Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie czujniki parkowania?

Featured Replies

Napisano

hej

chce zakupic jakieś czujniki parkowania. Chodzi mi o zestaw 4 czujników + buzzer. Bez zadnych wyswietlaczy itd... ale wazne jest bym mogl te czujniki pomalowac i zeby nie bylo zadnych przeklaman.

Mam pytanko do osob ktore cos takiego montowaly o to ktore czujniki polecacie??

pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> hej

> chce zakupic jakieś czujniki parkowania. Chodzi mi o zestaw 4 czujników + buzzer. Bez zadnych

> wyswietlaczy itd... ale wazne jest bym mogl te czujniki pomalowac i zeby nie bylo zadnych

> przeklaman.

> Mam pytanko do osob ktore cos takiego montowaly o to ktore czujniki polecacie??

> pozdrawiam

Panie tylko i wylacznie VALEO mam u siebie czujniki za 70zl z allegro i to dziala ale ostatnio smigalem z autem z czujnikami Valeo i da rade odczuc roznice.......

Napisano

> Panie tylko i wylacznie VALEO mam u siebie czujniki za 70zl z allegro i to dziala ale ostatnio

> smigalem z autem z czujnikami Valeo i da rade odczuc roznice.......

A w czym tkwi ta różnica, bo chcę założyć "tanie z allegro"?

Napisano

> hej

> chce zakupic jakieś czujniki parkowania.

u siebie mam zamontowany taki zestaw : http://allegro.pl/oryginalne-czujniki-parkowania-firmy-valeo-na-tyl-i1562103176.html

działa bardzo dobrze..w sumie jestem zadowolony ale są też uwagi :

- niestety jeśli chcemy polakierować czujniki to te z zestawu sie nie nadają i trzeba zakupić specjalne 4 sztuki

- na mokrej nawierzchni (deszcz) często pojawia się przekłamanie i zestaw potrafi piszczeć o przeszkodzie co trochę dezorientuje...niestety to chyba specyfika Valeo... crazy.gif

Napisano

a co powiecie na czujniki Stig ? Z ceny i opisu wynika że to taka trochę lepsza chińszczyzna smile.gif

Napisano

> a co powiecie na czujniki Stig ? Z ceny i opisu wynika że to taka trochę lepsza chińszczyzna

Kupiłem w tej Firmie, ale trochę tańsze - 85pln bodajże. Nie pamiętam nazwy, ale działają bezproblemowo już prawie 5lat. waytogo.gifclaps.gif

Napisano

> a co powiecie na czujniki Stig ? Z ceny i opisu wynika że to taka trochę lepsza chińszczyzna

Ja mam takie i jestem bardzo zadowolony.

Zakładałem ze szwagrem (bo nie miałem odwagi, żeby wiercić we własnym zderzaku) hehe.gif

Od roku sprawują się bardzo dobrze.

Nie wczytywałem się teraz w opis - moje mają regulację czułości i jest to bardo przydatne (musiałem zmniejszyć czujność bo mam czujniki bardzo nisko).

Przednie sobie darowałem.

Myślałem o takich z samym buzzerem w bagażniku - w przypadku mojego auta nie miałyby sensu bo zupełnie ich nie słychać hehe.gif

IMO wyświetlacz jest przydatny.

Ja je sobie bardzo chwalę i jakąś tak dziwnie mi się teraz jeździ autem bez czujników icon_eek.gif

Napisano

Ja też mam i polecam Valeo

Nie stwierdziłem gorszego działania w zimie/deszczu

Mam w drugim samochodzie takie zwykłe chińczyki i naprawdę "czuć różnicę"

Napisano
  • Autor

> Ja mam takie i jestem bardzo zadowolony.

> Zakładałem ze szwagrem (bo nie miałem odwagi, żeby wiercić we własnym zderzaku)

> Od roku sprawują się bardzo dobrze.

> Nie wczytywałem się teraz w opis - moje mają regulację czułości i jest to bardo przydatne (musiałem

> zmniejszyć czujność bo mam czujniki bardzo nisko).

> Przednie sobie darowałem.

> Myślałem o takich z samym buzzerem w bagażniku - w przypadku mojego auta nie miałyby sensu bo

> zupełnie ich nie słychać

> IMO wyświetlacz jest przydatny.

> Ja je sobie bardzo chwalę i jakąś tak dziwnie mi się teraz jeździ autem bez czujników

a mam pytanko czy moze malowalem je przypadkiem czy trzeba je zostawic w takim kolorze jak sa??

