Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ktos moglby mi prosze wytlumaczyc

Featured Replies

Napisano

Dlaczego w PL nie ma ani jednego toru "wyscigowego" z prawdziwego zdarzenia ? Chodzi mi o taki, na ktorym realnie cos sie dzieje. Cos sie dzieje = Psy nie szczekaja dupami widzac go, asfalt nie jest zwijany na noc, lokalna spolecznosc docenia go jako zrodlo przynoszace okolicy/gminie dodatkowe dochody.

Wszelkie znane mi tego typu obiekty w PL zdaja sie byc kontrolowane przez jakichs "dziadow" z PZMotow i innych okolorajdowych sfer. Rezultaty sa takie, ze normalni ludzie uciekaja w poplochu widzac bandy wzajemnej adoracji lizace sie po genitaliach przy swoich na ogol niebieskich samochodach ze zlotymi felgami.

Dlaczego do dzis nikt nie wpadl na pomysl zbudowania czegos co mialoby chociaz 3km, gdzie mozna byloby zjesc jakas kielbase z rusztu i przejechac kilka kolek ?

zlosnik.gif

Watek do dyskusji.

I pytanie - czy majac taki tor powiedzmy.. 100 km od domu - sensownie zarzadzany i rozsadny cenowo - placone za okrazenie (?) pojechalbys tam swoja skoda/CC/SC albo Daewoo Lanosem..

Po prostu.. pojezdzic i moze czegos sie przy okazji nauczyc ?

Napisano
  • Autor

> Trochę więcej niż 100km mam

> Byłeś ? Warto?

Bylem, warto.

> Kiedy najlepiej jechać żeby był mały ruch ?

Masz na stronie informacje kiedy jest otwarty na tzw. Tourist rides. Nie mniej jednak dobrze wyslac do nich maila zeby potwierdzic czy nic sie nie zmienilo z godzinami/dniami.

Ad. maly ruch - podczas mojej wycieczki nie zaobserwowalem zeby ruch byl problemem. Na 21 km miejsce znajdzie sie raczej dla wszystkich.

> Jakieś inne uwagi może?

Nauczy Cie pokory i pokaze jak malo umiesz. Wgniecie w fotel, urwie dupe i zakochasz sie bez reszty. zlosnik.gif

Napisano

Jest tor w Poznaniu - choć o nie taki Ci pewnie chodzi Poznań pod koniec maja może uda mi się zobaczyć tor w Wyrazowie koło Częstochowy. Tak to jest brak na takie tory ... przynajmniej policial.gif się nie nudzi facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Podejrzewam, że jak zwykle wynika to z ubóstwa naszego społeczeństwa. Nie znam się na tym, ale utrzymanie takiego toru z pewnością nie jest tanie, a posiadacze usportowionych sejów (i tych niebieskich z gejowskimi felgami często też, czy też BMW i Callibr z gejlookami) wink.gif wolą w nocy driftować pod hipermarketem, albo ścigać się na kilkupasmowej drodze, przez którą człowiek po wyjściu z knajpy przechodzi z uczuciem typu "lądowanie w Normandii".

Ja bym chętnie z raz w miesiącu na taki tor podjechał, częściej pewnie nie znalazłbym czasu.

Napisano
  • Autor

> Jest tor w Poznaniu - choć o nie taki Ci pewnie chodzi Poznań pod koniec maja może uda mi się

> zobaczyć tor w Wyrazowie koło Częstochowy. Tak to jest brak na takie tory ... przynajmniej

> się nie nudzi

Strona internetowa pokazuje jak dobrze prosperuje i jak bardzo user friendly i customer orientated jest zlosnik.gif

Napisano

> Dlaczego do dzis nikt nie wpadl na pomysl zbudowania czegos co mialoby chociaz 3km, gdzie mozna

> byloby zjesc jakas kielbase z rusztu i przejechac kilka kolek ?

Ja już dawno wpadłem zlosnik.gif, nawet mam gdzie taki tor wybudować, nie mam jednak na ten cel odpowiednich środków. Myślę nawet często o torze F1, pewnie dało by się na tym nawet zarobić, a z czasem i "Kubiców" było by pewnie więcej grinser006.gif.

Napisano

> "Kubiców" było by pewnie więcej .

