Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo wróciło do domu na lawecie :(

Featured Replies

Napisano

Witajcie ,

jechalem na pogrzeb dzisiaj i niestety nie dojechałem.

Podczas jazdy na A4 skoczyły mi obroty bez zmiany biegów , pozmieniałem z 5 na 4 bieg i znowu na 5 i nic. Pojechałem dalej. Zatrzymałem się na stacji orlen 80 km przed Katowicami. Po odpaleniu silnika po wbiciu biegu i puszczeniu sprzęgła auto stało jak wryte - jedyne co to było to dźwięk "suszarki" i może troche chrobotania. Na każdym biegu tak się działo.

Wezwałem lawetę i powrót do wrocławia.

Niestety obawiam się ,ze to sprzęgło . Jeszcze nie dzwonil mechanik ,bo pewnie liczy na długi weekend smile.gif

Obstawiam sprzęgło (docisk ? ) - i pewnie będę kupował . Może dwumasa ?

Pytanie moje jest takie - czy gdyby to było sprzęgło to czy wymieniać dwumasę ? Da się łatwo określić stan dwumasy ? Bo to droga impreza i nie wiem czy mam już sięgać głębiej do kieszeni. Przebieg to 110 kkm.

Pierwszy raz mnie zawiódł Stilaczek na drodze :/

Napisano

> Pytanie moje jest takie - czy gdyby to było sprzęgło to czy wymieniać dwumasę ?

95% odpowie Ci wymieniać..i przyłączam się do tej grupy.

Napisano

jeśli przebieg jest prawdziwy, to szybko jak na sprzęgło i dwumasę..

masz go od nowości? wiesz jak było traktowane..?

Napisano

Mnie dziś spotkało coś podobnego... Tyle że jechałem 90, chce dodać gazu i... dalej jadę 90 icon_eek.gif

I tak go zmuliło że nie mam przyśpieszenia, po redukcji na 4 szedł ale leniwie.

Na 1 szarpie zaś po zgaszeniu usłyszałem gwoździe w sloiku.

Jestem przed wakacjami i trasa 2x po 700 km i się załamałem...

Napisano

JAk na 110K przebiegu to coś nie realne aby dwumas padł tak szybko ... yikes.gif

Napisano

> JAk na 110K przebiegu to coś nie realne aby dwumas padł tak szybko ...

Pojechałem do warsztatu i mieli mi zrobić hamulce i tuleje tylnej belki,

3 dni to robili... Wszystko grało, mam na liczniku 120 tys. i dziś

jednocześnie dwumas i EGR nawalił czy coś tam może jeszcze...

Podmienili? Przypadek? Autoserwis Fiacik ma raczej dobrą renomę,

taki w Zabrzu... spineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gif

Napisano

> Mnie dziś spotkało coś podobnego... Tyle że jechałem 90, chce dodać gazu i... dalej jadę 90

> I tak go zmuliło że nie mam przyśpieszenia, po redukcji na 4 szedł ale leniwie.

> Na 1 szarpie zaś po zgaszeniu usłyszałem gwoździe w sloiku.

> Jestem przed wakacjami i trasa 2x po 700 km i się załamałem...

EGR Ci się zaciął ....

A 2-masą się aż tak nie przejmuj jak to pierwsze objawy to jeszcze spokojnie pojeździsz.

Napisano

Trochę mnie pocieszyłeś smile.gif

Ta dwumasa odezwała się pierwszy raz w życiu tego auta, po następnym odpaleniu i zgaszeniu już tego nie było.

Napisano

> Trochę mnie pocieszyłeś

> Ta dwumasa odezwała się pierwszy raz w życiu tego auta, po następnym odpaleniu i zgaszeniu już tego

> nie było.

to skąd wiesz, że to 2-masa?

Ja wiem, że mi się 2-masa konczy, bo stukach przy puszczaniu i dodawaniu gazu głównie na 2,3,4 biegu, poza tym czułem wibracje przy przyspieszaniu bo 2 godzinach jazdy w korku z zakopanego (40 km) ale telepanie potem juz nie powróciło. A stuki przy dodawaniu gazu mam odkąd kupiłem stilo, czyli od 15 tys km, pewnie wcześniej tez były. A mechanik mówił mi, że to w zasadzie nie ma prawa się rozelcieć i nie ma sensu póki co jeszcze wymieniać, przynajmniej dopóki sprzęgło jeszcze dobre.

Napisano

> Ta dwumasa odezwała się pierwszy raz w życiu tego auta, po następnym odpaleniu i zgaszeniu już tego

> nie było.

