Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

NCAP - testy o czy one są realne? Dyskusja :)

Featured Replies

Napisano

Witam

Wybierając autem możemy się kierować stanem,ceną,przebiegiem,przeszłością itp w końcu ktoś powie "ten jest bezpieczniejszy" i człowiek dochodzi do wniosku, no kurde..ma rację, ale na podstawie czego? Gwiazdek NCAP?

Przejrzałem sobie testy zderzeniowe kilkunastu aut i głowię się.

Np Passat B5 97-00 ma 3 gwiazdki, tyle samo co Daewoo Matiz. Micra,Hondy i inne wręcz malutkie samochody mają po 4-5 gwiazdek. Testy jak widzę obejują czołowe zderzenie i boczne. A co z wjazdem w zadek? Zacząłem analizować to pod kątem wożenia dziecka na tylnych siedzeniach. Moim skromnym zdaniem passat kombi z hakiem zdecydowanie lepiej zamortyzuje uderzenie niż matiz, albo np peugot 3d.

Będe wdzięczny za dyskuje w tej sprawie. Jako przykład podam też daewoo nexia (w ncap jest chyba cielo czy jakos tak rosyjska produkcja) gdzie auto zgniata się ..cóż..tragicznie, a w realiach widzialem to auto po wypadkach itp i kierowcy wychodzili bez szwanku. Czy to prawda, ze NCAP dolicza gwiazdkę za kontrolkę braku zapięcia pasów?

Pozdrawiam i będę wdzięczny za dyskusję

Słoń

Napisano

Jedno i najważniejsze - i w tych testach wynoszą 60-70 km/h (jak się mylę to poprawcie) I teraz gdy podniesiesz prędkość np o 20-30 km/h to zobaczysz czy taki np matiz jest tak samo bezpieczny jak ww passat zlosnik.gif

do tego dolicz energie dwóch aut zderzających, taki passat przeleci przez środek ww matiza (tak żartobliwie)

Napisano

> Jedno i najważniejsze - i w tych testach wynoszą 60-70 km/h (jak się mylę to poprawcie) I teraz gdy

> podniesiesz prędkość np o 20-30 km/h to zobaczysz czy taki np matiz jest tak samo bezpieczny

To dolicz do tego jeszcze może z 5km/h i zobacz, czy taki Passat poradzi sobie z Rosomakiem ? hahaha.gif

Tak porównanie jest kompletnie bes sensó zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> Wybierając autem możemy się kierować stanem,ceną,przebiegiem,przeszłością

Nihil novi sub solem....

Toz wiadomo powszechnie że gwiazdki mozna porównywac w obrębie tych samych klas samochodów...

i 5 gwiazdek matiza (nie wiedziałem że tyle ma) w zyciu nie bedxie równało się 5 gwiazdkom laguny...

Napisano

Gwiazdkę można stracić za brak sygnalizacji nie zapięcia pasów więc... trzeba dystansu do tych testów.

Napisano

> i 5 gwiazdek matiza (nie wiedziałem że tyle ma) w zyciu nie bedxie równało się 5 gwiazdkom

> laguny...

... a tyle ma ?

Napisano

po pierwsze, gwiazdki przyznawane są w poszczególnych klasach samochodów i nie ma co porównywać gwiazdek passata z gwiazdkami matiza. Możesz porównać gwiazdki matiza z gwiazdkami seicento.

po drugie, na liczbę gwiazdek składają się punkty. Punkty przyznaje się za wszystko, począwszy od stref zgniotu, poduszek, a na brzęczyku pasów skończywszy. Oczywiście za takie drobiazgi jest najmniej punktów, ale czasem taka duperela może faktycznie przeważyć czy auto ma 4 czy 5 gwiazdek.

po trzecie i najważniejsze - nie kieruj się tymi gwiazdkami i testami w wyborze auta. Według mnie to jest głównie marketing. Możesz mieć super hiper bezpieczne auto i czuć się świetnie, ale zawsze jak będziesz miał pecha znajdzie się większy i twardszy, który Cię skasuje. Widziałem w życiu dużo wypadków - takich w których ginęli ludzie w niby super bezpiecznych autach, jak i np. tico po dachowaniu na autostradzie, z którego kierowca wysiadł i oglądał auto. Znajomy ojca miał wypadek w matizie taki, że przewróciło go na dach, sunął na tym dachu po ulicy, jak się odbił od krawężnika to postawiło go na koła i też się człowiekowi absolutnie nic nie stało. Moja żona jeszcze do zeszłego tygodnia jeździła matizem, także z dzieckiem. Oczywiście zawsze się trochę denerwuję jak jedzie sama z dzieckiem, ale tak samo bym się denerwował jakby jeździła bmw x5.

A hak to fajna sprawa. Jak Ci ktoś lekko wjedzie w tył, to może Ci nawet lakieru nie zadrapać, ale jak Ci wjedzie jakiś rozpędzony Jelcz, to Ci wepchnie ten hak na tylne siedzenia zlosnik.gif

Ja tu widzę wymiar psychologiczny. Każdy lubi czuć się bezpiecznie i mieć poczucie że nad wszystkim panuje i przewiduje, także nad bezpieczeństwem podróży autem, a prawda jest taka że życie to w wielu przypadkach loteria i kwestia szczęścia. Jak się człowiek z tym pogodzi, to wiele wyborów staje się łatwiejszych smile.gif

Napisano

> ... a tyle ma ?

