Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta za 7000-8000

Featured Replies

Napisano

> potwierdzam, jednego pługa z rudą w tylnej części nadwozia miałem okazję reanimować, ale to był

> lekki nalot reakcja była natychmiastowa i już chyba 3 rok samochód jeździ bez problemu.

Pisałeś coś o rewelacyjnych blachach, jak widzisz każdemu mogą zdarzyć się rdzawe wpadki.

> Natomiast w 306/406 podłoga jest zabezpieczona bardzo dobrze, oczywiście polskie drogi robią

> swoje i trzeba wprowadzać poprawki bo inaczej coś wyjdzie, ale jak to się mówi dbasz i

> konserwujesz to masz albo inaczej nie masz (rudej)

Znowu się czepię zlosnik.gif Twierdzisz, że podłogi mają rewelacyjne ale....poprawiać trzeba. Każda podłoga będzie rewelacyjna jak się o nią zadba wazniak.gif

Napisano

> A coś Ty się tak przyczepił włoskich wydumek?

Bo wyjątkowo spapraną blacharkę mają grinser006.gif

Napisano

> Każda podłoga

> będzie rewelacyjna jak się o nią zadba

z tym bywa różnie, bo jak ruda wychodzi z profilu na zewnątrz mimo zabezpieczenia wcześniejszego to świadczy ewidentnie o partactwie na poziomie produkcji.

Napisano

> Znowu się czepię Twierdzisz, że podłogi mają rewelacyjne ale....poprawiać trzeba.

Nasze drogi niszczą wszystko, dlatego trzeba poprawiać. Ostatnio miałem do czynienia ze starym citroenem ZX sprowadzonym i tam mimo, iż jakoś specjalnie nie było zabezpieczane pofabrycznie, oryginalna warstwa jest w świetnym stanie.

Napisano

> Bo wyjątkowo spapraną blacharkę mają

Włosi sami spaprali niektóre samochody prawdopodobnie na etapie produkcji, na przykładzie Alfy 156 sprzed liftu: widziałem auto z 2000 roku bez żadnej konserwacji i wyglądało rewelacyjnie, ani jednej plamki rdzy, widziałem również drugą alfę z 2000 roku i spód + progi to był armagiedon. Jedno i drugie eksploatowane w zbliżonych warunkach. Jak widzisz nie wszystkie są spaprane, być może spapranych mają pracowników zlosnik.gif

Napisano

> być może spapranych mają pracowników

i kontrole jakości, poza tym alfa chyba nie ma ocynkowanej podłogi to prawda?

Napisano

> i kontrole jakości, poza tym alfa chyba nie ma ocynkowanej podłogi to prawda?

Ludzie we wsi gadajo, że ocynkowana. Trzeba by zapytać pracowników, czy byli łaskaw konkretny egzemplarz ocynkować.

Napisano

> Ludzie we wsi gadajo, że ocynkowana. Trzeba by zapytać pracowników, czy byli łaskaw konkretny

> egzemplarz ocynkować.

blacha do fabryki przychodzi już ocynkowana smile.gif lub nie

Napisano

> blacha do fabryki przychodzi już ocynkowana lub nie

Arkusze blachy, które dopiero później są wycinane, gięte i łączone w całość? Myślałem, że ocynk robiony jest po zmontowaniu gołej "budy"

Napisano

> Arkusze blachy, które dopiero później są wycinane, gięte i łączone w całość?

i tu jest najwięcej wałków i niedociągnięć, szczególnie potem na ratach ruda bierze.

Myślałem, że ocynk

> robiony jest po zmontowaniu gołej "budy"

Potem to można auto do wanny galwanicznej wrzucić, ale to nie ma nic wspólnego z ocynkiem. Pod wpływem prądu warstwa farby osiada na metalu nawet w zakamarkach. Bo przecież logiczne jest, że pistoletem nie dojdzie się w profile zamknięte smile.gif Tak właśnie powstają karoserie samochodowe.

Napisano

> w takim razie myślałeś o czymś innym i pisałeś o czymś innym. Miałeś na myśli kielich. Jeśli jest

> tam rdzawy nalot to trzeba go usunąć ale masz rację nie jest to normalne, że tam pojawiła się

> ruda.

przejęzyczenie waytogo.gif , chodziło właśnie o kielichy do których są mocowane kolumny mcpherson , od góry już korozja wyłazi , to co dopiero od spodu się dzieje , z tego co się dowiedziałem z internetu , jest to typowa przypadłość w tych parchach

Napisano

>, z tego co się dowiedziałem z

> internetu , jest to typowa przypadłość w tych parchach

Zanim to przekoroduje to sporo czasu minie bo od wewnątrz jest jeszcze tam wzmocnienie z grubszej blachy bo inaczej by się kielichy zlazły. Nie zmienia to faktu, że coś takiego jest karygodne i źle świadczy o jakości. Ale nie muszę dalej szukać aby kilka takich wałków wymienić:

cinquecento, seicento, palio, siena, punto I i punto II , marea, bravo brava okurcze same fiaty grinser006.gif no żeby nie było w xsarze kiedyś też widziałem. Natomiast jako ciekawostka w golfie 2 z 91 roku rudej nie znalazłem wcale tak samo jak w golfie 3 z 93 roku. Chyba jednak Niemcy bardziej się postarali w tym przypadku grinser006.gif