Napisano

Ja ich nie malowałem bo mam czarne auto i błyszczące pasują mi bez problemów.

PODOBNO ludzie, którzy malowali też nie mają z nimi problemów...

Napisano

> O przednich zapomnij, szkoda pracy

ale czemu?

Napisano

Jakis czas temu kupilem bratu te czujniki. Dzialaly bezproblemowo. Dobrze lapaly, nie bylo jakichs przeklaman, dosc dokladne. Takze ja polecam. Tanie a jakosciowo nienajgorsze

Napisano

> a mam pytanko czy moze malowalem je przypadkiem czy trzeba je zostawic w takim kolorze jak sa??

podpinam sie pod temat bo moja mama wymarzyla sobie czujniki, idac tropem tego watku zaczalem szukac valeo, ale Ci sprzedawcy z allegro chyba sa jacys dziwni - musisz kupic zestaw z czujnikami czarnymi matowym i dopiero do tego mozesz dokupic za 25zl/szt czujniki do malowania lub srebrne (takie potrzebuje), wiec jesli nie masz czarnego auta lub listwy plastikowej w zderzaku, w ktorej mozesz zamontowac czujniki to placisz 100zl extra a 4 czujniki z zestawu mozesz sobie powiesic na choince...

Napisano

> ale czemu?

Przednie funkcjonują OK jak są zintegrowane z prędkościomierzem (aktywują się poniżej ustalonej wartości), włącznik ręczny IMO to rzeźba.

Jak są aktywne non stop łapie fałszywe sygnały podczas jazdy, "trąbi" w korku / przed światłami, staje się upierdliwe ... autopsja, finalnie odłączyłem tongue.gif

Napisano

> Przednie funkcjonują OK jak są zintegrowane z prędkościomierzem (aktywują się poniżej ustalonej

> wartości), włącznik ręczny IMO to rzeźba.

> Jak są aktywne non stop łapie fałszywe sygnały podczas jazdy, "trąbi" w korku / przed światłami,

> staje się upierdliwe ... autopsja, finalnie odłączyłem

tylko ze valeo przednie aktywuja sie po wbiciu wstecznego i dzialaja przez 'chwile'. Wiec jedyne o czym trzeba pamietac to o wbiciu wstecznego na moment przed wpasowywaniem sie w miejsce wink.gif

Napisano

> Przednie funkcjonują OK jak są zintegrowane z prędkościomierzem (aktywują się poniżej ustalonej

> wartości), włącznik ręczny IMO to rzeźba.

dla chcącego nic trudnego - mozna by się np. podpiąć pod obwód ogrzewania tylnej szyby, albo jakiś inny zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> Jak są aktywne non stop łapie fałszywe sygnały podczas jazdy, "trąbi" w korku / przed światłami,

> staje się upierdliwe ... autopsja, finalnie odłączyłem

no tak, to już totalna bzdura

A na aukcji Stig jest napisane, że czujniki na tył i przód uaktywniają się po wrzuceniu wstecznego, więc jak to jest? Uaktywnia się wtedy jakiś układ czasowy zasilający także przednie czujniki? Może koledzy co to mają podpowiedzą smile.gif

Napisano

> A na aukcji Stig jest napisane, że czujniki na tył i przód uaktywniają się po wrzuceniu wstecznego,

> więc jak to jest? Uaktywnia się wtedy jakiś układ czasowy zasilający także przednie czujniki?

> Może koledzy co to mają podpowiedzą

dokladnie tak, z tego co pamietam to domyslnie jest chyba 1minuta, ale nie wiem czy to nie moze byc jeszcze jakos dodatkowo regulowane.

Jezdzilem autem z takim valeo i zwykle dzialalo bez problemu, chociaz raz sie oparlem o plotek, bo jakos tak mi parkowanie przodem wyszlo ze nie bylo okazji wlaczyc wstecznego wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Odgrzewam temat, bo znalazłem instrukcję

I teraz pytanie: "II.Czujnik przedni (wymagany jest wyświetlacz)

1.Ustalić odpowiedni obszar w pobliżu tablicy od strony kierowcy (rys. 8), zainstalować moduł sterujący z konsolą, wkrętem i nakrętką.

2.Wybrać schemat oprzewodowania (rys. 13) aby połączyć czerwony przewód do ACC+12V DC, czarny przewód do nadwozia i żółty przewód do świateł hamowania lub łącznika światła hamowania na górze pedału hamowania." - po co to podłączenie do obwodu hamowania?

