Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Autko do 15tyś

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od jakiegoś już czasu planuje zmienić małe ,wolne, niebezpieczne pudełeczko jakim jest seicento na coś bardziej wygodnego i większego.

Autko do 15 tyś, koniecznie 5 drzwiowe, diesel. Jazda 50/50, troche trasy, troche miasta, 30tyś km /rok.

W oko wpadły mi jak narazie dwa autka

Alfa 156 1.9jtd oraz Rover 75 2.0 CDT.

Co do tego pierwszego jestem średnio przekonany, bo to ALFA zlosnik.gif

Słyszałem/czytałem dużo opinii na temat tych aut no i jestem w szoku. Wiec prawdopodobnie z alfy zrezygnuje.

Rover? Co o tym myślicie drodzy forumowicze? Mamy jakichś użytkowników tych aut którzy mogli by się wypowiedzieć co nie co na ich temat?

Jak narazie opieram się tylko na opiniach wyczytanych w internecie, zdania są podzielone, choć dużo więcej jest tych dobrych opinii.

Jak jest z awaryjnością tych aut? Jak z częsciami/zamiennikami do niego? co się najczęściej psuje? Na co szczególnie uważać ,ewentualnie, przy zakupie?

Sugestie co do kupna innego auta mile widziane ok.gif

z góry dzięki za odp wink.gif

Napisano

> Witam.

> Sugestie co do kupna innego auta mile widziane

> z góry dzięki za odp

1. VW PASSAT TDI IThankYou.gif

.....

/długo, długo nic/

....

80. Renault Laguna 2000 rok

81. Ford Mondeo

82. Opel Vectra

83. Toyota Avensis

a) kup samochó za max. 12-13.000 zł, reszta będzie na naprawy i serwis konieczny

b) czy na pewno diesel? w zdecydowanej większości kupisz coś zajeżdżonego. Przy dzisiejszych cenach paliwa (czyli 5.09/5.15) poszukaj ekonomicznej benzyny, np. Avensis vvti

c) chcesz miec dobry i pewny samochód? Szukaj auta nie od handlarza. Zapłacisz do 15% więcej, ale oszczędzisz sobie nerwów i zdrowia.

Napisano

> 1. VW PASSAT TDI

Pol miliona na blacie , same wahacze na przod tysiaka no.gif

Super rada wujku wink.gif

Napisano
  • Autor

Ni uja hehe.gif "passek w tedeiku, od dziadka z niemiec, jezdzony w niedziele" hehe.gif

A Seat Leon 1.9 TDI? palacz.gif

Napisano

Za te pieniadze poszukaj sobie Astry G z LPG.

Kupowanie ponad 10 letniego diesla na przebiegi rzedu 30kkm rocznie to IMHO proszenie sie o klopoty...

Za cene turbo czy dwumasy w takiej Astrze wymienisz polowe auta grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Kupowanie ponad 10 letniego diesla na przebiegi rzedu 30kkm rocznie to IMHO proszenie sie o

> klopoty...

dlaczego? hmm.gif

Napisano

> dlaczego?

Bo ewentualne naprawy potrafia szarpnac po kieszeni duzo bardziej niz w benzynie.

Naprawde malo kto sprzeda dobrego, starego diesla, bo wiekszosc z nich bedzie miala okolo 300kkm przelotu...

Jezeli bedziesz mial zawsze wolne 3-5kPLN na naprawy to kupuj smialo...

Jak masz pozniej skladac na turbo, czy wtryski to sam sobie odpowiedz zlosnik.gif

Napisano

> Słyszałem/czytałem dużo opinii na temat tych aut no i jestem w szoku. Wiec prawdopodobnie z alfy

> zrezygnuje.

> Rover? Co o tym myślicie drodzy forumowicze?

Myślę, że po pół roku posiadania z ulgą się go pozbędziesz i kupisz łądną niezawodną ALFĘ zlosnik.gif

Niezawodna będzie oczywiście "w porównaniu" zlosnik.gif

p.s. może to nie całkiem obiektywne źródło opinii, ale posłuchaj, co na temat Roverów mówi znany artysta kabaretowy J. Clarkson wink.gif

Napisano

> Pol miliona na blacie , same wahacze na przod tysiaka

> Super rada wujku

No i co tego? Wachaczy nie wymienia sie w komplecie tylko jak któryś padnie. Pozatym komfort jest o wiele lepszy niż w tradycyjnym zawieszeniu.