Napisano

>... Natomiast jako ciekawostka w golfie 2 z 91

> roku rudej nie znalazłem wcale tak samo jak w golfie 3 z 93 roku. Chyba jednak Niemcy bardziej

> się postarali w tym przypadku

W przypadku Golfa 3 z 1994 sam pomagałem spawać podłogę bo dziury się porobiły więc albo ja trafiłem na wyjątkowo trefny egzemplarz albo Ty na wyjątkowo zadbany. Było to już z 3-4 lata temu.

Napisano

> W przypadku Golfa 3 z 1994 sam pomagałem spawać podłogę bo dziury się porobiły więc albo ja

> trafiłem na wyjątkowo trefny egzemplarz albo Ty na wyjątkowo zadbany.

Tak jak prawie za wszystkim ktoś dbał a ktoś inny nie dbał. W golfie często ruda wychodzi w koło otworów odpływowych jak się w porę tego nie zabezpieczy to ruda pójdzie dalej i są takie kwiatki jak opisałeś.

Napisano

> Tak jak prawie za wszystkim ktoś dbał a ktoś inny nie dbał.

Prawie ze wszystkim, bo - z tego co piszesz - nie dotyczy fiatów, które z definicji i bez względu na dbanie są najbardziej rdzewiejącym złomem na świecie.

Napisano

> Dziwię się Twojemu zaskoczeniu, serio.

> Jakość zabezpieczeń antykorozyjnych a właściwie nierdzewność aut koncernu PSA jest powszechnie

> znana.

> Datą przełomową był rok 86 więc bardzo dawno.

> I prawdę mówiąc nie słyszałem aby zaliczyli pod tym względem jakąś wpadkę.

hm...c-15 to nie auto francuskie zapewne zlosnik.gif

Napisano

> Prawie ze wszystkim, bo - z tego co piszesz - nie dotyczy fiatów, które z definicji i bez względu

> na dbanie są najbardziej rdzewiejącym złomem na świecie.

może nie najbardziej ale daleko im do ideału. Bardzo zawiodłem się na grande punto. Rdzawe naloty na śrubach patrząc od wewnątrz profilu trochę to źle wróży na przyszłość.

Napisano

> hm...c-15 to nie auto francuskie zapewne

fakt smile.gif choć nie wiem czy produkowane w Nysie tak samo rdzewiały jak francuskie czy bardziej wink.gif

I tak c15 nie przebija Mercedesa Vito pod względem korozji wink.gif

Napisano

> I tak c15 nie przebija Mercedesa Vito pod względem korozji

to fakt grinser006.gif zresztą nie tylko z tym modelem mercedes dał d...y

Napisano
  • Autor

W takim razie Panowie szukam Peugeot 306 lub 406.

Tutaj pytanie widać na aukcjach że często jest niewielka różnica między 406 sprzed liftu a 406 po lifcie, czy któryś z nich był bardziej awaryjny? Z jakimi silnikami szukać tego auta, najwięcej jest 2.0 16v. Które są mniej awaryjne.

Jako że auta francuskiego nie miałem to zapytam jeszcze jaki jest ogólny poziom cen poszczególnych części, mam tu na myśli rozrząd szczególnie (bo mechanikę robię sam, w miarę możliwości), części zawieszenia (amortyzatory, sprężyny) etc.

Napisano

> W takim razie Panowie szukam Peugeot 306 lub 406.

ok.gif

> Tutaj pytanie widać na aukcjach że często jest niewielka różnica między 406 sprzed liftu a 406 po

> lifcie, czy któryś z nich był bardziej awaryjny?

po lifcie jest już instalacja CAN zdarzają się problemy, ale ja i tak wolałbym wersję po lifcie bardziej dopracowaną i bogaciej wyposażoną. Niestety za fundusze które określiłeś nie kupisz takiej wersji.

Z jakimi silnikami szukać tego auta,

> najwięcej jest 2.0 16v. Które są mniej awaryjne.

