Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sterowanie klimatyzacją

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Wszystkimi leci bardzo słabo, ale z moich obserwacji jest tak:

- kanały boczne skierowane na kabinę najsłabiej

- kanały boczne skierowane na szybę boczną - troszkę lepiej,

- kanały na szybę przednią chyba najlepiej,

- kanały na nogi lepiej niż boczne ale słabiej niż na szybę przednią,

- kanał środkowy trochę lepiej od bocznych ale słabiej niż na szybę przednią.

Ale jak już wspomniałem wszystkimi powietrze leci bardzo słabo.

Co do zwiększania prędkości to zdecydowanie idzie za tym hałas wentylatora.

Napisano

> Wszystkimi leci bardzo słabo, ale z moich obserwacji jest tak:

> - kanały boczne skierowane na kabinę najsłabiej

> - kanały boczne skierowane na szybę boczną - troszkę lepiej,

> - kanały na szybę przednią chyba najlepiej,

> - kanały na nogi lepiej niż boczne ale słabiej niż na szybę przednią,

> - kanał środkowy trochę lepiej od bocznych ale słabiej niż na szybę przednią.

> Ale jak już wspomniałem wszystkimi powietrze leci bardzo słabo.

> Co do zwiększania prędkości to zdecydowanie idzie za tym hałas wentylatora.

Wyjmij filtr kabinowy i zobacz czy tamtędy będzie coś działo się z powietrzem. Czy zaciąga czy wypycha.

Napisano
  • Autor

> a jak zamykasz np. nawiew na szybę to przestaje lecieć itd, nogi, twarz..?

Sprawdziłem i nie przestaje!!

Wyłączam na szybę a to nadal delikatnie tam powiewa.

To samo z dołem, też nie wie wpływa to że wyłączę nawiew na dół.

Sterowanie nie wpływa na dystrybucję nawiewu w ogóle.

Mam wrażenie że na przód w ogóle nie leci, tylko delikatnie dołem i górą i nie ma właściwie wpływu to jaka mocno chodzi dmuchawa

, nawiem jest ciągle tak samo delikatny.

Napisano

> Sprawdziłem i nie przestaje!!

> Wyłączam na szybę a to nadal delikatnie tam powiewa.

> To samo z dołem, też nie wie wpływa to że wyłączę nawiew na dół.

> Sterowanie nie wpływa na dystrybucję nawiewu w ogóle.

> Mam wrażenie że na przód w ogóle nie leci, tylko delikatnie dołem i górą i nie ma właściwie wpływu

> to jaka mocno chodzi dmuchawa

> , nawiem jest ciągle tak samo delikatny.

Przybywaj do mnie i zrobimy, ten siłownik mam. Dla pewności posłuchaj, czy dźwięk dochodzi z okolic bliżej grodzi i nad pedałem przyspieszenia czy mniej więcej po środku.

2 godziny roboty bez zdejmowania deski, w ostateczności tunel do zdjęcia.

Napisano
  • Autor

> Przybywaj do mnie i zrobimy, ten siłownik mam. Dla pewności posłuchaj, czy dźwięk dochodzi z okolic

> bliżej grodzi i nad pedałem przyspieszenia czy mniej więcej po środku.

> 2 godziny roboty bez zdejmowania deski, w ostateczności tunel do zdjęcia.

Naprawdę welkie dzięki za tak daleko idącą chęć pomocy.

Niestety ani w ten ani w następny weekend nie mam w ogóle czasu na taki długi wyjazd. Chyba po prostu będę musiał dać to do jakiegoś sensownego serwisu.

Co do odgłosów to kurczę naprawdę ciężko stwierdzić skąd to dochodzi, jakoś ze środka, najbardziej słychać to przy samych centralnych kratkach nawiewu, ale być może że tam tunelem się niesie. Nad pedałem przyspieszenia też dosyć mocno to jest słyszalne. Już sam nie wiem.

Napisano

> Naprawdę welkie dzięki za tak daleko idącą chęć pomocy.

> Niestety ani w ten ani w następny weekend nie mam w ogóle czasu na taki długi wyjazd. Chyba po

> prostu będę musiał dać to do jakiegoś sensownego serwisu.