Kubiców to w Polsce jest masa- głównie tych w służbowych autach biglaugh.gifgrinser006.gif

Napisano

powiem Ci więcej ... w Lublinie namiastkę takiego toru niszczą i dążą do zamknięcia ... frown.gif

Napisano

> powiem Ci więcej ... w Lublinie namiastkę takiego toru niszczą i dążą do zamknięcia ...

zadzwoń i spróbuj zarezerwować tor w lublinie, na jakąś sobote albo niedzielę to się zdziwisz kiedy jest najbliższy wolny termin.

Napisano

> Dlaczego w PL nie ma ani jednego toru "wyscigowego" z prawdziwego zdarzenia ? Chodzi mi o taki, na

> ktorym realnie cos sie dzieje. Cos sie dzieje = Psy nie szczekaja dupami widzac go, asfalt nie

> jest zwijany na noc, lokalna spolecznosc docenia go jako zrodlo przynoszace okolicy/gminie

> dodatkowe dochody.

> Wszelkie znane mi tego typu obiekty w PL zdaja sie byc kontrolowane przez jakichs "dziadow" z

> PZMotow i innych okolorajdowych sfer. Rezultaty sa takie, ze normalni ludzie uciekaja w

> poplochu widzac bandy wzajemnej adoracji lizace sie po genitaliach przy swoich na ogol

> niebieskich samochodach ze zlotymi felgami.

> Dlaczego do dzis nikt nie wpadl na pomysl zbudowania czegos co mialoby chociaz 3km, gdzie mozna

> byloby zjesc jakas kielbase z rusztu i przejechac kilka kolek ?

> Watek do dyskusji.

> I pytanie - czy majac taki tor powiedzmy.. 100 km od domu - sensownie zarzadzany i rozsadny cenowo

> - placone za okrazenie (?) pojechalbys tam swoja skoda/CC/SC albo Daewoo Lanosem..

> Po prostu.. pojezdzic i moze czegos sie przy okazji nauczyc ?

A pomyślałeś o zabezpieczeniu takiego toru? Służby ratownicze, medyczne i może jeszcze 24h/dobe confused.gif

Napisano

Kiedyś, swego czasu ze znajomymi zastanawialiśmy się nad tym - po podliczeniu

kosztów budowy wyszło na to, że jest to po prostu zbyt droga impreza do tego, żeby

się zwróciła - wynajem toru prywatnym osobom czy nawet klubom

absolutnie nie dawałby możliwości zwrotu choćby części poniesionych kosztów...

Z drugiej strony, żeby tor na siebie zarabiał musi być zgodny ze wszystkimi

FIA itd - bez tego to nawet poważne zawody "nie przyjdą"...

Napisano
  • Autor

> A pomyślałeś o zabezpieczeniu takiego toru? Służby ratownicze, medyczne i może jeszcze 24h/dobe

Helikoptery, straz pozarna, bog jeden wie co jeszcze. zlosnik.gif

Tak.. tak...

Napisano
  • Autor

> Kiedyś, swego czasu ze znajomymi zastanawialiśmy się nad tym - po podliczeniu

> kosztów budowy wyszło na to, że jest to po prostu zbyt droga impreza do tego, żeby

> się zwróciła - wynajem toru prywatnym osobom czy nawet klubom

> absolutnie nie dawałby możliwości zwrotu choćby części poniesionych kosztów...

> Z drugiej strony, żeby tor na siebie zarabiał musi być zgodny ze wszystkimi

> FIA itd - bez tego to nawet poważne zawody "nie przyjdą"...

Cholera, jak ci Czesi to robia, ze udalo im sie tor w Brnie zbudowac i maja GP/F1 ( chyba ) i WTCC...

I co wiecej - pewnie im sie to oplaca zlosnik.gif

Napisano

> Cholera, jak ci Czesi to robia, ze udalo im sie tor w Brnie zbudowac i maja GP/F1 ( chyba ) i

> WTCC...

> I co wiecej - pewnie im sie to oplaca

Może dlatego, że tor był zbudowany w 1930 i modyfikowany pod koniec lat 80tych hmm.gif

Teraz koszta wybudowania chyba jednak będą troszkę inne niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Może dlatego, że tor był zbudowany w 1930 i modyfikowany pod koniec lat 80tych

> Teraz koszta wybudowania chyba jednak będą troszkę inne

Wiesz, spojrzmy na to z troszke innej perspektywy.

Nasra... tymi stadionami gdzie sie da i ile sie da a nie mozemy jednego toru zbudowac z prawdziwego zdarzenia...