A skąd wiadomo, że to awaria koła zamachowego dwu masowego? Z Twego opisu to nie wynika. Ja raczej bym obstawiał zużyte okładziny tarczy sprzęgła, bądź ich oberwanie.

Jak piszesz wyżej że po dodaniu gazy auto nie przyspieszało to może być przyczyną ślizgania docisku po nitach tarczy. Koło dwu masowe przy awarii nie daje poślizgu, tylko stuki, ale stuki te nasilają się od dłuższego czasu, rzadko awaria następuje raptownie. Sprawdzić koło można podczas jazdy. Na przemian przyciskać gaz i raptownie puszczać. Będzie słychać metaliczne stuki. Nie zauważyłeś wcześniej, że na 4, lub 5 auto gorzej przyśpiesza? hmm.gif

PS. Trochę wyprzedził mnie kol. Wojtas_BB, ale diagnoza jest podobna.

Napisano

Wywnioskowałem to po tym że czytałem o objawach tu na forum a jednym z nich miał być dźwięk metalowej puszki wypełnionej gwoździami lub śrubami gdy się gasi silnik.

To właśnie wystąpiło u mnie wczoraj.

Napisano

mozliwe przyczyny w/g mnie

- urwana piasta tarczy sprzęgła

-uszkodzona skrzynia ( wałek sprzęgłowy ale Getragu to mało prawdopodobne )

-uszkodzony mechanizm róznicowy

-uszkodzona półoś ( wyskoczyła z przegubu )

koło DKZ raczej wykluczam

ok.gif

Napisano

Z Twego opisu to nie wynika. Ja raczej

> bym obstawiał zużyte okładziny tarczy sprzęgła, bądź ich oberwanie

ja tylko dodam,że gdyby tak było to właczenie biegów prz pracującym silniku nie byłoby mozliwe a kolega pisze,że odpalił włączył bieg i stoi w miejscu cool.gif

Napisano

> nie było.

Oczywiście pamiętasz aby zawsze gasić na wciśniętym sprzęgle...., bo zapalanie na wduszonym sprzęgle to chyba oczywista oczywistość jest zlosnik.gif

U mnie też zdarzy się gwoździami podrzucić przy gaszeniu, ale bardzo sporadycznie.

136kkm nalotu z czego już ponad 30 z gliwickim niutonem.

Napisano

> Oczywiście pamiętasz aby zawsze gasić na wciśniętym sprzęgle...., bo zapalanie na wduszonym

> sprzęgle to chyba oczywista oczywistość jest

Nie we wszystkich autach, a przynajmniej nie wg ich instrukcji obsługi zlosnik.gif OIDP w cienkim lub seju było napisane, że zapalać powinno się na biegu jałowym bez wciskania sprzęgła, była też wskazówka że można je wdusić w okresie mrozów, żeby ułatwić start silnika. Ja oczywiście i tak zawsze pedał sprzęga wciskałem rotfl.gif

Napisano

> JAk na 110K przebiegu to coś nie realne aby dwumas padł tak szybko ...

U mnie też coś po 110kkm można było jednym palcem "przesuwać masy względem siebie" -specjalnie Marcin (bo u niego zmieniane było sprzęgło) zostawił mi pokazać jak to wygląda, bo sam był zdziwiony. Może poprzedni właściciel męczył auto w korkach, lub co gorsza z jakimś boxem jeździł yikes.gifsciana.gif

Napisano

> Pytanie moje jest takie - czy gdyby to było sprzęgło to czy wymieniać dwumasę?

To nie zawsze konieczne. Zależy od stanu koła dwumasowego. Jeżeli jest dobre, to nie ma takiej potrzeby.

>Da się łatwo

> określić stan dwumasy ?

Da się. Jeżeli wcześniej nie miałeś nie miałeś objawów szarpania/stuków/dzwonienia to zwykle dwumas jest ok. Oczywiście dokładny stan tegoż można określić po wyjęciu sprzęgła.

Niestety, z tego co podałeś nie da się jakoś dokładniej określić przyczynę padu układu przeniesienia napędu. Równie dobrze może być sprzęgło, jak i zerwanie różnych elementów przeniesienia tego napędu, o czym wcześniej koledzy wspomnieli.

pozdrawiam

Napisano

> Oczywiście pamiętasz aby zawsze gasić na wciśniętym sprzęgle...., bo zapalanie na wduszonym

> U mnie też zdarzy się gwoździami podrzucić przy gaszeniu, ale bardzo sporadycznie.

> 136kkm nalotu z czego już ponad 30 z gliwickim niutonem.

