Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Benzyna w oleju silnikowym??

Featured Replies

Napisano

Witam, czy może do oleju silnikowego dostać się benzyna??, wydaje mi się, wzrósł mi poziom oleju i jakby pachniało lekko benzyną. Jeśli tak to co może być schrzanione. Pacjent to babcia Fiesta 1,1 na gaźniku.

Napisano

> Witam, czy może do oleju silnikowego dostać się benzyna??, wydaje mi się, wzrósł mi poziom oleju i

> jakby pachniało lekko benzyną. Jeśli tak to co może być schrzanione. Pacjent to babcia Fiesta

> 1,1 na gaźniku.

Powszechen zjawisko.

Przyczyn może być wiele - np. jazda na krótkich odcinkach niedogrzanym silnikiem lub też problemy z zapłonem na którymś cylindrze.

Napisano

> Witam, czy może do oleju silnikowego dostać się benzyna??, Pacjent to babcia Fiesta

> 1,1 na gaźniku.

masz pompę paliwa mechaniczną? jeśli tak, to membrana w niej może przepuszczać paliwo do miski (ja tak miałem w maluchu... icon_rolleyes.gif)

Napisano

> Witam, czy może do oleju silnikowego dostać się benzyna??, wydaje mi się, wzrósł mi poziom oleju i

> jakby pachniało lekko benzyną. Jeśli tak to co może być schrzanione. Pacjent to babcia Fiesta

> 1,1 na gaźniku.

może jest to naturalne zjawisko, dzieje się tak podczas jazdy na krótkich odcinkach gdy silnik pracuje zwykle na bogatej mieszance. Zwykle podczas jazdy paliwo odparuje ale na krótkich odcinkach może być z tym problem.

Napisano

> masz pompę paliwa mechaniczną? jeśli tak, to membrana w niej może przepuszczać paliwo do miski (ja

> tak miałem w maluchu... )

zwykle ścieka sobie po ściankach cylindra do miski grinser006.gif coś na ten temat widzą właściciele nowych diesli z filtrem syfu stałego grinser006.gif

Napisano

> masz pompę paliwa mechaniczną? jeśli tak, to membrana w niej może przepuszczać paliwo do miski (ja

> tak miałem w maluchu... )

ja tak mialem w suzuki

Napisano

> 1,1 na gaźniku.

Skoro gaźnikowy silnik, to najprawdopodobniej jest mechaniczna pompka paliwa, a stamtąd już niedaleka droga do tego, aby paliwo dostawało się do oleju ok.gif

Napisano

> 1,1 na gaźniku.

Jeżeli samochód użytkowany jest tak, że z rana ktoś jedzie dwa kilometry do pracy, a po południu wraca w podobny sposób i jest to najdłuższa trasa pokonywana przez ten wóz to jest to normalne zjawisko.

Silnik niedogrzany, prawie cały czas na ssaniu lub większej dawce paliwa, paliwo nie spala się do końca i spływa po ściankach cylindra dostając się do misy olejowej.

To zjawisko występuje nawet w obecnie nowych samochodach. Jeżeli ktoś pokonuje przez dluszy czas minimalne odległości to jest to nie do uniknięcia.

Pomaga albo bardzo długa trasa albo wymiana oleju.

Oczywiście trzeba uzytkować samochód tak by pokonywał częściej dłuższe odległości, a nie jeździł codziennie po dwa, trzy kilometry niedogrzany.

Napisano
  • Autor

Silnik jest napewno dogrzany bo robi trasy około 10 kilometrowe, czy można sprawdzić to czy ta membrana w pompce jest pęknięta, da się to rozebrać i zobaczyć?? Dziękuję za odpowiedzi

Napisano

> czy można sprawdzić to czy ta

> membrana w pompce jest pęknięta, da się to rozebrać i zobaczyć??

ZTCW to taka pompka jest rozbieralna, bo membrana jest częścią wymienną. najpewniej odkręcisz 2 śrubki, by odseparować pompkę od bloku silnika i odłączysz 2 przewody paliwowe. sama pompka jest skręcona na 5~8 śrubek M5~M6 - dane orientacyjne. dasz radę waytogo.gif

Napisano

> Silnik jest napewno dogrzany bo robi trasy około 10 kilometrowe, czy można sprawdzić to czy ta

> membrana w pompce jest pęknięta, da się to rozebrać i zobaczyć?? Dziękuję za odpowiedzi

nie istotne jest czy jest dogrzany jak go wyłączasz, ale zasadniczo ile% czasu jest niedogrzany... odcinki 10 kilometrowe oznaczają, że pi razy oko: 30% czasu pracuje niedogrzany, czyli objaw mozna powiedziec normalny - nie musi go byc, ale jak jest nie ma sie co bac...

przejechac sie na trasie 100-200 km i sprawdzic...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Problemów ciąg dalszy, pompka paliwa wymieniona, a oleju jak przybywało tak przybywa, czy w silniku gaźnikowym jeszcze gdzieś może dostawać sie paliwo do oleju prócz pierścienii?? Gdzieś czytałem, że przez uszczelkę kolektora. jest taka możliwość??

edit. czy to może być przez zatkany przewód powrotny?? Przedmuchałem go ustnie i miałem wrażenie jakby w pierwszej fazie był przytkany.

Napisano

> Problemów ciąg dalszy, pompka paliwa wymieniona, a oleju jak przybywało tak przybywa, czy w silniku

> gaźnikowym jeszcze gdzieś może dostawać sie paliwo do oleju

Tak może.

Przez gażnik - bogata mieszanka.

Przyczyny.

1.Uszkodzony zawór iglicowy.

2.Za wysoki pozim paliwa w komorze pływakowej

3,Uszkodzenia mechanizmu ''ssania''

4.Zła regulacja składu mieszanki.

Układ zapłonowy.

1.Swiece i przewody WN

2. Aparat zapłonowy - zły kąt wyprzedzenia zapłonu stayczny lub złe działanie regulatora odśrodkowego kata zapłonu.

Efekty - niespalona mieszanka jest w oleju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.