Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ktos moglby mi prosze wytlumaczyc

Featured Replies

Napisano

> Wiesz, ad. strzelectwa np.

> Nie wymaga on takiej infrastruktury i sa przeciez organizowane jakies ztcw. fajne imprezy np. przez

> ludzi zwiazanych z Cekausem.

Miałem na myśli palną, na pneumatyki sam jeżdżę i tylko dzięki temu, ze leśnym dziadkom nie udało się wcisnąć swoich macek imprezy są na najwyższym poziomie.

W palnej, żeby dostać pozwolenie musisz się zapisać do związku, wyrobić licencję płacić haracze do PZSS, inaczej straszą skierowaniem info do policji, która ma odebrać pozwolenia co oczywiście jest bezprawne.

Natomiast z modelarstwa pamiętam relacje organizatorów jak przedstawiciel LOKu przyjeżdżał zabierał wpisowe i obejmował honorowy patronat tylko po to, żeby zawody mogły być zaliczone to punktacji MP.

Napisano

> A będąc właścicielem takiego toru puścisz pojazdy na tor bez zabezpieczenia tech/med?

Nie widze problemu. Mozesz w ten sposob wynajac obiekty w Polsce.

Problem w tym, ze jest ich malo, bywaja dziurawe i dosc wolne.

Napisano

> Moze. Nie mniej jednak "szkoda" po prostu szkoda..

Oczywiscie. Widok z okna na obydwa stadiony nie przynosi ulgi.

Ale powiedzmy, ze juz sa jakies tam obiekty.. mimo to imprez jak na lekarstwo.

Napisano

> Poza tym wowczas atmosfera byla conajmniej nadeta i bez polaru subaru wstyd sie bylo pokazac

nie wiem czy mówimy tu wszyscy o tych samych spotkaniach, ale... Chyba musiało tam się sporo zmienić bo ani szutru ani polarów subaru to ja tam nie widuję. No chyba, że strzelam przy każdej wizycie straszną "Fąpa" nieświadomie. hehe.gif

Napisano

> Ponioslo Cie.

Nie. Rozmawiam z ludźmi "z ulicy" po prostu i wiem czego oczekują. Chcą upalać w idealnych warunkach za darmo. Jak już przyjadą to się okazuje, że pokręcą się dwa razy i "szkoda mi opon". To czego chcą? Ponarzekać na brak infrastruktury której i tak nie mają zamiaru wykorzystywać? Podczas rajdów osiedlowych i "kilowania" na prostych fura im się mniej zużywa więc są zadowoleni.

> A ilu kacikowiczow ma licencje ?

Powiem tak: mogło by mi opon nie wystarczyć palacz.gif

> Poza tym uwielbiam ton Twoich wypowiedzi.

> czuc "konesera"

A tutaj to już nie zrozumiałem ale dziękuję za słowa uznania.

Aha, promocja na przejazdy wygasła. Wątek wyświetlony ponad 600 razy i NIKT nie chciał za darmo poupalać cudzym autem bez zobowiązań w bezpiecznych warunkach. Nikt nawet nie zapytał o jaką licencję chodzi. Nikt nawet nie zaczepił żeby spróbować. Czy to przypadkiem nie świadczy o tym, że spora część z wypowiadających się nie ma zamiaru uprawiać tego sportu a tylko narzeka?

Na każdą propozycję upalania za darmo bądź za niewielkie pieniądze "zainteresowani" odpowiadają marudzeniem.

Jeszcze raz: za darmo i bez zobowiązań. Kto się zgapił ten się nie napił. A z niektórymi pewnie uda mi się jeszcze zobaczyć na lotnisku (tak, lotnisku, nie na jakichś szutrach).

Jeśli rzeczywiście jest taka nisza. Jeśli rzeczywiście nikt nie robi imprez, których chcą dziesiątki, bądź setki ludzi to... zróbcie swoją! Wynajmijcie lotnisko, zróbcie trasę, dajcie zabezpieczenie. Jak widać chętni się znajdą. Nie wierzę, że się nie uda... no chyba, że znów będą marudzić "bo mi nie odpowiada to a tamto..."

Napisano

> Ponioslo Cie.

