Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG do diesla

Featured Replies

Napisano

Z ciekawości - ktoś wie ile to kosztuje? hehe.gif

Pytam z czystej ciekawości, bo wczoraj usłyszałem o takiej możliwości (ale sam gazownik przyznał, że nie jest to opłacalne).

Ile taka instalacja kosztuje (powiedzmy, że do std. 4 cyl. tdika) zlosnik.gif

Napisano

Istalacja nie wiem ale nie jest opłacalna ponieważ samochód i tak zużywa ON podczas jazdy...chyba w proporcji 70ON/30LPG.

Napisano

Niedługo będę wiedział więcj na temat przeróbki na CNG. Póki co wstęony koszt instalacji 3.300 eur, ale na tym się na pewno nie skończy.

Napisano

> Istalacja nie wiem ale nie jest opłacalna ponieważ samochód i tak zużywa ON podczas jazdy...chyba w

> proporcji 70ON/30LPG.

są też instalacje gdzie wywala się całkiem zasilanie ON i silnik działa tylko na gaz

tak przynajmniej robi się w CNG, ciekawe czy LPG oparte na Vgen mogło by tak działać

wcześniejsze odpadają bo dochodzi kwestia odparowania gazu hmm.gif

Napisano

> Z ciekawości - ktoś wie ile to kosztuje?

> Pytam z czystej ciekawości, bo wczoraj usłyszałem o takiej możliwości (ale sam gazownik przyznał,

> że nie jest to opłacalne).

> Ile taka instalacja kosztuje (powiedzmy, że do std. 4 cyl. tdika)

zajrzyj tu jakiś tekst był już podobny temat

Napisano

Z tego co widzę w wózkach widłowych nie powinno dużo zlosnik.gif. Jakaś uszczelka pod głowicę, świece zamiast wtryskiwaczy i śmiga. Skoro da się wózek, musi się dać Golfa ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> są też instalacje gdzie wywala się całkiem zasilanie ON i silnik działa tylko na gaz

A co powoduje zapłon?

Napisano

> A co powoduje zapłon?

Odpręża się silnik grubszą uszczelką między głowicą i blokiem, w miejsce wtryskiwaczy paliwa wkręca się świece zapłonowe, gaz idzie do dolotu powietrza. Proste jak cep zlosnik.gif. Cała reszta silnika nawet nie wie, że kręci się na innym paliwie.

Napisano

> Odpręża się silnik grubszą uszczelką między głowicą i blokiem, w miejsce wtryskiwaczy paliwa wkręca

> się świece zapłonowe, gaz idzie do dolotu powietrza. Proste jak cep . Cała reszta silnika

> nawet nie wie, że kręci się na innym paliwie.

Tak to co daje iskrę = impuls na świece ? Pompa pompuje zakładam w układzie zamkniętym - nie prościej odłączyć

Napisano

> Tak to co daje iskrę = impuls na świece ? Pompa pompuje zakładam w układzie zamkniętym - nie

> prościej odłączyć

Silnik diesla po przeróbce na gaz zostaje całkowicie pozbawiony możliwości pracy na oleju napędowym. Sama instalacja jest prosta i przypomina ta I czy II generacji. Nie wiem skąd bierze się impuls na świecy, ale jest to stosunkowo proste do zrealizowania przez zamontowanie jakiegoś czujnika na kole pasowym czy zamachowym, prostym układzie elektronicznym i module DIS. Temat widzę żywy zlosnik.gif, ceny ropy robią swoje grinser006.gif. Czekamy na pierwsze Golfy TLI hehe.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Silnik diesla po przeróbce na gaz zostaje całkowicie pozbawiony możliwości pracy na oleju

> napędowym. Sama instalacja jest prosta i przypomina ta I czy II generacji. Nie wiem skąd

> bierze się impuls na świecy, ale jest to stosunkowo proste do zrealizowania przez zamontowanie

> jakiegoś czujnika na kole pasowym czy zamachowym, prostym układzie elektronicznym i module

> DIS. Temat widzę żywy , ceny ropy robią swoje . Czekamy na pierwsze Golfy TLI

Jeśli to takie proste to w jaki sposób jest sterowana moc silnika jeśli w dieslu nie ma przepustnicy?

Napisano

> Czekamy na pierwsze Golfy TLI

fani diesela przesiadajacy sie na LPG? toz to ironia losu by byla rotfl.gif

Napisano

> Silnik diesla po przeróbce na gaz zostaje całkowicie pozbawiony możliwości pracy na oleju

> napędowym. Sama instalacja jest prosta i przypomina ta I czy II generacji. Nie wiem skąd

> bierze się impuls na świecy, ale jest to stosunkowo proste do zrealizowania przez zamontowanie

> jakiegoś czujnika na kole pasowym czy zamachowym, prostym układzie elektronicznym i module

> DIS. Temat widzę żywy , ceny ropy robią swoje . Czekamy na pierwsze Golfy TLI

I dalej twierdzisz , że jest to silnik ZS ? hmm.gif

To taki podstawowy szczegół który charakteryzuje silniki DIESLA?

Napisano

> Jeśli to takie proste to w jaki sposób jest sterowana moc silnika jeśli w dieslu nie ma

> przepustnicy?

tam nie ma miksera tylko BLOS+przepustnica

Napisano

> Odpręża się silnik grubszą uszczelką między głowicą i blokiem, w miejsce wtryskiwaczy paliwa wkręca

> się świece zapłonowe, gaz idzie do dolotu powietrza. Proste jak cep . Cała reszta silnika

> nawet nie wie, że kręci się na innym paliwie.

Bardzo dobra koncepcja, tylko diesel przestaje być dieslem...

Napisano

> Pytam z czystej ciekawości, bo wczoraj usłyszałem o takiej możliwości (ale sam gazownik przyznał,

> że nie jest to opłacalne).

> Ile taka instalacja kosztuje (powiedzmy, że do std. 4 cyl. tdika)

W UK jest sporo firm co sie tym bawia. Tak na szybko ceny LINK

Tu opis, i duzo zdjec LINK

Napisano

> Bardzo dobra koncepcja, tylko diesel przestaje być dieslem...

Patrząc na sam silnik w sumie ten jako taki nie przestaje być silnikiem grinser006.gif, ale Rudolf niewątpliwie przewraca się w grobie hehe.gif. Ale jak sobie pomyśli, że jego silnik zasilany LPG przestaje być "wysokoprężnym", to ziemia znowu staje się mu lekką ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> Patrząc na sam silnik w sumie ten jako taki nie przestaje być silnikiem

Ale czego nie rozumiesz? Napisałem, że diesel (silnik z zapłonem samoczynnym vel silnik wysokoprężny) przestaje być dieslem (silnikiem z zapłonem samoczynnym vel silnikiem wysokoprężnym). To nie oznacza, że silnik przestaje być silnikiem, tylko silnik diesla przestaje być silnikiem diesla

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.