> Co do odgłosów to kurczę naprawdę ciężko stwierdzić skąd to dochodzi, jakoś ze środka, najbardziej

> słychać to przy samych centralnych kratkach nawiewu, ale być może że tam tunelem się niesie.

> Nad pedałem przyspieszenia też dosyć mocno to jest słyszalne. Już sam nie wiem.

No to już wiadomo co poleciało. Działaj.

Napisano
  • Autor

> No to już wiadomo co poleciało. Działaj.

Co w końcu poleciało?

Napisano
  • Autor

Po wizycie u kolegi bravoemotionmjt, wszystko zaczęło już działać.

Padły dwa silniczki od sterowania dyszami nawiewu. Zostały wymienione i wszystko już sprawnie działa (a w zasadzie działało).

Wielkę dzięki za pomoc kolego, naprawdę trzeba powiedzieć że masz mocno rozeznany temat klimatyzacji. Jak i sprawnego demontażu i ponownego montażu połowy auta smile.gif

Niestety pech w kwestii klimatyzacji mnie nie opuścił. Od soboty wszystko działało, niestety wczoraj klimatyzacja wysiadła. Problem jest inny niż ostatnio. Wymienione silniczki działają jak powinny, nawiew jest dostępny już. Niestety sprężarka klimatyzacji nagle we wtorek przestała chodzić. W poniedziałek jeszcze chodziła i chłodziła bardzo wydajnie, od wtorku już się w ogóle nie chce uruchomić. Efektem tego jest ciepłe powietrze z nawiewów pomimo włączenia klimatyzacji. Sprawdzone, w ogóle sprężarka nie uruchamia się. Pytanie tylko, dlaczego?

Wczoraj robiłem reset centralki i zamiast samych zer po odliczaniu, pokazywało się po prawej stronie cyfry 02. Po lewej było 00.

Po jakiejś minucie to zgasło i były same zera.

Wcześniej miałem wrażenie że przy resecie były same 00 (jak klima działała).

Nie wiem czy dobrze kombinuję ale czy nie jest to czasami jakiś kod błędu (02)?

Jeśli tak to czy ktoś wie co on może oznaczać albo gdzie go można szukać. Google niestety nic mi nie podpowiedziało.

Wiedziałbym na co zwrócić uwagę, z czym jechać do serwisu.

Napisano
  • Autor

> Być może jest za mało/brak czynnika w układzie wiec sprężarka sie nie właczy

Być może, jutro podjadę to sprawdzić do jakiegoś serwisu klimatyzacji.

Tyle, że wydaje mi się to mało prawdopodobne. Dwa tygodnie temu w serwisie norauto sprawdzali ciśnienia, temperatury i podobno wszystko było ok z klimą.

Nie wiem czy sprawdzali ilość czynnika, ale może jakoś ciśnienia są z tym jakoś powiązane.

Napisano
  • Autor

W serwisie klimy uzupełniono czynnik chłodzący. Podobno dodano aż 250g i teraz klima działa.

Znowu w aucie jest przyjemnie chłodno, aczkolwiek muszę przyznać jak porównam z naszym drugim autem (fiesta) to szału nie ma. Tam na maksymalnej dmuchawiei najniższej temperaturze głowę normalnie urywa. U mnie do tego sporo brakuje, mam nadzieję że w prawdziwe upały będzie ok. Nie pamiętam jak było w zeszłym roku/latach więc ciężko powiedzieć czy jest normalnie czy też jednak kiedyś to mocniej wszystko chodziło.

Napisano

> Znowu w aucie jest przyjemnie chłodno, aczkolwiek muszę przyznać jak porównam z naszym drugim autem

> (fiesta) to szału nie ma.

klima w nb jesli wszystko jest ok jest bardzo wydajna, na LO idzie sie zamrozic w srodku.. jesli lamele pogubiles gdzies po drodze to szalu nie bedzie

Napisano

> klima w nb jesli wszystko jest ok jest bardzo wydajna, na LO idzie sie zamrozic w srodku.. jesli

> lamele pogubiles gdzies po drodze to szalu nie bedzie

dokładnie. U mnie przy temp. w poprzedni weekend dochodzących do 28 stopni i nawiewie w manualu na 1 biegu, było zimno, także jadąc kilkaset km. w trasie co jakis czas nawet wyłączałem klimę, bo robiło się za zimno. A to że nadmuch nie urywa mi głowy, wcale mi nie przeszkadza. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> klima w nb jesli wszystko jest ok jest bardzo wydajna, na LO idzie sie zamrozic w srodku.. jesli

> lamele pogubiles gdzies po drodze to szalu nie bedzie

Działa dla mnie wystarczająco, także nie narzekam.

