Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedalem Aveo - małe podsumowanie

Featured Replies

Napisano

Hb 2005 grudzień wersja plus 1.4 8V. Kupiłem za 32tys sprzedałem za 15. Czyli przez 5lat stracił polowe wartości IMO nie tak złe. Awari brak ale przebieg tylko 35 tys. Tylko alarm zawiodl na koniec. Od początku jako 2 samochód. Idealny do miasta. A jak trzeba przycisnac to tez sie dało grinser006.gif ale tylko do 140km/h pózniej nie jedzie. Trochę szkoda ale będzie na nowy samochód jak ceed sie popsuje:)

Będę tu zaglądał zwłaszcza ze mam chrapkę na cruze demo ale pod warunkiem ze sporo zejdą z tych 63 tys w przypadku nowki.

Napisano

Ja też kupiłem jako drugi. Ale życie życiem - chwilowo jest jako jedyny czyli też pierwszy. zlosnik.gif ...i nawet 3 foteliki do tyłu wersji 3D wchodzą yikes.gifyikes.gifsmile.gif

W lipcu będzie miał 1 rok, klima rzecz nieoceniona z tym, że pod górkę "albo schładzarka albo wzniesienie". grinser006.gifzlosnik.gifhehe.gif

Popsuł się wentylator nawiewu (piszczał) - wymienili cały na gwarancji.

Jak do lata nic nie kupię, to zapakuję rodzinę i na urlop... pub2.gifyay.gif

Napisano

15/32=0.47, czyli stracił 53 % wartości, a po uwzględnieniu inflacji jakies 55-57%. Ale to i tak bardzo przyzwoity wynik.

Napisano
  • Autor

Wcisnij mocniej gaz wtedy komp sam ja odlaczy

Napisano

ponizej 63 nie zejda, bo cruze ma kiepskie rabaty na demo. angryfire.gif stad kupilem nowke, bo 500 zł roznicy nie było warte wypierdzianego auta jak to moi koledzy mowia.

Napisano

> Wcisnij mocniej gaz wtedy komp sam ja odlaczy

Wiem, wiem, ale dzięki za przypomnienie - kiedyś mało które auto tak miało smile.gif

Inna sprawa, że 84 konie to zwykle jakaś połowa z nich śpi w zagrodzie czy stajni. Budzą się dopiero pow. 4000 obr., wtedy dopiero coś się dzieje smile.gif

Napisano

> Inna sprawa, że 84 konie to zwykle jakaś połowa z nich śpi w zagrodzie czy stajni. Budzą się

> dopiero pow. 4000 obr., wtedy dopiero coś się dzieje

A jak byś chciał? Przejedź się sławnym 1.4 VW gdzie przy 4000 jest tak samo jak przy 3000, a przy 5000 kończy się zabawa wink.gif

Napisano

> A jak byś chciał? Przejedź się sławnym 1.4 VW gdzie przy 4000 jest tak samo jak przy 3000, a przy

> 5000 kończy się zabawa

Jakbym chciał? Np. tak jak w nissanowskim 1,6 ze zmiennymi fazami BEZ turbo, gdzie spalanie jest o niebo niższe, można ruszyć z 3-go biegu, a operując delikatnie gazem można uzyskać spalanie pomiędzy 3,5 a 3,8 l/100 km. A auto wyższe i ciut cięższe od Aveo.

Ale nie jest źle, ja się obrotów nie boję. cool.gif

Napisano
  • Autor

1.6 i spalanie poniżej 4l hehe.gif ale kolega bajki opowiada hehe.gif w jakim aucie? Kysz Kysz?

Napisano

> 1.6 i spalanie poniżej 4l ale kolega bajki opowiada w jakim aucie? Kysz Kysz?

Chyba z górki i wyłączonym silnikiem. 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Chyba z górki i wyłączonym silnikiem.

IMO spalanie 1.6 przy normalnej jezdzie wynik ponizej 6 juz jest dobry. Ale moj sluzbowy focus 1.6 palil 8.

Napisano

> IMO spalanie 1.6 przy normalnej jezdzie wynik ponizej 6 juz jest dobry. Ale moj sluzbowy focus 1.6

> palil 8.

