano
  • Autor

> Nie widziałem różnicy 60tyś zrobiłem na springach -40mm potem założyłem zestaw z dedykowanymi

> amortyzatorami bo się trafił i oprócz tego, że byłem 400zł w plecy nic innego nie poczułem.

I to jest bardzo dobra opinia jak dla mnie ok.gif Bo nie zalezy mi na wydawaniu kasu jeśli nie muszę zlosnik.gif

> > Ale to moje odczucie, ktore poprawilo sie po zalozeniu zestawu dedykowanego.

Napisano

> Żeby troche siadło, przy większych kołach zrobił mi się duży odstep między oponą a nadkolem z

> przodu.

> Nie chce stracić za bardzo na komforcie - tylko ciut nizej:)

> Bo aktualnie wygląda to tak

no to spokojnie weź 40 bo 35 to najczęściej dużo nie schodzi w dół smile.gif komfort raczej też się nie zmieni bo na ogół te firmy "uniwersalne" ( z allegro) nie robią zbytnio twardych sprężyn waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> no to spokojnie weź 40 bo 35 to najczęściej dużo nie schodzi w dół komfort raczej też się nie

> zmieni bo na ogół te firmy "uniwersalne" ( z allegro) nie robią zbytnio twardych sprężyn

Właśnie o takie "allegrowe" chodzi - znalazłem jakiś JAMEX lub MTS (cena około 200zł / 2szt).

Napisano

> Właśnie o takie "allegrowe" chodzi - znalazłem jakiś JAMEX lub MTS (cena około 200zł / 2szt).

Jamexy są dobre ale nie wiem jak z twardością, natomiast MTS jest w miarę miękki i jak dla mnie jest to plus na tych naszych pseudo drogach.

Napisano

> I to jest bardzo dobra opinia jak dla mnie Bo nie zalezy mi na wydawaniu kasu jeśli nie muszę

> > > Ale to moje odczucie, ktore poprawilo sie po zalozeniu zestawu dedykowanego.

Ja napisalem o moich odczuciach z jazdy. Nie interesuje mnie kto co czuje w swoim aucie.

Mialem tylko krotsze sprezyny, mialem porownanie jak auto podskakuje na nierownosciach, a pozniej zalozylem dedykowana zawieszenie gwintowe.

Chcesz poprawic wizualnie wyglad auta wloz sprezyny i tyle.

obnizone wygladalo tak

284865445-gwint.jpg

post-17954-14352512264649_thumb.jpg

Napisano

> Właśnie o takie "allegrowe" chodzi - znalazłem jakiś JAMEX lub MTS (cena około 200zł / 2szt).

podobna charakterystyka jamex chyba nawet ciut bardziej miękki jest ale nie wiem jak akurat w przypadku cytyny bo w cento tak mniej więcej to wyglądało, brałbym mts

Napisano
  • Autor

Jakie w tym aucie miałeś te sprezyny?

Napisano

Powinny podejść. Im nowsze amorki tym lepiej zniosą przesiadkę na niższą sprężynę. Sprawdź w jakim stanie jest sztyca, jeśli ma jakieś wżery to amor może szybko polecieć bo zmienia się leciutko zakres jego pracy.

Komfort spada. Ale przy -35, jeśli nie kupisz jakiegoś tajwańskiego szitu "maximum-sport-high-quality-rally-racing-PRO-springs-Quality" to nie powinno być źle.

Poza tym jeśil zejdziesz choćby 1-2 cm. niżej niż seria z podwoziem to już będziesz musiał uważać na wszelkie wystające elementy (miska, wydech itp.), ale po miesiącu się nauczysz. palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Powinny podejść. Im nowsze amorki tym lepiej zniosą przesiadkę na niższą sprężynę. Sprawdź w jakim

> stanie jest sztyca, jeśli ma jakieś wżery to amor może szybko polecieć bo zmienia się leciutko

> zakres jego pracy.

> Komfort spada. Ale przy -35, jeśli nie kupisz jakiegoś tajwańskiego szitu

> "maximum-sport-high-quality-rally-racing-PRO-springs-Quality" to nie powinno być źle.

> Poza tym jeśil zejdziesz choćby 1-2 cm. niżej niż seria z podwoziem to już będziesz musiał uważać

> na wszelkie wystające elementy (miska, wydech itp.), ale po miesiącu się nauczysz.