A co do lamel to trochę mi ich faktycznie wyleciało (kilka fragmentów napewno poleciało z tego co jestem w stanie tam dojrzeć), więc faktycznie może to być przyczyna. Nie robię tego bo wymiana tej chłodnicy to jednak spory wydatek, a dopóki klima działa w akceptowalny sposób to luz.

Napisano

> Nie robię tego bo wymiana

nie jest tragicznie, dzisiaj przegladajac klamoty hurtowni, widzialem ze nissens nie jest w cale taki drogi do nb

Napisano
  • Autor

> nie jest tragicznie, dzisiaj przegladajac klamoty hurtowni, widzialem ze nissens nie jest w cale

> taki drogi do nb

How much?

I czy to jest już element bez tej wady, bo z tego co czytałem to po zmianie ludziom na gwarancji w ASO tej chłodnicy, po roku ten sam problem powraca.

Napisano

> bo z tego co czytałem to po zmianie ludziom na gwarancji w

> ASO tej chłodnicy, po roku ten sam problem powraca.

Nie po roku tylko po powrocie do domu z serwisu zlosnik.gif

Napisano

> How much?

> I czy to jest już element bez tej wady, bo z tego co czytałem to po zmianie ludziom na gwarancji w

Przyłączam się do pytania jako że 2 rządli lamelek już się odklejają u mnie irked.gif

Napisano

> Przyłączam się do pytania jako że 2 rządli lamelek już się odklejają u mnie

u mnie jak w lipcu tamtego roku zrobiła się firanka z jednego rzędu lamelek, tak do dzisiaj nic się nie powiększa. Jak się zacznie sypać, to będę się martwił.

Napisano

> How much?

cos kiela 505zika

> I czy to jest już element bez tej wady, bo z tego co czytałem to po zmianie ludziom na gwarancji w

jesli jest wykonana identycznie jak denso to roznie moze byc, ale przynajmniej jest 2lata gw i kosci mniej niz w aso zlosnik.gif

• 1 rok później...
Napisano

69251075.jpg

Sprężarka działa przy +3'C confused.gif

Jak wyłączałem było +8 i na drugi dzień rano było +3

Napisano

> Sprężarka działa przy +3'C

> Jak wyłączałem było +8 i na drugi dzień rano było +3

Niedawno mialem to samo, nawet się ucieszylem. Niestety bylo to jednostkowe

Napisano

> Niedawno mialem to samo, nawet się ucieszylem. Niestety bylo to jednostkowe

Po czym poznajecie, że działa sprężarka?

Napisano

> Po czym poznajecie, że działa sprężarka?

Poznaj Stachu po zapachu zlosnik2.gif

Ja poznaje po zapachu powietrza,że klima działa. Uprzedzę.... tak,tak, wymieniam filtr kabinowy 270751858-jezyk.gif

Na postoju słychać chyba delikatnie załączenie klimy albo podwyższone obroty wentylatora juz nie pamiętam dokładnie.

Napisano

auto mi przystaje w czasie przyspieszania grinser006.gif

Napisano

Poznałem po śnieżynce na wyświetlaczu i tym, że szyby odparowały.

Napisano

> Poznałem po śnieżynce na wyświetlaczu i tym, że szyby odparowały.

ok, to właśnie chciałem wiedzieć - śnieżynka ok.gif Dzięki smile.gif

Napisano

> Niedawno mialem to samo, nawet się ucieszylem. Niestety bylo to jednostkowe

Ja też waytogo.gif Któregoś dnia, jak było ponad 5 st. to włączyłem klimę. Następnego dnia, przy +3, sprężarka też się włączyła.