No bo tyle pali Focus 1,6. W mieście w korkach przy ciężkiej nodze nawet pod dychę zimą spokojnie.

Inna sprawa, że Aveo pali podobnie w podobnych warunkach - czyli dużo.

A auto spalające 3,8 l/100 km w warunkach baaardzo delikatnej nogi i braku korków na trasie przy max. 80-100 km/h (nie więcej) to nissan note 1,6.

I szczerze mówiąc zwisa mi czy ktoś w kto wierzy czy nie - jak chcecie, żeby wam wierzyli, skoro wszystko poddajecie w wątpliwość, czego sami nie sprawdziliście?

Da się - to lekkie auto i bardzo dobry silnik, a japońce benzynowe silniki zawsze robili dobre (no, prawie zawsze). smile.gif

Napisano

> No bo tyle pali Focus 1,6. W mieście w korkach przy ciężkiej nodze nawet pod dychę zimą spokojnie.

> Inna sprawa, że Aveo pali podobnie w podobnych warunkach - czyli dużo.

> A auto spalające 3,8 l/100 km w warunkach baaardzo delikatnej nogi i braku korków na trasie przy

> max. 80-100 km/h (nie więcej) to nissan note 1,6.

> I szczerze mówiąc zwisa mi czy ktoś w kto wierzy czy nie - jak chcecie, żeby wam wierzyli, skoro

> wszystko poddajecie w wątpliwość, czego sami nie sprawdziliście?

> Da się - to lekkie auto i bardzo dobry silnik, a japońce benzynowe silniki zawsze robili dobre (no,

> prawie zawsze).

w 4,8 bym ci uwierzyl, ale w 3,8 juz nie bardzo. Chyba ze jakis magicznym sposobem. Non stop na wybiegu i jazda max 80km/h. Kolegi maluch po pelnych regulacjach i z max predkoscia 70km/h tyle palił co ten twoj nissan.

Napisano

No po prostu rozpędziłem się do wspomnianych ok. 80 km/h i nie przekraczając 100 km/h jechałem dość monotonnie, uważając, aby pedał gazu był wciśnięty jak najmniej i jak najkrócej. Z górki gaz puszczałem (odcięcie paliwa), jednocześnie starając się tak rozpędzić, żeby pod górę wjechać siłą rozpędu albo z minimalnym gazem, nie zwalniając do mniej niż 50-60 km/h.

Średnia prędkość jakieś ok. 80 km/h. Super silnik, ale w tym modelu tylko na zamówienie: ale warto, bo auto pali mniej niż z silnikiem 1,4, a przyjemność z jazdy duuużo większa.

P.S. Jeździ lepiej niż Focus 1,6, paląc jednocześnie mniej - ale to inna generacja silnika, więc to nie jest dziwne smile.gif

Napisano

> Inna sprawa, że 84 konie to zwykle jakaś połowa z nich śpi w zagrodzie czy stajni.

Mam na to inną teorię - że w koreańskich silnikach są koreańskie koniki, takie trochę mniejsze smile.gif

Napisano

> Średnia prędkość jakieś ok. 80 km/h.

Kolego, jeśli ty spalanie (podobno 3.8 l/100 km) przy takim stylu jazdy policzyłeś podobną metodą jak prędkość średnią (podałeś 80 km/h biglaugh.gifyikes.gifzlosnik.gif ) to moje gratulacje.

Dla porównania i uświadomienia ci co to znaczy prędkość średnia podam ci przykład :

w ostatni łikend 3-cio majowy trasa 460 km (4 osoby na pokładzie) z prędkościami przez większość trasy do 100-110 km/h (chwilami więcej np. na obwodnicy Garwolina) , w miastach raczej z prędkościami dozwolonymi (no powiedzmy 10-20 km/h max więcej) , silnik 1,6 , 132 KM Valvematic. Prędkość średnia wg kompa 63 km/h (nawigacja 71 km/h) zużycie paliwa wg kompa ok. 6,6 -6,8 l/100 km.