Napisano

> No i co tego? Wachaczy nie wymienia sie w komplecie tylko jak któryś padnie. Pozatym komfort jest o

> wiele lepszy niż w tradycyjnym zawieszeniu.

Za 15 raczej idealnego zawieszenia nie dostanie.

Napisano

> Autko do 15 tyś, koniecznie 5 drzwiowe, diesel.

Nakup za te 15 kzł losów lotto.

Nagły atak miłości rodaków do sadzomiotaczy powoduje, że za 15 kpln nie kupisz żadnego diesla, który nie będzie padliną.

> Sugestie co do kupna innego auta mile widziane

Benzynowa astra II z lpg. Znajdziesz coś fajnego, a jeździć będzie taniej niż diesel.

No chyba że musi być diesel z powodów "religijnych".

Napisano

> Benzynowa astra II z lpg. Znajdziesz coś fajnego, a jeździć będzie taniej niż diesel.

To jedno z logiczniejszych rozwiązań, auto nie jest bez wad, ale plusy przeważają. Można też jeszcze pomyśleć o stilo JTD jak ma być diesel. Genialny silnik ale za 15tyś ciężko trafić.

Napisano
  • Autor

> To jedno z logiczniejszych rozwiązań, auto nie jest bez wad, ale plusy przeważają. Można też

> jeszcze pomyśleć o stilo JTD jak ma być diesel. Genialny silnik ale za 15tyś ciężko trafić.

JTD, bardzo fajny, bezawaryjny i trwały silnik. Ale to nadal fiat, a fiatem już się najezdziłęm i dziekuje ok.gif

Napisano
  • Autor

> ktos juz zaproponowal... szukaj Astry G

Ople mi się nie podobają ,więc odpada oslabiony.gif

Skoro diesla odradzacie, to może Leon zagazowany hmm.gif Taki np 1.6 hmm.gif

Napisano

a może octavia I, nie wiem jak 1.6 ale możeby tak 2.0 pod lpg? słyszałem, że silnik bardzo trwały...

Pozdrawiam

Napisano

sporo jeździsz, chcesz diesla, to zrozumiałem

za 15 tys jak ma być sprawne to nie wybrzydzaj i nie nastawiaj się na konkretną markę i model, po prostu jeśli znajdziesz jakąś zadbaną sztukę, obojętnie co to będzie to kupuj

przykład - znajomy szukal pasata w dieslu a w koncu nabyl stilo kombi tez diesel, po prostu okazalo sie ze znajomy ksiadz sprzedawal

Napisano

> JTD, bardzo fajny, bezawaryjny i trwały silnik. Ale to nadal fiat, a fiatem już się najezdziłęm i

> dziekuje

Mówisz, że fiata nie chcesz ale jtd to fajny silnik, a w pierwszym wątku piszesz, że chcesz alfe? Alfa to nie fiat ? 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> Mówisz, że fiata nie chcesz ale jtd to fajny silnik, a w pierwszym wątku piszesz, że chcesz alfe?

> Alfa to nie fiat ?

Bo jtd to fajny silnik, ale fiata niet! zlosnik.gif

hehe.gifTylko że alfa,w porównaniu do fiata, psuła się już od momentu wyjazdu z linii produkcyjnej hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ople mi się nie podobają ,więc odpada

Wiesz, przy budżecie 15 kpln to radziłbym patrzeć na to co jest rozsądne.

Jak przemnożysz budżet przez 10, to możesz wybierać co Ci się podoba - stąd moja propozycja inwestycji w losy lotto.

> Skoro diesla odradzacie, to może Leon zagazowany Taki np 1.6

Pamiętaj o tym, że w Polsce sam znaczek grupy VW kosztuje jakieś 30% ceny samochodu - więc kupując auto grupy VW za 15 kpln dostajesz odpowiednik auta za 10 kpln innej marki.

Napisano

> Ople mi się nie podobają ,więc odpada

> Skoro diesla odradzacie, to może Leon zagazowany Taki np 1.6

dla mnie auto ma jezdzic;) i byc tanie w uzytkowaniu;)

moze nie wygladac;:), jezdzilbym nawet LOGANEM:)

he he he;)

Napisano

> Ale to nadal fiat, a fiatem już się najezdziłęm i

> dziekuje

Rozumiem, ale stilo wyróżnia się nieco jakością. Blachy trochę lepsze niż w innych fiatach, to auto kiedyś pretendowało do klasy wyższej niż w rzeczywistości jest dlatego fiat się postarał.