Tak dzisiaj posłuchałem i to chyba nie dwumasa... To raczej brzmi

jakby dłużej się gasił, takie tetete te te te t ... niewiem.gif

Napisano

Poważnie się gasi przy wciśniętym sprzęgle ... yikes.gifooniee.gif

Napisano

> Poważnie się gasi przy wciśniętym sprzęgle ...

Ja tak gaszę. Parking podziemny, dojazd, hamulec, sprzęgło, kluczyk.

Odruch nauczony już przez instruktora. Na sprzęgle zapalam i gaszę.

No inaczej nie potrafię. grinser006.gif

Napisano

> Ja tak gaszę. Parking podziemny, dojazd, hamulec, sprzęgło, kluczyk.

> Na sprzęgle zapalam i gaszę.

spróbujcie odpalić moją "Kijankę" bez wciśniętego sprzęgła....

NIE DA SIĘ !!!!

i jeszcze jedno, nie jest to "automat", manual 6 biegów + wsteczny

Napisano

Tylko ja zawsze czekam az sie "turbo schłodzi " ale od dzisiaj gaszę z wciśniętym sprzęgłem wpysk.gif

Napisano
  • Autor

Już wiem coś więcej - dzis rozebrali mi auto . Wiadomo ,że padło sprzęgło - tzn tarcza jest zajechana . Milimetr brakuje do kompletnego zdarcia tarczy aż do nitów. Docisk też rozklekotany ,więc też do wymiany. Z tego co rozumiem docisk to to samo co łożysko oporowe ?

Gość patrzył na koło dwumasowe i coś mi tu nie pasuje co on mówił. Powiedział ,że to nie jest takie typowe koło dwumasowe . Nie wiem czy ma na myśli jednomasowe czy co ? Wklepałem pełny VIN do najnowszego epera założonego przez kolegów z innego forum ( http://eper.fiatforum.com.pl/ - CHWAŁA IM ZA TEGO EPERA!!! ) i nie widzę nigdzie dwumasy yikes.gif

Może ja źle patrze ale jakoś nie widzę ,żeby była dwumasa .

W każdym razie prosiłem ,żeby zamówił sprzęgło valeo , docisk , poduszkę pod skrzynię i uszczelnienia wału (bo mówił ,że trzeba to zrobić) i tyle na razie.

I jeszcze tak na przyszłość chciałem się zapytać czy ktoś może mi powiedzieć gdzie można najtaniej kupić nową org turbosprężarkę ? Bo ta moja coś troche żyga olejem ,wiec juz chce się przygotować psychicznie ile znowu mnie pochłonie Stilo . . .

EDIT : patrzyłem jeszcze raz na epera i jednak widzę ,że jest koło zamachowe. Pewnie ten mechanik guzik wie ... Jak dla mnie wygląda to na dwumasowe. Edit,żeby nie wprowadzać użytkowników w błąd.

Napisano

wal do CINEK_ na prv , powinien cos zaradzic waytogo.gif

Napisano

> Z tego co rozumiem docisk to to samo co łożysko oporowe ?

Nie. łożysko oporowe działa na docisk. Docisk odłącza sie od tarczy sprzęgła i masz luzik na zmianę biegu. Docisk i łożysko oporowe to dwa osobne elementy.

Napisano
  • Autor

A to ok . Teraz rozumiem smile.gif Czyli sprzęgło całe + łożysko oporowe będzie nowe.

EDIT : A tak przy okazji - zawsze gaszę silnik z wciśniętym sprzęgłem smile.gif Ale słychać różnicę jak się gasi na luzie z wciśniętym sprzęgłem . Budą nie trzęsie jakoś ale coś terkocze .

Napisano

> A to ok . Teraz rozumiem Czyli sprzęgło całe + łożysko oporowe będzie nowe.

> EDIT : A tak przy okazji - zawsze gaszę silnik z wciśniętym sprzęgłem Ale słychać różnicę jak się

> gasi na luzie z wciśniętym sprzęgłem . Budą nie trzęsie jakoś ale coś terkocze .

Panowie JTD jak Wam czepie samochodem przy gaszeniu to macie problem z klapami gaszenia silnika.

A to jest pierwszy krok do rozwalenia koła dwumasowego old.gif

Ja poruszający się "Pb" mam o tym pisać hmm.gif

Napisano

> Panowie JTD jak Wam czepie samochodem przy gaszeniu to macie problem z klapami gaszenia silnika.

