Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pęknięta szpika kolektora w głowicy

Featured Replies

Napisano

witajcie

pech chciał, że podczas demontażu kolektora okazało się, że pęknięta jest jedna ze szpilek skrajnych.Chciałbym uniknąć demontażu głowicy pomyślałem wiec aby splanować powierzchnię przylegania po stronie kolektora (na oko jakby nie była równa) i zastosować grubszą (bardziej uszczelniającą) uszczelkę, co o tym myślicie? Ktoś już przerabiał taki temat?

Napisano

A nie można tej szpilki wymienić?

Zawsze też można spróbować użyć takich wynalazków... zlosnik.gif

Napisano

Wykręcasz stara i po kłopocie zlosnik.gif nie opisałes jak sie uje... ale mysle że zaraz przy krawędzi i albo dospawanie nakętki i wykręcenie albo rozwiercanie . i wstawienie nowego gwintu waytogo.gif Kolektor oczywiście musisz splanować i odpowiednią uszczelke dac . jeśli jest to silnik opla to słabo szukałeś a temat dotyczy całej masy aut zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A nie można tej szpilki wymienić?

jest zerwana jakieś 4mm od rantu głowicy i dojście jest ciężkie.

> Zawsze też można spróbować użyć takich wynalazków...

tak ale to by trzeba było siły użyć, a tam za bardzo nie ma jak.

Napisano
  • Autor

> Wykręcasz stara i po kłopocie nie opisałes jak sie uje... ale mysle że zaraz przy krawędzi

no właśnie, ukręciła się kilka mm w głąb w głowicy. Nic nie wystaje.

> dospawanie nakętki i wykręcenie albo rozwiercanie

dospawania odpada, rozwiercenie bez demontażu głowicy także nie wchodzi w grę.

> Kolektor oczywiście musisz splanować i odpowiednią uszczelke dac . jeśli jest to silnik opla to słabo

> szukałeś a temat dotyczy całej masy aut

szukałem i to z dwie godziny nad tym spędziłem, dam do splanowania i pospawania ten kolektor ale teraz pytanie czy można założyć grubszą szczelniejszą uszczelkę zamiast standardowej?

Poprosiłem, żeby do mnie podjechał znajomy mechanik co z tym zrobić, stwierdził chłopie mina wypił piwo i sobie poszedł grinser006.gif

Napisano

> Poprosiłem, żeby do mnie podjechał znajomy mechanik co z tym zrobić, stwierdził chłopie mina wypił

> piwo i sobie poszedł

no to dupa nie mechanik grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> no to dupa nie mechanik

no może, ale pomiędzy głowicą a chłodnicą jest ok 15-20max cm luzu więc wiertarką dam nie dojdę. Chciałem zdjąć zderzak i chłodnice ale z kolei czynnik od klimy pójdzie się walić, a świeżo nabiłem.

Napisano

> no może, ale pomiędzy głowicą a chłodnicą jest ok 15-20max cm luzu więc wiertarką dam nie dojdę.

> Chciałem zdjąć zderzak i chłodnice ale z kolei czynnik od klimy pójdzie się walić, a świeżo

> nabiłem.

Kątowa wiertarka daje rade waytogo.gif zawsze mozna zdemontować chłodnice , szpilka jest stalowa ,głowica alu więc nawet jak jest w głąb to często da sie nadspawać szpilke i do tego nakrętke by odkęcic . Niestety trzeba sie z tym pomeczyć ale udaje sie waytogo.gif jeśli dobrz epamiętam opel ma własnie jakies wzmocnione uszczelki . Poszukaj zestawu kolektor i uszczelka z kpl szpilek bo pewnie reszta też niedługo wyskoczy waytogo.gif

Napisano

> witajcie

> pech chciał, że podczas demontażu kolektora okazało się, że pęknięta jest jedna ze szpilek

To nie pech, to standard w ecotec. W tych silnikach przy wymianie uszczelki pod głowicą obowiązkowo trzeba poprawiać gwinty i dać nowe szpilki. W Astrach/Vectrach można silnik odkręcić od poduszek i podnieść mocno do góry, zdemontować pas nad chłodnicą i wtedy jest dojście.

Napisano
  • Autor

> Poszukaj zestawu kolektor i uszczelka z kpl szpilek bo pewnie

> reszta też niedługo wyskoczy

kupiłem cały nowy zestaw szpilek i nakrętek oraz standardowa uszczelka, ale skoro mówisz, że opel coś przewidział na taką ewentualność to podpytam w aso. Dodatkowo muszę splanować powierzchnię styku w kolektorze bo jest nierówna więc na chłopski rozum uszczelka musi być grubsza.

Napisano
  • Autor

> W Astrach/Vectrach można silnik odkręcić od

> poduszek i podnieść mocno do góry, zdemontować pas nad chłodnicą i wtedy jest dojście.

teoretycznie mogę zdemontować przód ale wolałbym tego uniknąć (rozszczelnienie klimy) a pasa się nie zdemontuje bo w zafirze nie jest

przykręcany a wspawywany.

problem wygląda następująco:

z18xe.jpg

z18xe2.jpg

z18xe3.jpg

a tutaj widać, że przez to, że nie dolegało dokładnie na 1 i 2 cylindrze przedmuchiwało. Objawiało się to tylko na zimnym silniku ale niezwykle irytowało. Co chwile słyszałem, masz zawory do robienia grinser006.gif postanowiłem więc z tym skończyć.

z18xe4.jpg

odkryłem właśnie, że występują wiertarki rozwiązujące mój problem grinser006.gif

wiertarka kątowa Pozostaje tylko kwestia precyzji wykonania o co najbardziej się boje.

Napisano

Bodzlo już wcześniej napisał że wiertarka kątowa daje rade.Nie warto dla jednej szpilki kupować popytaj może ktoś ma i pozyczy na godzinke wink.gif

Napisano

po fotach widze ze najlepszy byłby tam migomat zlosnik.gif a jak nie masz to wywiercić 5 w środku i wykrętakiem spróbować waytogo.gif

Napisano

> po fotach widze ze najlepszy byłby tam migomat a jak nie masz to wywiercić 5 w środku i

> wykrętakiem spróbować

Ta 200A na spawarce nakrętka M10 i gorąca szpilka pięknie się wykręca zlosnik.gif Roboty na 10min wink.gif

Napisano

Tak jak koledzy podpowiadają. Albo wiertarka kątowa albo spawarka. Musi wyjść chyba że ktoś to siłą dokręcił do końca kanału i gwint jest zniszczony. Ale taką ewentualność bym w tym momencie odpuścił teraz.

Napisano
  • Autor

> Tak jak koledzy podpowiadają. Albo wiertarka kątowa albo spawarka.

Tak z ciekawości zapytam, jak tam dojść spawarką? Przecież to jest poniżej poziomu płaszczyzny głowicy.

Napisano

> Tak z ciekawości zapytam, jak tam dojść spawarką? Przecież to jest poniżej poziomu płaszczyzny

> głowicy.

Spokojnie wink.gif Głowica to aluminium które się nie zespawa ze szpilką jeśli te parę mm nadleje spawacz spoiwem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Spokojnie Głowica to aluminium które się nie zespawa ze szpilką jeśli te parę mm nadleje spawacz

> spoiwem

Udało się dobre wiertło dało radę, udało się rozwiercić szpilkę nie niszcząc gwintu przy okazji smile.gif Teraz tylko planowanie kolektora na PŁ i można całość składać smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.