Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ABS - za szybko się włącza - za długo działa - brak błędów

Featured Replies

Napisano

Witam,

Na starcie chcę wytłumaczyć, że przejrzałem posty z hasłem ABS z ostatnich paru lat i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem - jeżeli problem już się pojawił to bardzo proszę o odesłanie do stosownego wątku.

Opis problemu:

1) Podczas hamowania ABS włącza się dosyć szybko. Układ nie włącza się przy każdym hamowaniu ale mam porównanie z innymi autami i tam reakcja układu ABS jest o wiele późniejsza - dzięki czemu hamowanie skuteczniejsze.

2) Podczas hamowania występuje również charakterystyczne "brzęczenie" (ograniczenie ciśnienia w układzie?) z okolic sterownika ABSu. Nie przejmowałbym się tym w ogóle ale po hamowaniu (z udziałem ABSu) brzęczenie słychać jeszcze przez około 2sec. Dodatkowo to samo brzęczenie pojawia się w momencie wjechania w większą dziurę.

3) Hamulec "łapie" mi dosyć nisko (w stosunku do innych aut, którymi jeżdżę). To właściwie nie problem a ewentualne uzupełnienie lub prośba o sugestie. Klocki i tarcze w bdb stanie. Czy to w pełni normalne?

Czy da się jakoś zaradzić na któryś z tych problemów - najbardziej irytujące są 1 i 2.

Czy może to być "słynny" przekaźnik w sterowniku ABSu? Ja nie jestem tego pewien ponieważ kontrolki żadne nie święcą.

Dwa razy miałem problem z abs - wyłączył się zupełnie (zapaliły się kontrolki) ale przyczyną okazały się czujniki ABSu (jeden z przodu drugi z tyłu).

Wymieniłem jakiś czas temu płyn hamulcowy - nie widzę żadnych zmian.

Napisano

Nie powinien łapać nisko. Może tutaj tkwi przyczyna.

Napisano

> 2) Podczas hamowania występuje również charakterystyczne "brzęczenie" (ograniczenie ciśnienia w

> układzie?) z okolic sterownika ABSu. Nie przejmowałbym się tym w ogóle ale po hamowaniu (z

> udziałem ABSu) brzęczenie słychać jeszcze przez około 2sec. Dodatkowo to samo brzęczenie

> pojawia się w momencie wjechania w większą dziurę.

Jest to normalne.

> 1) Podczas hamowania ABS włącza się dosyć szybko. Układ nie włącza się przy każdym hamowaniu ale

> mam porównanie z innymi autami i tam reakcja układu ABS jest o wiele późniejsza - dzięki czemu

> hamowanie skuteczniejsze.

> 3) Hamulec "łapie" mi dosyć nisko (w stosunku do innych aut, którymi jeżdżę). To właściwie nie

> problem a ewentualne uzupełnienie lub prośba o sugestie. Klocki i tarcze w bdb stanie. Czy to

> w pełni normalne?

> Wymieniłem jakiś czas temu płyn hamulcowy - nie widzę żadnych zmian.

Jesteś na 100% pewien, że tarcze i klocki są nowe?

Jeśli tak to wymień płyn hamulcowy i porządnie odpowietrz układ.

Objawy, które opisałeś wskazują na różnicę w sile hamowania pomiędzy kołami, zwykle ustępują po wymianie tarcz i klocków na nowe.

> Czy może to być "słynny" przekaźnik w sterowniku ABSu? Ja nie jestem tego pewien ponieważ kontrolki

> żadne nie święcą.

Nie ma to związku z przekaźnikiem od EBD.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Nie powinien łapać nisko. Może tutaj tkwi przyczyna.

A co może być przyczyną? Da się coś powiedzieć na podstawie tak ogólnych objawów?

Odnośnie "łapania" - nie jest to sama podłoga. Dla porównania: jeżeli przesiądę się do nowego Grande Punto to przy pierwszym hamowaniu "ląduje na szybie" - jeżeli jednak wsiadam do 6cio letniego passata to różnica jest już dużo mniejsza - powiedziałbym że bardzo niewielka.

Napisano
  • Autor

> Jest to normalne.

Jestem trochę zaskoczony - to "brzęczenie" na dziurze jest normalne? Dodam, że w tym momencie nie naciskam na pedał hamulca tzn. wpadam w dziurę i słyszę to samo "brzęczenie" co przy hamowaniu z udziałem ABSu.

> Jesteś na 100% pewien, że tarcze i klocki są nowe?

Nie, nie są nowe ale są w bdb stanie.

> Jeśli tak to wymień płyn hamulcowy i porządnie odpowietrz układ.

Zrobione ale przez norauto wink.gif

> Objawy, które opisałeś wskazują na różnicę w sile hamowania pomiędzy kołami, zwykle ustępują po

> wymianie tarcz i klocków na nowe.

Dziękuje za sugestię. Gdy będę u mechanika nakieruje go na ten trop smile.gif

Napisano

wymienić płyn, obejrzeć przewody elastyczne ( mogą puchnąć gdy dostaną ciśnienia) dotyczy niskiego brania pedału hamulca.; Jeśli chodzi o załączanie się ABS może być zabrudzona koronka od czujnika ewentualnie jak z czytuje z łożyska pierścień magnetyczny.Jak nie pomoże pojechać na SKP i sprawdzić opory toczenia

Napisano

Może być tak, że któreś koło za mocno blokuje. Podnieś auto, niech ktoś lekko naciśnie na hamulec i próbuj obracać kołami po kolei.