A moim zdaniem nawet jeśli to nie bardzo. Prawie wszyscy moi koledzy to zadeklarowani miłośnicy motoryzacji i szybkiej jazdy. Pomysł wypadu na tor naturalnie każdemu się podoba. Każdy pojedzie! Ale jak przychodzi do rzeczy to zaczynają się schody. Bo daleko. Bo czasu brak. Bo drogo. A co najważniejsze: bo nie ma czym. Przecież na tor to tylko jak się ma jakieś 300 konne auto bo inaczej obciach, wstyd i hańba.

Ja tam nie mam z tym problemu ale oni tak.

Napisano

> Dlaczego do dzis nikt nie wpadl na pomysl zbudowania czegos co mialoby chociaz 3km, gdzie mozna

> byloby zjesc jakas kielbase z rusztu i przejechac kilka kolek ?

Pomysly byly i to rozne. Kiedys na racingforum byla gruba rozkmina o tym i koszty po prostu porazaja. Nikt prywatnie i hobbystycznie czegos takiego nie wybuduje, a i firmy skutecznie odstrasza dluuuugi koszt zwrotu inwestycji...

Napisano

1. Polecam tor w Ułężu, masz tam chyba ok 120 km, moim zdaniem to najrozsądniejsze rozwiazanie i stosunek jakości toru i mozliwosci do nakładów czasu i pieniędzy. Wiadomo to stare lotnisko wiec trasa z opon i pachołków jest koniecznoscią ale w dużej mierze są to też uliczki dojazdowe lotniska wiec w sumie zawsze bardzo fajna trase można z tego zrobić.

2. Byłem dwa razy na torze w Ułeżu, jazda super fajna, nawet jako początkujący amator czulem się tam bezpiecznie i że moge sobie pozwolić na szybkie wchodzenie w zakrety co w warunkach drogowych mogłoby się źle skończyć. Chęć poznania mozliwosci auta, troche zacięcia rajdowego i poprawianie swoich umiejętnosci - mi to jak najbardziej odpowiada.

3. Niestety masz rację, takich rajdowców ze słomianym zapałem jest troche, jesli się rozmawia o wyjeżdzie na tor to każdy by chętnie pojechał ale jak przychodzi co do czego to chętnych już nie ma.

4. Niestety to tez koszty, koszt wjazdu na tor na cały dzień (a to przeciez tyle jeżdzenia, że aż sie wyrzygać mozna) to ok 200 PLN, koszt dojazdu, z łodzi mam 225 km to ok 160 PLN, zużyte paliwo w ciągu takiego dnia to ok 150 PLN. Plus wiadomo mogą sie zużyć szybciej opony, czasem hamulce nie dadzą rady, tarcze sie pogną itd, coś trzeba wymienić. Koszt takiej jednodniowej zabawy to ok 500 PLN. Niektórzy mają 500 zeta całego budżetu na auto na cały miesiac, inni wola zostawić tą kase w kieszeni a być pasjonatami motoryzacji siedząc przed komputerem.

także sam widzisz jak jest...

Jeśli chodzi o Ułeż, to wcale nie trzeba cokolwiek organizować, nie trzeba wynajmowac toru, organizować chetnych, zajmować sie cała organizacja. Śmiało można podłączyć sie pod grupę, która akutalnie ma zarezerwowany tor na sobote czy niedziele. oczywiscie trzeba wczesniej uzgodnić i upewnić, się, ze nie bedzie tłoku. Wystarczy zadzwonić do piotrka Wróblewskiego albo do właściciela toru. Jeśli bedziesz się wybierał któregos razu to daj znac.

Napisano

> Teoretycznie.

> Praktycznie to zawsze organizacja to syf, brud i ubostwo, nadeta atmosfera i wszechobecne cisnienie.

Jęczysz jak baba.

Jest wiele imprez amatorskich, które sa pozbawione opisanych przez Ciebie przymiotów, a podczas których można się nieźle wyszaleć, sporo nauczyć, jest sportowa atmosfera i dużo satysfakcji z jeżdżenia.

Napisz może, w ilu i w jakich imprezach brałeś udział i co w nich Ci nie pasowało.

> Ja mowie o czyms w rodzaju fast fooda. Chcesz zjesc hamburgera, jedziesz do McD. Chcesz pojezdzic - jedziesz na tor.

> Bez komplikacji w postaci terminow, orientacji w srodowisku etc.