Napisano

> Nasra... tymi stadionami gdzie sie da i ile sie da a nie mozemy jednego toru zbudowac z

> prawdziwego zdarzenia...

Tu niestety masz 100% racji, tylko mimo wszystko piłka nożna

jest bardziej rozwinięta (mimo, że na niskim poziomie) niż sporty motorowe...

Chętni do pojeżdżenia na pewno by się znaleźli, ale i tak potrzebny

jest inwestor/inwestorzy, żeby cokolwiek zacząć..

Napisano

Są organizowane różnego rodzju imprezy"treningi" np:w UŁęzu,Nowym Mieście Nad Pilicą i nie zawsze jest to pod flagą niebieskich samochodów a szanowny, tfu,PZM nic do tego niema.

Od czasu do czasu w Słomczynie są organizowane tzw.pojeżdżawki.

Ostatnio sporo imprez dla amatorów organizowanych jest na torze w Mikołajkach-ale tu lipa bo daleko.

Co do samej budowy toru to raczej mało opłacalny temat w związku z ciekawymi przepisami kochanego PZM.

Było kiedyś coś takiego jak "operacja oes"(nie wiem czy nie przekreciłem nazwy)ale chyba chłopaki sie poddali.

Jest jeszcze jedna możliwość ,którą osobiście polecam i sam kożystam,mianowicię "koło młodych automobilklubu polskiego"

w każdy poniedziałek na lotnisku Bemowo 18-22 można sobie pojezdzić.przyjezdzaja bardzo różni ludzie,są zupełnie początkujący,można też spotkać kogoś z rpp.

niestety wymagane jest członkostwo w klubie ale za to treningi są zupełnie darmowe.

Napisano

> Helikoptery, straz pozarna, bog jeden wie co jeszcze.

> Tak.. tak...

Niestety tak jest dlatego wynajęcie byle jakiego toru na jeden dzien to kilka tyś.

do tego toi-toje sprzątanie po imprezie,ubezpieczenie,dopłaty za zniszczone barierki....

Napisano

> Wiesz, spojrzmy na to z troszke innej perspektywy.

> Nasra... tymi stadionami gdzie sie da i ile sie da a nie mozemy jednego toru zbudowac z

wamac... toru...

widziales jak A4 wyglada ?:) a tobie sie tory marza hehe.gif

Napisano

> Jest jeszcze jedna możliwość ,którą osobiście polecam i sam kożystam,mianowicię "koło młodych

> automobilklubu polskiego"

> w każdy poniedziałek na lotnisku Bemowo 18-22 można sobie pojezdzić.przyjezdzaja bardzo różni

> ludzie,są zupełnie początkujący,można też spotkać kogoś z rpp.

> niestety wymagane jest członkostwo w klubie ale za to treningi są zupełnie darmowe.

hehe.gif

Bez szans!

Pisałem o tym kilka razy, nikt nawet nie próbuje pytać co to takiego mimo że za darmo jest.

A wiesz dlaczego? Bo najlepiej by było jeździć:

-na idealnie równym torze z F1 gdzie auto się nie ma prawa zużyć (nawet opony)

-od razu ganiać z prędkościami 300hm/h (nieważne, że przy 30 nie ogarniam)

-najlepiej z jakąś bazą gastronomiczną, hostessami, itp.

-zupełnie bez konkurencji (bo nikt nie może być lepszy ode mnie a jak na treningu koła młodych objedzie mnie maluch to będzie wstyd)

-nie dalej niż 3km od domu

-z darmowym instruktorem

-z pełnym zabezpieczeniem

-beż żadnej odpowiedzialności za to co się robi na torze

-za darmo (albo żeby jeszcze dali na paliwo).

Teraz pytanie: Ilu z szanownych kącikowiczów chce ze mną pojechać na trening w przyszły poniedziałek? Po zapoznaniu pozwolę zrobić jedno okrążenie MOIM samochodem ZUPEŁNIE ZA DARMO*

*oferta wyłącznie dla zawodników z licencją palacz.gif

a za chwilę poproszę kojdusia o przeklejenie tego, co dostał ode mnie w prv.

Napisano

> Helikoptery, straz pozarna, bog jeden wie co jeszcze.

> Tak.. tak...

Pojedziesz na torze na 105 % możliwości ze świadomością że najbliższa karetka "R" jest 30 km dalej i może być w tej chwili "zajęta" mad.gif

Napisano

> Trochę więcej niż 100km mam

Ale jest tanio

> Byłeś ? Warto?