Napisano

> Po co to podłączenie do obwodu hamowania?

Bo w zależności od modelu - coś je musi włączać.

One nie działają cały czas bo byś szału dostał.

Działa to pewnie tak, że naciskasz hamulec - przez jakiś czujnik działa - później sam się wyłącza (musiałbym zajrzeć do swojej instrukcji - ale jakąś tak to było opisane)

Napisano

> Bo w zależności od modelu - coś je musi włączać.

> One nie działają cały czas bo byś szału dostał.

> Działa to pewnie tak, że naciskasz hamulec - przez jakiś czujnik działa - później sam się wyłącza

> (musiałbym zajrzeć do swojej instrukcji - ale jakąś tak to było opisane)

a tutaj jest tak "Jak działa PAS?

System testuje wszystkie czujniki kiedy bieg wsteczny jest włączony lub zapłon jest włączony

dla przedniego czujnika, wtedy system wykrywa przedmioty" - czyli te przednie cały czas powinny działać zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jezdzilem autem z takim valeo i zwykle dzialalo bez problemu, chociaz raz sie oparlem o plotek, bo

> jakos tak mi parkowanie przodem wyszlo ze nie bylo okazji wlaczyc wstecznego

IMO konstruktorzy dali ciała z tymi przednimi czujnikami. Wystarczyło by tak je zaprogramować, aby działały STALE, ale od odległości 50 cm w dół. W korku i tak bliżej się nie pojeżdża.

Napisano

> hej

> chce zakupic jakieś czujniki parkowania. Chodzi mi o zestaw 4 czujników + buzzer. Bez zadnych

> wyswietlaczy itd... ale wazne jest bym mogl te czujniki pomalowac i zeby nie bylo zadnych

> przeklaman.

> Mam pytanko do osob ktore cos takiego montowaly o to ktore czujniki polecacie??

> pozdrawiam

ja Ci polecam taki zestaw - czujnik parkowania VALEO, pisales co prawda ze nie chcesz z wyswietlaczem, ten jest, ale sprawuje sie jak na razie bardzo ladnie. kupilem go jakis czas temu i jestem bardzo zadowolony;)

Napisano

Czy ktoś może ma czujniki Parktronic?

Warte to coś czy szkoda kapusty i lepiej z allegro coś?

PS4N zaczynaja sie od 350zł i można mieć kolor.

Szukałem Valeo ale nie mam zamiaru dopłacać 100 dokupując 4 czujki w kolorze screwy.gif

Napisano

> To ja się podepnę. Czy miał ktoś do czynienia z czujnikami elektromagnetycznymi takimi jak te

> http://allegro.pl/czujnik-cofania-bez-wiercenia-w-zderzaku-eps-1-i1600120074.html ??

"Kolejną zaletą elektromagnetycznych czujników parkowania jest napięcie, które działa jak detektor. Napięcie jest wysyłane do czujnika, a po napotkaniu przeszkody generowane są słyszalne dźwięki dla kierowcy." - co to za bełkot? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

IMO brak chętnych do kupna tego wynalazku jest bardzo wymowny smile.gif

Napisano

Na drugiej aukcji tego sprzedawcy poszły dwie sztuki, wyczytałem gdzieś w necie że nawet niezłe to

Napisano

> wyczytałem gdzieś w necie że nawet niezłe to

Zastanów się chwilę.

Czytamy:

"zastosowanie liniowej anteny ukrytej wewnątrz zderzaka pozwala na ochronę całej przestrzeni wokół pojazdu w zakresie 180 stopni w pionie i po 45 stopni wokół krańców zderzaka, a nie tylko z tyłu..."

Cokolwiek znaczy to 45 stopni, to bardzo źle.

Nie rozumiem co ten układ ma ochraniać. 180o w pionie? To jakiś bełkot.

Szkoda gadać.

Dobry system, gdzie ostrzeganie jest tylko dźwiękiem, powinien reagować jedynie na przeszkody za autem, których nie widać w lusterkach bocznych. Po co mi piszczenie kiedy przeszkoda jest blisko zderzaka, lecz nieco z boku. Wjeżdżając tyłem między zaparkowane samochody piszczało by cały czas, co doskonale dezorientuje kierowcę.

Co innego jeśli jest ekran z rozkładem pól na których widoczne są przeszkody, ale to już zupełnie inna liga.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.