Ok żle zapamiętałem post otwierający...

ma 3 gwiazdki toz sam się dziwiłem...

Napisano

> po trzecie i najważniejsze - nie kieruj się tymi gwiazdkami i testami w wyborze auta. Według mnie

> to jest głównie marketing. Możesz mieć super hiper bezpieczne auto i czuć się świetnie, ale

> zawsze jak będziesz miał pecha znajdzie się większy i twardszy, który Cię skasuje.

Mimo to gdybym nie daj Boże miał wypadek wolałbym siedzieć np w nowym superbie z kompletem poduszek i napinaczy niż w 10 letnim Seju...

Ale juz widac teki dziwny jestem...

Napisano

> Mimo to gdybym nie daj Boże miał wypadek wolałbym siedzieć np w nowym superbie z kompletem poduszek

> i napinaczy niż w 10 letnim Seju...

> Ale juz widac teki dziwny jestem...

To chyba normalne.

Ja wolałbym w żadnym z nich nie siedzieć i nawet nie widzieć takowego wypadku.

Napisano

Zabić sie mozna w każdym samochodzie. Gwiazdki to tylko cześć bezpieczeństwa, trzeba jeszcze odpowiednio siedzieć (połowa kierowców leży w samochodach zamiast siedzieć), jeździć zgodnie z rozsądkiem i miec trochę szczęścia. A pojazd poza duża ilością gwiazdek musi być duży i ciężki. Gwiazdki są super jak walimy w ścianę z betonu. W przypadku zderzenia z innym pojazdem, dobrze jednak żeby ten drugi wziął na siebie większość przeciazeń.

Napisano

zawsze można mieć pecha, ale statystycznie największe szanse przeżycia są w samochodzie bezpieczniejszym

Napisano

> A co z

> wjazdem w zadek? Zacząłem analizować to pod kątem wożenia dziecka na tylnych siedzeniach. Moim

> skromnym zdaniem passat kombi z hakiem zdecydowanie lepiej zamortyzuje uderzenie niż matiz,

> albo np peugot 3d.

A co jak Matiz lub Pug będzie z hakiem? grinser006.gif

Tydzień temu wjechałem Focusem w zadek Matiza. W Mietku do wymiany zderzak i nadkole oraz lekka korekta kształtu maskownicy pod tylną lampą. W Focusie do wymiany lampa, błotnik, zderzak, maska do lakierowania. . I Mietek haka nie miał cfaniaczek.gif

Napisano

Bo Mietki, to fajne Ryśki, znaczy się twarde samochody ok.gif.

Napisano

Oba auta miały po 5 gwiazdek. Widać, że wielkość i masa auta robi swoje.

Wybierając nowe auto wybieraj duże i maksymalnie wyposażone w opcje poprawiające biezpieczeństwo bierne.

Napisano

Ural to nawet bez systemów bezpieczny jest, albo Kraz. ok.gif

Napisano

Dla mnie jedne z ciekawszych testow są:

Tylko zastanawiajace jest czy przypadkiem cos nie "przygotowali" tego Volvo zeby tak wypadl.

Byl jeszcze jeden odcinek Top Gear gdzie pokazali ze Fiesta jest bezpieczniejsza od FreeLandera. Po ogladnieciu clipow ze zderzen faktycznie to widac.

Napisano

> Tylko zastanawiajace jest czy przypadkiem cos nie "przygotowali" tego Volvo zeby tak wypadl.

Na 100% nie było żadnej ustwki. Po prostu taka jest różnica, a część Volviarzy nie chce tego zaakceptować i wymyśla różne teorie spiskowe.

Napisano

> Gwiazdki są super jak walimy w ścianę z betonu.

Rozszerzyłbym to również na zderzenia z drzewem i z Tirem.

Czyli jeżeli stary Passat B5 ma np. 3 gwiazdki, a nowe Clio 5. To w zderzeniu z drzewem czy Tirem lepiej siedzieć w Cliówce. Ale jeżeli te dwa samochody miałyby się zderzyć ze sobą to skutek zderzenia będzie podobny IMHO ze wskazaniem na Clio jako trochę bardziej bezpieczne.

Napisano

> Tylko zastanawiajace jest czy przypadkiem cos nie "przygotowali" tego Volvo zeby tak wypadl.

13 lat różnicy w projektach konstrukcji nadwozia to przepaść technologiczna.

Napisano

> Gwiazdki są super jak walimy w ścianę z betonu.

Nie tylko. Przede wszystkim, gdy walimy idealnie tak, jak wali się podczas prób, co w życiu się bardzo rzadko zdarza. A nawet przy niewielkiej zmianie kąta uderzenia skutki mogą być diametralnie różne. Dlaczego? Bo ponieważ próby są robione zawsze w idealnie takich samych warunkach, to projektanci się skupiają na wzmocnieniu aut dokładnie pod tym kątem, bo za inny nikt im gwiazdek nie przyzna zlosnik.gif

Napisano

Wielkosc ma znaczenie hehe.gif

Tu to ladnie tlumacza i prezentuja :

Napisano

> po ogladnieciu clipow ze zderzen faktycznie to widac.

