Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczny szyberdach. Smarujecie?

Featured Replies

Napisano

Szyberdach Webasto.

Mam pytanko do posiadaczy aut z szyberdachem elektrycznym, otwierającym okno w dwóch płaszczyznach. Smarujecie je toto czymś na prowadnicach czy to ma mieć sucho? hmm.gif

A jeśli tak to czym?

Napisano

> Szyberdach Webasto.

> Mam pytanko do posiadaczy aut z szyberdachem elektrycznym, otwierającym okno w dwóch płaszczyznach.

> Smarujecie je toto czymś na prowadnicach czy to ma mieć sucho?

> A jeśli tak to czym?

Ja smarowałem bo z czasem zaczynał śmigać coraz Ciężej.

Napisano

> Szyberdach Webasto.

> Mam pytanko do posiadaczy aut z szyberdachem elektrycznym, otwierającym okno w dwóch płaszczyznach.

> A jeśli tak to czym?

nie smaruję zlosnik.gif działa zlosnik.gif (na razie)

może jednak czymś smarować?

Napisano

> Szyberdach Webasto.

> A jeśli tak to czym?

serwis smaruje wink.gifok.gif

Na przegladach, jakim czarnym smarem, wlasnie glownie na prowadnicach.

Napisano

> serwis smaruje

> Na przegladach, jakim czarnym smarem, wlasnie glownie na prowadnicach.

czarnym smarem... jakieś szczegóły?

Napisano

> Szyberdach Webasto.

> A jeśli tak to czym?

w warsztacie mi smarowali prowadnice jakims smarem przy okazji jednej z wizyt

Napisano

> Szyberdach Webasto.

> A jeśli tak to czym?

Nigdy nie musialem niczym smarowac - auto mialo 10 lat w momencie sprzedazy i prowadnice mialy sie dobrze waytogo.gif

Napisano

> A jeśli tak to czym?

biały smar litowy

przeznaczony do współpracy plastik- plastik i metal plastik

takie coś jak do prowadnic foteli itp

przykład

albo "suchy" smar teflonowy - tyle, że jak masz ciemne prowadnice to robi się od tego biały nalot i psuje estetykę , ale ma zaletę , że nie klei się do niego nic

przykład 2

Napisano

> Nigdy nie musialem niczym smarowac - auto mialo 10 lat w momencie sprzedazy i prowadnice mialy sie

> dobrze

Bo tak chyba powinno być. Jak jest za dużo smaru w szyberdachu to przyklejają się do niego różne śmieci. Nie wiem czy to jest akurat dobre dla prowadnic.

Napisano
  • Autor

> w warsztacie mi smarowali prowadnice jakims smarem przy okazji jednej z wizyt

w lidlu kupiłem fajny smar do łańcuchów w sprayu. po 30 sekundach od psiknięciach wysycha i tworzy taką fajną cieniutką warstewkę i w dotyku sprawia wrażenie suchego to znaczy, ze nie łapie brudu, ale prowadnice wydają się być bardziej śliskie niż po zwykłym wd40, który jest cały czas mokry i łapie brud

Napisano
  • Autor

> przecież wd40 to nie jest smar

nie jest, ale rozcieńcza zgęstniały ze starości smar, który siedzi w trudno dostępnych zakamarkach prowadnic szyberdachu i ułatwia czyszczenie, poza tym chodziło mi o natłuszczenie elementów i sprawdzenie co powoduje opory i piszczenie. Teraz wiem, ze to w okolicach silniczka-sterownika, który będę musiał zdemontować irked.gif

Napisano

> biały smar litowy

> przeznaczony do współpracy plastik- plastik i metal plastik

Ja mam zgola inne pytanie. Chodzi o te jezdzace w prowadnicach wozki obute w plastik (a raczej chyba w teflon). Dorabial ktos takie? U mnie popekaly i sie czasem szyber klinuje. Niestety nie da sie dokupic takich gotowcow.

Napisano

> Ja smarowałem tzw białym smarem.

też mam białym po prowadnicach

Napisano

> Ja mam zgolą inne pytanie. Chodzi o te jeżdżące w prowadnicach wózki obute w plastik (a raczej

> chyba w teflon). Dorabiał ktoś takie? U mnie popękały i się czasem szyber klinuje. Niestety

> nie da się dokupić takich gotowców.

dorabiał , ale z jakiejś twardszej odmiany teflonu - terflen to chyba się nazywa - frezarka i robisz co chcesz

Napisano

> dorabiał , ale z jakiejś twardszej odmiany teflonu - terflen to chyba się nazywa - frezarka i

> robisz co chcesz

A masz namiar na takiego czlowieka?

Napisano

> A masz namiar na takiego czlowieka?

niestety , nie da rady, za dużo pośredników frown.gif

Napisano

w instrukcji do mojego bolidu mam napisane żeby przy przeglądzie okresowym (co 20 000 km.) "oczyścić i zabezpieczyć sprayem silikonowym szyny i inne elementy prowadzące".

Jeszcze tego nie robiłem ale chyba by się przydało. Dach ostatnio chodzi coraz ciężej.

Jakiś czas temu czyściłem prowadnice ślizgów mechanizmu podnoszenia szyb. Smarowałem zwykłym ŁT-43. Na razie działa.

Napisano
  • Autor

> w instrukcji do mojego bolidu mam napisane żeby przy przeglądzie okresowym (co 20 000 km.)

> "oczyścić i zabezpieczyć sprayem silikonowym szyny i inne elementy prowadzące".

> Jeszcze tego nie robiłem ale chyba by się przydało. Dach ostatnio chodzi coraz ciężej.

> Jakiś czas temu czyściłem prowadnice ślizgów mechanizmu podnoszenia szyb. Smarowałem zwykłym ŁT-43.

> Na razie działa.

poprzednio miałem silikonowym to szyny były ciągle wilgotne i łapał brud, teraz po oczyszczeniu dałem spray do łańcuchów z grafitem. ladnie wysycha i szyber chodzi już u mnie cichutko

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.