Miałem w Seicento dość nisko, tylko tam był amortyzator "dziadkowy" - skracany i utwardzany. Przy -40mm (podobno) auto siadło chyba ze 2 razy tyle hehe.gif

A koleiny...wystające niespodzianki z drogi....rzeczywiście nauczyłem się omijać. Do dzisiaj jezdzac seryjnym autem omijam wszystkie nierówności zlosnik.gif

Napisano

> Jakie w tym aucie miałeś te sprezyny?

Sprezyny byly jamexu,. Naszczescie juz sprzedane.

Napisano

Znajdź coś seryjnego do twojego auta ze sportowej wersji (VTS?). Obniżenie będziesz miał pewnie o jakieś 20-25mm, zapłacisz niewiele za używki i cały czas będziesz miał serię. Dodatkowo jest duża szansa, że te sprężyny robił któryś z czołowych europejskich producentów.

Napisano
  • Autor

> Znajdź coś seryjnego do twojego auta ze sportowej wersji (VTS?). Obniżenie będziesz miał pewnie o

> jakieś 20-25mm, zapłacisz niewiele za używki i cały czas będziesz miał serię. Dodatkowo jest

> duża szansa, że te sprężyny robił któryś z czołowych europejskich producentów.

Tą opcję też biorę pod uwagę ok.gif

Tylko czy te 20mm wystarczy....widziałeś jaka "koza" jest z tego auta teraz rotfl.gif

Napisano

> A koleiny...wystające niespodzianki z drogi....rzeczywiście nauczyłem się omijać. Do dzisiaj

> jezdzac seryjnym autem omijam wszystkie nierówności

tak skąd ja to znam mam dokładnie tak samo, jadący za mną pewnie czasami myślą, że jedzie pijak grinser006.gif

Napisano

> Znajdź coś seryjnego do twojego auta ze sportowej wersji (VTS?). Obniżenie będziesz miał pewnie o

> jakieś 20-25mm, zapłacisz niewiele za używki i cały czas będziesz miał serię. Dodatkowo jest

> duża szansa, że te sprężyny robił któryś z czołowych europejskich producentów.

Dla jamexu sprezyny kreci Teveme.

Ale popieram ten pomysl, poszukac oryginalow z mocniejszej wersji.

Napisano

> Tą opcję też biorę pod uwagę

> Tylko czy te 20mm wystarczy....widziałeś jaka "koza" jest z tego auta teraz

Kup troszke wyzsze opony do tego sprezyny -20mm i bedzie dobrze.

Napisano

> Jamexy są dobre ale nie wiem jak z twardością, natomiast MTS jest w miarę miękki i jak dla mnie

> jest to plus na tych naszych pseudo drogach.

wez czlowieku nie gadaj takich bzdur jesli nie znasz sie.

Napisano

b9be3daf553cfa62m.jpg

Tak wygladal moj vts na serii, moze dzisiaj podjade do garazu spojrzec czy zostaly mi seryjne springi zeby.GIF

Napisano

> Tak wygladal moj vts na serii, moze dzisiaj podjade do garazu spojrzec czy zostaly mi seryjne

> springi

Ladnie, ale gaz zalozony tfu clown.gif

Napisano

Nie wstydze sie z tego powodu, w momencie sprintow byl wylaczany zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Tak wygladal moj vts na serii, moze dzisiaj podjade do garazu spojrzec czy zostaly mi seryjne

> springi

No miałeś sprawdzić zlosnik.gif

Wyglądało to nieźle u Ciebie, u mnie diesel jest troche cięższy więc...może ciut niżej jeszcze by siadło zlosnik.gif

Napisano

> Nie wstydze sie z tego powodu, w momencie sprintow byl wylaczany

Ale ja nie twierdze, ze jest sie czego wstydzic zlosnik.gif ladnie siedzi, kolor ladny.

jestem przekonany, ze pakiet z VTS-a bylby dla kolegi idealnym rozwiazaniem

Napisano

tak jak mowilem po wlozeniu springow z HDI stala tak :

914ee2781cebe15dm.jpg

Troche sie podniosla i dalo sie jezdzic nieuszkadzajac dokladki smile.gif

Napisano

Nie wszystkie VTSy mialy taki pakiet zeby.GIF moj byl dolozony przez Citroena z Katalogu akcesorii smile.gif

Napisano

> tak jak mowilem po wlozeniu springow z HDI stala tak :

> Troche sie podniosla i dalo sie jezdzic nieuszkadzajac dokladki

trochę motorówka się wtedy zrobiła, ostatnio takiego gofra widziałem tył siedział a przód piał jak głupi ...masakra

sory z oftopa co teraz planujesz po clio?