Dam Ci przykład z mojego ogródka - puchar Youngtimer Polska oraz ClassicAuto Cup: kilka imprez w ciągu roku, naprawdę świetnych z bardzo dobra organizacją. Ściganie zarowno po torze (Poznań, Miedziana) jak i w plenerze.

Kumpela z pracy jeździ na zawody drifterów i też nie narzeka - sporo okazji do powściekania się, dobra organizacja, zero leśnych dziadków..

Prawda natomiast jest, że z liczbą czynnych torow wyścigowych do Niemiec czy do Anglii jest nam daleko.

Pozdro

Bartek

Napisano

> dojazdowe lotniska wiec w sumie zawsze bardzo fajna trase można z tego zrobić.

zgadza sie ok.gif

> 4. Niestety to tez koszty, koszt wjazdu na tor na cały dzień (a to przeciez tyle jeżdzenia, że aż

> sie wyrzygać mozna) to ok 200 PLN, koszt dojazdu, z łodzi mam 225 km to ok 160 PLN, zużyte

> paliwo w ciągu takiego dnia to ok 150 PLN. Plus wiadomo mogą sie zużyć szybciej opony, czasem

> hamulce nie dadzą rady, tarcze sie pogną itd, coś trzeba wymienić. Koszt takiej jednodniowej

> zabawy to ok 500 PLN. Niektórzy mają 500 zeta całego budżetu na auto na cały miesiac, inni

> wola zostawić tą kase w kieszeni a być pasjonatami motoryzacji siedząc przed komputerem.

I tu sie nie zgodzę,koszty bedą dużo wyższe niestety.

po jednym wypadzie do Ułęża opny nadają sie na śmietnik(stary asfalto-beton zjada opony w niewierygodnym tempie).

Tor kosztuje.(w zależności od imprezy od 200 w górę)

Trzeba doliczyć,że raczej coś zepsujesz(pękniety zderzak po wizycie w zielonym itp.)

moim zdaniem taki jednodniowy wyjazd to minimum 1000zł(na używanych seryjnych,cywilnych oponach).

Napisano

> Wiesz, spojrzmy na to z troszke innej perspektywy.

> Nasra... tymi stadionami gdzie sie da i ile sie da a nie mozemy jednego toru zbudowac z

> prawdziwego zdarzenia...

piłka i buty są tanie i popularne, byle głupek da rade kopnąć a ryzykujesz co najwyżej glebą i obtarciem kolana zlosnik.gif

stąd popularność, sponsorzy i duża kasa zlosnik.gif

Napisano

> Jęczysz jak baba.

> Jest wiele imprez amatorskich, które sa pozbawione opisanych przez Ciebie przymiotów, a podczas

> których można się nieźle wyszaleć, sporo nauczyć, jest sportowa atmosfera i dużo satysfakcji z

> jeżdżenia.

ok.gif

Ja osobiście polecam bmw challenge!!!

swietna impreza,wpisowe 150zł,jazdy do porzygania,atmosfera 5+,ludzie otwarci,niestety strasznie zapitalają i ciężko z nimi konkurować.

> Napisz może, w ilu i w jakich imprezach brałeś udział i co w nich Ci nie pasowało.

> Dam Ci przykład z mojego ogródka - puchar Youngtimer Polska oraz ClassicAuto Cup: kilka imprez w

> ciągu roku, naprawdę świetnych z bardzo dobra organizacją. Ściganie zarowno po torze (Poznań,

> Miedziana) jak i w plenerze.

> Kumpela z pracy jeździ na zawody drifterów i też nie narzeka - sporo okazji do powściekania się,

> dobra organizacja, zero leśnych dziadków..

> Prawda natomiast jest, że z liczbą czynnych torow wyścigowych do Niemiec czy do Anglii jest nam

> daleko.

> Pozdro

> Bartek

Ale kolega napisał ,że nie che stawiać sie na okreslony dzień i godzine,przechodzić bk....

Najlepiej jakby wszysci mieli troszkę słabsze samochody,broń Boże subaru albo evo,przyjeli nowego kolegę rodzinnie i świątecznie......a no i żeby dali sie od czasu do czasu wyprzedzić.

Niestety przy tej zabawie nie da sie wyskoczyć po pracy pojezdzic godzinkę bez czekania w kolejce,zjeść kiełbaski i jeszcze zdążyć na wieczorne wiadomości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.