Napisano

> Rozumiem, ale stilo wyróżnia się nieco jakością.

Chyba na minus.

> to auto kiedyś pretendowało do klasy wyższej niż w rzeczywistości jest

Fiat chciał dobrze, a wyszło jak zwykle.

Nie bez powodu fiat wrócił do nazwy Bravo, udając że Stilo nigdy nie było.

Napisano

> Pamiętaj o tym, że w Polsce sam znaczek grupy VW kosztuje jakieś 30% ceny samochodu - więc kupując

> auto grupy VW za 15 kpln dostajesz odpowiednik auta za 10 kpln innej marki.

Nie jest tak do końca, na podstawie obserwacji śmiem twierdzić (nie mówię tu o nowych niedopracowanych konstrukcjach) że VW to jednak lider jakości i niezawodności.

Sęk w tym, że zwykle te auta są już po dramatycznie wysokich przebiegach a wtedy już nic nie jest bezawaryjne.

Napisano

> Chyba na minus.

Wcale nie, stilo trapią drobne usterki które łatwo usunąć. Przejmują się zwykle nimi ludzie którzy przy aucie nic nie potrafią zrobić sami i odwiedzają tylko aso. Wtedy faktycznie może puścić z torbami smile.gif

Napisano

> Wcale nie, stilo trapią drobne usterki które łatwo usunąć.

A nie lepiej kupić auto, którego te "drobne" usterki nie trapią ?

Stilo niczym specjalnym nie zachwyca, co uzasadniałoby ciągłą walkę z "drobnymi" usterkami.

Napisano

> niedopracowanych konstrukcjach) że VW to jednak lider jakości i niezawodności.

W którym miejscu? Bo że robi fajne auta to się zgadzam. Ale jeśli chodzi o niezawodność to nawet w proniemieckim AŚ okupuje dół listy...

Napisano

> Nie jest tak do końca, na podstawie obserwacji śmiem twierdzić (nie mówię tu o nowych

> niedopracowanych konstrukcjach) że VW to jednak lider jakości i niezawodności.

> Sęk w tym, że zwykle te auta są już po dramatycznie wysokich przebiegach a wtedy już nic nie jest

> bezawaryjne.

Ja w tej cenie kupiłem niedawno od koleżanki Borę 1.6 z przebiegiem 70kkm zlosnik.gif. VW w ogóle nie brałem pod uwagę, ale trafiło się auto z pewnych rąk i długo się nie zastanawiałem smile.gif. Minusem jest to, że Borówa jest w wersji golas, ale jest zadbana i znam historię tego auta, a to był dla mnie priorytet przy kupowaniu następcy SC ok.gif.

Napisano

> Bo że robi fajne auta to się zgadzam.

Czy ja wiem, czy fajne...ot takie do bólu poprawne bez polotu i finezji zlosnik.gif...

Napisano

> Czy ja wiem, czy fajne...ot takie do bólu poprawne bez polotu i finezji ...

Właśnie dlatego fajne smile.gif Choć może ja mam nieco inną definicję fajności.

Napisano

> Czy ja wiem, czy fajne...ot takie do bólu poprawne bez polotu i finezji ...

Nie gadaj, raz na 30 lat zdarza im się zrobić coś fajnego. Nowy Scirocco jest ładny. Na tyle ładny, że nie powstydziłyby się go ani Renault, ani Fiat, ani nawet Alfa. Ale to trochę inna kategoria cenowa, niż "do 15 kzł ftedeiku" rotfl.gif

Napisano

> A nie lepiej kupić auto, którego te "drobne" usterki nie trapią ?

> Stilo niczym specjalnym nie zachwyca, co uzasadniałoby ciągłą walkę z "drobnymi" usterkami.

mnie się podoba deska rozdzielcza i silnik w tym aucie smile.gif

Napisano

> proniemieckim AŚ okupuje dół listy...

ja nie czytam pism w stylu AŚ więc nie wiem co okupuje, natomiast mam miałem i mam jeszcze jedno vw z gigantycznym przebiegiem i nie mam z nim żadnych problemów a auto jest dosłownie katowane przez moją żonę.

Napisano

> Nie gadaj, raz na 30 lat zdarza im się zrobić coś fajnego. Nowy Scirocco jest ładny. Na tyle ładny,

> że nie powstydziły się go ani Renault, ani Fiat, ani nawet Alfa. Ale to trochę inna kategoria

> cenowa, niż "do 15 kzł ftedeiku"

Fakt nowy Scirocco to jedyny model VW, który wzbudza jakieś emocje ok.gif.