1.8 przed liftem sporo oleju bierze podobno, z tego co wiem to wszyscy polecają 2.0 16v

> Jako że auta francuskiego nie miałem to zapytam jeszcze jaki jest ogólny poziom cen poszczególnych

> części, mam tu na myśli rozrząd szczególnie (bo mechanikę robię sam, w miarę możliwości),

> części zawieszenia (amortyzatory, sprężyny) etc.

generalnie z tego co porównywałem to ceny części są na poziomie astry II może niektóre trochę droższe. Ale to było z rok temu. Też zanim kupie auto sprawdzam co i po ile, żeby się potem z ręką w nocniku nie obudzić grinser006.gif

Napisano

> Tutaj pytanie widać na aukcjach że często jest niewielka różnica między 406 sprzed liftu a 406 po

> lifcie, czy któryś z nich był bardziej awaryjny? Z jakimi silnikami szukać tego auta,

> Jako że auta francuskiego nie miałem to zapytam jeszcze jaki jest ogólny poziom cen poszczególnych

> części, mam tu na myśli rozrząd szczególnie (bo mechanikę robię sam, w miarę możliwości),

Za 8tys zl nie kupisz dobrego 406 po liftingu-od roku `99. Zostaje wiec albo 406 d8-czyli przed liftem- albo 306.

Albo trzecia opcja-zwiekszyc budżet i kupic 406 po liftingu, ktore jest ladniejsze z zewnatrz, ma ciekawsza deske rozdzielcza, ladniejsze wzory tapicerek i wygląda nowocześniej. smile.gif

Napisano

Bierz 406, 306 zaczyna śmierdzieć starym kapciem. Zresztą, sam pooglądaj i oceń.

> lifcie, czy któryś z nich był bardziej awaryjny?

Podobno przed liftem 406 dręczy więcej problemów, ale ja takich nie zauważyłem. Na pewno ma mniej wygodne fotele z przodu.

> Z jakimi silnikami szukać tego auta,

1.8 16V to minimum (były słabsze), ja bym celował w 2.0 16V, ewentualnie 3.0 V6 food.gif

Teraz już nie pamiętam dokładnie cen, ale wymieniałem rozrząd, uszczelkę pod głowicą, pompę paliwową, termostat, czujnik temperatury i nie wyszło mnie więcej jak 900 zł za całość. Miałem na wszystko rachunki, tylko że oddałem nowemu właścicielowi.

Podsumowując, wersja sprzed liftu jest wg mnie taka bardziej kanapowa, welur gruby i bardzo miły w dotyku 893goodvibes.gif wersja po lifcie ma również fajne materiały ale to już nie jest to samo co wcześniej, no i można trafić na zwykłe chamskie szmaciane obicie sick.gif Elektroniki znacznie więcej po lifcie. Mechanicznie jest podobnie tu i tu.

Za 8 tyś zł być może trafisz na auto po liftingu, ale będzie ciężko, no i naszym oczom mogą ukazać się krzykliwe tematy "406 to złom" zlosnik.gif Powodzenia w poszukiwaniach ok.gif

Napisano

> Bierz 406, 306 zaczyna śmierdzieć starym kapciem. Zresztą, sam pooglądaj i oceń.

Bez przesady.

W tym budżecie 306 to dobry wybór.

Najlepiej jakaś lepciejsza wersja bliżej końca produkcji, najlepiej sprowadzona, bo u nas w salonach sprzedawali bida wersje z silnikami 8v.

Ewentualnie bliźniacza Xsara 1.

Napisano

> Bez przesady.

> W tym budżecie 306 to dobry wybór.

Nawet ostatnie 306 wyglądają już poprostu staro. Z zewnątrz jest jeszcze ok ale środek zatrzymał się w połowie lat 90

Napisano
  • Autor

Napotykam również dużo 406-tek z silnikiem 1.9TD, kolega miał 406 Break 2.1SVDT i pamiętam że chwalił sobie to auto, choć pod koniec pompa paliwa się rozszczelniła, ale nie oszczędzał raczej tego samochodu.

Co powiecie o dieslu?

Napisano

> Napotykam również dużo 406-tek z silnikiem 1.9TD, kolega miał 406 Break 2.1SVDT i pamiętam że

> chwalił sobie to auto, choć pod koniec pompa paliwa się rozszczelniła, ale nie oszczędzał

> raczej tego samochodu.

> Co powiecie o dieslu?

1.9 jest nie do zajechania i pojedzie na wszystkim, ale jest to stara konstrukcja, hałaśliwa i z opinii znajomych wcale nie wyjątkowo oszczędna. Jeśli diesel to szukaj HDI (czyli może być ciężko z budżetem), 90 KM nie sprawia wiele problemów, ale nie jedzie zlosnik.gif 110 KM lepiej się odpycha, ale ma dwumasę. Najlepiej wejdź na 406-klub.pl, tam masz duuuużo ciekawych informacji wink.gif

Napisano

> 1.9 jest nie do zajechania i pojedzie na wszystkim, ale iej wejdź na 406-klub.pl, tam masz duuuużo ciekawych informacji

w ogole za 7-8 kPLN kupiony P406 to bedzie raczej starszy i/lub dojechany egzemplarz... smile.gif

a co do diesli to mozesz trafic na zachipowanego 2.0 HDI wtedy z tych 90 KM robi sie kolo 110 a ze 110 kolo 130 w ogolnym przypadku smile.gif... Tak zrobiony chip w niczym nie powinien szkodzic ukladowi napedowemu smile.gif...

pozdr.

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.