> Kiedy najlepiej jechać żeby był mały ruch ?

> Jakieś inne uwagi może?

Nie byłem. Chciałem jechać ze znajomymi ale znaleźli 1000 powodów żeby odnowić. Później sam chciałem jechać w październiku... ale Delta zje całe fundusze na ten wyjazd. Ale za to wiosną jak Delta ruszy to jadę na 100%

Napisano

> Pojedziesz na torze na 105 % możliwości ze świadomością że najbliższa karetka "R" jest 30 km dalej

> i może być w tej chwili "zajęta"

nikt normalny nie jedzie na 100% na treningu. Nieważne gdzie jest karetka czy straż pożarna.

Napisano

> nikt normalny nie jedzie na 100% na treningu. Nieważne gdzie jest karetka czy straż pożarna.

przeciez jesli na taki tor maja zjezdzac kompletni amatorzy,to taki trening bedzie wlasnie jazda na 110% ICH mozliwosci.nie mowimy tu przeciez o zawodowcach-bo oni maja inne mozliwosci.

Napisano

Jakie sa koszty wybudowania chociaz 3 km,

ich utrzymania, a na koniec czas zwrotu inwestycji?

Mnie tez dziwi, ze tego nie ma, ale skoro nie ma, znaczy, ze sie nie oplaca.

Napisano

> Jakie sa koszty wybudowania chociaz 3 km,

> ich utrzymania, a na koniec czas zwrotu inwestycji?

> Mnie tez dziwi, ze tego nie ma, ale skoro nie ma, znaczy, ze sie nie oplaca.

Strzelam, że każdy kilometr to kilka milionów.

Napisano

> powiem Ci więcej ... w Lublinie namiastkę takiego toru niszczą i dążą do zamknięcia ...

Sam sie nie obroni.

Napisano

> Teraz pytanie: Ilu z szanownych kącikowiczów chce ze mną pojechać na trening w przyszły

> poniedziałek? Po zapoznaniu pozwolę zrobić jedno okrążenie MOIM samochodem ZUPEŁNIE ZA DARMO*

> *oferta wyłącznie dla zawodników z licencją

> a za chwilę poproszę kojdusia o przeklejenie tego, co dostał ode mnie w prv.

Nie mam licencji ale niebawem powinienem juz smigac swoim. zlosnik.gif

Napisano

> Zapraszam na Ring

Ciekawe kiedy go zamkną bo z tego co wiem ledwo dycha finansowo.

Napisano

> Pojedziesz na torze na 105 % możliwości ze świadomością że najbliższa karetka "R" jest 30 km dalej

Na 105% na treningu? Jestes szalony czy nie wyzyty? zlosnik.gif

Bezpieczny obiekt i troche zdrowego rozsadku wystarczy.

Napisano

Mieszkalem swego czasu w Lublinie, jakies 1,5 km od toru Lublin- o ktorym juz byla mowa w tym watku. To jest bardziej tor kartingowy, na glownej prostej max 120 km/h (Lanos 2.0), ale fajne zakrety, pare mozliwosci konfiugutacji i mozna sie na prawde bylo czego nauczyc.

Oczywiscie studiowalem, pracowalem, otd. Srednio uwazam, ze raz w miesiacu udalo sie wbic i zrobic pare okrazen.

Mimo na prawde malych predkosci mozna sie bylo duzo nauczyc- a jak popadalo to wtedy w ogole zlosnik.gif

Widzialem pare zepsutych aut, ktore gdzies nie dohamowaly i wbily sie w opony wokol niektorych zakretow, itd.

Teraz mieszkam w Krakowie i ubolewam nad tym, ze tu nie ma czegos takiego. Nie ma zadnego toru, gdzie moznaby skoczyc w weekend i stracic tam pol dnia.

Moim zdaniem taki tor to swietna zabawa i fajna nauka. Jak popada deszyczyk to mozna zobaczyc jak ciezko czasem opanowac auto pzy 50-60 km/h. Takie pojezdzawki przydalyby sie wielu kierowcom na drogach, ale coz... no.gif

Dlatego teraz czekam z niecierpliwoscia na zlot zaprzyjaznionego forum i ich zlot i wypad na tor Lublin pod koniec lipca ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Strzelam, że każdy kilometr to kilka milionów.

Zgadłeś.

Najlepiej jest na Pomorzu, najbliższy mamy w Poznaniu czyli coś koło 350 km, a w Trójmieście trochę "ścigantów" jeździ.