Napisano

> wez czlowieku nie gadaj takich bzdur jesli nie znasz sie.

miałem takie sprężyny w syfiastym złomie zwanym cinquecento więc wiem o czym piszę. grinser006.gif I nie odpowiadaj na moje wypowiedzi takim tonem. Nigdy !!!!

Napisano

Z checia powrot do VTSa zeby.GIF Kocham to auto poprostu frown.gif

Napisano

> nie pisz do mnie zanim Ci na to nie zezwolę, miałem takie sprężyny wiem o czym piszę.

bede pisal kiedy chce, bo po to jest forum.

skoro miales jamexy, to czemu wczesniej pisales, ze sa dobre, ale nie wiesz jak z twardoscia?

Napisano

> bede pisal kiedy chce, bo po to jest forum.

> skoro miales jamexy, to czemu wczesniej pisales, ze sa dobre, ale nie wiesz jak z twardoscia?

miałem mtsy w cinquecento, jemexy znam bo montowałem nie raz w autach znajomych na temat twardości się nie wypowiem bo każdemu pasuje coś innego po prostu byli zadowoleni.

Napisano

> miałem mtsy w cinquecento, jemexy znam bo montowałem nie raz w autach znajomych na temat twardości

> się nie wypowiem bo każdemu pasuje coś innego po prostu byli zadowoleni.

Nie denerwuj sie, ale byli zadowoleni bo pewnie nie jezdzili na zadnym innym zestawie.

Nie jest to nic specjalnego, wizualnie napewno widac bedzie, ze jest nizej.

Napisano

> miałem mtsy w cinquecento, jemexy znam bo montowałem nie raz w autach znajomych na temat twardości

> się nie wypowiem bo każdemu pasuje coś innego po prostu byli zadowoleni.

jamexy sa miekkie prawie jak seria i do niczego sie nie nadaja.

Napisano

> miałem takie sprężyny w syfiastym złomie zwanym cinquecento więc wiem o czym piszę. I nie

> odpowiadaj na moje wypowiedzi takim tonem. Nigdy !!!!

wszystko z Tobą w porządku ? smirk.gif

Napisano

> jamexy sa miekkie prawie jak seria i do niczego sie nie nadaja.

czyli dla niektórych w sam raz

Napisano

> czyli dla niektórych w sam raz

Tak dla kogos dla kogo wazny jest wyglad i sam fakt obnizenia.

Napisano
  • Autor

> jamexy sa miekkie prawie jak seria i do niczego sie nie nadaja.

I właśnie czegoś takiego szukam, coś jak seria tylko niższe...nic poza tym nie oczekuje od nich.

Napisano

> I właśnie czegoś takiego szukam, coś jak seria tylko niższe...nic poza tym nie oczekuje od nich.

jak masz twarde, krotkie sprezyny i normalne amorki to jeszcze jakos je ta sprezyna chroni.

Jak zalozysz miekkie, krotkie springi i standardowe amory..to przy standardowej pracy zawieszenia na skroconych springach najpierw poleca odboje ,a potem wbijesz amora.

Napisano
  • Autor

To żeś mnie pocieszył 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To żeś mnie pocieszył

akurat mialem takowy problem...

sprezyny krokie, ubute i amor wbity, a z odboi strzepy

zmienilem na wietec, ktory jest chyba najtwardszy na rynku i amor seria nowy i jest ok-odboj nawet nie ruszony byl

a ostatnio do takiego auta jak mam zakladalem koledze amor seria plus jamexy..i jest nisko,ale zawiecha pracuje miekko. dla mnie takie zawieszenie to pogromca misek i tyle:)

Napisano

> jak masz twarde, krotkie sprezyny i normalne amorki to jeszcze jakos je ta sprezyna chroni.

> Jak zalozysz miekkie, krotkie springi i standardowe amory..to przy standardowej pracy zawieszenia

> na skroconych springach najpierw poleca odboje ,a potem wbijesz amora.

a nim te odboje poleca to bedzie masakrycznie o nie dobijalo, auto bedzie twarde i skakalo na dziurach.

Napisano

> Tak dla kogos dla kogo wazny jest wyglad i sam fakt obnizenia.

i dodatkowo trochę komfortu mimo obniżenia. Generalnie jak osobiście już wyrosłem z takich zabaw, zbyt wiele kilometrów do pokonania w ciągu dnia żeby się tak męczyć grinser006.gif

Napisano

> i dodatkowo trochę komfortu mimo obniżenia. Generalnie jak osobiście już wyrosłem z takich zabaw,

> zbyt wiele kilometrów do pokonania w ciągu dnia żeby się tak męczyć

Twoje auto Twoj wybor, w mojej opinii kasa wywalona w bloto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.