> A to jest pierwszy krok do rozwalenia koła dwumasowego

> Ja poruszający się "Pb" mam o tym pisać

a gdzie ty masz w JTD klapy ? Tam jest taki smoczek podcisnieniowy ..

ukadwydechowy2.jpg

oznaczone na obrazku jako SGR10255 (fotka zajumana z sasiedniego watka o wycince EGRa wink.gif )

Napisano

> A to jest pierwszy krok do rozwalenia koła dwumasowego

> Ja poruszający się "Pb" mam o tym pisać

Ja jak wcześniej gasiłem bez wciśniętego sprzęgła to był taki dziwny terkot przy gaszeniu a przy wcisnietym go nie ma...

U mnie terkot a u Brata w Ibizie odgłos jakby silnik miał wyskoczyć z budy ... wpysk.gif

Napisano

> a gdzie ty masz w JTD klapy ? Tam jest taki smoczek podcisnieniowy ..

> oznaczone na obrazku jako SGR10255 (fotka zajumana z sasiedniego watka o wycince EGRa )

icon_eek.gif to Cię przepraszam ale starsze samochody mają klapy, nowsze również a Stilo... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

nie smoczek tylko siłownik swiety.gif który steruje otwarciem lub zamknięciem zaworu motylkowego potocznie nazywanego przepustnicą foch.gif ot cała klapa uzbroj_zlo.giffly.gifblah.gif

Napisano

tu masz wygląd dwumasy z mojego stilacza, wymiana na gwarancji, wadliwa seria.

284965481-271686700-docisk2.jpg

u mnie klakotały sprężynki w tarczy, samo koło zamachowe był za miekkie.

post-7259-1435251267129_thumb.jpg

Napisano

jakiej firmy sprzęgło hmm.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> to Cię przepraszam ale starsze samochody mają klapy, nowsze również a Stilo...

nikt nie mowil ze bedzie latwo hehe.gif20.GIF

Napisano

> nie smoczek tylko siłownik który steruje otwarciem lub zamknięciem zaworu motylkowego potocznie

> nazywanego przepustnicą ot cała klapa

z tym slowem "przepustnica" to tez trzeba ostroznie cfaniaczek.gif

No chyba ze robimy uklad.. ja smoczek ty przepustnica wink.gif20.GIF

Napisano

przeca napisałem ... potocznie przepustnica horse.gifrotfl.gif

Napisano

> jakiej firmy sprzęgło

nie wiem, nie pamietam, to byo 9 lat temu, wymiana na gwarancji więc chyba oryginał z linii fabrycznej, czekałem ze dwa tygodnie, przy okazji robione było turbo.

Napisano
  • Autor

Witajcie ,

odebrałem dziś Stilo skromny.gif

1800zł poszło jak w mordę strzelił... pub2.gif nic tylko sie zachlać ...

Mechanik wymienił sprzęgło , wysprzęglik , uszczelnienia wału korbowego , poduszkę pod skrzynią , zauważył ,że obudowa od intercoolera była pęknięta i już ktoś ją kleił (niespodzianka dla mnie totalna hmm.gif ) - skleił jeszcze raz. Odpowietrzył wszystko , nowy płyn . Aha - co do dwumasy to poooglądał wszystko i powiedział ,że ma luz może 1 mm i ,żeby nie wymieniać teraz jeszcze tylko poczekać aż się zepsuje. Nie wydaje jakiś dziwnych dźwięków. Jeszcze mówił ,że dzwonił do fiata ,żeby się upewnić czy to faktycznie dwumas i powiedział ,że miałem racje. Zdziwił mnie ,bo to pierwszy mechanik ,który się przyznał ,ze coś nie wiedział smile.gif

Czyli teraz muszę poszukać tylko obudowy intercoolera w wolnym czasie - bo na klejonej nie chce jeżdżić za długo smile.gif

Autko miało w poprzednim miesiącu wymienione amory z przodu i sprzężyny przód i tył na kayaby + przegub co mnie szarpnęło na 1500 zł ...

Teraz chociaż nic nie puka , nic nie skrzypi , auto jeździ super , sprzęgło bierze nie od samej ziemi tylko nieco wyżej - tak jak powinno . Mam nadzieję ,że to już wystarczy tych wydatków hehe.gif

Browara na wieczór stawiam wszystkim 20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano

Witaj w klubie 20.GIF

U mnie do wymiany poszedł wysprzęglik, pompa sprzęgła, uszczelniacz walka bo olej sikał po sprzęgle plus łożysko na półosi w sumie 1200 zl sciana.gif

W środę ponad 30 kilometrów jechałem z pracy do mechanika tylko na drugim biegu, bo żaden inny nie chciał wejść

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.