Napisano

> Zgadłeś.

> Najlepiej jest na Pomorzu, najbliższy mamy w Poznaniu czyli coś koło 350 km, a w Trójmieście trochę

> "ścigantów" jeździ.

http://www.rallyland.pl/?cat=25

z pomorza blisko jest na 2 rundy bmw challenge,można pojechać każdym samochodem a jazdy jest do oporu.

Szanowni koledzy!

Zeby sobie pojezdzic wcale nie trzeba jechac na profesjonalny tor.

tak naprawde jak pojedziesz na tor Poznań samochodem cywilnym(nawet teoretycznie sportowym) to frajda może być marna bo np : po trzecim zakrecie okaże sie ,że sie hamulce ugotowały albo po przejechaniu po "tarce" macie kwadratowe felgi.

Napisano

> Na 105% na treningu? Jestes szalony czy nie wyzyty?

> Bezpieczny obiekt i troche zdrowego rozsadku wystarczy.

A będąc właścicielem takiego toru puścisz pojazdy na tor bez zabezpieczenia tech/med?

Napisano

> Wiesz, spojrzmy na to z troszke innej perspektywy.

Bo lepiej oglądać 21 skacowanych piłkarzy(jeden chory i nie pił)naszej extraklasy,wydać kilka mln. zł na ochrone żeby sie kobice nie pozabijali,kolejne kilkaset tys. na odbudowe trybun , sponsorować komisję do przekrętów w pzpn a na końcu spoglądać z mocno patriotyczną miną na zaszcytne miejsce w rankingach światowych naszej reprezentacji w towarzystwie Burkinafaso facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> A będąc właścicielem takiego toru puścisz pojazdy na tor bez zabezpieczenia tech/med?

Jest to niezgodne z przepisami pzm i koniec.nikt takiej imprezy nie zorganizuje bo w razie wypadku pzm zamknie taki tor.

Napisano
  • Autor

> Są organizowane różnego rodzju imprezy"treningi" np:w UŁęzu,Nowym Mieście Nad Pilicą i nie zawsze

> jest to pod flagą niebieskich samochodów a szanowny, tfu,PZM nic do tego niema.

> Od czasu do czasu w Słomczynie są organizowane tzw.pojeżdżawki.

> Ostatnio sporo imprez dla amatorów organizowanych jest na torze w Mikołajkach-ale tu lipa bo

> daleko.

> Co do samej budowy toru to raczej mało opłacalny temat w związku z ciekawymi przepisami kochanego

> PZM.

> Było kiedyś coś takiego jak "operacja oes"(nie wiem czy nie przekreciłem nazwy)ale chyba chłopaki

> sie poddali.

> Jest jeszcze jedna możliwość ,którą osobiście polecam i sam kożystam,mianowicię "koło młodych

> automobilklubu polskiego"

> w każdy poniedziałek na lotnisku Bemowo 18-22 można sobie pojezdzić.przyjezdzaja bardzo różni

> ludzie,są zupełnie początkujący,można też spotkać kogoś z rpp.

> niestety wymagane jest członkostwo w klubie ale za to treningi są zupełnie darmowe.

Bylem tam kilka lat temu. Zniechecilem sie skutecznie.

Nie bawi mnie ukladanie tras z pacholkow, czekanie w kolejkach zeby przejechac 500m bo jakichs plytach/szutrze i przy tym rozpieprzyc polowe zawieszenia.

Do tego kwalifikuje sie to pod "pacholkolandie", do ktorej mam awersje. Jesli chce jezdzic to chce jezdzic po drogach a nie miedzy slupkami, srupkami. Po prostu, szybciej i bezpiecznie, po tej samej samej trasie mogac z kazdym kolkiem korygowac bledy z poprzedniego.

Sama idea jest oczywiscie szczytna, ale "ale" ma na tyle wiele, ze jednak podziekuje i postoje.

Poza tym wowczas atmosfera byla conajmniej nadeta i bez polaru subaru wstyd sie bylo pokazac hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Bez szans!

> Pisałem o tym kilka razy, nikt nawet nie próbuje pytać co to takiego mimo że za darmo jest.

> A wiesz dlaczego? Bo najlepiej by było jeździć:

> -na idealnie równym torze z F1 gdzie auto się nie ma prawa zużyć (nawet opony)

> -od razu ganiać z prędkościami 300hm/h (nieważne, że przy 30 nie ogarniam)

> -najlepiej z jakąś bazą gastronomiczną, hostessami, itp.