I to moim zdaniem jest próba miarodajna (odpowiedni dystans , realna średnia do uzyskania na takiej trasie)

Więc nie wiem jak ty z prędkością średnią 80 km/h zużywasz 3,8 l/100km yikes.gifno.gifblush.gif .

Napisano

> Więc nie wiem jak ty z prędkością średnią 80 km/h zużywasz 3,8 l/100km .

3,8 palił mi 1.9 TDI, gdy jechałem Toledo ze stałą prędkością 100km/h, średnia z trasy 4,8.

Lacetti w trasie przy delikatnym traktowaniu pedału gazu potrafi zejść do 7, ale normalnie pali 8. zlosnik.gif

Napisano

> 3,8 palił mi 1.9 TDI, gdy jechałem Toledo ze stałą prędkością 100km/h, średnia z trasy 4,8.

> Lacetti w trasie przy delikatnym traktowaniu pedału gazu potrafi zejść do 7, ale normalnie pali 8.

spalanie mojego lacetti 1,6 kombi. Oczywiście mówię o rekordzie biglaugh.gif

6,62l/100km (max 110 km/h tylko trasa, bardzo spokojnie) yay.gif

Napisano

> Średnia prędkość jakieś ok. 80 km/h.

Tym stwierdzeniem tylko utwierdziles mnie w tym ,ze piszesz bzdury waytogo.gif

Napisano

> Tym stwierdzeniem tylko utwierdziles mnie w tym ,ze piszesz bzdury

Dziwne. Jak piszę, że jakies auto pali 10 l - wszyscy wierzą. A mogę kłamać, nie?

Jak piszę, że 3,8 l, nikt tego nie sprawdził nigdy - i wszyscy zarzucają kłamstwo.

Masz rację - utwierdziłeś mnie, ze tutaj dalej panuje w materii dystansu do siebie pełen infantylizm. 893goodvibes.gifzlosnik.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Jak piszę, że 3,8 l, nikt tego nie sprawdził nigdy - i wszyscy zarzucają kłamstwo.

Konkretnie na jak długim odcinku uzyskałeś taki wynik i czy są to dane z komputera pokładowego, czy z taknowania do pełna?

>Masz rację - utwierdziłeś mnie, ze tutaj dalej panuje w materii >dystansu do siebie pełen infantylizm.

Niezależnie, czy jest to prawdą, czy nie, podałeś wiadomość, z którą przeciętnemu właścicielowi paliwożernego raczej Chevroleta będzie bardzo trudno się pogodzić, więc czego się spodziewałeś? hehe.gif

Napisano

> Konkretnie na jak długim odcinku uzyskałeś taki wynik i czy są to dane z komputera pokładowego, czy

> z taknowania do pełna?

> Niezależnie, czy jest to prawdą, czy nie, podałeś wiadomość, z którą przeciętnemu właścicielowi

> paliwożernego raczej Chevroleta będzie bardzo trudno się pogodzić, więc czego się

> spodziewałeś?

Dlatego napisałem, że mam również Aveo i zasadniczo pali faktycznie dużo za dużo. Ale za to był tani. grinser006.gif

Wynik uzyskany kilkukrotnie (pomiar i taki i taki, zasadniczo akurat ten komp miałem dokładny i pokazywał to samo co przy dystrybutorze) w podanym zakresie na trasie ok. 80 km w jedną stronę, w niedzielę - jeśli to dla kogoś ważne (dla warunków drogowych - ważne).

Jak ktoś nie wierzy, to możemy oficjalnie jakiś zakład przyjąć - np. przegrany płaci 1000 zł. Zapraszam! cool.gif

Napisano

> Dlatego napisałem, że mam również Aveo i zasadniczo pali faktycznie dużo za dużo. Ale za to był

> tani.

> Wynik uzyskany kilkukrotnie (pomiar i taki i taki, zasadniczo akurat ten komp miałem dokładny i

> pokazywał to samo co przy dystrybutorze) w podanym zakresie na trasie ok. 80 km w jedną

> stronę, w niedzielę - jeśli to dla kogoś ważne (dla warunków drogowych - ważne).

> Jak ktoś nie wierzy, to możemy oficjalnie jakiś zakład przyjąć - np. przegrany płaci 1000 zł.

