Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czary mary czyli związek szyby z rpm...

Featured Replies

Napisano

Jak wszyscy wiemy toyoty się nie psują. Tak więc mojej żonie przy przebiegu około 103000 padł alternator. O tyle zabawnie, że kontrolka nie zaświeciła się do ostatniej chwili, czyli do momentu, kiedy auto wygasiło wszystko i się zatrzymało.

Kontrolka działa - sprawdzona.

Autko dostało nowy altek i niby powinien być koniec problemów, ale nie. Dopiero zaczęły się jaja. Obroty na jałowym spadały do 400 rpm, budą telepało jak w starym diesel'u, naciśnięcie gazu powodowało spadek obrotów, a dopiero potem wzrost i takie tam ciekawe objawy. Do tego 'auto' szyb elektrycznych się znarowiło i trzeba było trzymać przycisk do końca, żeby otworzyć szybę całkowicie.

Ponieważ wujek google moim przyjacielem jest dowiedziałem się, że po odpięciu aku należy dać się urządzeniu nauczyć obsługiwać wolne obroty od nowa. Tak więc zatrudniłem się na godzinę z haczykiem jako nauczyciel małej toyotki i...

...niewiele to wniosło.

Za to dzisiaj. Dzisiaj autko zamiast spadać no swoje 400, czy ostatnio 600... zamiast przyspieszać jak traktor z przyczepą buraków... dzisiaj autko się obudziło, trzyma na wolnych 800 rpm, nie spadając poniżej ani na chwilę... znaczy się nauczyło. Fajnie, bo już było umówione do ASO.

Tylko niech mi ktoś wytłumaczy: jaki to ma związek z 'auto' szyb, bo jak za dotknięciem magicznej pałeczki zaczęło to działać jak należy icon_rolleyes.gif

Pacjent: T25, 1AZ-FSE

Napisano

> Jak wszyscy wiemy toyoty się nie psują. Tak więc mojej żonie przy przebiegu około 103000 padł

> alternator. O tyle zabawnie, że kontrolka nie zaświeciła się do ostatniej chwili, czyli do

> momentu, kiedy auto wygasiło wszystko i się zatrzymało.

> Kontrolka działa - sprawdzona.

> Autko dostało nowy altek i niby powinien być koniec problemów, ale nie. Dopiero zaczęły się jaja.

> Obroty na jałowym spadały do 400 rpm, budą telepało jak w starym diesel'u, naciśnięcie gazu

> powodowało spadek obrotów, a dopiero potem wzrost i takie tam ciekawe objawy. Do tego 'auto'

> szyb elektrycznych się znarowiło i trzeba było trzymać przycisk do końca, żeby otworzyć szybę

> całkowicie.

> Ponieważ wujek google moim przyjacielem jest dowiedziałem się, że po odpięciu aku należy dać się

> urządzeniu nauczyć obsługiwać wolne obroty od nowa. Tak więc zatrudniłem się na godzinę z

> haczykiem jako nauczyciel małej toyotki i...

> ...niewiele to wniosło.

> Za to dzisiaj. Dzisiaj autko zamiast spadać no swoje 400, czy ostatnio 600... zamiast przyspieszać

> jak traktor z przyczepą buraków... dzisiaj autko się obudziło, trzyma na wolnych 800 rpm, nie

> spadając poniżej ani na chwilę... znaczy się nauczyło. Fajnie, bo już było umówione do ASO.

> Tylko niech mi ktoś wytłumaczy: jaki to ma związek z 'auto' szyb, bo jak za dotknięciem magicznej

> pałeczki zaczęło to działać jak należy

> Pacjent: T25, 1AZ-FE

a doprogramowales szyby? trzeba otworzyc do konca trzymajac dynksa a potem zamknac do konca trzymajac dynksa

Napisano
  • Autor

> a doprogramowales szyby? trzeba otworzyc do konca trzymajac dynksa a potem zamknac do konca

> trzymajac dynksa

czyli co? czegoś nie doczytałem i wyszło mi przez przypadek?

Napisano

> czyli co? czegoś nie doczytałem i wyszło mi przez przypadek?

trzeba otworzyc do konca przyciskiem i zamknac przyciskiem, nauczyc je gdzie maja ograniczniki

Napisano
  • Autor

> trzeba otworzyc do konca przyciskiem i zamknac przyciskiem, nauczyc je gdzie maja ograniczniki

hmmm... to może powinienem to samo zrobić w moim vw-eju? bo szyba kierowcy niemiłosiernie nap... i na dole i na górze...

Co do programowania to coś jeszcze powinienem zrobić po odpięciu aku, żeby się nie zdziwić?

Napisano

> hmmm... to może powinienem to samo zrobić w moim vw-eju? bo szyba kierowcy niemiłosiernie nap... i

> na dole i na górze...

> Co do programowania to coś jeszcze powinienem zrobić po odpięciu aku, żeby się nie zdziwić?

ja tylko szyby kojarze

jak Ci szyba napier... to nie wiem czy cos to da, jak sie nie doprogramuje po odpieciu aku to wlasnie tylko funkcja auto nie dziala

Napisano

> trzeba otworzyc do konca przyciskiem i zamknac przyciskiem, nauczyc je gdzie maja ograniczniki

Takie coś to w aucie na CAN-ach.

W prostej Toyocie nie ma takich cudów.

Napisano

> Takie coś to w aucie na CAN-ach.

> W prostej Toyocie nie ma takich cudów.

w Octavii I nie ma CAN-a a tez cos takiego obowiazuje

Napisano
  • Autor

T25 wszystkie są na CAN-ach ok.gif

Napisano

Pewnie był problem z masą silnika.

Napisano

Co to jest prosta toyota. Corolla E11 czy może Avensis T22? Jeśli te są proste to jak najbardziej są te cuda.

Napisano

autoadaptację odpala się po podpięciu pod kompa w ASO - trzeba się tam udać a nie słuchać domorsłych inzynierów z AK zeby.GIF

Napisano

Bezedura - Zafira A/Astra G nie ma CAN'a a w ten sposob po odłączeniu akku "uczy" się szyby programu Auto

Napisano

w leciwym e36 CANa brak, a tez sie tak uczy szyby

Napisano
  • Autor

> autoadaptację odpala się po podpięciu pod kompa w ASO - trzeba się tam udać a nie słuchać

> domorsłych inzynierów z AK

auto adaptację już sobie samo zrobiło 270751858-jezyk.gif czyli niekoniecznie trzeba do Autoryzowanej Stacji Obłudy

Napisano

> w Octavii I nie ma CAN-a a tez cos takiego obowiazuje

W O I akurat CAN jest :-)

Słabo rozbudowany w porównaniu z dzisiejszymi, ale jest.

Napisano

Fabia 1 brak CAN a szyby trzeba uczyc

Napisano

Czsem trzeba też "podszkolić" dmuchawę nawiewu/ klimy przez skręcenie/ rozkręczenie obrotów regulatorem. Mam tak w aucie z prawiepełnymCANem.

PZDR

Napisano

> Fabia 1 brak CAN a szyby trzeba uczyc

Fabia to też akurat ma CAN.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.