Napisano

> Wcale nie, stilo trapią drobne usterki które łatwo usunąć.

Nie należę do kategorii ludzi, którzy niczego nie umieją przy aucie zrobić sami. Z większością napraw co prawda jeżdżę do mechanika, ale dlatego, że nie mam własnego kanału albo najzwyczajniej w świecie nie chce mi się brudzić - jestem na to za stary i zbyt leniwy.

W Stilo poległem na próbie wyjęcia z drzwi mechanizmu podnoszenia przedniej szyby. Poza tym - nowy mechanizm i tak był dostępny tylko w ASO.

Napisano

> ja nie czytam pism w stylu AŚ

Ale jakieś testy czytasz? Czy uważasz że Twój jest wyznacznikiem całości.

Napisano

> W Stilo poległem na próbie wyjęcia z drzwi mechanizmu podnoszenia przedniej szyby. Poza tym - nowy

> mechanizm i tak był dostępny tylko w ASO.

ale ta usterka raczej się nie pojawia zbyt często na forach. Problem jest z kostką poduszek, matą i zbyt nisko umieszczonym zaworem w dieslu reszta i to się da zrobić raz porządnie i zapomina się o problemie. Zdarzają się trzaśnięte sprężyny ale wystarczy kupić inne markowe i problem się już nie pojawi.

Napisano

natomiast mam miałem i mam jeszcze jedno vw

> z gigantycznym przebiegiem i nie mam z nim żadnych problemów a auto jest dosłownie katowane

> przez moją żonę.

Piszesz moze o tym Caddy, o ktorym bylo juz tutaj z 10 watkow, ze ciagle cos nie dziala? hehe.gif

Napisano

> W Stilo poległem na próbie wyjęcia z drzwi mechanizmu podnoszenia przedniej szyby. Poza tym - nowy

> mechanizm i tak był dostępny tylko w ASO.

Na pewno naprawiało się prosto. Jakbyś dwa dni posiedział na parkingu przy bloku (zakładając że miałbyś miejsce parkingowe i ładną pogodę) to pewnie byś zrobił.

Napisano

> Na pewno naprawiało się prosto. Jakbyś dwa dni posiedział na parkingu przy bloku

ok.gif

A poza tym, to przecież "czysta eksploatacja", tak jak np. wymiana skrzyni biegów.

Napisano

> Na pewno naprawiało się prosto. Jakbyś dwa dni posiedział na parkingu przy bloku (zakładając że

> miałbyś miejsce parkingowe i ładną pogodę) to pewnie byś zrobił.

Niewykluczone. Dowcip polega na tym, że nigdy nie mam na naprawę tego rodzaju usterek dwóch dni (szyba opadała, a auto parkowało wtedy pod blokiem) . Moje auta muszą być przez cały czas pełnosprawne. Szczególnie Stilo, bo nim jeździ żona.

Napisano

> Niewykluczone. Dowcip polega na tym, że nigdy nie mam na naprawę tego rodzaju usterek dwóch dni

Większość z nas tak ma smile.gif

Napisano

> Chyba na minus.

> Fiat chciał dobrze, a wyszło jak zwykle.

> Nie bez powodu fiat wrócił do nazwy Bravo, udając że Stilo nigdy nie było.

Eeee marudzenie. Jak dbasz tak masz. 18 mikrometrów ocynku robi swoje, a usterki hmm śmieszne o ile się je ma. Z tym też bez przesady. Widziałem jak w vw i audi naprawia się usterki smile.gif Jak zapali się czerwona/żółta lampka na szybkę nakleja się plaster i jej nie widać zeby.GIF Spłakałem się ostatnio jak widziałem to w kilku "nówkach". Hmm Opel to dobra kandydatura.

PS. Nie spotkałem jeszcze samochodu bez wad.

Napisano

> natomiast mam miałem i mam jeszcze jedno vw

> Piszesz moze o tym Caddy, o ktorym bylo juz tutaj z 10 watkow, ze ciagle cos nie dziala?

bo to nie z winy auta tylko kierowniczki grinser006.gif samochód z sam z siebie nie do zarżnięcia, usterki jak na te przebiegi min 200km dziennie są żadne. To nie jest samochód eksploatowany w normalny sposób nie sądzę aby inna konstrukcja np jakieś berlingo wytrzymało tyle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.