> Zapraszam!

To moze on Ci tyle spalil na 80kmhehe.gif

Tu nadal byloby ciezko, ale juz mniej nieprawdopodobnie grinser006.gif

Jezeli nie jechal w stylu wyscigow o kropelce to nie ma szans na tyki wyniki w silniku benzynowym 1,6...

Napisano

> To moze on Ci tyle spalil na 80km

> Tu nadal byloby ciezko, ale juz mniej nieprawdopodobnie

> Jezeli nie jechal w stylu wyscigow o kropelce to nie ma szans na tyki wyniki w silniku benzynowym

> 1,6...

No i też należy pamiętać, że dystrybutor dystrybutorowi nierówny, stąd też czasem naleje więcej, czasem mniej (mówię o tankowaniu do pełna). Ale to nie będzie raczej aż 1l różnicy.

Napisano

> Jezeli nie jechal w stylu wyscigow o kropelce to nie ma szans na tyki wyniki w silniku benzynowym

> 1,6...

Przy takim założeniu to możliwe hehe.gif Nawet polonezy 1500 dawały radę coś koło 3,8 litrów na setkę. Tylko że tam silnik włącza się na chwilę tylko a później się tylko jedzie rozbiegiem

Tu sprawdziłem jak inni piszą o spalaniu tego notka icon_rolleyes.gif

Napisano

tylko, że trzeba by "wcisnąć" gdzieś jeszcze do tej opowieści średnią prędkość 80 km/h.

Napisano

> 15/32=0.47, czyli stracił 53 % wartości, a po uwzględnieniu inflacji jakies 55-57%. Ale to i tak

> bardzo przyzwoity wynik.

Jak na chevroleta w polskich warunkach to wręcz rewelacyjny wynik. Zwłaszcza, że auto z tego co pamiętam bez klimy.

Lacetti moich teściów sprzedaliśmy za 14k PLN, przy cenie zakupu trochę ponad 40k PLN (MR2005). Fakt, że było trochę poobijane i też bez klimy, ale utrata wartości znacznie większa.

Napisano

A może się tak założymy, np. o 2000 zł czy inną dowolną kwotę: ktoś chętny? Kogoś stać?

Czy wszyscy tylko mocni w gębie, bo "mój szefrolett pali dużo, toż to niemożliwe, żeby komuś mniej"? hehe.gifzlosnik2.gif

No wiem, wiem - wyśmiać, wyśmiejemy, ale w realu się nie wychylamy.

Jakbym był głupszy, to bym się obraził. A tak wiem, ile wiem i nie potrzebuję innych przekonywać o tym co wiem - bo cenię sobie słowo.

Co w tym narodzie rzadkością jest, niestety. Bo nie ceni się tego co na piśmie, to jak się ma cenić co w słowie? cool.gif

A swoją drogą - mam film nagrany z całej przejażdżki. Myślałem go tutaj wrzucić jako linka. Ale też wyśmiejecie, że montaż, że "jo wim lepiej", że takie tam. IThankYou.gif

Wobec powyższego zostańmy przy tym, że chevi jest strasznie ekonomiczne auto, że inne auta są "be", że chevi pali 5 l w mieście, a nissan 10, tfu, może odwrotnie...

Dopowiedzcie sobie co komu ślina na język przyniesie - mądrego czy też niekoniecznie.

Kłamie się tyle w tym kraju, że prawda jednak razi - więc ja też będę was niektórych traktował jak kłamców.

I będziemy równi - bo skoro podejrzewacie wszystkich o kłamstwo, to ten co tak podejrzewa kłamcą jest również. grinser006.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

EOT. yay.gif

Napisano

Ale ja się w ogóle nie wypowiadałem w temacie spalania Nissana Note (które to auto mnie się notabene podoba - sam się nad nowym zastanawiałem). I wcale nie zamierzam się o to spalanie zakładać...

Wątek jest na temat sprzedaży Aveo...

Napisano

> A może się tak założymy, np. o 2000 zł czy inną dowolną kwotę: ktoś chętny? Kogoś stać?

