Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Ile waży koń trojański " -oglądacie ? Era PRL

Featured Replies

Napisano

Oglądacie?

Co chwila jakiś maluszek się przewija, kanciak lub Borewicz zlosnik.gif , był też Fiat 900E , ogórek, gaz...fajnie się to ogląda biglaugh.gif

Napisano

ale są też skuchy - niekoniecznie motoryzacyjne grinser006.gif

Napisano

> ale są też skuchy - niekoniecznie motoryzacyjne

Są są. Widziałem autobus ZTM w dzisiejszych barwach ...

Napisano

> Są są. Widziałem autobus ZTM w dzisiejszych barwach ...

Albo kangoo które stało na parkingu

Napisano

> Albo kangoo które stało na parkingu

Albo kostka Kaczmarski na chodniku :D Ogólnie bardzo fajny film smile.gif

Napisano

> Są są. Widziałem autobus ZTM w dzisiejszych barwach ...

Nexiolota w korku smile.gif

Napisano

> Nexiolota w korku

TIR w korku z białymi blachami :-)

Napisano

> Albo kostka Kaczmarski na chodniku :D Ogólnie bardzo fajny film

Tak durnego filmu dawno nie widziałem i to w dodatku firmowanego nazwiskiem "Machulski" - wygląda na to że reżyser miał kawałek pomysłu na film (przeniesienie się w czasie do lat 80tych), a resztę chciał dobudować to tego.

B.mało wiarygodne wyglądają auta z PRLu odpicowane i błyszczące, jakby przed sekundą wyjechały z muzeum.

Napisano

tak - w latach 80-tyych golf był pospolity hehe.gif

korek jest dość absurdalnym pomysłem jak na lata 80-te hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Albo kostka Kaczmarski na chodniku :D Ogólnie bardzo fajny film

Hmm....myślę że autorowi filmu chodziło o pokazanie klimatu tamtych czasów, a nie o w 100% odwzorowanie ich i nie czepiałbym się aż tak bardzo szczegółów.

Obecnie nie jest możliwe nakręcenie realistycznego filmu dziejącego się w latach 70' i wcześniej - zawsze znajdzie się jakiś element nie pasujący do ówczesnej rzeczywistości (nawierzchnie, okna itp.)

Napisano

> Hmm....myślę że autorowi filmu chodziło o pokazanie klimatu tamtych czasów, a nie o w 100%

> odwzorowanie ich i nie czepiałbym się aż tak bardzo szczegółów.

> Obecnie nie jest możliwe nakręcenie realistycznego filmu dziejącego się w latach 70' i wcześniej -

> zawsze znajdzie się jakiś element nie pasujący do ówczesnej rzeczywistości (nawierzchnie, okna

> itp.)

jest możliwe tylko wymaga staranności i pieniędzy. To wszystko graficy mogli na postprodukcji poprawić, po prostu zabrakło pieniędzy... A czasami też właśnie staranności bo przemalowanie żółto-czerwonego autobusu na czerwono biały to nie jest ciężka robota...

Napisano

> tak - w latach 80-tyych golf był pospolity

> korek jest dość absurdalnym pomysłem jak na lata 80-te

a 87 czy 88 nie było korków ?

Napisano

> tak - w latach 80-tyych golf był pospolity

> korek jest dość absurdalnym pomysłem jak na lata 80-te

jak na łazienkowskim się zderzyli to mógł być korek wink.gif

Napisano

> chodziło mi o to że powinno być więcej jedynek a nie dwójek

To jest tak jak Braciak mówił o polskiej kinematografii u Wojewódzkiego hehe.gif

Napisano

> jest możliwe tylko wymaga staranności i pieniędzy. To wszystko graficy mogli na postprodukcji

> poprawić, po prostu zabrakło pieniędzy...

Otóż to - na "wygenerowanie" Kina Moskwa starczyło, na scenariusz i rzetelność już nie. hehe.gif

Napisano

> To jest tak jak Braciak mówił o polskiej kinematografii u Wojewódzkiego

Tak, ale chodzi o te szczegóły, o jakich piszą moi przedpiścy. Niech już lepiej nasi filmowcy robią filmy o czymś innym niż o wcześniejszych latach, bo nawet na filmie, kręconym w 1994 r., którego akcja działa się w 1988, na bezczela pokazali poloneza caro. facepalm%5B1%5D.gif

O ile nie podoba mi się imperialistyczna polityka Stanów, o tyle przy dopracowaniu szczegółów scenerii filmu, gdy akcja dzieje się kilkadziesiąt lat wstecz, nie mam się do czego przyczepić.

Napisano

> Otóż to - na "wygenerowanie" Kina Moskwa starczyło, na scenariusz i rzetelność już nie.

no i to jest cały problem polskiego kina. Pomysł fajny, wykonanie do niczego, dodatkowo sam scenariusz też najwyższych lotów niestety nie jest ...

Napisano

wtedy w PL było 2 mln samochodów zlosnik.gif skąd miały się brac korki? hehe.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Tak, ale chodzi o te szczegóły, o jakich piszą moi przedpiścy. Niech już lepiej nasi filmowcy robią

> filmy o czymś innym niż o wcześniejszych latach, bo nawet na filmie, kręconym w 1994 r.,

> którego akcja działa się w 1988, na bezczela pokazali poloneza caro.

> O ile nie podoba mi się imperialistyczna polityka Stanów, o tyle przy dopracowaniu szczegółów

> scenerii filmu, gdy akcja dzieje się kilkadziesiąt lat wstecz, nie mam się do czego

> przyczepić.

przecietny zjadacz chleba nie ma fioletowego pojecia ze caro nie istnialy w 1988r. Polonez to polonez;)

Napisano

> przecietny zjadacz chleba nie ma fioletowego pojecia ze caro nie istnialy w 1988r. Polonez to

> polonez;)

Dokładnie ok.gif Natomiast ortodoksyjny fan np. Poloneza zauważy, że któryś z egzemplarzy ma dajmy na to kierunkowskazy bezśrubkowe, czy Kant ma wywietrzniki za duże/za małe i że rocznikowo to się nie zgadza old.gifbiglaugh.gif

Napisano

marudzicie i tyle wink.gif moim zdaniem fakt, nie jest w 100% dopracowany ale sam pomysl jest ok. nie oszukujmy sie, w polsce nikt nie zalatwi takiej gory pieniedzy na film jak w usa. Moim zdaniem przyjemnie sie patrzylo na te autka, bez wdawanie sie w szczegoliki rzecz jasna smile.gif

Napisano

no racja jest, ale jak widziałem czarny czwartek w kinie to sie uśmiałem punto L jechała na samym końcu, nowe okulary, nowe okna PCV - tragedia

Napisano

> no racja jest, ale jak widziałem czarny czwartek w kinie to sie uśmiałem punto L jechała na samym

> końcu, nowe okulary, nowe okna PCV - tragedia

Co do punto to było zrobione to specjalnie ok.gif Na końcu filmu były przenosiny z lat 70' do czasów współczesnych ok.gif Pokazana jest również współczesna tablica pamiątkowa prawda?? 270751858-jezyk.gif Co do okien.....wiesz jaki budżet miał ten film? cfaniaczek.gif Porównując (ilością środków)go do takich polskich ochłapów jak "lejdis" czy "los numeros" to bardzo mały ok.gif Pomijam trudność w zdobyciu rekwizytów sick.gif Ale i tak z tego wszystkiego do konca zycia zapamiętam malowanie śniegu pigmentem grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.