Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciche sygnały radiowozów

Featured Replies

Napisano

To apropos tego wątku. Czy też macie takie odczucia, że ostatnio sygnały dźwiękowe pojazdów uprzywilejowanych są jakieś ciche? Ten Gamet jest tu. Czyżby sprowadzali z Chin, czy księgowi kazali "wyciszyć" ? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> To apropos tego wątku. Czy też macie takie odczucia, że ostatnio sygnały dźwiękowe pojazdów

> uprzywilejowanych są jakieś ciche? Ten Gamet jest tu. Czyżby sprowadzali z Chin, czy księgowi

> kazali "wyciszyć" ?

też mam podobne wrażenie, pracuję przy dość ruchliwej ulicy i często wychodzę "na powietrze", ale kierowcy uprzywilejowanych skutecznie nadrabiają to trąbieniem grinser006.gif

Napisano

> To apropos tego wątku. Czy też macie takie odczucia, że ostatnio sygnały dźwiękowe pojazdów

> uprzywilejowanych są jakieś ciche? Ten Gamet jest tu. Czyżby sprowadzali z Chin, czy księgowi

> kazali "wyciszyć" ?

Kluczowym może się stać odpowiedź na pytanie, czy sygnał ten ostrzega o niebezpieczeństwie cfaniaczek.gif

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> kazali "wyciszyć" ?

moze sklada sie na to kilka czynnikow?

bo fak tez odnosze wrazenie ze kiedys byly glosniejsze

ale z drugiej strony

- generalnie kiedys byl duzo mniejszy halas na ulicach w miastach

- teraz zazwyczaj kazdy ma jakies radyjko i ono sobie gra w czasie jazdy

- obecnie samochody sa znacznie lepiej wyciszone niz kilkanascie lat temu

i te aspekty w polaczeniu z moze faktycznie cichszymi syrenami daja wlasnie taki a nie inny efekt ze czesto najpierw zobaczysz a dopiero potem uslyszysz

Napisano

> Czy też macie takie odczucia, że ostatnio sygnały dźwiękowe pojazdów uprzywilejowanych są jakieś ciche?

Niedawno wprost pytałem miśków, czemu mają takie sygnały, jakby pies w trąpkę pierdzaiał.

Uśmiechnęli się i odpowiedzieli, że przepisy szczegółowe wyposażenia pojazdów policyjnych ograniczają głośność sygnałów. Bardzo nad tym boleja, bo mają spory problem.

Na pytanie, czemu karetki pogotowia mają o wiele mocniejsze, nie umieli odpowiedzieć.

Napisano

> kazali "wyciszyć" ?

Nie sądzę. Stań sobie przy takim wyjącym wozie. smile.gif

Napisano

> Nie sądzę. Stań sobie przy takim wyjącym wozie.

sa duzo cichsze od pozostalych, zwłaszcza tew wynalazki montowane w Kia. Byc moze jest to wina zamontowania syreny. Np. w ducato sa glosniejsze.

byl reportaz w TVN Turbo z wypadku radiowozu wlasnie KIA. Kierowcy skarzyli sie, ze nie slyszeli jadacego radiowozu.

Dodam jeszcze tylko, ze obsługa tych nowych sygnałów to jakaś porazka jest. pilot na kablu i kupa przycisków oznaczonych w taki sposob, ze nie wiadomo o co chodzi.

Napisano

> - obecnie samochody sa znacznie lepiej wyciszone niz kilkanascie lat temu

W końcu chyba każdy producent chwali się, jak to cicho w jego aucie jest...

Napisano

> kazali "wyciszyć" ?

dawno dawno temu jak nie było kryzysu, to trendi były syreny Federal Signal , drogie to było ale bardzo skuteczne. Po przejechaniu parunastu kilometrów we łbie dzwoniło ok.gif

Napisano

> Niedawno wprost pytałem miśków, czemu mają takie sygnały, jakby pies w trąpkę pierdzaiał.

> Uśmiechnęli się i odpowiedzieli, że przepisy szczegółowe wyposażenia pojazdów policyjnych

> ograniczają głośność sygnałów. Bardzo nad tym boleja, bo mają spory problem.

> Na pytanie, czemu karetki pogotowia mają o wiele mocniejsze, nie umieli odpowiedzieć.

Wczoraj, czekając na przystanku, obserwowałem nadjeżdżający wóz straży pożarnej, dojechał do korka na sygnale,

dopiero jak zatrąbił, to ludzie aż podskoczyli w samochodach i szybko zjeżdżali na boki. waytogo.gif

Napisano

> kazali "wyciszyć" ?

Weź pod uwagę ze poziom wygłuszenia aut znacznie wzrósł.

Napisano

W wątku na ZOT się wypowiadałem, więc napiszę i tu:) To co produkuje Gamet to totalna porażka. W specyfikacji jest info o mocy 150W, tymczasem generatory sprzed 10 lat firmy Elfir (100W) są dużo głośniejsze. To z czym jeździ polska policja nie nadaje się do zamontowania w pojeździe uprzywilejowanym.

Generalnie jeśli chodzi o dostępnych w Polsce producentów, to:

1. Federal Signal

przepaść

2. Elfir

3. PW Gamet

4. Horn Elektronik

I jeszcze podsumowując:

jaka policja takie sygnały;)

Napisano

> sa duzo cichsze od pozostalych, zwłaszcza tew wynalazki montowane w Kia. Byc moze jest to wina zamontowania syreny

W Ceed'ach syrena "fabrycznie" montowana jest w komorze silnika na scianie oddzielajacej komore od kabiny pasazerskiej no.gif Przelozenie syreny w okolice przedniego zderzaka przy chlodnicy troche pomaga, ale niewiele no.gif

> Np. w ducato sa glosniejsze.

W Ducato syrena "fabrycznie" jest za atrapa wiec jest troche glosniej.

Najlepsze byly stare Elfiry montowane w Polonezach, czy jeszcze w Peugeotach Partnerach. Tam syrena zamontowana byla w belce swietlnej na dachu i z glosnoscia nie bylo problemow ok.gif A i stare wzmacniacze Elfira byly o niebo mocniejsze, niz ten szajs ktory teraz montuja.

Napisano

> W Ceed'ach syrena "fabrycznie" montowana jest w komorze silnika na scianie oddzielajacej komore od

> kabiny pasazerskiej

Szkoda że w kabinie nie zamontowali. Wtedy by można uchylać okno i by było głośniej facepalm.gif

Przyznam się że nawet nie zwróciłem uwagi że głośniki są poza belką.

Napisano

> moze sklada sie na to kilka czynnikow?

> bo fak tez odnosze wrazenie ze kiedys byly glosniejsze

> ale z drugiej strony

> - generalnie kiedys byl duzo mniejszy halas na ulicach w miastach

> - teraz zazwyczaj kazdy ma jakies radyjko i ono sobie gra w czasie jazdy

> - obecnie samochody sa znacznie lepiej wyciszone niz kilkanascie lat temu

Zaprzeczę. Stałem kilka dni temu w Warszawie w korku w ciepły dzień, z otwartym oknem. Koło mnie przeleciał po torach tramwajowych radiowóz i aż powiedziałem do żony, że chyba kogut im zachrypł, bo tylko bulgotał jak indor. Kilka skrzyżowań dalej zaobserwowałem podobne zjawisko. Te syreny są znacznie cichsze, niż kiedyś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.