U mnie na suchej nawierzchni nie jestem w stanie doprowadzić do zablokowania koła, a ABS mam wyłączony.

Napisano
  • Autor

> wymienić płyn, obejrzeć przewody elastyczne ( mogą puchnąć gdy dostaną ciśnienia) dotyczy niskiego

> brania pedału hamulca.; Jeśli chodzi o załączanie się ABS może być zabrudzona koronka od

> czujnika ewentualnie jak z czytuje z łożyska pierścień magnetyczny.Jak nie pomoże pojechać na

> SKP i sprawdzić opory toczenia

Byłem wczoraj na zbieżności (a właściwie moja żona - ja nie mogłem:( ). Mechanik zasugerował możliwy problem z łożyskiem w lewym przednim kole - więc może to może ma związek?

Napisano

> Byłem wczoraj na zbieżności (a właściwie moja żona - ja nie mogłem:( ). Mechanik zasugerował

> możliwy problem z łożyskiem w lewym przednim kole - więc może to może ma związek?

jeśli ma luz to jak najbardziej.

Napisano

a jaki masz typ absu - Masz na przegubie pierścień czy nie? Jak nie to znaczy że łożyska są z ABS.

Napisano
  • Autor

> a jaki masz typ absu - Masz na przegubie pierścień czy nie? Jak nie to znaczy że łożyska są z ABS.

Niestety nie wiem. Nie wiem również co zmienia to w mojej sytuacji. Auto z rocznika 2000 - 154km.

Po wizycie u mechanika (dopiero za ~2tyg.) dam znać o diagnozie.

Napisano

> Niestety nie wiem. Nie wiem również co zmienia to w mojej sytuacji. Auto z rocznika 2000 - 154km.

> Po wizycie u mechanika (dopiero za ~2tyg.) dam znać o diagnozie.

Bez pierścienia .

Napisano

Hej

Ja mam identyczny problem, u mnie również ABS włącza się stanowczo za szybko. Jednak wszyscy mechanicy po przejechaniu twierdzą że się czepiam.

Jakieś pół roku temu wymieniłem jedno z tylnych łożysk (tam jest jakiś czujnik ABS) i problem jak by odrobinę ustąpił ...ale to może być tylko moje błędne odczucie bo marea codziennie jeździ moja żona. A ona dalej twierdzi że samochód jak wpada w dziurę do brzęczy ...ale niby podczas hamowania już się tak często nie załącza. Więc może faktycznie tam należy szukać przyczyny.

Napisano

> moja żona. A ona dalej twierdzi że samochód jak wpada w dziurę do brzęczy ...ale niby podczas

> hamowania już się tak często nie załącza. Więc może faktycznie tam należy szukać przyczyny.

jeżeli na nierównościach drogi to sprawdź sobie amorki może tracisz przyczepność . często sie tak robi np przy dojeździe do świateł na dziurach w asfalcie po śladach kół samochodów które stały i wyrobiły dziurki w rozgrzanym asfalcie

Napisano

Możliwe przyczyny :

- mniejsza średnica jednej lub kilku opon np spowodowana zuzyciem, mniejszym ciśnieniem powietrza, innym rozmiarem

- brak amortyzatorów... koła tracą przyczepność i są blokowane ( uwaga nie sugerować się testerami amorków bo sa do no.gif .... sprawdzać naciskając na bagaznik lub maskę )

- blokujacy się hamulec danego koła ( nie odpuszcza )

- uszkodzone łożysko lub piasta koła / luz i czujnik nie widzi zębów

- zabrudzenie na zębach ( dla ABS-u z zębami na pisatach )

Aaaaaaa

Raz dawno temu miałem taki przypadek, kilku sie speców przewiozło na tym i chieli wszystko wymieniać, ze czujnik lewego tylnego koła był podłączony do prawego tylnego i odwrotnie... zlosnik.gif działy się cuda a niby wszystko było OK zlosnik.gif

Napisano

> A ona dalej twierdzi że samochód jak wpada w dziurę do brzęczy ...ale niby podczas

> hamowania już się tak często nie załącza. Więc może faktycznie tam należy szukać przyczyny.

to jest normalne że jak wpadniesz w dziurę/jedziesz po nierównościach na hamulcu to moze zadziałać ABS, pon koło na moment straci przyczepność a hampel go od razu zatrzyma więc stąd brzęczenie.

Napisano

> to jest normalne że jak wpadniesz w dziurę/jedziesz po nierównościach na hamulcu to moze zadziałać

> ABS, pon koło na moment straci przyczepność a hampel go od razu zatrzyma więc stąd brzęczenie.

Zgadza się, w Maryskach jest bardzo czułe EBD. Potrafi zacząć pracować nawet przy przejeździe przez próg zwalniający. Oczywiście trzeba mieć naciśnięty hamulec . Wystarczy delikatnie oparta noga na hamulcu i centralka rejestruje hamowanie. Jeżeli EBD zaczyna brzęczeć podczas normalnej jazdy (bez nawet delikatnego hamowania) to jest coś nie teges.

Napisano

no bez naciśnięcia pedału to na bank awaria bo włącznik abs jest pod pedałem smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.