Ale się nakręciłeś hahaha.gif

Napisano

> Ale ja się w ogóle nie wypowiadałem w temacie spalania Nissana Note (które to auto mnie się

No to tym bardziej nie do Ciebie - każdy wie, do kogo to smile.gif

Jak masz pytania do Note - to wal: przejechałem nim ponad 70 tys. km smile.gif

Napisano

Cocek, a czy Ty przypadkiem nie miałeś nicka Notek na forum Nissana Note kilka lat temu?

Bo pamiętam, był ktoś taki jak Ty, co miał Focusa, Swifta i Note, Czy zbieżność posiadanych samochodów jest tylko przypadkowa?

Napisano

Jaki cocek i o co chodzi? yikes.gif

Bo teraz to już ja nie wiem o czym wątek swiety.gifblush.gif

A tak poważnie, to takie rzadkie auta - Focus czy nissan? Bo poczułem się, jakby ktoś mnie posądził o jazdę Maybachem. Albo co najmniej JAG-iem biglaugh.gif

Napisano

> Jaki cocek i o co chodzi?

> Bo teraz to już ja nie wiem o czym wątek

> A tak poważnie, to takie rzadkie auta - Focus czy nissan? Bo poczułem się, jakby ktoś mnie posądził

> o jazdę Maybachem. Albo co najmniej JAG-iem

Oj zauważyłem mój błąd - przepraszam cecek biglaugh.gif

Ale nie o to chodzi czy to rzadkie autka, tyko jak nic pasujesz mi do kogoś kto nazywał się notek, a było kiedyś dość głośno z kimś takim na forum note hehe.gif stąd zapamiętałem, a bardzo mi go przypominasz

Napisano

> Jak na chevroleta w polskich warunkach to wręcz rewelacyjny wynik. Zwłaszcza, że auto z tego co

> pamiętam bez klimy.

> Lacetti moich teściów sprzedaliśmy za 14k PLN, przy cenie zakupu trochę ponad 40k PLN (MR2005).

> Fakt, że było trochę poobijane i też bez klimy, ale utrata wartości znacznie większa.

Lacetti więcej traci na wartości, co ciekawe 2004-2005 są w podobnych cenach jak Aveo

Napisano

> Oj zauważyłem mój błąd - przepraszam cecek

> Ale nie o to chodzi czy to rzadkie autka, tyko jak nic pasujesz mi do kogoś kto nazywał się notek,

> a było kiedyś dość głośno z kimś takim na forum note stąd zapamiętałem, a bardzo mi go

> przypominasz

A to znaczy - dobrze czy źle, że kogoś tego przypominam? offtopic.gifwink.gif

Napisano

> A to znaczy - dobrze czy źle, że kogoś tego przypominam?

Wiem, wiem offtopic.gif ale:

To byłoby źle, bo ten ktoś wchodził bardzo w konflikt z innymi użytkownikami, miał dość dziwne teorie na temat użytkowania samochodu, przez co powodował wielokrotnie burzę na forum i rozgrzewał innych piszących angryfire.gif.

Ale może to jednak nie Ty wink.gif

Napisano

> A może się tak założymy, np. o 2000 zł czy inną dowolną kwotę: ktoś chętny? Kogoś stać?

> Czy wszyscy tylko mocni w gębie, bo "mój szefrolett pali dużo, toż to niemożliwe, żeby komuś

> mniej"?

Tejk it izi. Jeśli już, to ze swojej strony wolałbym zakład, jak w filmie Cztery pokoje. hehe.gif

Ja, dla przykladu, rozumiem, że Nissan Note z kimś innym za kierownicą, niż ja, może palić dużo mniej od mojego skądinąd paliwożernego pojazdu. To z jednej strony, ale z drugiej podane przez Ciebie wyniki oznaczają, że Lacetti 1.8 ze mną za kierownicą pali jekieś dwa razy więcej od prowadzonego przez Ciebie Note. W podobnych warunkach oczywiście. To już zdecydowanie trudniejsze do łyknięcia. Nie chodzi o kwestie ambicjonalne, bo to mnie po prostu grzeje, ale o moje dotychczasowe ogólne pojęcie o motoryzacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.