> -zupełnie bez konkurencji (bo nikt nie może być lepszy ode mnie a jak na treningu koła młodych

> objedzie mnie maluch to będzie wstyd)

> -nie dalej niż 3km od domu

> -z darmowym instruktorem

> -z pełnym zabezpieczeniem

> -beż żadnej odpowiedzialności za to co się robi na torze

> -za darmo (albo żeby jeszcze dali na paliwo).

Ponioslo Cie.

> Teraz pytanie: Ilu z szanownych kącikowiczów chce ze mną pojechać na trening w przyszły

> poniedziałek? Po zapoznaniu pozwolę zrobić jedno okrążenie MOIM samochodem ZUPEŁNIE ZA DARMO*

> *oferta wyłącznie dla zawodników z licencją

> a za chwilę poproszę kojdusia o przeklejenie tego, co dostał ode mnie w prv.

A ilu kacikowiczow ma licencje ?

Poza tym uwielbiam ton Twoich wypowiedzi.

czuc "konesera"

Napisano
  • Autor

Kwestia mentalnosci, tutaj chyba tylko edukowanie moze pomoc.

Napisano
  • Autor

> Jakie sa koszty wybudowania chociaz 3 km,

> ich utrzymania, a na koniec czas zwrotu inwestycji?

> Mnie tez dziwi, ze tego nie ma, ale skoro nie ma, znaczy, ze sie nie oplaca.

Moze. Nie mniej jednak "szkoda" po prostu szkoda..

Napisano
  • Autor

> Ciekawe kiedy go zamkną bo z tego co wiem ledwo dycha finansowo.

Nie sadze zeby zamkneli. Ztcw. w Brukseli nawet go bronia. ok.gif

Napisano
  • Autor

> http://www.rallyland.pl/?cat=25

> z pomorza blisko jest na 2 rundy bmw challenge,można pojechać każdym samochodem a jazdy jest do

> oporu.

> Szanowni koledzy!

> Zeby sobie pojezdzic wcale nie trzeba jechac na profesjonalny tor.

> tak naprawde jak pojedziesz na tor Poznań samochodem cywilnym(nawet teoretycznie sportowym) to

> frajda może być marna bo np : po trzecim zakrecie okaże sie ,że sie hamulce ugotowały albo po

> przejechaniu po "tarce" macie kwadratowe felgi.

Teoretycznie.

Praktycznie to zawsze organizacja to syf, brud i ubostwo, nadeta atmosfera i wszechobecne cisnienie.

Ja mowie o czyms w rodzaju fast fooda. Chcesz zjesc hamburgera, jedziesz do McD. Chcesz pojezdzic - jedziesz na tor.

Bez komplikacji w postaci terminow, orientacji w srodowisku etc.

Napisano
  • Autor

> Bo lepiej oglądać 21 skacowanych piłkarzy(jeden chory i nie pił)naszej extraklasy,wydać kilka mln.

> zł na ochrone żeby sie kobice nie pozabijali,kolejne kilkaset tys. na odbudowe trybun ,

> sponsorować komisję do przekrętów w pzpn a na końcu spoglądać z mocno patriotyczną miną na

> zaszcytne miejsce w rankingach światowych naszej reprezentacji w towarzystwie Burkinafaso

So true.

Napisano

gdyby tak był gdzies koło łodzi to byłoby super.

Napisano

> Wszelkie znane mi tego typu obiekty w PL zdaja sie byc kontrolowane przez jakichs "dziadow" z

> PZMotow i innych okolorajdowych sfer.

to samo jest w strzelectwie, modelarstwie i paru innych sportach. Mało tego, leśne dziadki lobbują i tworzone są przepisy utrzymujące ich działalność. Dostają monopol na organizowanie zawodów i konkretne dotacje od państwa. Zobacz co się dzieje w LOK, PZSS itp.

Napisano
  • Autor

> to samo jest w strzelectwie, modelarstwie i paru innych sportach. Mało tego, leśne dziadki lobbują

> i tworzone są przepisy utrzymujące ich działalność. Dostają monopol na organizowanie zawodów i

> konkretne dotacje od państwa. Zobacz co się dzieje w LOK, PZSS itp.

Wiesz, ad. strzelectwa np.

Nie wymaga on takiej infrastruktury i sa przeciez organizowane jakies ztcw. fajne imprezy np. przez ludzi zwiazanych z Cekausem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.