Ciekawe, że nie ma ani jednego samochodu francuskiego :D waytogo.gif

Napisano

> Ciekawe, że nie ma ani jednego samochodu francuskiego :D

Cieawe i przyznam ze nie zwrocilem na to uwagi. Natomiast bezpieczenstwo ok.gif i sam wybralem dla serce.gif pomimo ze samochod na "f"

Napisano

> Ciekawe, że nie ma ani jednego samochodu francuskiego :D

A xantia icon_eek.gif-25s filmiku...

Napisano

> A xantia -25s filmiku...

ok, niedopatrzenie smile.gif

Napisano

... i podstawowa odpowiedź - żeby móc PORÓWNAĆ, jak zachowają się dane samochody w SYMULOWANYM LABOLATORYJNIE zderzeniu.

Istota i sens są dokładnie takie same, jak w przypadku badania średniego spalania - mamy laboratoryjny test, który służy do celów PORÓWNAWCZYCH.

Nie ma on nic wspólnego z rzeczywistym spalaniem i - takoż samo - EURO NCAP nie ma nic wspólnego z zachowaniem podczas rzeczywistego zdarzenia drogowego.

Nie ma dwóch takich samych zdarzeń drogowych, tak samo jak nie ma dwóch takich samych kierowców/dróg/sytuacji drogowych, które zaowocują takimi samymi spalaniami.

Ani spalanie, ani gwiazdki to nie jest (tylko) marketing bullshit, tylko dane PORÓWNAWCZE, mające na celu wyłonienie obiektywnych kryteriów wyboru pojazdu. To, że marketingowcy wtłoczyli w łby ciemnego luda, że "nasze auto jest x-gwiazdkowe, wiec masz w nim licencję na nieśmiertelność", a ciemny lud to łyknął jak młody pelikan, to już insza inszość.

Napisano

> ... i podstawowa odpowiedź - żeby móc PORÓWNAĆ, jak zachowają się dane samochody w SYMULOWANYM

> LABOLATORYJNIE zderzeniu.

> Istota i sens są dokładnie takie same, jak w przypadku badania średniego spalania - mamy

> laboratoryjny test, który służy do celów PORÓWNAWCZYCH.

Ale zderzając pięciogwazdkową Cliówkę, z pięciogwiazdkową beemką X5 lepiej jednak siedzieć w tej drugie. Więc coś z tym porównaniem nie do końca teges grinser006.gif.

Napisano

> Ale zderzając pięciogwazdkową Cliówkę, z pięciogwiazdkową beemką X5 lepiej jednak siedzieć w tej

> drugie. Więc coś z tym porównaniem nie do końca teges .

Porównasz - jasno powiedziane jest, że porównania są adekwatne W JEDNEJ GRUPIE.

Idąc Twoim tokiem rozumowania, to kupuję 30+ letniego SKOT'a + szmatkę do ścierania resztek przeciwników z pancerza i zasadniczo wszyscy wokół mogą mi skoczyć.

Napisano

> Ale zderzając pięciogwazdkową Cliówkę, z pięciogwiazdkową beemką X5 lepiej jednak siedzieć w tej

> drugie. Więc coś z tym porównaniem nie do końca teges .

Zależy jak uderzając, co Ci piszemy z wujkiem. Znam wypadek skasowania Mercedesa przez Malucha. Wjechał mu równo w boczny słupek. Maluch poszedł do wyklepania, mesiek na szrot zlosnik.gif Ofiar nie było w żadnym.

Napisano

> Zależy jak uderzając, co Ci piszemy z wujkiem. Znam wypadek skasowania Mercedesa przez Malucha.

> Wjechał mu równo w boczny słupek. Maluch poszedł do wyklepania, mesiek na szrot Ofiar nie

> było w żadnym.

Dokładnie.

Miałem już akcję zrobienia całki z rocznego samochodu po najechaniu na tył drugiego.

Koszt naprawy najechanego (lexus, naprawiony w ASO) to ok 10-15 kpln.

Najeżdżający sporo niższej klasy.

Napisano

> Dokładnie.

> Miałem już akcję zrobienia całki z rocznego samochodu po najechaniu na tył drugiego.

> Koszt naprawy najechanego (lexus, naprawiony w ASO) to ok 10-15 kpln.

> Najeżdżający sporo niższej klasy.

To musiała być bardzo drobna stluczka. Wymiana zderzaka tylnego w Lexie + lampy wystarczy na 10 tys rachunku za naprawę. Szczególnie jak lampy są na LEDach.

Napisano

> To musiała być bardzo drobna stluczka. Wymiana zderzaka tylnego w Lexie + lampy wystarczy na 10 tys

> rachunku za naprawę. Szczególnie jak lampy są na LEDach.

Piszesz o cenach w USA?

Bo w Polsce pewnie jest drozej...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.